Киста на мозъка: видове, симптоми и лечение

Тя е по-страшно си локация, все още не се намира навсякъде, а в главата. Наистина, независимо дали тя е на друго място, вероятно не би получил толкова много внимание. Киста на мозъка е малка дял сред всички заболявания на мозъка, често безсимптомно и е разкрита случайно.

Кистозное образование може да започне развитието си във всеки отдел на главния мозък, то може да съществува «в пълна изолация» или с «колектив» си вид. Това обучение представлява кухина, пълни с течност, се различава благоприятен течение, към опухолям връзка не е, макар и да се нарича друг път така за удобство.

Киста на главния мозък не се придържа към възрастови граници, може да се открие в плода, ако в периода на ембрионалното развитие, че нещо не заладилось, при новороденото, получил травма в минута на раждането или подхватившего инфекция, едва се появи на светлината.

При възрастни хора кисти могат да бъдат вродени или да се появяват по силата на някакви обстоятелства в процеса на живота (травма на главата, мозъчен инсулт).

Киста на главния мозък – редки диагноза, затова ние ще разгледаме само основните си форми. Най-значимият и по-често се считат за две групи от кисти на: арахноидальная и ретроцеребеллярная.

Вродена и, придобити от: арахноидальная (ликворная) киста на

Име кухина с течност, устроившейся в мозъка, казва много за неговото локализиране и произхода, например, ясно е, че в развитието на арахноидальной кисти на мозъка участват арахноидальные (spider) черупки и ликворные резервоар, за което тя получи още едно име – ликворная киста. Техните стени се образува от рубцового колаген или паяк черупки, които са концентрирани предимно в ликворных резервоари, които по време на развитието на образованието се разтягат.

Арахноидальная киста на предпочитание от мъжки пол, при жените тя се среща по-рядко. Тя е:

 • Първична, или истинската – тя е вродена вариант кисти, причината за която може да се превърне внутриутробные инфекция или въздействие на други неблагоприятни фактори (токсични вещества, радиация, лекарства);
 • Вторични, придружаващи синдром на Марфан (наследствено заболяване на съединителната тъкан), причинено от инфекция (менингит), да влезете вътре в мозъка, следствие от сътресения на мозъка и наранявания, когато са повредени опаковки или повърхностно вещество на главния мозък.

Киста може да протече и без симптоми, което затруднява нейната диагноза, или да напомня за себе си години до 20, а след това се «успокои». Клиничните симптоми, като за тумори, зависят от големината на образованието и неговата локализация. Само една пета от всички диагностицирани кисти на този вид дават симптоми. Това обаче могат да бъдат доста неприятни изненади под формата на:

 1. Цефалгии с гадене и повръщане;
 2. Противоречие (беспорядочности) движения на различни мускулни групи, е възможно развитието на гемипареза;
 3. Разстройство на психиката, халюцинации зрителни и слухови;
 4. Симулация на межпозвоночной херния;
 5. Конвулсивни припадъци, наподобяващи епилептичните.

Ликворная (арахноидальная) киста може да даде общемозговые симптоми (в повечето случаи), причинени от вторична гидроцефалией. По-рядко тя протича с прояви на очаговой на симптоматиката. Намират кисту с помощта на ядрено-магнитен резонанс, за да лекуват оперативен път, ако това е необходимо.

Свято място празно не се случва: ретроцеребеллярная киста

Ретроцеребеллярная киста (внутримозговая) е предимно в рамките на мозъчното вещество. Тя се формира на мястото на мъртвите клетки на нервната тъкан, съставка на сивото вещество на мозъка, т.е. на неговото развитие се предшества от някои събития, които са довели до смъртта на определена площ на мозъчното вещество:

 • Тежки травми на главата.
 • Исхемична болест на мозъка с нарушение на неговите функционални способности в условия на кислороден глад.
 • Инфаркт на мозъка и хеморагичен инсулт, в резултат на масивна смърт на невроните и които допринасят за развитието на кисти.
 • Възпалителни процеси в мозъка мозъка.
READ  Киста на съдово сплит на плода, новороденото дете, възрастен - лечение, симптоми

На външен вид кистозна образование може да се съди за неговата природа: бистра течност и гладка сиво стени, оформени от нервна тъкан, показват, че процеса на предшества инфаркт на мозъка. Кафяв оттенък кисти дължи на натрупвания на пигмент (гемосидерина) показва перенесенном кровоизлиянии, а такава киста се нарича «ръждясали». Образуването на кисти след увреждане на нервната тъкан в случай на инсулт може да се счита за благоприятен изход, а ги намират понякога случайно при ядрено-магнитен резонанс или дори след смъртта на пациента (посмъртно).

Ще бъде ли човек да се чувстват ретроцеребеллярную кисту – зависи от неговата локализация и големина. Кисти, които се оттеглиха от развитието си, не достига големи размери, като правило, за себе си не приличат. Ретроцеребеллярная киста може да продължи растежа си, ако:

 1. Инфекциозен процес, положивший началото на кистозному образование, не е приключила;
 2. В резултат на хронично нарушение на кръвообращението се появяват все нови огнища на исхемия, които водят до смъртта на нервната тъкан;
 3. Отиват автоимунни процеси тип множествена склероза;
 4. Има място нейроинфекция.

Ръст кистозна образование и повишаване на налягането в него може да дава богата клинична картина.

Без специфична симптоматика

Симптомите на наличието на нещо излишно в мозъка като цяло могат да липсват или се появява заедно или сами:

 • Пулсация вътре в тази на черепа в кутията;
 • Главоболие;
 • Нарушение на слуха;
 • Разстройство на зрението (петна, мушица, двойно виждане, мъгла и др);
 • В магарешка синдром;
 • Парализи;
 • Нарушена координация на движенията, равновесие се удържа от труд;
 • Изтръпване на крайници или части на тялото.

Диагностика на кистозна образование се основава на оплаквания, събиране в медицинската история и провеждането на компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс.

При наличието на симптоми, сочещи към растежа на кисти и повишаване на налягането вътре кистозна кухина, възпалено препоръчват един от вариантите хирургическа намеса:

 1. Премахване на кисти извършва ендоскопски, ако е възможно. Този модерен метод е много удобен ниската си травматичностью, обаче, за съжаление, не винаги може да се използва: той не ще получи дълбоко спрятанную кисту.
 2. Травматичную нейрохирургическую операцията, която много се страхуват от болни, тъй като трябва да осигури достъп трепанация на черепа.
 3. Байпас. При натрупване на течност в кисте и развитие на хидроцефалия предпочитание предпочитат именно този метод.

Всички възрасти подчинени: кисти при грудничков

При новородени кистозни образования са се образували или по време на развитието на плода, или са се появили в резултат на родова травма. Същите тези причини предхождат появата на кисти при бебета кърмени, на възраст, а, освен това, прибавя нови предпоставки, например, инфекционно-възпалителни процеси или хематом, получени в резултат на травми, които се обръщат на недостатъчност на мозъчното кръвообращение, което води до хипоксия и исхемия, и, следователно, до смърт на невроните в определен участък на мозъка (на мястото на образуването на кисти).

READ  Съвместимост групи кръв за зачеването на дете, таблица резус-фактор за бъдещето на детето

Вследствие на дегенерация на нервната тъкан, я омертвение ще послужи като добро място за образуване на кухина, която ще започне да се натрупва течност, се увеличи и изтръгне съседните парцели и ликворопроводящие пътя. Това най-вероятно ще се изсипят в гидроцефалию и ще определена неврологическую симптомите на това, забавяне на растежа и развитието на детето.

Киста в детската главичката може да се образува навсякъде, във връзка с това отделят основните видове кистозни образувания, локализирани в мозъка:

 • Арахноидальная киста, което настъпва в резултат на травми и възпалителни процеси. Място за обитаване може да бъде всяка част от мозъка, отличава се с бърз растеж, се проявява гидроцефалией с характерната си симптоматикой.
 • До най-тежки форми на кистозна процес се отнася субэпендимальная киста. Причината за нея е недостатъчност на кръвообращението в мозъка с последваща ишемией. Такава киста изисква повишено внимание към себе си, и постоянно наблюдение на детето (ЯМР всяка година, за да не пропуснете прекомерен растеж)
 • Киста на съдово сплит, който се развива плода и до появата на дете на светлината, обикновено е безопасно да изчезва.

Симптомите на кистозни образувания в мозъка зависят от вида, локализацията, размерите и често съвпадат с симптоматикой хидроцефалия, която се формира под влияние на кисти и е следствие.

Диагноза кистозна процес в ранна кърмаческа възраст с помощта на нейросонографии (ултразвуково изследване), премахване на кисти извършват оперативно.

Видео: д-р Комаровский за псевдокистах мозъка

Тайнственият епифизната жлеза, а в нея – киста на

На специална разновидност на кистозни образувания в мозъка смятат кисту епифизната жлеза, която ни е по-известна под името – эпифиз. Коя мисия е възложена на эпифиз в организма на човек – все още не е точно намерили вън още. Учените твърдят, че тя:

 1. Произвежда мелатонин, който участва в регулацията на циркадните (дневни) на биоритмите, че човек да не се бърка със съня и събуждането;
 2. Внася своя принос в процеса на полово съзряване;
 3. Влияе на растежа на тумори (някъде ускорява, някъде забавяне).

Диагностициране на кисту тази малка жлеза стана възможно благодарение на появата на съвременните методи нейровизуализации (например ядрено-магнитен резонанс). По-рано тя се смята за доста рядка патология и сред всички заболявания на главния мозък е само на 1,5%. Сега много автори отбелязват, че просто не намираха причина бессимптомного течения. Ядрено-магнитен резонанс и в момента не всички и не всеки ден се правят, така че в много случаи киста на епифизата се регистрира като случайна находка, а за онези, които не се оплакват и целенасочено не на сперма са проверени и изобщо се смята, че я няма.

Доброкачествени кистозное образование епифизната жлеза, разположен в една от частите на този тайнствен орган, обикновено вреда на нея специално не причинява на функционални способности не се отрази и обикновено не са склонни към бърз растеж. Специфични признаци на киста эпифиза, подобно и на други образованиям подобен вид, като цяло, не дава, а и ако се появи симптоматика, то лесно може да се дължи на други заболявания на мозъка:

 • Главоболие, което настъпва без причина и не като система, болен човек никога не знае, когато той заболит главата;
 • Удар цефалгии може да се окаже толкова силна, че от нея се появява гадене, а по-късно и повръщане;
 • Възможно нарушение на координацията на движение, което видимо се отразява в походката на пациента;
 • Реакция на органите на зрението на пристъпи особено съществено: очите си нагоре закатить боли, размазването на снимките, двойно виждане и мъгла пречат помисли околните предмети.
READ  Изследване на дебелото черво пальцевое, ректално

В редки случаи кистата може също «покажи своя характер». Това се случва, когато тя бързо се разраства и достигане на критичен размер, започва да оказва натиск върху съседните части на мозъка, които блокират движението на цереброспинальной течност и се проявяват симптоми на хидроцефалия с произтичащи от това последици.

Защо кистозное образование началото на своя път в епифизната жлеза? Днес отделят две основни причини за появата му там:

 1. По различни причини се затваря което показва канал и блокира движението на секреция на гърдата, който остава и да формира себе си място;
 2. С тока на кръвта в эпифиз попада паразит – эхинококк, който «организира и обживается» на ново място, формирайки себе си капсула, предпазва от атаките на имунната система. Продуктите на своята жизнена дейност паразит отделя в рамките на своя «дом», като по този начин се разширява владенията си.

Предвид това, че эпифиз не особено докучает на тялото и напълно не е проучено, други причини за образуване на кисти учени не са посочени, но эхинококковая киста, заслужава специално внимание, затова на нея трябва да се спре по-подробно.

«Малка къщичка» за ларвите на паразита

Эхинококк – представител на червеи, ларви, които, след като в тялото на човек, който е междинен гостоприемник, заселват в него, като образува кисти в различни органи. Последните най-често се локализират някъде в черния дроб или белите дробове, доставка неудобство на първо място тези сайтове, обаче понякога с тока на кръвта те достигат до мозъка и се настани в него. Често привлекателно място за паразита е епифизната жлеза, в която той пережидает личиночную етап и за това, за да образува кисти. Вярно е, че удря в човешкия организъм, който за паразита е задънена клон, гельминт спира развитието си, поради невъзможността за преместване за постоянно на господаря си.

Киста на эпифиза, създадена эхинококком, дава по-ярка симптомите на това, до клинични прояви ред предположи кисту, се присъединяват психични разстройства (депресия, халюцинации състояние, деменция) и конвулсивни гърчове.

Диагноза эхинококковые кистозна формация с помощта на същите методи, че и на други кисти на мозъка (компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс, биопсия, ако са въпроси), вярно е, че тук може да бъде полезна за общ анализ на кръвта, в което се отбелязва значително повишаване на еозинофилите (эозинофилия) и СОЭ.

Премахване на кисти, макар эхинококковой, макар и от различно естество извършват хирургически, ако възникне такава необходимост:

 • Развива хидроцефалия;
 • Страдат другите структури на мозъка и хориоидеята на пистата.

Ако кистата се държи спокойно, склонност към растеж не показва, симптоми не се дава на пациента, извършват наблюдение, което е годишен провеждане на ядрено-магнитен резонанс и посещение на невролог.

Видео: киста на главния мозък — мнение на специалист в програмата «Пулс»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00080 sec