Коарктация на аортата при новородени деца: операция, симптоми, лечение

Коарктация на аортата — така се нарича порок на сърцето, обикновено е вродена, който се характеризира с суженным просветът на аортата, в този случай се създава два режима на кръвообращението . Това състояние се отнася към най-често срещан порокам при кърмачета. Може да бъде изолиран порок, така и в съчетание с други патологиями на сърдечния мускул е няколко пъти по-често тази диагноза се поставя на момчетата и на мъжете, отколкото на жените и момичетата, причините за това перевеса са неясни. Ниво на коарктации на аортата може да бъде различен, в зависимост от това ще се различават симптоматика и прогноза за развитие на заболяването.

Защо възниква стесняване на аортата?

Коарктация на аортата е пряко свързано с отклонения в развитието на аневризма на плода в началния етап на нейното формиране. Причина могат да служат като различни инфекциозни заболявания, пренесени на жената в периода на бременността, така и приемането на лекарства, употребата на алкохол и тютюнопушенето. В редки случаи това може да бъде генетични нарушения.

Коарктация на аортата може да се случи и в рамките на живот при развитие на атеросклероза – в този случай холестериновые плаки, намаляват клирънса на аортата и предизвикват нейното свиване. В други случаи коарктация на аортата се случва при тъпите травми на гръдния кош или при развитието на синдрома на Такаясу на пациента.

Колкото по-опасно коарктация на аортата?

При стесняване на аортата увеличава натоварването върху мускулите на сърцето, по-специално, се оказва, че е претоварен ляв желудочек, защото, за да се проталкивании на кръв от сърцето през суженный парцел на съда трябва да се прилагат повече усилия. Като резултат – увеличава АД в кръвоносните съдове на главата и шията, горната половина на тялото, а по-долу, напротив, органите и тъканите изпитват недостиг на кръв – това може да се прояви в чувство на мравучкане на крайниците, слабост. Ако кръвоснабдяването на долните крайници отчасти се компенсира от обходными артериями, това е повишено налягане в горната част на тялото е много трудно да се нормализира.

Артериална хипертония при коарктации аортата носи упорит характер, трудно или изобщо не се поддава на корекция, налягане и горните крайници може да надвишава 200 мм hg.календар. (!) Това състояние може да доведе до ужасни усложнения, включително и кръвоизлив в мозъка, развитието на септичен эндокардита и сърдечна недостатъчност.

Видове коарктации на аортата

Стесняване на аортата се разделя на няколко вида, всеки от които има своите особености:

 • Стесняване на аортата изолирана;
 • Стесняване на аортата, сочетанное с отворен кръвно протоком;
 • Коарктация на аортата, в комбинация с другото вроден или придобит дефект на сърцето.

Всеки от тези видове има своите собствени характеристики и различни прогнози за развитие на болестта.

Коарктация на аортата при деца

При врожденном пороке на сърцето (CHD) при децата има няколко варианта за развитие на събитията, които също са в пряка зависимост от выраженности недостатък и наличието на хронични заболявания. При тежка форма на недостатък на новороденото дете бледи, той подобряване на АДА, засилено изпотяване, затруднено дишане.

Такива деца се нуждаят от спешно оперативно намеса на кардиохирурга, когато по изкуствен начин за разширяване на лумена на съда, се извършва ангиопластика. При това, че бебето непрекъснато се увеличава, подобна операция ще трябва да извършват многократно – в суженный парцел на аортата се вкарва специален катетър с баллончиком, с помощта на които разширяват суженное място. Детето расте стават достъпни и друг начин: в лумена на аортата се поставя специален стент, т .д., дизайн, предотвращающая повторно стеснение на съда. Най-съществено значение при този пороке лекарите смятат възраст до една година – именно в този период може да се развие тежка декомпенсации този порок, до смъртта на бебето.

READ  Тромбоцити в кръвта: норма, повишени, понижават, мъжете, жените, детето, дешифриране

Противопоказание за провеждане на операция може да служи на крайната степен на сърдечна недостатъчност, е необратима степента на белодробна хипертония или наличие на тежка или не подлежащи на коригиране на придружаващи заболявания при новородени деца.

Видео: эндоваскулярное намеса при коарктации аортата — ангиопластика и стентирование

Ако стесняване не е силна, има признаци коарктации на аортата могат да възникнат само в юношеска възраст, когато организмът няма да се справи с нарастващите товари на сърцето. Проявява това явление декомпенсации следните признаци:

 1. Загрудинные силна болка;
 2. Тийнейджър притеснява постоянно главоболие;
 3. Почти непрекъснато подобряване на кръвното налягане;
 4. На артерия на крака не открива пулс;
 5. Кървене от носа, намалена острота на зрението, шум в ушите;
 6. Обща слабост, затруднено дишане, особено при физическо натоварване;
 7. Перемежающая скимтене, конвулсивни симптоми на краката;

Някои симптоми от този списък, поставени върху болните и като жалби, като в същото време трябва да дадете на лекаря причина да се мисли за поставяне на диагнозата «Коарктация на аортата».

Диагностика коарктации на аортата при възрастни при компенсированном пороке

Често тази диагноза може да бъде открит случайно, при това болни могат да расте и през всичките тези години не подозират за наличието у тях на аномалия на аортата. Разбира се, това се среща само при най-малкия стесняване на аортата. При съмнение за коарктацию лекар може да назначи инструментални изследвания и диагностика на съдове, за да се уверите правилното поставяне на диагноза и да назначи лечение.

Методи на изследване при контрактации на аортата

 • Назначава радиография на гърдите;
 • Ехокардиография позволява разглеждане на дефект на аортата и идентифициране на наличните сърдечни заболявания;
 • ЕКГ – ще покаже признаци на декомпенсации и хипертрофия на лявата камера на сърцето;
 • ЯМР – ще помогне да се определи местонахождението на стесняване на аортата точно;
 • В сложните случаи се извършва наблюдение на сърцето – този метод ще ви позволи да настроите нивото на стесняване и някои характеристики на анатомични структури недостатък на аортата.

В комплекса тези методи за диагностика позволяват с висока степен на точност да се определи характера на поражението, на точното място дефект, наличието на съпътстващи усложнения и да се определи вероятният прогноза за развитието на събитията.

Видео: коарктация на аортата на ядрено-магнитен резонанс

Усложнения коарктации на аортата

Като правило, при потвърждаване на диагнозата на болните се предлага операция, която има за цел механично отстраняване на дефект. Индикация за бърза намеса трябва да служи на:

 1. Дългият участък от стесняване на аортата;
 2. Съпътстваща аортна аневризма или межреберной артерия;
 3. Тежко злокачественное рамките на артериална хипертония.

Ако пациентите не изпитват особени неприятни усещания, с изключение на високо кръвно налягане, това може да бъде объркващо заключение на лекарите и те се отказват от изпълнението на операцията. В тези случаи лекарят трябва да обоснове своето заключение и предупреждават болния, че не прооперированная коарктация на аортата с течение на времето, с висока степен на вероятност ще доведе до един от усложнения като:

 • Хеморагичен инсулт;
 • Разкъсване на аортата;
 • Заболяване на коронарните съдове;
 • Аневризма на кръвоносните съдове на мозъка;
 • Необичайни кръвоснабдяване при коарктации аневризма на вътрешните органи води до нарушаване на техните функции;
 • Инфекциозен ендокардит – лоша циркулация създава благоприятна среда за развитие на сърдечния мускул, различни патогенни микроорганизми.
READ  Свещи от хемороиди Гепазолон: цена, мнения

В този случай пациентите с коарктацией на аортата се намират в зоната на риска, лекарят трябва да инструктират, че преди да посетите кабинета на зъболекаря препоръчително е да се провеждат профилактично лечение с антибиотици, за да се предотврати развитието на эндокардита. Освен това, лечението трябва да бъде назначен от лекар. Самолечение може да доведе до плачевно резултати.

Средната продължителност на живота на болните с непрооперированной коарктацией аортата е 35-40 години.

Оперативно лечение при коарктации на аортата

Съвременната медицина дава възможност да се извършват най-сложните кардиохирургические операция при лечение на коарктации аортата максимално щадяще, с минимален риск за пациента. В тези операции кардиохирурги използват най-новите научни разработки, насочени към решаване на проблемите на пациента и да му помогне впоследствие да се върне към нормалния живот.

 • Локално-пластична реконструкция на аортата: премахване на суженного на парцела, за налагане на анастомоза и сшиванием на отделни обекти; в отделни случаи се наслагва донорски или синтетичен замещающий материал.

 • Протезиране на парцела аортата, при това суженный част се отстранява и се заменя с донорским материал на самия пациент или синтетична протеза.
 • Се извършва рязка рана байпас – кръвта се впуска в заобикаляне на засегнатото място, вшивается част от голям съд от тялото на самия пациент (белодробна или селезеночная артерия служат за донори) или велпапе съдова протеза.

Преди провеждането на операцията за корекция на парцела аортата, за стабилизиране на АДА е необходимо да се проведе курс на лечение на артериална хипертония, точно толкова, колкото и дълъг период след операцията за наблюдение на нормално ниво на АДА лекар и се назначава подходяща терапия. На този етап в лечението на коарктации аортата е много важно. При неспазване на тези изисквания е възможно повторно стесняване на аортата или може да се образува аневризма – увеличаване и изтъняване на парцела кръвоносен съд, който във всеки момент може да се спука. Тези ситуации изискват повторна хирургическа намеса и лечение.

Фигура: различни техники за оперативно лечение коарктации аортата:

Прогноза след операцията

Обикновено след прекарана операция изчезва характерни за това заболяване на процедурата, така че резултатите може да се нарече добри не само в следоперативната фаза, но и в дългосрочен план, и в резултат на това зависи от вида на проведени оперативни интервенции и използваните начини за лечение на дефект: използван ли донорски материал, или проведено протези решаване на парцела аортата.

В някои тежки случаи е възможно развитието на усложнения, свързани с тромбозами прооперированных парцели аортата, развитие на исхемични гангрен и др. са Възможни повторно стесняване на аортата; разкъсвания на анастомозов; кървене; образование аневризми (разширения) по-горе места коарктации и някои други усложнения.

READ  Където могат да бъдат изследвани за PH на кръвта в Санкт Петербург

Самостоятелно продължение на заболяването има неблагоприятна прогноза, в зависимост от выраженности стесняване. Без необходимата кардиохирургической помощ в повечето случаи болните умират от различни усложнения, пряко свързани с влиянието на този недостатък на аортата.

Ако медицинска помощ е била оказана навреме, в неговата цялост и операцията мина без усложнения, в повечето случаи успява да постигне добри отдалечени резултати – в рамките на много години болните не усещат последиците от това заболяване, за да водят пълноценен начин на живот, с изключение на ограничени физически натоварвания.

Естествено, тези хора трябва през целия си живот да бъде под наблюдението на кардиолог и кардиохирурга, се проведе редовни прегледи с оглед на динамиката на излекуване и подобряване на много на сърце.

В случай, че в миналото на бременната жена има прекарано оперативната намеса по повод на коарктации на аортата, на цялата бременност тя се наблюдава при кардиолог и акушер за профилактика на развитието на възможни усложнения. В процеса на наблюдение за хода на протичане на бременността на жената, назначени допълнителни медикаментозные средства за намаляване на кръвното налягане и превенция на спукване на аортата при нея аневризме. Прогноза за света и раждането почти винаги е благоприятна при спазване на всички препоръки на лекаря. Също така трябва стриктно да се контролира показатели гемодинамики, включително ниво на кръвно налягане.

Следоперативния период

След проведената операция на аортата болния се освобождава от работа за срок до шест месеца – по-точно може да се установи VC, която има за цел да оцени състоянието на пациента. В рамките на този период е необходимо да се спазват съхраняващи режим, да прекарват повече време на открито, физически натоварвания, трябва да бъдат изключени, да приема определени лекарства. Постепенно в режим на деня са въведени дейности на лечебната на физическото възпитание, други физиотерапевтични процедури.

След година, пациентите напълно се възстановяват, болнични листа (или инвалидност) се затваря, те могат да започнат да работят и да се върнат към нормалния си начин на живот, не усещат никакви ограничения.

Видео: лекция за коарктации на аортата

Профилактика коарктации на аортата

Тъй като причините за възникването на коарктации аортата до края не са изяснени, лекарите предполагат, че за тази функция отговарят на определени гени. Вероятността от раждане на бебе с този дефект развитие, се увеличава, в случай, ако в семейството, в миналото вече са се срещали подобни случаи. Да се определи нивото на риска за раждане на деца може с помощта на медико-генетично консултиране и изследване.

Най-високата вероятност за поддържане на здравето в продължение на дълги години, при наличната коарктации на аортата, записани в началния етап, докато патология не е декомпенсированный характер. Задача на лекарите е навреме да се идентифицират като патология и бързо пролечивать им, за да се избегне негативни последствия.

Видео: коарктация на аортата в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec