Мерцательная аритмия: — лечение, симптоми, причини, прогноза

Мерцательная аритмия — това е една от форми на нарушения ритъм, причинени от появата на патологични огнища на циркулацията на инерция в синусовом възел или тъкан мъждене, характеризиращи се с появата на неритмичного, учащенного и хаотично намаляване на миокарда мъждене, и проявляющаяся чувство за чест и неритмичного ударите на сърцето.

Форми на предсърдно мъждене; пароксизмальная, постоянна

Като цяло концепцията на предсърдно мъждене отделят фибрилляцию (трептене) и трептене мъждене. При първия вид предсердные намаляване на «мелковолновые», с пулс около 500 в минута, осигуряващи учестено свиване на камерна. При втория вид за намаляване мъждене около 300-400 в минута, «крупноволновые», но също така принуждавайки желудочки се свие по-често. И при първия, и при втория вид намаляване на камерна може да достигне над 200 в минута, но при трепетании мъждене ритъм може да бъде редовно — това е така наречената ритмированная, или правилната форма на трептене мъждене.

Освен това, фибрилляция и трептене мъждене могат да се срещнат едновременно при един болен в продължение на определен период от време, например при пароксизме трептене — трептене мъждене. Често по време на трептене мъждене честота желудочковых камерна честота може да остане в рамките на нормалното, и тогава за правилното поставяне на диагнозата е необходимо по-точен анализ кардиограммы.

Освен подобно разделение на предсърдно мъждене, на принципа на течението на тази болест са следните форми:

 • Пароксизмальная, характеризиращи се с появата на смущения в работата на сърцето и регистрирана на ЕКГ в рамките на първите 24-48 часа (седем дни), които могат да купироваться сами или с помощта на медикаментозных лекарства,
 • Персистирующая, характеризиращи се с нарушения на ритъм по вид трептене мъждене или трептене в продължение на седем дни, но може да самопроизвольному или медикаментозному възстановяване на ритъма,
 • Дълго персистирующая, съществуващата в продължение на повече от една година, но възможност за възстановяване на честота с помощта на въвеждане на медикаментозных лекарства или электрокардиоверсии (възстановяване на синусового честота с помощта на дефибрилатор),
 • Постоянна форма, за която е характерно липсата на възможности за възстановяване на синусового ритъм, съществуващата от години.

В зависимост от честотата на желудочковых съкращения, отделят бради-, времена на труда и тахисистолическую възможности предсърдно мъждене. Съответно в първия случай честотата на желудочковых честота е по-малко от 55 до 60 в минута, във втория — 60-90 в минута и в третия — 90 и повече в минута.

Статистически данни

Според изследвания, проведени в Русия и чужбина, мерцательная аритмия се среща при 5% от населението на възраст над 60 години и при 10% от населението на възраст над 80 години. При това жените страдат мерцательной аритмия в 1.5 пъти по-често от мъжете. Опасността от аритмии, е, че при пациенти с пароксизмальной или постоянно форми в 5 пъти по-често възникват инсулти и други тромбоемболични усложнения.

При пациенти със сърдечни заболявания на мерцательная аритмия се среща повече от 60% от всички случаи, както и при хора с коронарна болест на сърцето — почти 10% от случаите.

Какво се случва при предсърдно мъждене?

Патогенетические промени при този нарушаване на ритъма се дължат на следните процеси. В нормална тъкан на миокарда електрически импулс се движи однонаправленно — от синусового възел в посока атриовентрикулярного връзка. При наличието на някакви блокове в начина на провеждане на импулс (възпаление, некроза и т.н) импулс не може да се заобиколи това препятствие и е принуден да се движи в обратна посока, отново предизвиква възбуда парцели на миокарда, само че сократившихся. По този начин се създава патологична разсадник на постоянна циркулация на импулси.

Постоянна стимулация на тези или други обекти тъкан мъждене води до факта, че тези райони се разпространяват възбуда на останалата то миокарда мъждене, и го влакна се свиват поотделно, хаотично и нередовно, но често.

По-късно импулси се провеждат чрез атриовентрикулярное връзка, но поради неговата относително малък «пропускателната» способност само част от импулси достига камерна, които започват да се свие с различна честота и е нередовен.

Видео: мерцательная аритмия — медицинска анимация

Какво причинява мерцательную аритмию?

В повечето случаи мерцательная аритмия се появява в резултат на органично увреждане на миокарда. До заболявания от този тип се отнасят на първо място пороци на сърцето. В резултат на стеноза или недостатъчност на клапите с течение на времето на пациента се формира кардиомиопатия — промяна на структурата и морфологията на миокарда. Кардиомиопатия води до това, че част от нормални мускулни влакна в сърцето заменено гипертрофированными (удебелени) влакна, които губят способността за нормално провеждане на импулси. Парцели гипертрофированной тъкани са патологическими центрове импульсации в предсердиях, ако става въпрос за стенозе и/или недостатъчност на митралната и трикуспидального клапани.

Следващата заболяване, които заемат второ място по честота на развитие на предсърдно мъждене, е исхемична болест на сърцето, включваща включително остри и отложен инфаркти на миокарда. Път на развитие на аритмии подобен порокам, само парцели нормална мускулна тъкан с не гипертрофированными, а некротизированными влакна.

И смислена причина за аритмия е кардиосклероз — разрастването на съединителната (съединителна) тъкан, а не на обикновените мускулните клетки. Кардиосклероз може да се формира в продължение на няколко месеца или години след инфаркти или миокардитов (възпалителни промени на сърдечната тъкан вирусна или бактериална природа). Често мерцательная аритмия се среща в остър период на инфаркт на миокарда или при остър миокардите.

При част от пациентите мерцательная аритмия възниква при липса на органично увреждане на сърцето в резултат на заболявания на ендокринната система. Най-честата причина в този случай са заболявания на щитовидната жлеза, са придружени от повишено изхвърляне в кръвта си хормони. Това състояние се нарича базедова болест, встречающееся при узловом или аутоиммунном зобе. Освен това, постоянно да има стимулиращ ефект на хормоните на щитовидната жлеза на сърцето води до образуването на дисгормональной кардиомиопатия, която сама по себе си може да доведе до нарушаване на проводимостта на предсердиям.

Освен основните причини, могат да бъдат идентифицирани рискови фактори, повишаване на вероятността от развитие на предсърдно мъждене при конкретния пациент. Към тях са на възраст над 50 години, женски пол, затлъстяване, хипертония, ендокринната патология, включително захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания в миналото.

Към факторите, провоцирующим появата на пароксизма трептене мъждене при хора с вече съществуваща аритмия в миналото, са състояния, които причиняват промяна на вегетативната нервна регулация на сърдечната дейност.

Например, при преимущественном влиянието на vagus нерв (вагусные, парасимпатические въздействие) пристъп на аритмия може да започне, след обилно хранене, при завиване на тялото, в нощните часове или по време на следобедна почивка и т.н. При въздействието на постганглийните нервите на сърцето появата или влошаването на течението аритмия се появява в резултат на стрес, треска, силни емоции или физическо натоварване — тоест всички онези състояния, които са придружени от повишена секреция в кръвта на адреналин и норадреналин.

Симптомите на предсърдно мъждене

Процедурата предсърдно мъждене може да варира при отделните пациенти. Още повече, че клиничните прояви до голяма степен се определят от формата и вариант трептене мъждене.

Така, например, клиника пароксизмальной предсърдно мъждене е ярка и характерна. Пациент на фона на пълно здраве или малки вестителите (задух при ходене, болезнени усещания в областта на сърцето) изпитва внезапно възникнали неприятни симптоми — рязко чувство учащенного, сърцебиене, чувство за недостиг на въздух, пристъп на задух, усещане за буца в гърдите и гърлото, невъзможността да се диша или издишайте. Сърце при това описание на самите пациенти, развява като «заячий опашка», готово да изскочи от гърдите и т.н. Освен това най-характерни симптома, при част от пациентите възникват вегетативни прояви — прекомерно изпотяване, усещане за вътрешна тръпката по тялото, зачервяване или побледнение на кожата на лицето, гадене, чувство на дурноты. Този симптомокомплекс на прост език се нарича «срив» на ритъма.
А ето грозными признаци, дължа уведомяват роднини и лекар, осматривающего на пациента, има рязък скок на кръвното налягане нагоре (над 150 мм hg) или, напротив, значително по-ниско кръвно налягане (по-малко от 90 mm hg), тъй като на фона на високо налягане е голям риск за развитие на инсулт, а ниско налягане служи като знак за остра сърдечна недостатъчност или аритмогенного шок.

Клиничните прояви по-ярко, колкото по-голяма е честотата на ударите на сърцето. Макар че има и изключения, когато пациентът се пренася на честотата на 120-150 в една минута повече от задоволително, и, обратно, болни с брадисистолическим вариант изпитва прекъсвания в сърцето и виене на свят выраженнее, отколкото с времена на труда и тахисистолией.

При некомпенсированной постоянна форма на трептене мъждене или трептене сърдечна честота обикновено е 80-120 в минута. Пациентите към този ритъм се използва, и почти не усещам смущения в работата на сърцето, само при физическо натоварване. Но тук, в сила от развитие на хронична сърдечна недостатъчност на преден план излизат оплаквания от задух при физическо натоварване, а често и с минимална потребителска активност и в покой.

Диагностика

Алгоритъм за диагностициране на предсърдно мъждене се състои от следните точки:

 1. Проверка и проучване на пациента. Така, още в процеса на събиране на жалби и в медицинската история може да се установи, че пациентът има някакво нарушение на ритъма. Преброяване на пулса в минута и определянето му неритмичности може натолкнуть лекаря на мисълта за предсърдно мъждене.
 2. ЕКГ-диагнозата е прост, достъпен и информативен метод за потвърждаване на трептене мъждене. Кардиограмма се извършва при извикване на екип на спешна помощ или при първичния на пациента да се справя с прекъсване в клиниката.

Критериите, предсърдно мъждене, са:

 • Наличието на несинусового честота (не се появява в клетките синусового възел), което се проявява с липса на зъбите Р преди всеки желудочковым комплекс,

 • Наличието на неправилна честота , което се проявява с различни R-R интервали — различни интервали между комплексите, отразяващи желудочковые намаляване,
 • Сърдечната честота може да бъде различна стойност — от 40-50 до 120-150 в минута и повече,
 • QRS комплекси (желудочковые комплекси) не се променя,
 • На общини са видими вълни на трептене f или вълни на трептене Е.
 1. След провеждане на ЕКГ се определят показания за хоспитализация в стационар (виж по-долу). В случай на хоспитализация по-нататъшно изследване се провежда в отделение по кардиология, терапия или аритмологии, в случай на отказ от хоспитализация пациентът се насочва към дообследование в клиниката по мястото на пребиваване.
 2. От допълнителни методи за диагностика на най-често назначаемым и информативни е дневното мониторирование ЕКГ и АДА. Този метод позволява да се регистрират дори кратко бутам аритмия, не «залавяне» на стандартната кардиограмме, а също така помага да се оцени качеството на текущо лечение.

 3. ЕХОГРАФИЯ на сърцето, или ехо-COP (ехо-кардиоскопия). Е «златен стандарт» в визуализирующей диагностициране на сърдечни заболявания, тъй като помага да се открие
  значими нарушения сократимости на миокарда, неговите структурни нарушения и оценка на фракция на изтласкване на лявата камера, която е решаващ критерий за оценка на ефикасността на лечението на сърдечна недостатъчност при постоянна форма на трептене мъждене.
 4. Чрезпищеводное электрофизиологическое проучване (ЧПЭФИ) — е метод, базирующимся на изкуствена стимулация на миокарда и на провоцировании трептене, която веднага може да се улови и в ЕКГ. Се извършва с цел регистрация на аритмия, която е клинично пречи на пациента субективни усещания, а на ЕКГ е регистрирана, не е в (в това число и с помощта на холтеровского измерване).
 5. Радиография органи на гръдната кухина се прилага за изследване на пациенти с пароксизмальной форма (съмнение за тромбоэмболию белодробната артерия) и с постоянна форма (за оценка на венозна застой в белите дробове вследствие на хронична сърдечна недостатъчност).
 6. Общ и биохимичен анализ на кръвта, изследване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта, ЕХОГРАФИЯ на щитовидната жлеза — помага в диференциално диагноза кардиомиопатий.

По принцип, за диагнозата предсърдно мъждене достатъчно характерните оплаквания (прекъсване на сърцето, болка в гърдите, задух), в медицинската история (имаше остро или съществува продължително), и ЕКГ признаци на трептене мъждене или трептене. Обаче разберете причината за такова нарушение ритъм трябва да бъде само в процеса на внимателно изследване на пациента.

Тактика за лечение на предсърдно мъждене

Терапия пароксизмальной и постоянни форми на трептене мъждене е различна. Целта на помощта при първата форма се състои в оказването на спешна помощ и в провеждането на ритмовосстанавливающей терапия. При втората форма е приоритет определяне ритмоурежающей терапия с постоянна употреба на медикаментозных лекарства. Персистирующая форма могат да бъдат изложени като ритмовосстанавливающей терапия, така и, в случай на неуспешен провеждане на последната — превод на персистираща форма в постоянна с помощта на ритмоурежающих лекарства.

Лечение пароксизмальной предсърдно мъждене

Негативно облекчение пароксизма трептене или трептене се провежда на догоспитальном етап на спешното отделение или клиника.

От основните лекарства при пристъп на аритмия интравенозно, са както следва:

 • Поляризующая смес — разтвор на калиев хлорид и 4% + глюкоза 5% 400 мл + инсулин 5ЕД. При пациенти със захарен диабет, а глюкозо-дефицит на сместа се използва емисии разтвор (натриев хлорид 0.9%) 200 или 400 мл.
 • Хоросан панангина или аспаркама 10 мл венозно.
 • Хоросан новокаинамида 10% 5 или 10 мл на емисии разтвор. При склонност към хипотония (ниско налягане) трябва да се въвежда едновременно с мезатоном за предотвратяване на медикаментозна хипотония, колапс и загуба на съзнание.
 • Кордарон в доза 5 мг/кг телесна маса се инжектира на 5%-н разтвор на глюкоза интравенозно бавно или вливане. Трябва да се прилага в изолация от други антиаритмических лекарства.
 • Строфантин 0.025% 1 мл 10 мл емисии разтвор бавно интравенозно или в 200 мл емисии разтвор интравенозно вливане. Може да се използва само при липса на гликозидной интоксикация (хронично предозиране на лекарства дигоксина, коргликона, строфантина и др.).

След въвеждането на лекарства по-късно 20-30 минути на пациента переснимается ЕКГ и при липса на синусового ритъм, той трябва да бъде представено в бюрото за прием в болница за издаване на решение за хоспитализация. Възстановяване на ритъма на ниво приемно отделение не се провежда, пациентът госпитализируется в клон, където и продължава започнатото лечение.

Показания за хоспитализация:

 1. За първи път разкри пароксизмальная форма на аритмия,
 2. Изваден пароксизм (от три до седем дни), тъй като висока вероятност от развитие на тромбоемболични усложнения,
 3. Некупированный на догоспитальном етап пароксизм,
 4. Пароксизм с развитието на усложнения (остра недостатъчност на сърцето, оток на белите дробове, ТЭЛА, инфаркт или инсулт),
 5. Декомпенсация на сърдечната недостатъчност при постоянна форма на трептене.

Лечение на персистираща форми на предсърдно мъждене

В случай на персистираща форма на трептене на лекар трябва да се стреми към възстановяване на синусового честота с помощта на медикаменти и/или кардиоверсии. Това се дължи на факта, че при възстановеното синусовом ритъм е много по-нисък риск от развитие на тромбоемболични усложнения, отколкото при постоянна форма, а също и по-малко напредването на хронична сърдечна недостатъчност. В случай на успешно възстановяване на синусового ритъм пациентът трябва постоянно да се вземат антиаритмические лекарства, например амиодарон, кордарон или пропафенон (пропанорм, ритмонорм).

По този начин, тактика при персистираща форма изглежда по следния начин: — пациентът се наблюдава в клиниката с мерцательной аритмия давност повече от седем дни, като след изписването от стационара при неудавшемся купировании пароксизма и при неефективност взети от пациент на таблетки. Ако лекарят взема решение за опит за възстановяване на синусового ритъм, той отново насочва пациента в стационар за планова хоспитализация с цел медикаментозно възстановяване на ритъма или за кардиоверсии. Ако пациентът има противопоказания (пренесени на инфаркти и инсулти, тромбы в кухината на сърцето на резултатите от ехо-кардиоскопии, нелеченный базедова болест, тежка хронична сърдечна недостатъчност, възраст аритмии повече от две години), персистирующая форма се превръща в постоянна с прием на други групи лекарства.

Лечение на постоянни форми на предсърдно мъждене

При тази форма на пациентите се предписват таблетки лекарства, урежающие ритъм на сърцето. Основните тук са група бета-блокери и сърдечни гликозиди, например конкор 5 мг х 1 път на ден, коронал 5 мг х 1 път на ден, эгилок 25 mg х 2 пъти на ден, беталок ЗОК 25-50 мг х 1 път на ден и т.н. От сърдечни гликозиди се прилага дигоксин 0.025 мг 1/2 таблетки х 2 пъти на ден — 5 дни, почивка — за 2 дни (сб, нд).

! Задължително определяне на антикоагуланти и антиагрегантов, например кардиомагнила 100 mg на обяд, или клопидогрела е 75 мг на обяд, или варфарин 2.5-5 мг х 1 път на ден (задължително под контрол на INR — параметър на системата на кръвосъсирването, обикновено се препоръчва 2.0-2.5). Данни лекарства пречат на повишен жизнеспособност и намаляване на риска от развитие на сърдечни удари и инсулти.

Хронична сърдечна недостатъчност трябва да се лекуват диуретични лекарства (индапамид 1.5 мг сутрин, верошпирон 25 mg сутрин) и ace-инхибитори (престариум 5 mg сутрин, эналаприл 5 mg х 2 пъти на ден, 5 mg лизиноприл сутрин), които оказват органопротективное действие върху кръвоносните съдове и сърцето.

Когато показва кардиоверсия?

Кардиоверсия е възстановяване на изходния сърдечната честота при пациенти с мерцательной аритмия с помощта на медикаментозных лекарства (виж по-горе) или на електрически ток, пропускаемого през гръдния кош и влияещи на електрическата активност на сърцето.

Електрическа кардиоверсия се провежда в известен или рутинно с помощта на дефибрилатор. Този вид помощ трябва да се окажат само в реанимационном отделение с прилагане на упойка.

Показания за спешна кардиоверсии — пароксизм предсърдно мъждене давност не повече от два дни с развитието на аритмогенного шок.

Показания за планова кардиоверсии — пароксизм давност повече от два дни, не купированный медикаменти, при липса на кръвни съсиреци в устната мъждене, подтвержденном чрезпищеводным УЛТРАЗВУК на сърцето. В случай, че тромб в сърцето открит, пациентът амбулаторном етап приема варфарин в рамките на месеца, за който в повечето случай се случва разтваряне на тромба, а след това след повторна УЛТРАЗВУК на сърцето при липса на тромба отново се изпраща в стационар за издаване на решение за провеждане на кардиоверсии.

По този начин, планова кардиоверсия се извършва основно от стремежа на лекар, за възстановяване на синусового ритъм при персистираща форма на предсърдно мъждене.

Технически кардиоверсия се извършва чрез поставяне на електроди на дефибрилатор в предната част на гръдния кош след въвеждането на пациента в анестезия с прилагането на интравенозни наркотици. След това дефибрилатор подава разряд, който оказва влияние върху ритъма на сърцето. Процентът на успеха е много високо и е над 90% успешно възстановяване на синусового ритъм. Въпреки това, кардиоверсия не е подходящ за всички групи пациенти, в много случаи (например, при възрастните хора) МА бързо се развиват отново.

Тромбоемболични усложнения след кардиоверсии са за 5% сред пациентите, които не приемат антикоагуланти и антиагреганты, както и около 1% сред пациентите, получаващи такива лекарства от началото на появата на аритмии.

Когато е показано оперативно лечение

Хирургично лечение при предсърдно мъждене може да преследва няколко цели. Така, например, при дефекти на сърцето като основна причина за аритмия провеждане на хирургична корекция на недостатък в качеството си на самостоятелна операция вече е в по-голям процент от случаи предотвратява бъдещи рецидиви на предсърдно мъждене.

При други заболявания на сърцето, е оправдано извършване на радиочестотния или лазерна абляции на сърцето в следните случаи:

 • Неефективност на антиаритмической терапия с чести пароксизмами предсърдно мъждене,
 • Постоянна форма на трептене с бързо прогресиране на сърдечна недостатъчност,
 • Непоносимост към антиаритмических лекарства.

Радиочестота аблация е в това, че на парцели мъждене, участващи в патологична циркулация на инерция, се осъществява въздействието на електрод с радио-датчик за края. Електрод се инжектира на пациента, намиращ се под обща анестезия, чрез бедрена артерия под контрола на рентгено-телевизия. Операцията е безопасна и малотравматичной, е малък период от време и не е източник на неприятни усещания за пациента. RFA може да бъде изпълнена по квотам от Начин на РУСКАТА федерация или за собствените си пари на пациента.

Има ли лечение на народни средства за защита?

Някои пациенти могат да игнорират препоръките на вашия лекар и започват да се лекуват сами, с помощта на методи от народната медицина. В качеството си на самостоятелна терапия, прием на билки и отвари, разбира се, не се препоръчва. Но като спомагателен метод, в допълнение към основната медикаментозна терапия, пациентът може да се приемат чайове от успокояващи растения, които оказват благотворно влияние върху нервната и сърдечно-съдовата система. Например, често се използват отвари и настойки от валериан, глог, детелина, лайка, мента и маточина. Във всеки случай, пациентът трябва да се постави в известност на лекуващия лекар за прием на подобни билки.

Възможни ли са усложнения предсърдно мъждене?

От усложненията най-често се срещат тромбоэмболия белодробната артерия (ТЭЛА), остър инфаркт и остър мозъчен инсулт, както и аритмогенный шок и остра сърдечна недостатъчност (оток на белите дробове).

Най-значимият усложнение е инсулт. Удар по ишемическому тип, в резултат на изстрел тромба в кръвоносните съдове на главния мозък (например при спиране на пароксизма), се среща при 5% от пациентите през първите пет години след началото на предсърдно мъждене.

Профилактика на тромбоемболични усложнения (инсулт и ТЭЛА) е постоянен прием на антикоагуланти и антиагрегантов. Обаче, и тук има своите нюанси. Така, например, при повишен риск от кървене при пациента се появява на вероятността за кръвоизлив в мозъка с развитието на инсулт по геморрагическому тип. Рискът от развитие на подобни състояния е над 1% при пациенти в първата година от началото на антикоагулант терапия. Профилактика на повишено кървене е редовен контрол на INR (не по-малко пъти на месец) с навременна корекция на дозата на антикоагуланти.

Видео: как възниква инсулт, вследствие на предсърдно мъждене

Прогноза

Прогноза за живот при предсърдно мъждене се определя на първо място, причините за болестта. Така, например, оцелели при остър инфаркт на миокарда и при значителна кардиосклерозе краткосрочните перспективи за живот може да бъде от полза, както за здравето и в средносрочен план са неблагоприятни, тъй като в малък период от време при пациента се развива хронична сърдечна недостатъчност, ухудшающая качеството на живот и сокращающая му продължителност.

Въпреки това, при редовния прием на предписани от вашия лекар лекарства прогноза за живота и здравето на сигурност се подобрява. А пациентите, с регистрирана по-ранна възраст постоянна форма на МА, когато на дължимата компенсация на живо с нея още до 20-40 години.

Видео: мерцательная аритмия — мнение на специалист

Видео: мерцательная аритмия в програмата «Живеят здравословно»

READ  Хематология в Израел са: лечение, мнения, цена, клиники

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00027 sec