Смяна на клапа на сърцето (протези): операция и живот след

Сърдечни клапи – е в основата на вътрешния скелет на сърцето, което е гънки на съединителната тъкан. Функциите им се свеждат до това, да разграничивать обема на кръвта в предсердиях и желудочках, което позволява на определени камерите последователно да се отпуснете след бутане на кръв в момент на съкращения.

Ако клапан по някакви причини не може да изпълнява своята функция, нарушени внутрисердечная гемодинамика, или вътрешен ток на кръвта. Поради това постепенно се изтощава сърдечния мускул и се развива сърдечна недостатъчност. Освен това, кръвта вече не може нормално да се движат по тялото ви, тъй като помпена функция на сърцето е нарушена и възниква застой на кръвта във вътрешните органи – бъбреците, черния дроб, мозъка. Рано или късно при липса на лечение в застой явления водят до дегенерация на всички органи на човека, и като следствие – до летален изход. Затова патология на клапани е достатъчно сериозен проблем, в някои случаи изисква кардиохирургического намеса.

Има два вида операции на клапанах – пластмаса и протезирането на автомобила. В първия случай се извършва реконструкция на автомобила на екипния сайт на пръстен, и се прилага при недостатъчност на сърдечната клапа. Вторият вид операции е в пълен заместването клапан протеза. По-долу научете повече ще бъде считана за протези на сърдечна клапа. Най-често протезируются митральный и аортна клапи.

Показания за операция

Основната индикация за смяна на клапа на сърцето е да го грубо органично поражение с формирането на порок на сърцето, помагащо значително влияние върху гемодинамику. Пороци клапани могат да се развиват в резултат на ревматической треска (ревматизъм) — една от формите на стрептококковой инфекция, характеризующейся увреждания на ставите и сърцето (обикновено възниква в резултат на чести ангин, хроничен тонзилит).

Необходимостта от подмяна на вентил се отчита въз основа на стадий на сърдечна недостатъчност, както и по данни, получени при ЕХОГРАФИЯ на сърцето (эхокардиоскопии).

Така че, клинични показания за операция:

 • Загуба на съзнание, болки в гърдите, недостиг на въздух при пациенти с стенозом на аортната клапа,
 • Клиничните прояви на аортната стеноза при пациенти, подложени на аорто-коронарна байпас хирургия,
 • Тежък стадий на хронична сърдечна недостатъчност — изразена диспнея при най-малката потребителска активност и/или в покой, значителен оток на крайниците, лицето, цялото тяло (анасарка) при пациенти с умерени или силно изразени стенозом митралната клапа,
 • Началните признаци на сърдечна недостатъчност (задух при значителни физически натоварвания, нарушение на сърдечния ритъм) при пациенти с леко стенозом митралната клапа,
 • Инфекциозен, или бактериален ендокардит – вегетация бактериално възпаление на вътрешната обвивка на сърцето, включително и на клапанах.

Данни эхокардиоскопии:

 1. Тежки (критични) аортна стеноза, дори и при липса на клинични прояви — размер на отвора на аортната клапа по-малко от 1 cm2,
 2. Намалена фракция на изтласкване (обем на кръвта, выбрасываемой в аортата при всяко намаляване на лявата камера) по-малко от 50%,
 3. Размер на митралната пръстен за по-малко 1.5 см2,
 4. Фракция на изтласкване при митральном стенозе по-малко от 60%.

Противопоказания за операция

Операция за протези клапите на сърцето противопоказан при следните заболявания и състояния:

 • Остър инфаркт на миокарда,
 • Остри нарушения на мозъчното кръвообращение (инсулти),
 • Остри инфекциозни заболявания, висока температура,
 • Влошаване и намаляване на потока на хронични заболявания (захарен диабет, бронхиална астма)
 • Изключително тежка сърдечна недостатъчност с фракция количество по-малко от 20% при митральном стенозе, при това лечащему лекар трябва да реши въпроса за необходимостта от трансплантация на сърцето.

Протези клапите на сърцето — какви са?

От 70-те години на миналия хх век конфигурация протези клапани е претърпял някои промени. Един от най-остарелите, се считат за вентили на базата на лагери зъбни протези.

По-късно са започнали да се прилагат клапани на базата на шарнирных дискови протези.

Най-модерни се считат за вентили въз основа на двучерупчести шарнирных протези, които се прилагат в момента.

Освен това, при пациенти с повишен риск от съсирва се използват модели, получени от сърцето на свинята – биологични протези, или ксенотрансплантанты.

Недостатък на механичните протези е с висока скорост на образуване на кръвни съсиреци в крилата на клапани, което е свързано с висок риск тромбоэмболии белодробната артерия, мозъчен инсулт, тромбоза на бедрената кост на артериите с възможна ампутация на крайници и т.н. В тази връзка, при лица в напреднала възраст (над 65 години), за предпочитане е да провежда операции за протези на клапани биологичен протеза. Също така е възможна операция с протезированием на аортната клапа собствен клапан белодробната артерия с одномоментным протезированием последния биологичен протеза.

Недостатък на биологични протези е с висок риск от повторно развитие на бактериални възпаления, установени от свински клапа.

Срока на експлоатация на клапани при липса на усложнения е от 10 до 15 години, при износе клапан е възможно извършване на повторна операция за неговата подмяна.

Подготовка за операцията

След инсталиране на диагнозата порок на сърцето или инфекциозен эндокардита решение за необходимостта протезиране на засегнатата клапа трябва да бъде взето възможно най-скоро. След това пациентът преминава необходимия минимум клинични изследвания и се насочва лекуващия лекар кардиохирургический център. Обикновено операция може да бъде извършена само след няколко месеца след поставяне на диагнозата. Ако пациентът показва на изложението в регионален министерството на здравеопазването за предоставяне на квотата (бюджет средства от федералния бюджет за предоставяне на високотехнологичната помощ на населението), в отговор на предоставяне на квоти може да се получи в рамките на 20 дни.

За хоспитализация в кардиохирургическое клон са необходими следните документи и изследвания:

 1. Паспорт, застрахователна полица, СНИЛС,
 2. Посоката на лекуващия кардиолог или терапевт,
 3. Извлечение от предишното място хоспитализация (клон кардиология, терапия с прекарани методи на изследване,
 4. Ако пациентът не е в болница, трябва да се изпълнява амбулаторно общеклинические изследвания на кръв и урина, биохимическое изследване на кръв, определяне на група и кръвосъсирването способността на кръвта, ЕХОГРАФИЯ на сърце, ЕКГ, дневния мониторирование ЕКГ и АН, рентгенография на гръдния кош, проба с физическо натоварване (тредмил-тест, велоэргометрия),
 5. Може би ще се нуждаят от консултации УНГ-лекар, гинеколог, уролог и на зъболекар за изключване на огнища на хронични инфекции.

Как преминава операцията?

Предоперационная подготовка се свежда до местоназначение седативни и сънотворно лекарство. Операцията се извършва под обща анестезия в същия или на следващия ден след хоспитализация с прилагането апарат на изкуствено кръвообращение, изпълняващ функциите на изпомпване на кръв в организма по време на манипулация.

След потъването на пациента в дълбок сън, изпълнен средната стернотомия – надлъжна дисекция на кожата и гръдната кост. Нататък се представят разрез на левия предсердия при протезирането на митралната клапа и на стената на аортата протезиране на аортната клапа. След това се записва пръстен протеза непрекъснати шевове и зашива рассеченную част от сърцето.

След инсталиране на протеза задължително се поставя електроди за временна электрокардиостимуляции, и зашива на оперативната рана. За сращения ръба на гръдната кост се налагат телени бримки.

В началото на постоперационном период пациентът е в реанимация с провеждане на изкуствена вентилация на белите дробове, прекратяването на която е възможно само при пълно стабилизиране на пациента и възстановяването на самостоятелно дишане.

Време на работа е от три до шест часа, а по време на болничен престой се определя от общото състояние на пациента и е от две до четири седмици.

Освен операции на отворено сърце в момента е възможно провеждането на малоинвазивных операции, в частност, с мини-достъп от межреберного нарязани на дясно или на ляво, без дисекции на гръдната кост, както и с провеждането на эндоваскулярного намеса.

Последна прилага само протезиране на аортната клапа и се извършва чрез прилагане на биологични протези чрез бедрена вена в дясното, а след това и в лявото предсърдие с по-нататъшното изложение в аортата.

Эндоваскулярное протезиране на сърдечна клапа, на първо очередьпредпочтительно за лица, операция на открито сърце за които е противопоказан.

 

Видео: репортаж за операции за протези на вентила

Цената на операцията

В повечето случаи операция за смяна на сърдечна клапа се извършва безплатно, благодарение на квотам системата на здравеопазването на РУСКАТА система OMS. Въпреки това, ако по някаква причина се получи квота не е възможно, винаги има възможност за провеждане на операции за собствена сметка.

Цената на самата операция, протези и рехабилитация в началото на постоперационном период е от 90 до 300 хиляди рубли, а цената е по-висок, отколкото по-трудно операция, например, одномоментная подмяна на аортната клапа и на вентила белодробната артерия по-висока, отколкото на един от тях.

Операции за протези на сърдечна клапа се провеждат във всички големи градове на Русия, и сега такива смущения, не са редки или недостъпни за населението.

Усложнения

Най-грозными усложнения след въвеждането на протезата са тромбоемболични. Профилактика на развитието им служи доживотна антитромботично лечение с помощта на антикоагуланти и антиагрегантов — лекарства, «разжижающих» кръв». За такива лекарства включват:

 • Подкожната инжекция гепарина в началото на постоперационном период,
 • Постоянен прием на варфарин под месечен контрол на INR (международно сътрудник отношения) – важен показател тромбообразующей система на кръвта, нормално той трябва да бъде в рамките на 2.5 – 3.5,
 • Постоянен прием на аспирин (тромбоАсс, ацекардол, аспирин Кардио и др.).

Не по-малко опасни последици са развитието или рецидивирование инфекциозен эндокардита, профилактика, което е рационално определяне на антибиотици в постоперационном период, както и по-нататъшното им прием при извършване на всякакъв вид сделки и малоинвазивных интервенции (премахване на зъб, гинекологични и урологични манипулации и т.н.).

Начин на живот

Продължаването на живота на човека след операцията се свежда до следните моменти:

 1. Редовно посещение на лекар – месечно през първата година след операцията, на всеки шест месеца през втората година и ежегодно в бъдеще, с постоянен мониторинг на функциите на сърдечно-съдовата система, с помощта на ЕКГ и эхокардиоскопии,
 2. Редовният прием на определени лекарства (антикоагуланти, антибиотици),
 3. Лечение на остатъчна сърдечна недостатъчност с помощта на постоянно приемане на дигоксина и диуретични лекарства (индапамид, верошпирон, диувер и др),
 4. Адекватната физическа активност,
 5. Спазването на режима на труд и почивка,
 6. Спазването на диета е изключение мазни, пържени, солени продукти, употребата на големи количества зеленчуци, плодове, млечни и зърнени продукти,
 7. Пълно изключване на вредните навици.

Прогноза

Прогноза след операцията несъмнено по-висока, отколкото без нея, тъй като при дефекти на сърцето се развива тежка сърдечна недостатъчност, не само ухудшающая преносимостта на обичайните физически натоварвания, но и води до летален изход. При пациенти след операция на смъртност е много по-ниска, и се занимава основно с развитието на тромбоемболични усложнения (0.2 % от случаите смъртни случая годишно). Така че операцията по замяна на клапите на сърцето е вмешателство, значително продлевающим живот на пациента и улучшающим неговото качество.

Видео: клапи и тяхната подмяна в програмата на «Стил на живот»

READ  Пулс на сънната артерия: как да се определи наличието, норма и отклонение

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec