Промени в миокарда: дифузни на лявата камера, метаболитен

На сърдечния мускул на човека е уникален комплекс клетки, които са способни да трансформират енергията, получена в резултат на биохимични процеси, в механична енергия, обуславливающую намаляване на сърцето. Такъв вид дейност зависи от много фактори, които допринасят за внутриклеточному обмена на веществата в миокарда. Така че всякакви промени в постоянството на вътрешната среда на организма могат да намерят отражение в нарушаване на жизнените функции на клетките на сърцето, независимо дали сърдечно-съдови заболявания, нарушаване на хормоналния обмен в организма или състояние след инфекциозни заболявания.

Дифузни промени в миокарда — това не е болест, а синдром, при откриване на когото лекар, за да се определи, какво е причинило това — сериозно заболяване или леко нарушение на обмяната на веществата. Появата на тези признаци се дължи на факта, че част от клетките при биохимични на парадигмата започват да работят и да се свие не е съвсем правилно, вследствие на което и електрическата активност на парцели на сърдечния мускул, при влизане в ЕКГ, не е хомогенна. С други думи, дифузни промени в миокарда — това е натрупване на променени клетки, за които е нарушено провеждане на електрически импулси.

Нарушения на дейността на клетките могат да бъдат не само диффузными, т.е. охватывающими парцели за всички отдели на сърцето, но и очаговыми, например при образуването на малки или големи белези в миокарда. Белези представени на съединителната тъкан, която не може да импулси и е електрически инертна, че и вижда лекар на кардиограмме.

Защо възникват промени в миокарда?

Причина за тези отклонения на кардиограмме може да бъде незначителна, така и доста сериозна, представляващи заплаха за живота на човека. За да по-скоро да разберете, какво точно се дължат на дифузни или очаговые промяна на миокарда, трябва внимателно да изследваме пациента. Патологични промени в миокарда може да се дължат на различни процеси, поради което сред тях се отделят няколко подгрупи.

Причини възпалителни промени е миокардит – инфекциозно или асептическое (без участието на микроорганизми), възпаление на сърдечния мускул. Обикновено участъци на възпаление са разположени дифузно, но могат да се срещнат и под формата на огнища.

Миокардит с различна степен на выраженности се срещат при заболявания като:

 • Остра ревматични по свинете (ревматизъм), причинена от гемолитическими стрептококи поради претърпели ангина, скарлатины или хронично възпаление на сливиците,
 • Дифтерия, сыпной тиф,
 • Вируси на грип, морбили, краснухи, Коксаки и др,
 • Автоимунни заболявания, като системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит с увреждания на сърцето и др

Дистрофические промяна на миокарда се характеризира с нарушение на обмяната на веществата и функцията на сърдечните клетки, поради невоспалительными и некоронарогенными (не са причинени от увреждания на коронарните артерии) заболявания. Буквално това означава, че клетките на миокарда изпитват недостиг на хранителни вещества, за да реализира своята жизнена дейност, което води до неоднородному ги намалят. По друг начин това състояние се нарича кардиодистрофией. Възникне такова състояние може в следните случаи:

READ  Намалена урея в кръвта: причини, при бременност, при дете, в норма, симптоми

 1. Тежки нарушения на функцията на черния дроб и бъбреците с развитието на недостатъчност на тези органи, вследствие на което в кръвта се натрупват токсични продукти на обмяната,
 2. Заболявания на ендокринните органи – захарен диабет, тумор на надбъбречната жлеза, гиперфункция на щитовидната жлеза, което води до излишък на хормони или недостатъчно усваивание глюкоза сърдечни клетки водят до нарушаване на вътреклетъчния метаболизъм,
 3. Постоянен стрес, изнуряющие физически натоварвания, недохранване и гладуване, хронична умора,
 4. При деца, освен предишната причини, към промените на миокарда може да доведе повишените емоционални и умствени натоварвания при липса на достатъчна подвижност, вследствие на което се развива вегето–съдова дистония и нарушена регулация на сърцето от страна на нервната система,
 5. Анемия – намаляване на хемоглобина в кръвта и, като следствие, на кислороден глад на клетките на миокарда,
 6. Остри и хронични инфекциозни заболявания (грип, малария, туберкулоза),
 7. Треска и дехидратация на организма,
 8. Липсата на витамини в храната,
 9. Остри и хронични интоксикации – алкохолизъм, професионални отравяния с химикали и други

Метаболитни промени в миокарда, предизвикани от нарушение на процеси реполяризации в мускулните клетки. Деполяризация и реполяризация – това са фините механизми за обмен на йони на калий и натрий вътре във всяка клетка, създадени енергия при които се превръща в енергия, необходима за контракция и релаксация клетки. При нарушаване на електролитен състав на кръвта и на сърдечния мускул, възниква промяна на обмяната на веществата до мускулните клетки. Понякога на такива нарушения в ареста ЕКГ определяни като неспецифични промени в миокарда.

С изключение на състояния, способни да предизвикат дистрофию на миокарда, това може да се дължи на атеросклероза на коронарните артерии и исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, нарушения в сърдечния ритъм, гипертрофией на миокарда. Това са онези състояния, при която сърцето се получава достатъчно хранителни вещества и микроелементи. Може да се каже, че в случай на нарушаване на процесите на реполяризации и умерени промени в миокарда, означава, че това не е толкова много, исхемична болест на сърцето, колко първи звоночек за пациента, за това, че кръвоснабдяването на сърдечния мускул е нарушено, и в близко бъдеще да го има вероятност от развитие на исхемия на миокарда.

Абсолютно нормални се считат за малки и умерени промени на миокарда на лявата камера в детска възраст, в сила от несъвършената обмяната на веществата, а при по-възрастните лица се дължи на процесите на стареене на всички вътрешни органи.

Рубцовые промяна на миокарда свидетелстват за това, че на сърдечния мускул, по-рано е имало възпалителен процес или е преместен инфаркт на миокарда с некроза (смъртта), клетки на сърцето. Рубцовые промени след миокардита, наричан кардиосклерозом, обикновено са дифузни, а след инфаркт — очаговые. Разликите между тези термини е, че кардиосклероз – това е диагноза, отразяващи заболяване, а рубцовые промяна на миокарда – това е патоморфологическая основата на заболяването, отражаемая на кардиограмме. Постинфарктный кардиосклероз по-често представени очаговым дроб, и може да бъде едро — или мелкоочаговым, и разположени в една или няколко стените на лявата камера – долния (задния) стена, предно или странично му отдели.

READ  Повишени эозинофилы в кръвта на бебето: эозинофилия, причини, лечение, че това е

Могат ли да бъдат симптоми при дифузни промени в миокарда?

Като правило, в случай на липса на сърдечна патология, промени в ЕКГ, не се проявяват клинично и са само случайно откритие в проучване. Въпреки това, пациентът трябва да се подложи на по-нататъшно дообследование по предписание на лекаря, за да сте сигурни, че той няма начални признаци на заболяване и ако е необходимо, да се започне навременно лечение.

Сами по себе си дифузни промени в миокарда никакви клинични признаци не са, още повече, ако става въпрос за малки или умерени промени. Въпреки това, изразени промени на сърдечния мускул в повечето случаи свидетелстват за някакво кардиологическом или друго заболяване, така че е възможно появата на симптоми от страна на основното заболяване. Сред тях са болки в сърцето при ангина, произтичащи от ишемией на миокарда; недостиг на въздух и подуване при кардиосклерозе; признаци на хронична сърдечна недостатъчност след прекаран по-рано инфаркт на миокарда; тремор на крайниците, похудание и изместване на очните ябълки кпереди (экзофтальм) при хиперфункция на щитовидната жлеза; бледност, замаяност и слабост анемия и т.н.

Във връзка с това пациентът с диффузными промени в миокарда на ЕКГ трябва да се помни, че, ако у него се появяват неприятни симптоми, той трябва възможно най-скоро да се консултирате с лекар за изясняване на причините за подобно състояние.

Какво проучване може да се наложи?

Във всеки случай само от лекар при очном проверка на пациента може да реши дали има нужда в бъдеще». Така, например, при малки дифузни промени в миокарда при възрастни пациенти без признаци на сериозно заболяване, вашият лекар може да ограничи препоръки за корекция на нивото на кръвното налягане, спазване на здравословен начин на живот и прием на витамини.

Ако има съмнение за заболяване, което е причинило промени в миокарда, могат да бъдат възложени допълнителни методи за диагностика:

 • Общ анализ на кръвта – се определя от нивото на хемоглобина и показатели на възпаление (lactic, СОЭ),

 • Общ анализ на урината – се оценява функцията на бъбреците,
 • Биохимическое изследване на кръв към предмета на показатели на работа на черния дроб, бъбреците, за определяне на общ белтък, глюкоза и холестерол,
 • ЕХОГРАФИЯ на вътрешни органи,
 • ЕКГ – при дифузни промени се наблюдава спад на зъбите Т, отговорни за реполяризацию камерна, по всички отведениям; при очаговых промени – отрицателни шипа Т в един или два проводници кардиограммы, например, отразяващи постинфарктный белегът е в долната или в страничната стена на лявата камера,
 • Дневното мониторирование ЕКГ, ЕКГ с натоварване,
 • Ехокардиография (ЕХОГРАФИЯ на сърцето) – най-информативен метод, който позволява да се визуализира го отдели и да се определи какво се дължат на промени в миокарда, напр. зони акинезии белег на природата или центрове на възпалението при миокардите.

Лечение на

Терапия абсолютно всяка болест започва с корекция на начина на живот и основите на рационалното хранене. Когато става въпрос за калцификати или метаболитни промени на миокарда лека и умерена степен выраженности, режим сън, пълноценна почивка и диета, придобиват важно значение.

За достатъчно снабдяване на сърдечния мускул с енергийни субстрати трябва да получават балансирана и здравословна храна 4-6 пъти на ден.

В храната са добре дошли ниско съдържание на мазнини разновидности на месо и птици, което е най-важно при анемия, морска и червена риба, червен хайвер, плодове и зеленчуци, особено праскови, кайсии, банани, моркови, картофи, спанак, ядки. Също така е полезно ежедневната консумация на мляко и млечни продукти, зърнени храни и зърнени продукти. Са ограничени захарни изделия и шоколад, тлъсти меса и птици. Изключени солени, мазни, пържени, пикантни и солени ястия, алкохол, кафе, газирани напитки.

За подобряване на метаболизма (обмяната на веществата) в сърдечната тъкан се предписват такива лекарства, като:

 1. Панангин, аспаркам, магнерот, магне В6 – съдържа калий и магнезий, необходими за правилни съкращения на миокарда,
 2. Актовегин, мексидол – антиоксиданти, отстраняване на негативното действие на продукти пероксидация на окисление на липидите (ПОЛ) в клетките на миокарда,
 3. Витамини А, С, е, група В – незаменими участници на вътреклетъчния метаболизъм.

Ако изразени дифузни промени в миокарда са причинени от заболяване, е необходимо лечението му. Например, напълване на дефицит на хемоглобин железосодержащими лекарства, корекция на функцията на щитовидната жлеза, антихипертензивни лекарства, при артериална хипертония, антибиотикотерапия и преднизолон при миокардите, диуретици препарати и сърдечни гликозиди при сърдечна недостатъчност, произтичащи от кардиосклерозом и т.н.

В заключение може да се отбележи, че ако в протокола на ЕКГ са посочени дифузни промени в миокарда, не е предварително в паника, защото на малки и умерени промени могат да се срещнат и при относително здрави хора и при нарушение на обмяната на веществата. Но все пак се консултирайте с вашия лекар, тъй като само лекар може да предпише точното изследване и лечение, ако такава необходимост възникне.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00081 sec