Аневризма на сънната артерия (съдове на врата): — лечение, симптоми

Аневризма на сънната артерия – като цяло, а не рядко и много опасно заболяване на сърдечно-съдовата система, често заканчивающееся летально. Това са патологични и необратима деформация на слаб парцел на артериалната стена, причинени от постоянен поток от циркулиращата кръв. Развива патология в повечето случаи при възрастни, но може да зарази и бебето.

Сънливи артерия — това са големи съдови куфари, кровоснабжающие органи на шията, които могат да доставят кръв към вашия централен мозъка. Под влияние на негативните вътрешни и външни фактори парцел артерия започва да се разширява. Стената на съда стават крехки, се разтягат и увеличават диаметъра. Формира характеристика издут, външно напомня на чантата.

Аневризматический чанта се формира в резултат на свръхрастеж на соединительнотканных влакна и отлагания в тях нишки от фибрин. Неговата кухина пълни с кръв или тромботическими на масите. Форма на торбичка и я връзката с колба зависи от естеството на увреждане на артериите, така и от вида на аневризми. С течение на времето перерастянутая съдова стена истончается и става легкоранимой. При колебанията на кръвното налягане, тя не издържа и се разрушава.

Аневризма на сънната артерия — особена деформация, която не се случва без следа. Рано или късно при пациенти възникват характерните клинични симптоми. Патология може да се прояви многократно и рецидивировать. При това възникват множество нарушения на мозъчното кръвоснабдяване, причинени от гипоксией и недостига на основни хранителни вещества.

Причини

Отделят фактори, които допринасят за развитието на аневризми: повишено кръвно налягане, атеросклеротични и тромботические процеси, генетично предразположение, травма на шията, ненормированные физически натоварвания, операции на каротидната артерия.

Заболявания, които допринасят за образуването на артериални аневризми:

 • Атеросклероза,
 • Хипертония,
 • Инсулт,
 • Емболия,
 • Сферографитен периартериит,
 • Туберкулезное поражение,
 • Сифилис,
 • Системни автоимунни заболявания,
 • Исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, сърдечни заболявания,
 • Паразитна нашествието,
 • Инфекциозни заболявания на ухото, гърлото, носа.

При липсата на адекватно и навременно лечение се развива тромбофлебит, който усложнява време на основната патология и удължава процеса на рехабилитация. Заболяване, протекающее дълго време безсимптомно, води до смърт на пациент от вътрешни кръвоизливи.

Класификация

Има няколко класификации на тази болест.

 1. По форма аневризми са мешотчатыми, веретенообразными, фузиформными. Мешотчатая аневризма на сънната артерия — кух образование, което се свързва с помощта на тесен «краче» или широк основата с просветът на съда. Това е най-честата форма на патология, срещат се предимно при възрастни. Вретеновиден аневризма — издут всички стените на артериите с доброто контурите, фузиформная – образование без ясни граници, изменяющееся формата си.

 2. По размер — миллиарные, обикновени, големи и гигантски.
 3. По структура — едно — и многокамерни аневризми.
 4. По локализация — аневризма на външна и на вътрешна каротидна артерия. Последните се разделят на аневризми кавернозен синус, аневризми супраклиноидного отдел, аневризми бифуркация на сънната артерия.
 5. Най-говорим — дифузни и мигрират патология.
 6. По веригата — остра и хронична. Остра форма се различава бързото течение и тежки последствия. Тя често завършва фатално. Хронична форма на генетично определени и не прогресира цял живот.
 7. Форми на аневризми — опухолеподобная и апоплексическая.

Процедурата

Аневризма на сънната артерия клинично може да не се прояви много дълго време. Ако аортна има малък размер, външните признаци на поражение на съда често липсват. Без специални диагностични процедури аневризму да не се открие.

Големи аневризми представляват пулсиращи тумори, върху които выслушивается периодично систолический шум. В такива случаи на кожна покривка по шията се променя, появява се патологична подуване. Ако аневризматический чанта изпълнен с течна кръв, консистенция го озори-еластична, а ако съсиреци кръв — солидна.

Първите симптоми на болестта са доста типични състояния:

 • Хронична умора,
 • Неразумно главоболие,
 • Безсъние,
 • Виене на свят,
 • Шум в ушите.

По-малко увеличаване на размера на аневризми главоболие на исковата молба и се засилват, появяват болезнени и неприятни усещания в областта на сърцето, задух, намалена острота на зрението, се различават му поле, зеници се разширяват, появява болка в очите, изтръпване, дрезгавост на гласа, нарушаване на равновесието, усещане пульсирования на кръвоносните съдове, с което се отказва в главата.

Докато притискате, минаваща наблизо нерви се появяват болезнени усещания в областта на шията, гърба, раменете. Голяма аневризма често се оказва натиск върху гърлото, трахеята, хранопровода, предизвиква функционални нарушения, което клинично се проявява осиплостью глас, дисфонией, диспноэ, носа от кървене. Аневризматическая тумор, простираща се на дълбоко, оказва натиск върху яремную вена, което води до нейното разширяване и посиняване на лицето на пациента. Сдавление съседните нервни стволове, което води до появата на остра болка, развитието на параличей и парезов.

 1. Аневризма на лявата каротидна артерия се проявява моторна афазией, парестезией, гемианопсией, эпилептиформными трудовото право.
 2. Аневризма на дясната каротидна артерия се проявява общемозговыми симптоми: главоболие, диспепсия, нарушения на съзнанието, психомоторным възбуда, виене на свят, понякога обмороками, спазми в здрави крайници.

Ако настъпили разкъсване на тъканите, главоболие става тежко, в очите на двоится, болни гади ми се и влияе, появява се повръщане, схванат врат, гърчове, парализа на цялото тяло или на отделни части, нарушение на гласов апарат, объркване, потъмняване на шията. При пациенти променено психическо състояние, те стават тревожни, губят съзнание и дори изпадат в кома.

Диагностика

Диагностика на аортна аневризма започва с цялостното разглеждане на болния, выслушивания му оплаквания, събиране в медицинската история на живота и болестта, проучване на клиничната картина патология. По време на проверка на лекар, може да забележите, пулсиращо образование в областта на шията, което позволява предположи аневризму.

С помощта на инструментални методи за изследване на специалисти може да се постави точна диагноза и да назначи правилното лечение. Най-информативни сред тях са:

 • ЕХОГРАФИЯ на сънната артерия дава пълна информация за структурата на съдовата стена, състояние на лумена на артериите и на скоростта на притока на кръв. Допплерографическое изследване позволява идентифициране на наличните заболявания на кръвоносните съдове.
 • Дуплексное сканиране на каротидните артерии — изследване, по време на който лекарят оценява състоянието на кръвоносните съдове в двуизмерна проекция, а триплексное — в триизмерна.
 • Ангиография е метод за изследване на кръвоносните съдове чрез интравенозно приложение на контрастни вещества и извършване на серия от рентгенови снимки. Точно изображение на засегнатите съдове дава пълна информация за състоянието им и наличните промени, а също така позволява да се оцени състоянието на стената на съда в областта на аневризми. Ангиографическое изследването се провежда с цел да се определи мястото на локализация на аневризматического разширяване.
 • Ядрено-магнитен резонанс позволява да се установи диагнозата, да се определи формата и фазата на заболяването, изберете лечебната тактика. На томограмме специалисти откриват характерни признаци на нарушен на кръвоснабдяването на мозъка и органите в шията. КТ има по-висока точност.
 • Электроэнцефалография — допълнителен метод за откриване на съдови проблеми в мозъка.

Лечение на

Самоизлечение аневризми невъзможно. В повечето случаи болестно образование се увеличава в обема на стената на съда истончаются. При липса на лечение аневризматический чувал е разкъсан, започва кървене, често, което води до смърт на пациента.

Лечение аневризматической деформация на сънната артерия се занимават с съдовите хирурзи. Единственият ефективен начин за лечение на патология — оперативната намеса, в процеса на която «изключи» засегнатата област от притока на кръв.

Вид на операцията се определя от възрастта на пациента, неговото състояние, наличието на съпътстващи заболявания и течение основната патология.

 1. Пълно отстраняване на аневризми и подмяна на засегнатото място протеза от пластмаса или парцел кръвоносен съд от друга част на тялото. В резултат на проходимостта на сънната артерия напълно се възстановява. По време на операцията отделят води и почтителен краищата на артериите, пережимают ги с гумени тръби, вскрывают аневризматический чанта, за премахване на засегнатата стената на съда, а в резултат на дефект заместват протеза. При него целостта на вените се запазва. Ако размерът на аневризми надвишава 5 см, се отстранява цялата засегнатия сегмент на артерията, а вместо него имплантируют гумени маркучи.

 2. Частична резекция аневризматического чантата се провежда в случаите, когато изтриете образование напълно не се получава. При този резекция на част от него, зашива всички коллатерали и кухината на чантата за възстановяване на притока на кръв с помощта на протези. Ако извърши подобно намеса не е възможно, вшивают обиколни анастомозы — специални шунты, по които ще се движат кръвта.
 3. Эндоваскулярные техники се прилагат при малки аневризмах, разположени в труднодостъпни места. Операцията се извършва вътре в съда с помощта на специален катетър. Това малоинвазивная техника, която изисква изпълнение само на един малък разрез в областта на шията, чрез който в съд се вкарва катетър. С помощта на ангиохирургической оптика се отстранява засегнатата артерия и протезируют му.

Видео: пример клипирования аневризми на вътрешната каротидна артерия

При прекъсване на аневризми прогноза често се случва неблагоприятни: около 30% от пациентите умират. За оказване на спешна помощ, за провеждане на операции и по-нататъшно рехабилитация госпитализируют. Те осигуряват строг режим на легло, контролират нивото на кръвното налягане, се предписва лекарства:

 • Успокоителни — «Валокордин», «Белласпон», «Persen»,
 • Противоболевые средства — «Кетонал», «Ибуклин», «Брустан»,
 • Лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение — «Винпоцетин», «Кавинтон», «Церебролизин»,
 • Сосудорасширяющие средства — «Папаверин», «Работата», «Циннаризин»,
 • Лекарства, които подобряват реологичните свойства на кръвта — «Никотинова киселина», «Компламин», «Трентал»,
 • Антиагреганты — «Аспирин», «Курантил», «Кардиомагнил»,
 • Антигипоксанты — «Актовегин», витамини — «Нейромультивит».

Консервативното лечение е насочено в процес на стабилизация и укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Лечение на народни средства за защита трябва да се извършва само след консултация със специалист. Настойка от копър и глог, отвара от шипка и арония повишават тонуса на съдовата. Тинктура от прополис — ефективно тоник.

Усложнения и неблагоприятни последици патология са:

 1. Разликата аневризматического разширяване,
 2. Вътрешно кървене
 3. Хеморагичен шок,
 4. Тромбозы,
 5. Абсцес на главния мозък.

Ако своевременно се направи този проблем, може да предотврати бедствието.

Профилактика

Превантивни дейности, насочени към предотвратяване на съдова дисфункция и поддържане на тонуса на артериите и вените. Специалистите препоръчват да се съобразят с елементарни правила, които позволяват поддържа кръвоносните съдове здрави:

 • Отказ от тютюн за пушене и консумация на алкохолни напитки.

 • Изключение от диетата мастни ястия, пушено месо, червено месо.
 • Спазването на режима на хранене.
 • Адекватната физическа активност.
 • Нормализиране на телесното тегло.
 • Пълноценна почивка.
 • Оптимален режим на работа.
 • Спокоен живот без напрежение и конфликти.
 • Периодични медицински прегледи с извършване на необходимите изследвания, по-специално, къщи за дуплекс сканиране на кръвоносните съдове на шията.
 • При необходимост профилактичен прием на лекарства, разжижающих кръвта и пречи на жизнеспособност.
 • Рутинен преглед от лекар и изпълнението на неговите препоръки.

Аневризма на сънната артерия — смъртно опасна патология, която изисква провеждане на пълноценен диагностика и назначаване на подходяща терапия. Специалистите препоръчват не издържат на главоболие, както и своевременно да се търси причина, обръщайки се към квалифицирани лекари, а не на обезболяващи лекарства.

READ  Синдром на Гудпасчера: причини, симптоми, при децата, диагностика и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00188 sec