Кръвно налягане: горе, долу, норма, при деца, възрастни, методи за измерване

Кръвното налягане по възраст

Измерване на налягане отдавна вече е съвсем банално и дори задължително при всяко посещение на лекар. Измерване на точно кръвното налягане. Защо, какво означава това е, за което говорят цифрите тонометра?

Норма

Среден показател за нормално налягане се счита за 120 на 80. Все още казват «мм живачен стълб». Това се случва от началните форми на тонометров, които скала наистина е снабдена с ртутным столбиком.

Но тези цифри са усреднени. Отдавна вече лекари питат пациента за това какво налягане при него «работно», това е нормално за определен човек. Ниво на налягане зависи и от начина на живот на човека, от неговото тяло, ръст, възраст, наличие на вредни навици.

При сексуално слаб, но висок мъж на сърцето, което тласка кръвта да се движи по съдовете, работи и с усилие. Но при това тя се движи по-бавно, отколкото при човек със среден ръст. Затова и показатели на кръвното налягане ще бъде малко по-ниска. И обратното — пълен, грузный човек обикновено има повишени налягане, в сравнение със средните цифри. Но такива отклонения все още трябва да бъде в разумни граници.

И така, какво означават цифрите на горния и долния кръвното налягане?

Кръвта в артериите се движи от това, което работи сърцето. Тя, подобно на помпа, помпа кръв и я кара да се движи, да тече по вените. Се случва това движение в резултат на труса, или съкращения на сърцето. Това означава, че нещо се свива, а след това се отпуска.

Как да се измери кръвното налягане тонометром:

 • първата цифра винаги е голяма, отгоре налягане — нещо, което показва ниво на налягането на кръвта в момент на най-голяма намаляване на сърцето, систолично;
 • втората, по — високо ниво в момент на най-голяма релаксация, диастолното налягане.

Сега е разбираемо, защо се променя кръвното налягане при човека в зависимост от метеорологичните условия, наличието на заболяване, физическо натоварване, възраст, приета храна, емоционално състояние. Причините са много. Отклонение на такива не трябва да бъдат значителни, в рамките на 10-20 единици.

При деца

Всичко познато явление с възрастови повишаване на налягането. Възрастните хора винаги са се оплакали на хипертония. А ето как е положението при децата?

Нивото на кръвното налягане се променя човек с течение на живот, и по възраст тя отговаря на различни показатели. При децата също има свои норми на кръвното налягане, и те също се променят според възрастта.

Налягане на детето от раждането се променя в голяма страна. По време на периоди на хормонални промени, може да се случи конни надбягвания налягане. Такива периоди се появяват в детството и юношеството. Така постепенно тя се стабилизира и се връща към нормално за възрастен.

Изглежда покачване на кръвното налягане на бебето изглежда приблизително по следния начин:

 • у новороденото — 60/40, тъй като съдове все още са много меки, пропуски в тях са свободни за канал на кръв;
 • в дванадесет дете налягане може да достигне до 90/60;
 • до десятилетнему възраст показатели достигат до 100/70;
 • при юноши налягане няколко подобряване на сравнително възрастен норми и може да изглежда като 130/90;
 • средно за възрастни количеството на кръвното налягане се определя до 17-18 години.
READ  Подмяна на сърдечна клапа: показания, противопоказания, цена операция, усложнения

Така че процентът на кръвното налягане при възрастни и деца — фигура относителен, тъй като много фактори влияят върху неговата промяна.

Методи за измерване

Това, че лекарят със сигурност измерит човека налягане при прием на по всякакъв повод, всички знаят много добре. Но ето знаят ли методи за измерване на кръвно налягане, ако това е нужно да направите в къщи, без помощта на лекари. Изглежда, че всичко е съвсем не е трудно. Ако тонометр имейл, а след това усложнения да не възниква. Механично, всичко е малко по-различна. Да се носят маншета на предмишницата, напомпване на въздух и постепенно надолу. Но в крайна сметка, да открие себе си показатели, по ДЯВОЛИТЕ. Къде са те?

И все още има някои условия, при които може да се измери налягането и бъдете сигурни, че резултатите ще бъдат верни:

 • обзавеждането трябва да е максимално комфортно в продължение на не по-малко от 10 нагоре измерение минути;
 • не по-малко от 30-40 минути, не яде, не се пие чай или кафе и да се откажат от тютюнопушенето;
 • изпразване на пикочния мехур;
 • измерва налягането на лявата и дясната ръка и в седнало и в легнало положение, от тези на получените резултати може да се заключи средната цифра.

Разбира се, далеч не винаги има възможност да се измери кръвното налягане на тези правила. Но все пак си струва да си намеря удобна и свободна поза, да не се пуши и не приемат спиртни напитки и премахване на емоционално напрежение.

Процесът на измерване

Възползвайки се от обичайните тонометром, че за предпочитане е електронно, трябва да се отбележи показанията на скалата, при които слышна пулсация на кръвта. Това означава, че превръзка маншета, трябва да инсталирате глава фонендоскопа на вътрешната гънка на лакътя, а на скала постави пред очите си. Нататък вкара въздух в маншета така, за да се стрелка тонометра е по-висока от предполагаемото налягане. Приемам бавно надутую маншета, да слушате, когато ще започне постукивание пулса. Това е и има отгоре налягане.

READ  Хипертрофия на дясната камера на сърцето: какво е това, симптоми, лечение, диагностика, профилактика на

Прижатая кръвта започва своето движение по освободившейся виена, значи се е случило най-силно намаление на сърцето, което означава систоличното АДА. Как само се обръщаше удари — в скалата фигура на долния, на диастолното налягане. Значи кръв отиде спокойно, и сърцето максимално расслаблено.

Механични апарати за кръвно налягане по-вярно и точно измерване на АДА. Електронни и също, като много тънък механизъм, могат да реагират на всеки от нюансите на човешкото състояние. Така при тях често просто провали и грешки. Следователно, използването на такива тонометр, по-добре да се измери налягането на няколко пъти подред в различни ръце и в различно положение.

Повишено

Хипертонията се нарича повишаване на кръвното налягане. Причините за хипертония могат да бъдат разнообразни, но така или иначе това се случва от това, което съдове суживаются, кръвта през тях минава трудно, както сърцето работи с големи усилия. А ето от какво съдове действа така — трябва да се разбере.

Тук може да се отрази на:

 • атеросклероза на кръвоносните съдове,
 • пушене
 • липсата на свеж въздух,
 • силни вълнения и преживявания,
 • с наднормено тегло,
 • повишаване на кръвната захар,
 • пиенето на силен чай и кафе в неограничени количества,
 • прием на лекарства, причиняващи гипертензию,
 • подуване на краката,
 • реакция на промяна на атмосферното налягане.

Тези, които знаят за наличието на хипертония, непременно трябва да се контролира нивото си налягане и да вземат еднократна такса или постоянно лекарства за намаляване.

Разбира се, ако налягането роза еднократно и не е достигнал критични показатели, да се вземат лекарства за понижаване и да не се притеснявате. Особено, ако това се случи, след емоционални смущения, в края на един тежък работен ден и т.н. Но все пак това трябва да е сигнал, че се появи склонност към хипертония. Трябва от време на време се следи нивото на кръвното налягане, ако бъдат забелязани повторения подобно състояние.

READ  Лечение на хемороиди при кърменето

Но ако кръвното налягане надвишава количеството в 130-140, а това е вече повод да звъни и да се консултирате с лекар. Особено, ако тези пристъпи се повтарят или повишено налягане не намалява при прием на лекарства. В края на краищата рязко повишаване на АД може да доведе до инсулт на главния мозък.

Ниско кръвно

Ниско налягане се нарича гипотонией. Тя не е толкова опасно, колкото и високо кръвно налягане, но все пак някои заболявания у човека предизвиква. Може кружиться главата, мухи пред очите и дори да се случи загуба на съзнание. В ежедневието, може би това не донесе особени проблеми, освен лошо здраве. Обаче, това е опасно. В случаи, когато човек е зад волана или изпълнява друга работа, която изисква повишено внимание, се намира на улица или отива на улицата.

И разбира се, тежестта на последиците, зависи от степента на намаляване на налягането. Ако АД падна под 70, си струва веднага да се впрегне на чист въздух и да легне, да се вземе лекарство, пиете силен сладък чай, ядат откраднал шоколада.

Точно това е повод обследоваться. Тъй като това могат да бъдат причините: по-ниско захар, изтощение, отпадналост съдове, нарушение на ритъма на сърцето.

Профилактика

Лечение при промени на кръвното налягане трябва да се предпише от лекар. Но и самият човек може да си помогне.

Методи на лечение и профилактика на банальны:

 • повече двигателната активност, разходки на открито;
 • лечебна гимнастика за кръвоносните съдове и плуване;
 • спазването на здравословна диета;
 • лечение на заболявания, които могат да доведат до повишаване или понижаване на налягането.

Налягане трябва да се контролира, дори ако няма застрашаващи симптоми. Ако знае своето «работно», а след това лесно ще забележите, който започва тенденция за повишаване или понижаване на АДА. При нарастващата склонност или повтарящи се приступах хипертония или хипотония е задължително пълно изследване за откриване на причините за това.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00107 sec