Пролапс на митралната клапа на сърцето (ПМК): симптоми, степента, до лечение

Към една от аномалии на сърдечната за развитие се отнася пролапс на митралната клапа (ПМК). Той се характеризира с това, че го крилото продавливаются вътре левопредсердной кухина, в момент, когато в ляво желудочек намалява (систола). При тази патология има друго име — синдром на Barlow, по името на лекаря, който за първи път е определил причината за възникване на позднесистолического апикального шум, придружаващ ПМК.

Стойността на този сърдечен порок, докато още не е достатъчно проучена. Но повечето медицински светила смятат, че за живота на човека, той не представлява особена заплаха. Обикновено тази патология не е ярко изразени клинични прояви. За нея не се изисква провеждане на медикаментозна терапия. Необходимостта от лечение възниква, когато това се дължи на ПМК се развива нарушение на сърдечната дейност (например, аритмия), което се придружава от определени клинични прояви. Така че задачата на кардиолог да убеди пациента да не изпадате в паника и да го основните упражнения миорелаксации и аутотренинга. Това ще му помогне да се справят с възникващите състоянието на тревожност и нервни разстройства, да успокои сърдечен вълнение.

Какво е пролапс на митралната клапа?

За да разберем това, трябва да се представят, как работи сърцето. Обогатена с кислород кръв от белия дроб се отива в левопредсердную кухина, която служи за нея един вид хранилище (резервоар). От там тя отива в ляво желудочек. Неговата цел със силата на выталкивать цялата поступившую кръв в устата на аортата, за разпределение на органи, разположен в зона на основния кръвообращението (голям кръг). Притока на кръв отново се втурва към сърцето, но вече в дясното предсърдие, а след това в кухината на дясната камера. При това кислородът е изразходван, а кръвта е наситена с въглероден диоксид. RV (десен желудочек) хвърля я в малкия кръг на кръвообращението (легочную артерия), където се извършва ново обогатяването й с кислород.

При нормалната сърдечната дейност в момента на възникване на систолы предсердия напълно освободени от кръв, и митральный клапан затваря входа в предсердия, обратно изтичане на кръв не се случва. Пролапс не дава възможност провисшим, опъната створкам напълно сомкнуться. Така в устието на аортата по време на сърдечния дебит попада не цялата кръв. Част от нея се връща обратно в кухината на лявото предсердия.

Процесът на ретрограден ток на кръвта получи името на регургитация. Пролапс, сопровождающийся прогибом по-малко от 3 мм и се развива, без регургитация.

Класификация на ПМК

От това, колко силна регургитация (степента на запълване на лявата камера остатъчна кръв) разграничаване на:

1 степен на

Минимално отклонение на двете крила е 3 мм, максимален — 6 mm. Обратната притока на кръв леко. Той не води до патологични промени на кръвообращението. И не причинява свързани с тези неприятни симптоми. Смята се, че състоянието на пациента при PMK 1 степен, е в рамките на нормалното. Разкрита тази патология е случайно. Медикаментозно лечение не е необходимо. Но на пациента се препоръчва периодично посещение на кардиолог. Спорт и фитнес — не е противопоказано. Добре укрепва сърдечния мускул бягане, спортно ходене, плуване, ски и конькобежный спортове. Полезни фигурно пързаляне и аеробика. Достъп до правенето на тези видове спорт на професионално ниво, се издава от лекуващия лекар-кардиологом. Но има и ограничения. Категорично забранено:

 1. Тяжелоатлетические спортове, свързани с динамичен или статичен вдигане на тежести;
 2. Практикуването на силови фитнеса.

2 степента на

Максимален изкриви най — 9 мм. Той е придружен от клинични прояви. Изисква симптоматично медикаментозно лечение. Спорт и пластика разрешени са, но само след консултация с кардиологом, който ще вземе оптимално натоварване.

3 степен

3-i степен пролапс се диагностицира при прогибании крила повече от 9 мм. При това се проявяват сериозни промени в структурата на сърцето. Кухината на лявото предсердия се разширява, желудочковые стена сгъсти, се наблюдават патологични промени в работата на кръвно-съдовата система. Те водят до следните усложнения:

 • Недостатъчност МК;
 • Развитието на сърдечния ритъм.

При 3-та степен се изисква хирургическа намеса: зашиване крила клапа или за протези на МК. Препоръчват се специални гимнастически упражнения, които взима лекар лечебна физическо възпитание.

По време на възникване на пролапс е разделена на ранна и късна. В редица европейски страни, включително и в Русия, в класификация на болестта са налице:

 1. Начална (идиопатична или изолирана) пролапс на УД, наследствен, вроден и придобит генезиса, който може да бъде придружен от миксоматозной дегенерация различна выраженности;
 2. Средно, представени неопределени дисплазией на съединителната тъкан и възникващи в резултат на наследствена патология (болест на Ehlers-Данло, болест на Марфан) или други сърдечно-съдови заболявания (усложнение на ревматизъм, перикардиты, хипертрофична кардиомиопатия, предсърдно септален дефект).

Симптомите на ПМК

Първа и втора степен на ПМК най-често протичат безсимптомно и заболяването се открива случайно, когато човек преминава през задължителен медицински преглед. При 3-та степен чрез следните симптоми пролапс на митралната клапа:

 • Появява се слабост, отпадналост, продължително време се задържа субфебрильная температура (37-37,5°С);
 • Отбелязва засилване на изпотяване;
 • Сутрин и през нощта, болки в главата;
 • Възниква чувството, че не диша и човек инстинктивно се опитва да поеме в себе си колкото се може повече въздух, като дълбоко дъх;
 • Се появяват болки в сърцето, не се прибира сърдечни гликозидами;
 • Развива се устойчива аритмия;

При преслушване ясно са подслушвани шумове на сърцето (среднесистолические движения, причинени от голямо напрежение хорд, които преди това са силно облекчени). Те се наричат синдром на хлопающего на автомобила.

При извършване на ЕХОГРАФИЯ на сърцето с допплером възможно идентифициране на обратната ток на кръвта (регургитация). ПМК не е характерни ЕКГ-белези.

READ  Счупен съд в окото, разрушаване на очни капиляри: причини, какво да правя?

Видео: ПМК на УЛТРАЗВУК

1 степен, момче на 13 години, периода на вегетация в краищата на листа.

Етиология

Смята се, че във формирането на ПМК определяща роля играят две причини:

 1. Вродени (първични) патология, передающиеся чрез наследяване аномална структура на влакната, които съставляват основата на клапанных крила. При това развитие на личността, свързващи ги с миокарда, постепенно се удължават. Крилото придобива мекота и лесно се разтягат, че и да ги насърчава прогибанию. Продължение и проекция на вродена PMK — благоприятни. Той рядко предизвиква усложнения. Случаи развитие на сърдечна недостатъчност се наблюдава не беше. Така че не го смятат за болест, а просто се отнасят към анатомичен особености.
 2. Купен (средно) пролапс на сърцето. Той се причинява от редица причини, в основата на които лежи възпалително-дегенеративни процес на съединителната тъкан. Към такива процеси може да се дължи на ревматизъм, придружен от увреждане на крила на митралната клапа с развитието в тях на възпаление и деформация.

Терапия ПМК

Лечение на пролапс на митралната клапа зависи от степента на регургитация, причини, причиняващи патология и възникнали усложнения, но в повечето случаи пациентите може да мине без всякакво лечение. Такива пациенти трябва да се обясни същността на заболяването, да се успокои и при необходимост предписват успокоителни.

Голямо значение има нормализиране на режима на труд и почивка, достатъчно сън, липсата на стрес и нервни сътресения. Независимо от факта, че тежките физически натоварвания им са противопоказани, провеждане на умерени гимнастика упражнения, разходки, напротив, се препоръчва.

От медикаментозных лекарства на болните ПМК предписват:

 • При тахикардия (учащенном сърцебиене) е възможно прилагането на бета-адреноблокаторов (Пропранолол, Атенолол и др);
 • Ако ПМК е придружен от клинични прояви на вегетативно-съдовата дистония използват магнийсодержащие лекарства (Магне-В6), адаптагены (Элеутерококк, Женшен и др);
 • Задължителен прием на витамини от група В, РР (Неуробекс Нео);
 • PMK 3 и 4 степен може да се наложи хирургично лечение (зашиване крила или протези клапан).

ПМК при бременни

ПМК много по-често се развива при женската половина на населението. Това е една от най-често срещаните заболявания на сърцето, выявляемых при задължително изследването на бременни (ЭхоКГ, УЛТРАЗВУК на сърцето), тъй като много от жените, с ПМК 1-2 степен, могат и да не знаят за съществуващата у тях са с аномалии. Пролапс на митралната клапа по време на бременност може да намалее, което е свързано с повишен сърдечен изхвърляне и намалена периферна резистентност на кръвоносните съдове. При бременност в повечето случаи пролапс протича благоприятно, но при бременни по-често се появяват нарушения на ритъма на сърцето (пароксизмальная тахикардия, желудочковая экстрасистолия). ПМК в периода на света най-често е придружен от гестозом, че е изпълнен с гипоксией плода, забавяне на растежа му. Понякога бременност завършва с преждевременно раждане или е възможно слабост на родова дейност. В този случай е показано цезарово сечение.

Медикаменти за лечение на ПМК при бременни се провежда само в изключителни случаи, при средна или тежка степен на поток с висока степен на вероятност на поява на аритмии и нарушения на гемодинамики. Той е придружен от четири големи синдромами.

Вегетативно-съдовата дисфункция:

 1. Болка в гръдния кош в областта на сърцето;
 2. Хипервентилация, централен симптом, който се изразява в остър недостиг на въздух;
 3. Нарушения на сърдечния ритъм;
 4. Чувство на охлаждане или увеличаване на изпотяване, поради намаляване на терморегуляции;
 5. Разстройство-ЧРЕВНИ (на стомашно-чревния тракт).

Синдром на съдови нарушения:

 1. Често главоболие; подуване;
 2. Понижаването на температурата на крайниците (ледени ръцете и краката);
 3. Настръхна.

Хеморагичен:

 1. Появата на синини при най-малкия натиск,
 2. Чести носа или десневые кървене.

Психопатологическим синдром:

 1. Чувство на безпокойство и страх,
 2. Честата смяна на настроението.

В този случай, бременна жена е включена в групата на риска. Тя трябва да се наблюдават, за да получи лечение и да раждат в специализирани перинатальных центрове.

Бъдещата майка е с диагноза PMK 1-ва степен може да роди по естествен начин в нормални условия. Обаче тя трябва да се спазват следните препоръки:

 • Тя трябва да се избягва продължително излагане на топлина или студ, запушен помещения с висока влажност на въздуха, там, където има източници на йонизираща радиация.
 • Тя е противопоказана за прекалено дълго време да седят. Това води до застой на кръвта в малкия таз.
 • Почивка (четене на книги, слушане на музика или гледане на телевизия), по-добре полулежа.

Жена, която е определена пролапс на митралната клапа с регургитацией, на целия период на бременността трябва да се наблюдават при кардиолог, за да развиващите се усложнения са били изтълкувани навреме и своевременно да вземат мерки за тяхното отстраняване.

Усложнения при пролапсе МК

Повечето усложнения пролапс на митралната клапа се развиват с напредване на възрастта. Неблагоприятна прогноза при развитието на много от тях се дава предимно на възрастни хора. До най-сериозната, представляващи заплаха за живота на пациента усложнения са следните:

 1. Различни видове аритмии, причинени от дисфункция на вегетативно-съдовата система, за увеличаване на активността кардиомиоцитов, прекомерно натянутостью в папиларна на мускулите, в нарушение на антриовентрикулярной проводимост на импулса.
 2. Недостатъчност МК, причинени от ретроградным (в обратна посока) ток на кръвта.
 3. Инфекциозен ендокардит. Това усложнение е опасно това, което може да предизвика разкъсване на хорд, свързващи МК със стени камера или отделяща се част на автомобила, както и различни видове эмболий (микробная, тромбоэмболия, емболия фрагмент клапан).
 4. Усложнения неврологичен характер, свързани с эмболиями церебрална вазодилатация (инфаркт на мозъка).

Пролапс в детска възраст

В детска възраст пролапс на УД, се среща много по-често, отколкото при възрастни. За това свидетелстват статистически данни, въз основа на резултатите от проведените изследвания. При това се отбелязва, че в тийнейджърските си години ПМК два пъти по-често се диагностицира при млади момичета. Оплаквания деца носят однотипный характер. Това е В основата на остър недостиг на въздух, тежест в сърцето и болки в гърдите.

Най-често се диагностицира пролапс предната част на крилото 1-ва степен. Той е намерено при 86% от изследваните деца. Заболяване на 2-ра степен се среща само при 11,5 %. ПМК III и IV с регургитацией степен имат много рядко разпространени, не повече от 1 дете от 100.

Симптомите на ПМК се проявяват у децата по различни начини. Някои почти не се усещат необичайно работата на сърцето. При други тя проявява достатъчно силно.

 • Така болката в гърдите имат близо 30% от децата на юношеството, които показа ПСМК (пролапс крила на митралната клапа). Я предизвикват различни причини, сред които най-чести са следните:
  1. прекалено силно обтегнати развитие на личността;
  2. емоционален стрес или физическо пренапрежение, което води до тахикардия;
  3. кислороден глад.
 • При толкова много и същи деца, има сърцебиене.
 • Често тийнейджъри, проводящи много време пред компютъра, предпочитайки умствената дейност на физически натоварвания, са изложени на бърза утомляемости. Те често възниква недостиг на занимания пластика или при извършване на физическа работа.
 • При деца с диагноза ПМК в много случаи се проявяват симптомите на нейропсихологического характер. Те са склонни към честа смяна на настроението, агресивност, нервна отчети, както. При емоционален стрес при тях са възможни краткосрочна загуба на съзнание.
READ  Хлор в кръвта: роля, норма, повишаване и понижаване на

Кардиолог по време на проверка на пациента използва различни диагностични тестове, чрез които разкрива най-точна картина на ПМК. Диагнозата се установява при откриване по време на преслушване на шум: голосистолического, изолиран позднесистолического или в комбинация със щраквания, изолирани на кликване (щраквания).

След това заболяването се диагностицира эхокардиографией. Тя дава възможност да се определи функционални отклонения на миокарда, структура на листа МК и ги пролабирование. Определящите признаци на ПМК по ЭхоКГ са следните:

 1. Крилото МК увеличени с 5 и повече mm.
 2. Ляв желудочек и предсърдие се увеличили.
 3. При намаляване на камера на крилото МК огъня в камерата предсердия.
 4. Митральное пръстен разширена.
 5. Облекчаването на удлинены.

За допълнителна черта се отнасят:

 1. Аортна преграда между предсердиями;
 2. Корена на аортата се разширява.

На рентгеновском снимката се вижда, че:

 • Фигура на белите дробове не се променя;
 • Выбухание дъга на артериите на белия дроб — умерено;
 • То миокарда изглежда като «висячее» сърцето е с намалени размери.

ЕКГ в повечето случаи не показва никаква промяна на сърдечната дейност, свързани с ПМК.

Пролапс на сърдечна клапа в детска възраст често се развива на фона на липсата на йони на магнезий. От магнезиева дефицит нарушава процес на производство на колаген фибробласти. Заедно с намаляване на съдържанието на магнезий в кръвта и тъканите, се отбелязва увеличение в тях бета-ендорфин и нарушение на електролитен баланс. Отбелязано е, че децата са били диагностицирани с ПМК са с поднормено тегло (неподходящо растеж). Много от тях записано миопатия, плоскостъпие, сколиоза, слабо развитие на мускулната тъкан, лош апетит.

Лечение на ПМК с висока степен на регургитация при деца и юноши се препоръчва с оглед на тяхната възрастова група, пола и наследствеността. Въз основа на това колко са изразени клинични прояви на болестта, избрана методика за лечение, се предписват лекарства.

Но акцентът е върху промяна на условията на живот на детето. Трябва да ги коригира психичното натоварване. Тя задължително трябва да се редуват с физически. Децата трябва да посещават кабинет на лечебната по физическо възпитание, където квалифициран специалист изберат оптимален комплекс от упражнения, съобразени с индивидуалните характеристики на протичане на болестта. Се препоръчват плуване класове.

При метаболитни промени на сърдечния мускул детето може да се използват физиотерапевтични процедури:

 1. Гальванизация инстинктивно-сегментной зона, с внутримышечным въвеждането на тиотриазолина поне два часа преди началото на процедурата.
 2. Електрофореза с калций при ваготонических разстройства.
 3. Електрофореза с бромом при дисфункциях симпатикотонических.
 4. Дарсонвализация.

От медикаменти се използват следните:

 • Циннаризин — за подобряване на микроциркулацията на кръвта. Курс на лечение от 2 до 3 седмици.
 • Кардиометаболиты (АТФ, Рибоксин).

 • Бета-андреноблокаторы — при ПМК, сопровождающемся синусова тахикардией. Дозировката е строго индивидуална.
 • Антиаритмические лекарства при устойчиви аритмиях, придружаващи PMK 3-та степен.
 • Витамин с-минерални комплекси.

Използват се и препарати на билкова: отвара от хвощ (той съдържа силиций), екстракт от жен-шен и други средства със седативен (успокояващ) ефект.

Всички деца с IPC трябва да се състои на диспансерном се съобразява с кардиолог и редовно (поне два пъти в годината) се проведе изследване, фокусирано върху навременното идентифициране на всички промени гемодинамики. В зависимост от степента на ПМК се определя от възможността за практикуване на този спорт. При пролапсе 2-ра степен на някои деца се превеждат в физкультурную група с намалена натоварване.

Трикове за окупация на спорта

При пролапсе има редица ограничения за спорт на професионално ниво с участието на отговорни състезания. Да се запознаете с тях могат да бъдат в специален документ, разработен Всеруския общество на кардиолозите. Той се нарича «Препоръки за цел да призная, спортисти с увреждания в СС на системата за тренировочно-соревновательному процес». Основно противопоказание за увеличените тренировки на спортисти и участието им в състезания е пролапс, осложненный:

 • Аритмия, регистрирана холтеровским мониторинг (дневна ЕКГ);
 • Рецидиви на камерна и наджелудочковой тахикардия;
 • Регургитацией по-горе 2-ра степен, регистрирана в ЭхоКГ;
 • Голям спад количество кръв — до 50 % и по-ниско (запис на ЭхоКГ).
READ  Неутрофили в анализа на кръвта: как да се идентифицират, функции, норма, повишени, понижават

На всички хора с пролапсом митралната и трикуспидального клапани са противопоказани за практикуване на следните спортове:

 1. При които трябва да се извършват толчкообразные движение — гюле, хвърляне на диск или на копия на различни видове борба, скокове и други подобни;
 2. Тяжелоатлетические, свързани с вдигане на тежести (гиревой и др).

Видео: мнението на фитнес треньор за ПМК

Пролапс на призывном възраст

Много млади хора призывного възраст с диагноза пролапс на митралната или трикуспидального клапан възниква въпрос: «Вземат ли с такава диагноза в армията?» Отговорът на този въпрос е неясен.

При PMK 1-ва и 2-ра степен без регургитация (или с регургитацией 0-I-II степен), които не причиняват нарушения на сърдечната дейност-новобранец се счита за годен за служба в армията. Тъй като пролапс на този вид се отнася до анатомичен особеностите на структурата на сърцето.

Въз основа на изискванията на «Графици заболявания» (член 42), новобранец признава негодни до преминаване на военната служба в следните случаи:

 1. Той трябва да бъде поставена диагноза: «Начална пролапс МК 3-та степен. Сърдечна недостатъчност от I-II функционален клас».
 2. Потвърждаване на диагнозата эхокардиографическим проучване, холтеровским мониторинг. Те трябва да регистрират следните показатели:
  1. скорост на съкращаване влакна на миокарда по време на циркулацията на кръвта се понижава;
  2. над аортальным и митральным) възникват потоци регургитация;
  3. предсердия и желудочки са уголемени размери, като по време на систолы, така и диастолы;
  4. количеството на кръвта по време на намаляване камера е значително намален.
 3. Индикатор за преносимост на физическо натоварване, резултатите от велоэргометрии трябва да е нисък.

Но тук има един нюанс. Състояние под името «Сърдечна недостатъчност» е класифициран 4-ма функционални класове. От тях само три могат да дадат освобождаване от военна служба.

 • I тр.. — новобранец, се счита за годно за експлоатация в РА, но с някои ограничения. В този случай в решението на военно-набирането на комисията могат да повлияят заболяване, придружаващи симптоми, предизвикващи непоносимост към физически натоварвания.
 • При II тр.. призывнику се задава категория на годност «В». Това означава, че той е годен за служба в армията, само във военно време или при възникване на извънредни ситуации.
 • И само III и IV тр.. дават пълна и категорична отписване от военна служба.

Пролапс митральный, трикуспидальный, аортна и здравето на човека

Сърдечни клапи — това е газта, които регулират движението на кръвта в сърдечно камери, които има сърцето четири. Два автомобила са разположени между желудочками и кръвоносните съдове (белодробна артерия и аорта) и другите две са на пътя на тока на кръвта от мъждене в желудочки: ляво – митральный, вдясно – трикуспидальный. Митральный клапан се състои от предната и задната част на листа. Патология може да се развие на всяка от тях. Понякога това се случва веднага и на двете. Слабост на съединителната тъкан, не позволява да ги държи в сомкнутом състояние. Под натиска на кръвта, те започват да выгибаться вътре в камерата на левия предсердия. При това част от кръвно поток започва да се движи в обратна посока. Ретрограден (обратен) ток може да се извършва при патология дори една крилото.

Развитието на ПМК може да придружава пролапс трикуспидального клапан (трехстворчатого), разположен между носителите на желудочком и атриум. Той защитава дясното предсърдие от връщане на постъпване на венозна кръв в своята камера. Етиологията, патогенезата, диагностирование и лечение на ПТК са подобни на пролапсу МК. Патология, при която възниква пролапс веднага два клапана, се счита за комбиниран дефект на сърцето.

Пролапс на УД, една малка и умерена степен разкрива доста често и при абсолютно здрави хора. Той не е опасен за здравето, ако при това установена регургитация 0-I-II степен. Начална пролапс 1-ва и 2-ра степен без регургитация се отнася до малките аномалии на развитието на сърцето (МАРС). При откриване на паника не си струва, тъй като за разлика от други заболявания на прогресията на ПМК и регургитация не се случва.

Причина за тревога е придобит или вроден ПМК с регургитацией III и IV степен. Той се отнася за тежки порокам заболявания, изискващи оперативно лечение, тъй като при развитието му чрез увеличаване на обема на остатъчната кръв се разтяга, помещение за КОНСУЛТАЦИЯ, увеличава се дебелината на стената на камера. Това води до значителни претоварвания в работата на сърцето, което става причина за сърдечна недостатъчност и редица други усложнения.

До рядко срещан сърдечен патологиям са пролапс на аортната клапа и на вентила белодробната артерия. Те обикновено нямат изразени симптоми. Лечението е насочено към премахване на причините, предизвикващи тези аномалии и предотвратяване на развитие на усложнения.

***

Ако ви поставят диагноза пролапс на митралната или друг сърдечна клапа, не е необходимо да навлизам в паника. В повечето случаи тази аномалия не въвежда сериозни промени в сърдечната дейност. А това означава, че е възможно да продължи обичайния начин на живот. Ли, че само един път и завинаги да се откажете от вредни навици, които съкращават живота си дори и напълно здрав човек.

Видео: пролапс на митралната клапа в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00180 sec