Пулс на сънната артерия: как да се определи наличието, норма и отклонение

Преброяване на пулса на шията в областта на сънната артерия е най-бързо и лесно достъпни методика, позволяваща предположи човек без съзнание клинична смърт и навреме да започнат дейности по реанимация на засегнатото лице. С други думи, наличието на пулс на сънната артерия показва, че човек е жив. Ето защо медицински работник на всяка специалност, така и просто един обикновен човек, трябва да знае, как бързо пипат сънната артерия.

Анатомия на сънната артерия

Заспало артерия на някакво си продължение има доста повърхностно към кожата, така че да може лесно и бързо се усети, и по този начин да се прецени наличието или липсата на сърдечна дейност при човека. Тази техника дава възможност да не губите ценно време при реанимационном ръководството на нещо, за да стигнете до гръдния кош и чуете сърдечни удари в предната част на гръдната стена.

Така че, заспало артерия е парните кръвоносните съд, берущим началото директно от аортата в ляво (по-точно, от неговото дъга), и от truncus brachiocephalicus дясно (плечеголовного багажника). От двете страни заспало артерия, на този през наречената общата каротидна артерия, в посока нагоре, минава в дясно и в ляво от хранопровода и трахеята, както и малко кпереди от шийните прешлени.

По-близо до горната повърхност на щитовидного на хрущяла на ларинкса (най-изпъкналата част на ларинкса, наречена също «адамовым ябълка»), на обща заспало артерията се разделя на два клона — външна и вътрешна. С това ниво на външна клонка на разположение прощупыванию, тъй като покрити само кожата, подкожната мастна на фибри и фасция, за разлика от вътрешната клони, датираща в дебелината на мускулите. Именно на външната каротидна артерия може да се усети пулсиране, леко натискането му към глубжележащим на мускулите на врата.

READ  Ангина пекторис: симптомите, че трябва да се направи и невъзможно, причини, диагноза, лечение

Как да се определи пулс на сънната артерия?

Техника за определяне на честотата на пулса се състои в следните манипуляциях. Преди началото на палпация трябва да се освободи шията си от дрехи и визуално да се определи област сънливост триъгълник, лица, които са на долната челюст, средната линия на шията и грудинно-ключично-сосцевидная мускул. Главата на пострадалия, при това по-добре се върти в противоположната посока. Страна палпация няма да има никакво значение, и прощупывание може да се извършва както вдясно, така и вляво. За да пипат пулса, трябва да се направят две или три пръста (II, III и IV), точка между ъгъла на долната челюст и предната повърхност грудинно-ключично-сосцевидной мускулите. На следващо място, при откриване на пулсации, се оценяват основните характеристики на пулса — ритмичность, пълнеж, напрежение, както и изчислява честотата на пулса в минута.

Оценка на честотата на пулса на цялата сънната артерия, от двете страни се използва при пациенти със съмнение за тромбоза, атеросклероза, аневризму на сънната артерия, както и при съмнение за такъв порок на сърцето, като аортальная недостатъчност. В последния случай ритмична пулсация в областта на сънната артерия се наблюдава визуално и се нарича пляской каротид.

Лицето, изведнъж загуби съзнание, проверка на пулса на сънната артерия е необходима, за да се разбере, възникна ли спиране на сърцето и изискват ли го незабавни реанимационные дейности. В този случай пулс на сънната артерия не се определя от двете страни.

Видео: определяне на пулс на сънната артерия

Липсата на пулс на сънната артерия

Ситуацията, когато човек няма съзнание и пулса на сънната артерия, свидетелства за това, че човек се спад на кръвното налягане до 0 мм hg, поради спиране на сърцето. По-нататъшни действия при него са в непосредствена изпълнение на сърдечно-белодробна реанимация (CPR) по протокол АВС — А (Airway) — осигуряване на проходимост на дихателните пътища, В (Breathing) — да се започне изкуствено дишане, С (Circulation) — започнете косвени масаж на сърцето. Извършва изкуствено дишане и масаж на сърцето трябва да е в ритъм 2:15 до възстановяване на притока на кръв и появата на пулс на сънната артерия или до пристигането на спасителите (медицина), или в рамките на 30 минути от спиране на сърцето.

READ  Диария при възрастни: причини, лечение на диария, инструменти - какво да правя

Фигура: провеждане на кардиопулмонална ресусцитация при липса на пулс на сънната артерия

Причини други отклонения от нормата

Прощупывание пулса на сънната артерия може да се говори за много скрити заболявания, които все още не са диагностицирани при пациента. Но за това трябва да се прощупывать външната сънната артерия на цялото му продължение, а не само под ъгъла на долната челюст. За тази процедура е необходимо и четирите пръста на ръката, освен голям, е да се подредят в линия между трахеей и грудинно-ключично-сосцевидной мышцей. След палпация на едно място пръсти гладко передвигают нагоре за изучаване на друг парцел.

Така, при стенотическом стесняване на лумена на сънната артерия, определена на атеросклеротични бляшкой, пулсът става напрегната (тогава има лекар трудно пережать артерия, до пълното изчезване на пулса), а самата артерия може да прощупываться като бугристое уплотненное образование.

Нисък (не пълни) и меки (не натоварен) пулс на сънната артерия, от двете страни може да посочи за развитието на пациента остър инфаркт на миокарда или миокардита. Едва доловим пулс се определя при тежки поражения на миокарда и е знак, че всеки момент може да настъпи спиране на сърдечната дейност.

При аневризме сънната артерия може да се пипат пулсиращо округлое образование, характеризиращо се с пулса висок пълнеж, тогава има голям «височина» пульсовых колебание.

При хипертонична болест, при съдова дистония по гипертоническому тип, а също при хиперфункция на щитовидната жлеза пулс на сънната артерия става често, пълен (висок пълнеж) и напрегнат.

Фигура: видове пулс на сънната артерия

Във връзка с това, че пальпация пулса на сънната артерия е проста и при това диагностически ценна техника и в спешни ситуации, когато човек наистина може да умре, и при разглеждането на стабилни пациенти, не трябва да я излагам на показ, особено при разглеждане на кардиологических пациенти в напреднала възраст.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00118 sec