Лупус антикоагулант: че това е норма в анализа на кръвта, при бременност и планирането

Множество сложни биохимични процеси, които протичат в тялото ни, са отразени резултати от лабораторни изследвания. Много метаболити се намират в норма, както и техните колебания показват състояние или процес на оздравяване, но има вещества, които не трябва да бъде здраво на човека и появата на които дори и в малки количества причинява безпокойство. За тези са на лупус антикоагулант (WA).

Процеса на съсирване на кръвта, е изключително сложен, в него участват множество субстанции, образувани последователно в различни етапи на съсирва. Тромбоцити – основни кръвни клетки, осигуряващи формирането на кръвен съсирек, на повърхността им има специфични фосфолипидные молекули, които активират фактори на съсирване при увреждане на стените на кръвоносните съдове. Без фосфолипиди не се случва на правото на хомеостазата.

Волчаночным антикоагулянтом наричат антитела от клас G, това са белтъчни молекули, които атакуват фосфолипиди на тромбоцитите, да ги увреждат и по този начин нарушават цялата каскада от реакции съсирва. Това аутоантитела, т.е. протеини, образувани срещу собствените тъкани на организма.

Волчаночные антитела за първи път са били открити при пациенти на системна червена лупус, така че има такова име. Те са налице при пациенти с различни автоимунни процеси, се появяват при възпалителни процеси на ХИВ-инфекция в разгърната етап, могат да бъдат открити при онкологични заболявания. Отделните лекарства също могат да допринесат за появата им.

При клинично здрави жени, които изпитват общо с настъпването на бременността и нейните вынашиванием, волчаночные антителата може да говори за антифосфолипидном синдрома – тежка патология, сопровождающейся наднормено тромбообразованием.

Специална категория хора съставляват бременни жени, дори и най-малкото отклонение в организма, които са предмет на задълбочено изследване. Появата на волчаночного антикоагуланти при бременност е много тревожен симптом, тъй патология на хомеостазата може да доведе до нарушаване на развитието на плода и дори и неговата смърт. Жените с повишен ВА в кръвта, могат да имат проблеми не само с вынашиванием, но и със себе настъпването на бременност, при тях са често явление обичайно спонтанните аборти и безплодието.

Появата на WA се свързват с повишен риск от съсирва, когато съсиреци се появяват във вените или артериите, удря съдове на краката, коронарните и мозъчните артерии, микроциркуляторное руслото на кожата и т.н. Този процес е много опасен, защото се предскаже кога и къде ще се появи тромб, е невъзможно, а последствията могат да бъдат сериозни – инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, тромбозы съдове на ретината с увредено зрение, тромбоэмболия белодробната артерия, самопроизвольные аборти и смърт на плода, особено в по-късните дати на бременността.

READ  Статини: списък на лекарства от холестерол, поколение, вреди и ползи

Показания за дефиниция на БА

Анализ на лупус антикоагулант, не е включена в стандартните изследвания на кръв, се изпраща към такова изследване гинеколог, кардиолог, ревматолог, терапевт, както и определяне на БА се провежда при съмнение за патология на хомеостазата:

 • За изясняване на причините съсирва;
 • При выкидышах неясна етиология;
 • При промени коагулограммы (увеличение АЧТВ);
 • При диагностициране на антифосфолипидного синдром в комплекс с други тестове;
 • При откриване на антикардиолипиновых антитела;
 • При инфарктах мозъка, сърцето, транзиторных исхемични атаки при лица от по-младата възраст (до 45 години);
 • За диагностика на автоимунни процеси.

При съмнение за антифосфолипидный синдром винаги се задава определяне на БА. При това заболяване, като такива признаци на тромбоза, не може да бъде съвсем, но, въпреки това, склонност към наднормено евентуално закриване на доста високи. Повишен антикоагулант, в кръвта на такива пациенти се разглежда като риск от тромбози и проява на аутоиммунизации.

При автоимунни заболявания, свързани с образуването на протеини, атакува собствените си тъкани, появата на WA напълно естествено и отразява агресия срещу много клетки, включително на тромбоцитите. Увеличаване на волчаночного антикоагуланти при такива пациенти изисква навременна профилактика на тромбоза, която може да доведе до дефицит на различните органи вследствие на исхемия и некроза.

При проблеми с появата и вынашиванием бременност лупус антикоагулант, показва наличието на антифосфолипидного синдром. Тя се определя два пъти с интервал от един и половина-два месеца. Ако в двете проучвания показател е налице или е повишен, антифосфолипидный синдром вероятно. Ако жената има признаци на болестно съсирва (замъглено зрение, инфаркт на мозъка или на сърцето, тромбоза на вените на краката си), неблагоприятни акушерски анамнеза (аборти), а след това диагнозата да не предизвиква съмнение.

Как да се подготвим за анализ?

За всякакви коагулологических тестове, включително изследвания волчаночного антикоагуланти, се взема венозна кръв. Количеството е много чувствителен към външни условия, така че от това, как да се подготвят пациентът да премине в кръвта, ще зависи валидността на резултата.

Преди изследването не трябва да има, последният прием на храна трябва да бъде най-малко осем часа преди изследването. Това е важно, тъй като дори и лека закуска води до засилване на обменните процеси, повишаване на концентрацията на много ензими и е биохимично активни вещества, които са в състояние да нарушат резултат на анализ. Изключени чай и кафе, е разрешено да се пие само чаша вода.

READ  Регургитация клапите на сърцето: 1, 2, 3 степен, при деца, диагноза и лечение

В деня преди изследването не трябва да се приема на храна, мазни храни, които допринасят за увеличаване на мастните компоненти и жиробелковых молекули в кръвта. Алкохолът също трябва да се изключи.

Пушачите трябва да бъдат уведомени за това, че най-малко един час преди изследване не може да се пуши, тъй като компонентите на цигарения дим засилват обобщаване на тромбоцитите, което ще доведе до недостоверному резултат.

Ако обследуемый приема някакви лекарства, то това трябва да информира лечащему лекар. С такива средства, като аспирин, аскорбинова киселина, противовъзпалителни лекарства е по-добре да отмени или да не се консумират преди изследването.

Половин час преди анализа е необходимо да се успокоя, не изпълняват физически упражнения или тежка работа, да не извършват други изследвания – ЕХОГРАФИЯ, рентген, физиотерапевтични процедури. Кръвта от вените вземат сутрин на гладно и веднага се изпраща в лабораторията за изследване.

Тълкуване на резултатите

Лупус антикоагулант се отнася до компонентите на кръвта, които в здравия човек не трябва да бъде, така че норма смятат отрицателен резултат. Ако WA не са идентифицирани, автоимунна патология и антифосфолипидный синдром изключени.

Лабораториите използват различни методи за определяне на БА, така че нормите и единици за измерване могат да се различават. Нормално количеството може да бъде 31-44 секунди или 0,8-1,2 условни единици. За тълкуване на резултата трябва да знаете, как от методи исследовалась кръв и какви стойности се счита, че този случай е нормално.

Ако лупус антикоагулант се открива в много малки количества или модернизирани, тогава може да се говори за патология на хомеостазата, което е най-характерно за:

 1. Системен лупус еритематодес, ревматоиден артрит;
 2. Антифосфолипидного синдром, асоцииран с акушерство патология включително;
 3. Злокачествени тумори кроветворной тъкан (миелома);
 4. Прием на някои лекарства (фенотиазин).

Фалшиво положителни резултати WA при отрицателен показател в реалността могат да се получат в случай на лечение на средства, уменьшающими съсирваемостта на кръвта (хепарин, гирудин), така че в идеалния случай анализ трябва да бъде направен преди започване на подобна терапия.

При планиране на бременността определение волчаночного антикоагуланти се извършва по показания – наличието на спонтанни аборти или замерших бременности в миналото, смърт на плода в по-големи срокове. Повод за проучване при забеременевшей жените могат да станат упорити мигрена, замъглено зрение, изтръпване и цианоза на пръстите.

Повишен ВА при жените в репродуктивна възраст, казва, наред с други показатели, най-често за антифосфолипидном синдрома. Ако си своевременно, за да диагностицира и да се подложат на лечение, бременност е възможно. Вече бременните жени, които имат това заболяване разкри за първи път, също се нуждаят от терапия гепарином за профилактика тромботических усложнения.

READ  Кардиогенный шок: причини, симптоми, спешна помощ, диагностика, лечение на шок

Тромбообразование при бременност е опасно не само увреждания на плацентата, гипоксией и смъртта на развиващия се зародиш. То може да доведе до трагичните събития в организма, най-бъдещата мама, тъй като при бременност дори и при здрави жени, няколко засилва склонността към евентуално закриване на кръв.

При жените е възможно мозъчен инсулт, сърдечно-съдови катастрофа, остра бъбречна недостатъчност, тромбоэмболия съдове на белите дробове, които поставят под удар не само на здравето, но и живота на пациентката. В тази връзка навременно лечение може да се счита за жизнена необходимост.

Откриване в кръвта WA служи като основание за започване на антикоагулант терапия, при която са назначени:

 • Хепарин, варфарин, аспирин (антифосфолипидный синдром);
 • Глюкокортикостероиды – преднизолон, дексаметазон (при системни автоимунни процеси, ревматической патология);
 • Плазмаферез – метод за пречистване на плазмата на кръвта от излишък на циркулиращите в него антитела и имунни комплекси.

Лечението се назначава за срок не по-малко от три месеца, след изтичането на които нормализиране на показателите на кръвта позволява да го отмени. За премахване на WA трябва да се променят и режим: да не се пуши, да се пият достатъчно течности, не прекалявайте с тлъстите храни и лекарствени средства. Прекомерна тегло трябва да го смените. Сред храните по-добре да се изключат тези, които са богати На витамин к и могат да тромбоза – зелени, сини сливи, сушени кайсии, печени картофи, броколи, зеле.

Физическите упражнения помагат за подобряване на притока на кръв и няколко намаляват вискозитета на кръвта. Полезни ходене, бягане, гимнастика, посещение на басейна.

Пациенти, които са разкрити на лупус антикоагулант, трябва да бъдат внимателно наблюдавани гематологов, гемостазиологов, кардиолозите. Жените, които планират бременност, контролират редовно показатели коагулограммы и ВО в целия етап на подготовка за бременност и период от момента на възникването му и до раждането. При необходимост, те са поставени в стационар, където се инжекции гепарина.

Видео: за волчаночном антикоагулянте и ГПС при бременност


Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00035 sec