Полипи в правото черво: симптоми, лечение, операция за отстраняване на

Тази коварна патология протича почти безсимптомно и често се открива съвсем случайно, при движение на пациента на лекар за съвсем друг проблем. Става въпрос за полипи на дебелото черво.

Какво е полипи в правото черво и тяхната класификация

Полипи на дебелото черво – това е доброкачествени новообразувания под формата на малки тумори, които растат от стените на червата в неговия лумен. Те изглеждат като разширяване на широката дръжка, които имат сферична форма, грибовидную или разклонени форма. Полипи са с мека консистенция, и могат да бъдат с различен цвят-от розово до тъмно червено или бордо.

Полипи растат от епителната тъкан, но в рамките на обучение за тип тъкан на друга. Фиброзни полипи се състои от съединителна тъкан и се образуват върху лигавицата на места предишните възпаления. Те рядко се прераждат в злокачествен тумор, но често се възпаляват и нагнаиваются.

Аденоматозна полип се състои от жлезистата тъкан, туморът се намира на подвижна дръжка и може да достигне до 2-3 см в диаметър. Точно този вид образувания са най-склонни да се израждат промени в раковите тумор. Така че при възникване на такива полипи говорят за предраковом състояние.

Ворсинчатый полип представлява разтяга или кръгло обрастване с кадифена повърхност, състояща се от множество папили-ворсинок. Тя е много мека, лесно е контузен и може да кърви. Този вид тумори също е податлив на злокачественному се израждат.

Множество полипи може да бъде от смесен тип – ворсинчато-жлезистия или лигавицата, кистозна. Освен това, чрез такива форми на заболяването, като дифузна полипоза, когато полипи на цели групи се разпространяват по цялата повърхност на червата, възпрепятства преминаването на рециклирани съдържанието на червата.

Причините за появата на полипи на дебелото черво

Учените все още не се разбра точната причина за образуването на полипи, но са доказали, че в туморите се появяват в резултат на хронични възпалителни заболявания на дебелото черво и стареене выстилающего го епител. Риск от образуване на полипи, се увеличава многократно при заболявания като:

  • улцерозен колит,
  • ентерит,
  • дизентерия,
  • хемороиди .

Допринасят за тяхната появата на чести запек и разстройство на храносмилателната система. Понякога полипите се появяват не само при възрастни, но и при напълно здрави деца. Това потвърждава предположението на специалистите за това, че заболяването носи наследствен характер или има вирусен характер.

Друга теория казва, че туморите се образуват прекомерна консумация на животински мазнини и недостиг на растителни храни и груби фибри. Има мнения, че развитието на заболяването е благоприятна за лоша околна среда, непълноценно хранене, злоупотреба с алкохол и тютюн. Към тези фактори се присъединява към ниска двигателна активност (физическа активност) и възрастова фактор. Полипите по-често се диагностицира след 50 години.

Симптоми

Полипите могат да не се упражнява в продължение на дълго време. Някакви специфични симптоми, често липсват и патология в повечето случаи е разкрита случайно, в хода на проктологического проучване или при извършване на ендоскопия. Най-често болестта се откриват при хора на зряла възраст над 50 години.

Полипи могат да изразят себе си при травмировании тези образувания или присъединяване на възпалителния процес. В такива случаи се появяват следните симптоми:

  • Болезнен и ускорен стол с появата на малко количество червен кръв и слуз
  • При увреждане на полип са възможни кървене
  • При присъединяването на възпалителния процес се отбелязва повишена температура, втрисане
  • Големи полипи предизвикват усещане на чуждо предмет в ануса и често стават причина за запек, тъй като отчасти се припокриват лумена на червата и пречат на преминаването на масите каловых
  • Полип на тънко стъбло може да падат от директно преминаване по време на изпразване на червата, болки и ущемляться сфинктером
READ  Тромбоза на външен геморроидального възел: симптоми, лечение
Възможни усложнения

Ако полипоза придружени с кървене, обилно отделяне на слуз, диария, след това на пациента с течение на времето се развива анемия и изтощение на организма. Полипоза често се усложнява от възпалителни процеси в ректума, водещи до влошаване на геморроидальной заболяване, появата на анален пукнатини и парапроктитам.

Най-страшните усложнение е злокачественное прераждането на полипи и развитието на рак на дебелото черво.

Диагностика на заболяването

При поява на нежелани симптоми не трябва да се отлага посещението при лекар, трябва колкото се може по-рано да се обърнете към квалифициран проктологу. Само той е в състояние да постави правилната диагноза, тъй като симптомите полипоза, са сходни с проявите на хемороиди и на тези заболявания често се бъркат.

Специалист може да открие нежелани образование вече по време на пальцевого изследвания на дебелото черво. При това се определя от количеството на образувания, техните размери и констистенция. Този метод позволява да се изключат други патологични състояния (пляскане на аналния канал, хемороиди възли, кисти). Той е ефективен в случай, когато полипите са разположени не по-малко от 10 см от аналния отвор.

За изясняване на диагнозата лекарят може да предпише ректороманоскопию или колоноскопию. Тези изследвания са най-информативни и позволяват вътре да проучи пряка, сигмовидную и дебелото черво.

Още един метод, който позволява да се разкрие полипи, с диаметър над 1 см – ирридоскопия, това е рентгенова снимка на червата с помощта на контрастни вещества. В някои случаи специалистът може да назначи анализ на изпражненията за откриване на скрита кръв. По-точна картина може да даде на магнитно — резонансната томография (MRI).

Ако по време на изследването пациентът се откриват полипи, лекарят трябва да се направи биопсия (ограда, парчета плат) за последващ анализ на цитологию и гистологию. Това ще позволи да се изключи съмнение за раковую тумор.

Лечение на полипи на дебелото черво — операцията за отстраняване на

При лечение на полипи на консервативната терапия е неефективна. За решаване на проблема могат да бъдат хирургично отстранени. Начини за намеса, могат да бъдат различни. Те зависят от вида на полипи, и тяхното местоположение, количеството и размери образувания. Полипи на дебелото черво, трябва да бъдат премахнати задължително, а след това са проучени гистологически. Има два вида операции за отстраняване на патологични образувания: малоинвазивные процедури, когато полипите се отстраняват, като поддържа орган, и резекция на ректума.

• Эндокопическое намеса. Туморът се отстранява с помощта на ректороманоскопа или колоноскопа. Операцията се извършва в амбулаторни условия. Преди процедурата пациентът трябва няколко дни да се придържат към строга диета за намаляване на възпалителни процеси.

• Электрокоагуляция. Процедурата се извършва посредством ректоскоп и прижиганию подложени на малки единични полипи на по-широка база и полипи на изразена дръжка. Электрокоагуляцию не се правят с по-големи полипи на широки основи и ворсинчатых на тумори, тъй като голям риск от пробиване на стените на червата.

• Трансанальное ексцизия. Достъп до полипам се извършва чрез ректоскоп и се извършва в случаите, когато образованието е разположена в червата на височина повече от 7 см от аналния отвор. Този метод се отстранява големи ворсинчатые полипи. Техните резекция с помощта на электроножа или ултразвуков скалпел. Операцията се прави в болница, с прилагане на упойка.

• Резекция на ректума. Извършват под обща анестезия, по време на операция за премахване на засегнатия участък от дебелото черво. Намесата на този вид е необходимо тогава, когато се установяват озлокачествленные новообразувания и съществува риск от тяхното метастазирования. Ако пациентът открива, дифузна полипоза, ние трябва да изтриете дебелото черво напълно, образувайки колостому, чрез която ще излезе на отпадъци от жизнената дейност.

READ  Норма на холестерола в кръвта: мъже, жени, видове контрол

Лечение на полипи методи на народната медицина

Има рецепти от народната медицина, благодарение на които може да се избегне хирургическа операция за отстраняване на полипи. Най-голяма популярност се радва на лечение чистотелом и инфузии на билки.

Жълтурчета

Жълтурче нищо чудно, че има славата на «руски жен-шен». Друго име на това растение – шуменско, красноречиво свидетелства за неговата уникална способност избавлять човек от брадавици и други кожни заболявания. В народната медицина сокът на това растение, а също и отвара и настойка от него. Те притежават чудесен бактерицидно, противовъзпалително, заздравяването на раните и болкоуспокояващо. Жълтурче лекува кожни заболявания, зарастване на тъкани, спира растежа на злокачествени тумори. За лечение на полипи, се препоръчва да се направи микроклизмы с отвара от това лечебно растение.

За приготвяне на бульон, 1 чаена лъжица. чаена лъжица изсушени билки се 200ml вода и сложете на водна баня за половин час. Пригответе отвара трябва да се охлади и прецедете. Получената течност трябва да се инжектира в ануса на малко спринцовкой по определен начин. Първо да заемат позицията на дясната си страна и се инжектират част от бульон, след това се въвеждат отвара в положение на лявата си страна и в затвора остатъка от течността се впръсква и се вписват на гърба си. По този начин officinalis отвара напълно обработи дебелото черво. Клизма с чистотелом трябва да се направи в рамките на 10 дни, след това направете почивка за три дни и се повтаря десятидневный курс на терапия отново.

За да засили ефекта и бързо да се отървем от полипи препоръчват лечение клизмами комбинирате с прием на сок от жълтурчета вътре. Да го вземат трябва да става внимателно, капки, стриктно спазване на дозировката и да не забравят за това, че това растение е отровно. Започват да приемат по една капка на ден, всеки път добавяйки, капка по капка и постепенно се изравнява дневна доза до 15 капки на ден. Това ще отнеме 15 дни. Нататък дозата започват да се намали в обратен ред, като всеки ден по една капка по-малко. По този начин, курс на лечение със сок от жълтурчета, ще отнеме месец.

Еловая борови иглички

Отвара от борови иглички яде също помага да се отървете от полипи, за предотвратяване на тяхната ескалация. Приготвят го по следния начин: сочни зелени игли в размер на две супени лъжици се изсипва 200ml вряла вода и се настояват под капак за 30 минути. Охлаждане отварата се прецежда и се приемат в рамките на деня. Пият иглолистни инфузия на три дни подред, след това правят шестидневный пауза и се повтаря тридневен курс на лечение.

Сок от листа от репей

Сок от репей се използват за лечение на множество заболявания. Да се приема при заболявания на храносмилателната система, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, освен това то предотвратява развитието и разрастването на полипи. Събират млади и сочни листа от репей, земята ги премина през месомелачка.

Получената смес се изстисква през тензух и се приемат прясно приготвен сок по определена схема. Първо два дни подред пийте по 1 чаена лъжичка два пъти на ден, после три дни приемайте по една чаена лъжичка три пъти в продължение на деня. Продължават да се пие с такива чередованиями тридесет дни. След това един месец да си вземе почивка, след което курсът на лечение се повтаря.

Смес на базата на растително масло

Този народна рецепта не само ефективно премахва нуждата от полипи, но и изчиства кожата от бенки и пигментация. За приготвянето му се варят, седем яйца, извадете жълтъците, удряха ги и се смесва с растително масло 500мл. Шест супени лъжици тиквени семки, кайма и се добавя в сместа.

READ  Елена Ева за хемороиди: лечение, видео

Получената смес трябва да се вари на водна баня около 20 минути. Вземете сместа трябва да се на гладно по 1 чаена лъжичка от пет последователни дни. След това се прави почивка за пет дни и отново се възобновява пет дни прием на лекарства. Курсът на лечение продължава, докато варени смес няма да свърши.

Микроклизмы със събирането на билки

Такива клизми се съчетае с тридневно глад. За да се подготви за три части на сухо смилане на жълтурчета и meadowsweet и на две части жълт кантарион, цветове от невен и камшик. Една супена лъжица от сместа се налива 1,5 чаши вряща вода и се оставя да кисна в продължение на шест часа. Охладена и прецедения бульон се използва за микроклизм. Клизма правят от 50 мл лекарствен инфузия за един час преди сън.

Засилване на ефекта от лечение с народни средства за защита ще ви помогнат фиточаи, особено чай, произведена със сушени или пресни плодове калина. Да го пиете може да се три-четири пъти на ден, добавете мед на вкус. Kalinovoe чай предотвратява по-нататъшното разрастването на полипи и намалява риска от злокачествени прераждания.

При полипи в правото черво може да помогне приемането на прополис в комбинация с масло. За тази цел се приготвя смес от една част на прополис и 10 части краве масло. Приемат три пъти на ден между храненията, се разтваря една чаена лъжичка от сместа в чаша топло мляко.

Народна медицина за борба с полипи съветва да използвате тинктура от лечебни растения златен мустак. Приготвят го по следния начин: 500 мл висококачествена водка свързват с нарязания на ситно стъбла на растения (достатъчно 15 бр.) и се влива в продължение на две седмици. Готови инфузията трябва да се прецежда и се приема по 1 супена лъжица три пъти на ден в продължение на четири седмици. След това се прави 10 дни почивка и месечен курс се повтаря.

Лечение с помощта на средствата на традиционната медицина не винаги дава положителни резултати, преди започване на процедурите е важно да се консултирате с лекар и провеждане на курс на лечение под негов контрол.

Профилактика на полипи на дебелото черво

Основен метод за профилактика на злокачествени за прераждане на полипи им е навременното откриване и премахване. Особено внимателно до появата на неблагоприятни симптоми трябва да бъдат хората на зряла възраст. Като мерки за предотвратяване на появата на полипи, лекарите препоръчват да се придържат към няколко прости правила:

• Опитайте се да се храните правилно
• Ограничете употребата на животински мазнини, заменяйки ги с растителни
• В храната трябва да преобладават продукти, богати на растителни фибри: зеле, тиквички, цвекло, тиква, ряпа, ябълки
• Намалете до минимум приема на рафинирани и богати на въглехидрати продукти
• Ограничете или откажете се съвсем от употребата на алкохол и тютюнопушенето
• Водете активен начин на живот, внимавайте за собствените си проблеми, своевременно лечение на ЧРЕВНИ заболявания
• При възникване на дискомфорт и всички неприятни симптоми трябва навреме да мине преглед

Грамотен специалист проктолог установи причината за дискомфорт и ще предпише най-правилното и адекватно лечение. Всички тези мерки ще подкрепят здравето, подобряване на здравето и предотвратяване на появата на полипи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec