Мухи пред очите му, черни точки, петна, кожух на: причини, лечение

Всеки от нас някога сте се видите мухи пред очите. Появата им при здрави хора, обикновено, е свързано с рязка промяна на положението на тялото, бързото запрокидыванием на главата, а след това връщането й в първоначалното си състояние, силно напрежение при кашляне, кихане, повръщане. В подобни случаи всички се възстановява бързо – за няколко секунди и мушичките изчезват. Друг е въпросът, ако появата на различни обекти или видимостта пред очите е трудно да се обясни, защото не забелязал никакви провокиращи обстоятелства: нито коремни преси, нито запрокидывания, нито резките обрати в страна, нито кульбитов на турнике, нито напрежение по друг повод. Освен това, ако тези симптоми упорито не си отиват, това, вероятно, има само един изход – посещение на лекар.

Обикновено с такива проблеми на хората, на първо място излизат офтальмологу, което предполага по-значителни промени в органа на зрението. Обаче в други случаи зрителни нарушения са предизвикани от причини, без да имат пряка връзка с болести на окото, просто като казват лекарите-окулисты: «око – това е един и същ мозъка, само вынесенный в периферията, така че той първи започва да се види, какво се случва в главата».

Първо – до офтальмологу

Появата на черни точки пред очите или други неидентифицирани обекти наистина често е причина, вытекающую от нарушения в органа на зрението. Най-често подобни клинични проявления дава патология, наречена деструкцией стъкловидното тяло на окото, което представлява унищожаване на гелеобразных протеини, съставляващи заедно с водата структурата на този стъкловидното тяло. Разрушени протеини никъде не деваются, както и да продължи съществуването си под формата на съсиреци, свободно плаващи в течна среда очите и създаващи препятствие на преминаването на светлината към ретината. Ако това наистина се случи, това съвсем не е задължително да възникващи пред очите на обекти са били черни мухи, те могат да бъдат бели с ръб тъмен цвят или плаващи под формата на панделки и ниточек. И още повече, не е задължително да ги видя двете очи, по-значителни промени в стъкловидното тяло, защото могат да възникнат само в едното око.

Причината – в интерес на окото

Причина за появата на мушек пред очите може да бъде унищожаването на протеини стъкловидното тяло или неблагоприятно въздействие на някои фактори директно върху орган на зрението:

 • Възраст – всеки остарява и се износва в процеса на използване. Хора, които имат добро зрение и не разбирам с тях проблеми, обикновено са склонни да вярват, че винаги ще бъде така, но годините взимат своето и очите това започват да се чувстват понякога, много по-рано, на други органи, вярно е, деструкция на стъкловидното тяло не се отнася към ранните симптоми на замъглено зрение, възникващи поради възрастови промени.
 • Увреждане на стените на кръвоносен съд, което доведе до микроскопични за цялото тяло, но значимо за око, кръвоизлив.
 • Механични повреди, пряко засягащи органът на зрението.
 • Всичко плува пред очите ми в еднаква степен и при дальнозорких, и късоглед хора, ако те се опитват да гледат на света без помощта на оптика, а ако изведнъж случайно ще сменяте точки, а с нарушения на зрението се добавя главоболие и виене на свят. Това говори за това, че очилата трябва да бъдат подбрани индивидуално в офтальмологическом кабинет, а не купени от някъде на пазара или взети под наем.
 • Мушичките, които създават непрекъсната черна кожух пред очите, могат да бъдат признак на обелване на ретината.

На остротата на зрението и състоянието на пациента, е непокътната, възрастови нарушения като нещо не особено влияние, хората се пристрастяват, смиряются и с подобни въпроси до доктор не се придържаме. Други причини, които не са свързани с възрастта, а напротив, изисква намесата на специалист. И колкото по-рано, толкова по-добре. Хората, които зависят от оптика много години, сами знаят какво да правят. Като правило, те отдавна са записани в група редовни посетители офталмолог. При травми и отслоении на ретината трябва да се лекуват при очен лекар, а с лопнувшим съд, ако това е станало, без видима причина, трябва да отидете на друг лекар. В този случай появата на летящи обекти пред очите, най-вероятно не е свързано с патология на органите на зрението, затова е включена в компетентността на съвсем друг д-р, например, терапевт или невролог.

Видео: за мушках преди провоцируемых себе око

Къде другаде може да се крие причината?

Често се случва, че черните мухи, блестящо на зигзаг или кожух пред очите му се появи при хора, не е някога нещо маркиране у себе си никакви нарушения на зрението, но нищо неподозиращите друга патология. Обикновено, в такива случаи са налице оплаквания не само на постоянно или периодично, пречещи на всяка дейност, не съществува в реалния живот елементи, но и на други признаци на проблеми, също така временно или постоянно. Това може да бъде главоболие, виене на свят, чувство на гадене, нарушение на речта, общ дискомфорт.

READ  Кървене: вътрешни и външни видове, първа помощ, методи за спиране, причини

Тези състояния могат да предизвикат различни патологични изменения в организма вече са инсталирани, като диагноза, или до порите преди време протичат скрито и затова често не са известни на пациента:

 1. Нейроциркуляторная дистония (вегето-съдова дистония, синдром на вегетативна дисфункция, нейроциркуляторная астения и други подобни). В резултат на дисбаланс между отдели на вегетативната нервна система, присутствующем при НЦД реакция на организма към различни дразнители (стрес, емоции, преумора, промяна на времето, адаптиране на приятел кризата зона) не винаги са достатъчни, така че заедно с множество симптоми на вегетативната дисфункция може да изглежда блестящо на зигзаг и дребни мухи пред очите.
 2. Мигрена (мигренозная аура). При класическия вариант на болестта и други прояви на аура често са налице фотопсии (светкавици, блестящо зигзаг, отблясъци). В други случаи (базальная мигрена) аурата е придружено от доста осезаемо визуални нарушения, например, пациентите отбелязват кожух пред очите му, които покриват почти напълно на зрителното поле.
 3. Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб с произтичащи от него последици (вертебро-базилярная недостатъчност, синдром на позвоночной артериите), което е трудно кръвоснабдяването на мозъка, и, въпреки това, органите на зрението, води до това, че хората, страдащи от тази патология, периодично шум в главата, каквото и да плава, се появява кожух пред очите му, блестящо зигзаг, мухи и други летящи обекти». Пациентите обикновено сами смятат, че проблемът идва от врата, и обозначават върху нея в своите жалби.
 4. Такъв симптом, като летящи черни точки пред очите, подобни на малки насекоми, при младите хора е доста характерен признак на желязодефицитна анемия.
 5. Хипотония. Ниско кръвно налягане често е придружено от този вид визуални нарушения. Пациентите знаят: ако пред очите ми плуват кръгове и летят мухи, означава, кръвното налягане е ниско.
 6. Състояние, когато всички отплава, замаян и ме боли при напрежение, пред очите плуват конци, пламнал на зигзаг и блясък, често се срещат при атеросклероза на кръвоносните съдове на главата. Това обикновено се случва, ако човек увеличаване на кръвното налягане, което е разбираемо – засегнатите болестно процес съдове не могат да се адаптират и правилно да реагира на променящите се външни условия, така че изпитват затруднения при изпълнение на своите функционални цели (храна за мозъка). Друг път, пациентите отбелязват появата на трептящи на зиг-заг от едната страна (той е видим само едно око), не застрашените няколко часа или дори дни.
 7. Бременността в никакъв случай (макар и физиологично тече, макар и с токсикозом) дава на организма допълнителна тежест: всички системи перестраивают работата си, за да се осигури нормалното развитие на плода, нуждата от витамини, микроелементи, протеини и други полезни вещества, необходими не само жена, но и нероденото си дете, се увеличава. При бременност по-често, отколкото в нормално състояние се променя в една или друга посока кръвното налягане, намалява нивото на хемоглобина, организмът става по-чувствителен към переутомлению или недостиг на кислород, така че появата на мушек пред очите му не се счита за рядкост. Въпреки това, не трябва да забравяме, че зрителните нарушения, упорито не след напускането на жена във втората половина на бременността, могат да бъдат проява на прегестоза, който няма да позволи да преминете в гестоз, грозящий по-тежко усложнение, като еклампсия.

Появата на черни мушек, проблясващи на зигзаги, видимостта пред очите при изброените състояния в повечето случаи не причинява много опасения, но това изисква отговор на пациента. Човек със своите оплаквания, трябва да отидете на лекар, за да с него се опита да определи причината, ще получите по лекарско предписание, да се започне лечение и да се опитва да поддържа тялото (и, особено, кръвоносните съдове на главния мозък) в стабилно състояние.

Кожух, черни мухи, снежна буря – обади «103»

В отделна категория, зрителни нарушения може да се дължи на състоянието, поради някакви непредвидени обстоятелства, които човек предварително не може да се планира:

 • Всичко плува пред очите, шум в главата си, а до гърлото подкатывается гадене обикновено в предоморочном състояние, което трае дълго и завършва като правило, загуба на съзнание. Припадък може да се случи при много случаи, особено при хора, предразположени към такива състояния – понижаване на кръвното налягане, непоносим помещение, гледка на кръв, глад. Подобен проблем може да бъде с непознат човек, който е живял през по-дълъг живот, може да се случи веднъж в живота си, а може да се появяват от време на време – тук не си струва да свикне с подобни явления. Просто трябва да посетите вашия лекар, за да разберете причината и да се опита да се бори.
 • Разкъсване на вътрешните органи. Кожух пред очите, възникнал веднага след удара (синини), често е първият и последният знак за предстояща загуба на съзнание. Съмнение за вътрешен кръвоизлив включва спешно повикване «спешното» и хоспитализация.
 • Зрителни нарушения, гадене, повръщане, загуба на съзнание след синини главата – опасни симптоми, те най-вероятно ще свидетелстват за сериозно сотрясении мозъка.
 • Отравяне. Като пример интоксикация, сопровождающейся нарушение на точка, може би, най-добре е да доведе отравяне спиртами: метанол и етанол, която много малко се различават един от друг по външни характеристики (цвят, вкус, мирис), така че да се определи тяхната «окото» много е трудно — хората понякога бъркат тези вещества. Метанол (метилов или дървесен спирт – СН3ОН), който стои в гомологическом редица наситени моноатомни алкохоли под №1, е най-силната отрова. Сред основните симптоми, които свидетелстват за отравяне с тези отровни вещества, заслужава сериозно разстройство на зрението (фотофобия, размазването на предмети, «снежна буря» пред очите). След консумацията на тази смъртоносна отрова, по чудо оцелял човек остава сляп до края на живота си. На второ място в гомологическом ниво на алкохола трябва да етанол (етилов, пиене, алкохол – С2Н5ОН), който се използва за производство на алкохолни напитки, широко консумирани от хората, така че до смъртоносни отрови не се отнася. Интоксикация, поради мулти-ден прием на алкохол на основа на етилов алкохол, наред с други признаци на запоя също има зрителни нарушения. Пациентите разказват, че са пред очите ни плуват стрингс, в чаша с вода удари косата си, в ъгъла седи братства, на тавана мельтешат насекоми, а след това и да се справят в различни места в помещенията се появяват различни образи…
READ  Хематокрит (HCT): норма, понижена и повишена в анализи

Изброените зрителни нарушения в някои случаи се провокира от самия човек, обаче, почти всички от тези епизоди изискват незабавна медицинска помощ (кръвоизлив, мозъчна травма, отравяне и дори обморочное състояние, выступающее друг път като дебюта на тежка патология).

Мушица може дълго време предупреждават за опасностите от

Различни зрителни халюцинации: звездички, панделки, флаш, мъгла и кожух пред очите виждат пациентите вече са на ранен етап тумори на мозъка, локализирана в тилната област. С развитието на процеса, зрителни нарушения са: отпадат поле, разстроен цветоощущение, понякога се формира цялостна оптична агнозия (нарушение на визуално-пространствен анализ и синтез). Зрителни нарушения могат да се появят при новообразованиях, локализирани в други области на мозъка, както и при хидроцефалия, дисциркуляторной енцефалопатия и друга патология ХМ, по-характерни за напреднала възраст (когато се събират различни болести и усложняват рамките на един приятел).

В отделни случаи кожух пред очите си, плаващи конци и летящи мухи (при наличието на други признаци на патологични промени) могат да бъдат предвестници на сериозни сърдечни нарушения. Така, например, се случва при захарен диабет, който, както е известно, има много негативно влияние върху съдовите стени. Диабетна ретинопатия на първите етапи от неговото развитие протича без никакви симптоми и възпаленията, обаче кожух пред очите си, плаващи конци и кръгове трябва да е много уведомяват диабет. Появата на зрителни нарушения при болестта эндокринологи се отнасят към лоша черта, защото те показва значително разпространението на патологичния процес в организма. Пациентът не трябва да се пренебрегва подобни симптоми, трябва да отида и да разкажа за тях на вашия лекар.

Много пациенти, страдащи от артериална хипертония, като в миналото гипертонические кризы или дори транзиторные исхемични атаки, от първа ръка знам, че сред симптомите на нарушение на мозъчното кръвообращение може да изглежда блестящо на зигзаг или черни точици пред очите му да плува конци, кръгове или други предмети. В повечето случаи за пациентите, състоянието им не е необичайно обикновени, те рядко се чувстват добре, кожух пред очите и тогава се появява, после изчезва, в главата периодично шум, така че болните просто да свикне и често дори не придават на тези симптоми особено значение.

Предположението, че се е случило нещо лошо, идва, когато всичко плува толкова много, че човек не държи равновесие и пада. Разбира се, добре, ако в такъв момент някой ще се окаже наблизо и ще бъде в състояние да окаже помощ. Обаче за това е необходимо да се знаят основните признаци на сърдечни заболявания, за да не се обърка човек болен от доста «поднабравшимся» (за съжаление, често се случва и така). Ако хипертонична криза може да ограничи мельканием мушек, главоболие и виене на свят, транзиторная исхемична атака едва ли ще мине незабелязано, тъй като процедурата е много силно прилича на клиничната картина на удар:

 1. Виене на свят, често гадене, възможно повръщане;

 2. Изразена главоболие;
 3. Неясна реч;
 4. Изтръпване на части от лицето;
 5. Зрителни нарушения (черни мухи, зигзаг, точка, кожух, каквото и да е);
 6. Слабост на крайник или някакъв страна на тялото;
 7. Двигателни нарушения, нарушение на чувствителността.

Инсулт дава по-изразени клинични прояви, които, в сравнение със симптоми на ТИА, се различават устойчивост и бързо да изчезне, не могат да:

 • Възможна е загуба на съзнание и появата на спазми (кратко, под формата на подергиваний);
 • Парези и парализи (ръката и крака от едната, от другата локализиране на огнището на поражение страна на тялото, или само един от крайниците, въпреки това, тук няколко варианта);
 • Оглушенность, забавяне или възбуда, дезориентация във времето и пространството;
 • Проблеми с говора, ако огнището на остро нарушение на кръвообращението (исхемия или кръвоизлив) е съсредоточена в лявото полукълбо;
 • Перекошенное към поражението на лицето, «парусит» бузата»;
 • Загуба на чувствителност от страна на парализа, но другата местоположението на огнището на поражение.

Подробно описание на остра съдова патология, за която летящи мухи пред очите предупреди много преди катастрофата (тъй като са присъствали като неприметного симптома) може при желание да се запознаете, като посетите други раздели на сайта, посветен на директно причини и клиничното черта на остро нарушение на мозъчното кръвообращение.

Как изкара досадни мушек?

Най-вероятно нищо няма да стане, ако просто се опитва да се отърве от мушек пред очите, от тях самите лечение няма. Може би читателят ще бъдат разочаровани, но лечението на народни средства за защита в специален ефект няма да даде, той може да се използва само в комбинация с терапия, назначени от специалист. Така че трябва да отидете на лекар, за да разберете причината и специфични средства да се въздейства върху него:

 • Лечение на органите на зрението при очен лекар, ако ги болестно състояние е довело до движение на несъществуващи предмети в предната част на очите;
 • Какво да правите, близо начин на живот и рутината на деня, когато НЦД, без да пренебрегва общеукрепляющие процедури, разходки на чист въздух и занимания по пластика;
 • Следете за хранене, режим на труд и почивка, да се консумират достатъчно витамини и микроелементи, разходка на чист въздух, не е нервен и не се преуморявам по време на бременност, а при най-малкия признак на развитие на гестоза – не се опита да скрие своите «видения» от лекар;
 • Вземете подбрани от лекаря лекарства за мигрена, които могат да се избегнат атаки;
 • Провеждане на витамино — и ферротерапию в случай на желязодефицитна анемия;
 • Стриктно да се спазват всички предписания на лекарите при диабет;
 • Запитване влошаване на остеохондроза на шийния (специална гимнастика, масаж, яка Шанца, посещение на басейна, физиотерапевтични процедури, средства, се препоръчва от народната медицина);
 • Да се бори с факторите, провоцирующими развитието на съдовата патология, тъй като тя вече има място – приемат лекарства «проясняющие главата».

Последният съвет, може би ще е полезна за всички: и на пациентите, видящим мушек пред очите му, и млади, здрави хора, докато иронично улыбающимся на тази сметка.

Вредни навици, хранене, предрасполагающее до развитието на атеросклеротического процес, пу, хипоксия, дефицит на витамини – всичко това може да бъде не много забележимо в ранна възраст, когато тялото е в състояние да се противопоставят различни неблагоприятни фактори и бързо възстановяване на силите. Обаче минават години, в този режим, и в определена възраст човек вече се забелязва и нарастващи главоболие, виене на свят, и кожух, и черни мухи, както и много други, че започва да дразни и пречи на нормалния живот и трудова дейност. Така че, може би заслужава да се обмисли, докато блестящо на зигзаг предизвикват само усмивка?

Видео: мухи пред очите — програма «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00106 sec