Хипертрофия на лявата камера на сърцето, на дясното, мъждене

Хипертрофия на различни участъци на сърцето – доста често срещан патология, което настъпва вследствие на поражения не само на мускулите на сърцето или на клапани, но и при нарушаване на ток на кръвта в малкия кръг при заболявания на белите дробове, на различни вродени аномалиях в структурата на сърцето, вследствие на повишаване на кръвното налягане, а също и при здрави хора, които изпитват значителни физически натоварвания.

По-често, други се срещат хипертрофия на лявата камера на сърцето, което е свързано с голямо функционално натоварване в този отдел, выталкивающий кръв под високо налягане в аортата за кръвоснабдяване на всички органи и тъкани.

Клетките на миокарда (кардиомиоцити) доста високо специализирани и не са способни да се размножават чрез просто делене, затова хипертрофия на миокарда става за сметка на увеличаване на броя на вътреклетъчни структури и обема на цитоплазмени, в резултат на което са променени размерите на кардиомиоцитов и увеличава масата на миокарда.

Хипертрофия на сърцето е адаптивен процес, т.е. тя възниква в отговор на различни смущения, които пречат на неговата нормална работа. В такива условия, то миокарда принуден да се свие с повишено натоварване, което води до усилване в него метаболитни процеси, увеличаване на масата на клетки и обема на тъканта.

В началните етапи на своето развитие хипертрофия носи приспособительный характер, а сърцето е в състояние да поддържа нормален притока на кръв в органите, чрез увеличаване на нейната маса. Но с течение на времето функционални възможности на миокарда са изчерпани и хипертрофия отстъпва на атрофией — обратното явление, характеризующимся намаление в размер на клетките.

В зависимост от структурни промени в сърцето, е прието да се отделят два вида хипертрофия:

 • Концентрическая – когато са увеличени размери на сърцето, стените му се сгъстява, а камерна кухина или мъждене намалява по обем;
 • Эксцентрическая – сърцето се увеличава, но устната му са разширени.

Известно е, че хипертрофия може да се развие не само при някакво заболяване, но и при здрави хора, при засилено натоварване. Така, при спортисти или хора, занимаващи се с тежък физически труд, се случва хипертрофия като на скелетните мускули и мускулите на сърцето. Примери за подобни промени много, а понякога те са и доста тъжен изход чак до развитие на остра сърдечна недостатъчност. Прекомерни физически натоварвания по време на работа, преследване на изразена мускулатура при културисти, повишена работа на сърцето, да речем, че играчи, изпълнени с такива опасни последици, така че преследването на подобни спортове, трябва внимателно да се следи за състоянието на миокарда.

По този начин, като се има предвид причините за възникване на хипертрофия на миокарда, отделят:

 1. Работна (миофибриллярную) гипертрофию, возникающую като резултат на излишък на натоварването на орган на физиологични условия, това е в здраво тяло;
 2. Хормонално-заместителна, която е резултат от тела орган на функциониране на различни заболявания.

Струва си да споменем и за такъв вид тази патология на миокарда, като регенерационная хипертрофия. Нейната същност се състои в това, че при формирането на място на инфаркт на белег от съединителната тъкан (тъй като клетките на сърдечния мускул не е способен да се размножава и компенсира появи дефект), околните го кардиомиоцити се увеличават (гипертрофируются) и частично поемат функцията на изчезналия на парцела.

За да се решат по същество подобни промени структурата на сърцето, е необходимо да се споменава за основните причини за появата хипертрофия в различни отдели в условията на патология.

Причини за хипертрофия на сърцето

Както вече споменахме по-горе, най-често патологическому разрастването изложени то миокарда на лявата камера на сърцето. Нормално дебелината на стената на този отдел не трябва да бъде повече от 1 – 1,2 виж При увеличаване на си над 1,2 см може да се говори за хипертрофия. Като цяло, промяната също е и межжелудочковая преграда. В тежки, протичащи случаи дебелината на миокарда може да достигне 2 – 3 см, а на тегло на сърцето се увеличава до килограма и дори повече.

READ  Недостиг на въздух: при сърдечна недостатъчност, причини, лечение

Ясно е, че това сърце не може адекватно да изпомпва кръвта в аортата и, съответно, е нарушено кръвоснабдяване на вътрешните органи. Освен това, предвид повишената маса на мускулната тъкан, коронарна артерия престанат да се справи с доставката на кислород и хранителни вещества в условията на постоянно нараства нужда от тях. Като резултат от развитие на хипоксия, а, следователно, и на мс, а след това има разрастване на съединителната тъкан в по-дебел гипертрофированного на миокарда (дифузен кардиосклероз).

Причини за хипертрофия на лявата камера

Сред причините за хипертрофия на ПС могат да се разграничат следните:

 • Артериална хипертония;
 • Стеноза (стеснение) на аортната клапа;
 • Хипертрофична кардиомиопатия;
 • Повишени физически натоварвания.

Артериална хипертония (АХ) страдат милиони хора по целия свят, броят на тези болни непрекъснато да нараства, както в една или друга степен на хипертрофия на миокарда се среща при всички болни. В случай на повишаване на налягането в съдовете от големия кръг на кръвообращението то миокарда на лявата камера е принуден с голяма сила выталкивать кръв нататък, в лумена на аортата, което води след време до него се умерено или дори изразена хипертрофия. Именно тази промяна на сърцето е в основата на развитието при пациенти с АХ дифузни кардиосклероза (появата на греди на съединителната тъкан), проявляющегося признаци на стенокардия.

Стеноза на аортната клапа най-често възниква поради прекаран ревматизъм с развитието на эндокардита – възпаление на вътрешната обвивка на сърцето, както и клапани. Друга много честа причина за поражението на аортната е атеросклеротический процес. Понякога патологични промени възникват вследствие на прекаран сифилис. След стихания на възпалението се случва отлагането на колаген в крилата на аортната клапа, които се смесват заедно, при това суживается дупката, през която кръвта излиза от лявата камера в хориоидеята на пистата. В резултат на ляво желудочек е подложен на силно натоварване и гипертрофируется.

Хипертрофична кардиомиопатия е наследствен характер и се проявява неравномерно утолщением различни участъци на миокарда, включително, на лявата камера и межжелудочковой дялове (МЖП).

Повишени физически натоварвания допринасят за засилена работа на сърцето, а също така са придружени от увеличаване на кръвното налягане, което допринася за прояви на хипертрофия на лявата половина на сърцето.

Освен изброените, най-честите причини за хипертрофия на лявата камера, също така тя може да допринесе за общото затлъстяване, хормонални нарушения, болести на бъбреците, придружени от възникване на вторична хипертония.

Причини за хипертрофия на дясната камера:

 1. Хронична белодробна хипертония вследствие на хронична обструктивна белодробна болест;
 2. Стесняване на отвора на клапана белодробната артерия;
 3. Вродени пороци на сърцето;
 4. Увеличаване на венозна налягане при застойна сърдечна недостатъчност с претоварване на повишен обем на кръвта на дясната половина на сърцето.

Нормално дебелината на стената на дясната камера е 2 — 3 мм, при превишаването на тази цифри говорят за появата на хипертрофия.

Хипертрофия на дясната участъци на сърцето с последващо ги дилатацией (разширение) води до образуването на така наречените белодробен на сърцето, което неизбежно е придружен от недостатъчност на кръвообращението в двете среди. Вследствие на поражението на десните предсердия и камера на нарушен венозен връщане на кръв от органите и тъканите на кухи вени. Възниква венозен застой. Тези болни имат оплаквания от подуване, задух, синюшность кожата покрива. С течение на времето се присъединяват признаци на нарушение на работата на вътрешните органи.

READ  Варикозная екзема - дерматит венозна произход

Заслужава да се отбележи, че процеси, хипертрофия на различни камери на сърцето са взаимно свързани: при увеличаване на стената на лявата камера неизбежно ще се създаде и развие хипертрофия на лявото предсердия.С течение на времето, в резултат на наличието на повишено налягане в малкия кръг, може би ще разкрие различна степен на хипертрофия и в дясната половина на сърцето.

При децата също е възможно появата на хипертрофия на миокарда. Най-честите причини за това са вродени пороци на сърцето (тройка, тетрады Фалло, стеноза на устието на белодробната артерия и т.н.), хипертрофична кардиомиопатия и други.

Причини за хипертрофия на лявата предсердия

 1. Общото затлъстяване, което представлява особена заплаха при възникване в детска възраст и при по-млади хора;
 2. Стеноза или недостатъчност на митралната или аортната клапа;
 3. Артериална хипертония;
 4. Хипертрофична кардиомиопатия;
 5. Вродени аномалии на сърцето или на аортата (коарктация).

Митральный клапан представлява дупка между левицата атриум и желудочком. Щети от него, както и на аортната, най-често възниква при ревматизъм, атеросклеротическом поражение и се проявява стенозом (стесняване) или недостатъчност. При стесняване на дупката лявото предсърдие с повишено натоварване измества кръвта нататък, както и появата на митральной недостатъчност на крилото на митралната клапа се затваря не докрай, така че определено количество кръв от камера се връща обратен удар в лявото предсърдие (регургитация) по време на всеки сърдечен намаляване, създавайки там с наднормено количество течности и по-голяма тежест. В резултат на тези промени внутрисердечной гемодинамики и е хипертрофия (увеличение) на миокарда левия предсердия.

Причини за хипертрофия на дясното предсердия

Развитието на хипертрофични промени на дясната половина на сърцето почти винаги е свързано с белодробна патология и промени ток на кръвта в рамките на малкия кръг. В дясното предсърдие в хралупата вените си идва на кръв от всички органи и тъкани, а след това, през трикуспидалната (трикуспидальный) клапан тя се движи в желудочек, след това от там попада в легочную артерия и по-нататък в белите дробове, където и се случва газовата обмяна. Затова и се случва промяна на десните отдели на сърцето, вследствие различни заболявания на дихателната система.

Основните причини предсердной хипертрофия с правосторонней локализация са:

 • Хронични обструктивни болести на белия дроб (хронична обструктивна белодробна болест) – бронхиална астма, хроничен бронхит, емфизем на белите дробове, пневмосклероз;
 • Стеноза или недостатъчност трехстворчатого клапан, както и смяна на клапа белодробната артерия и наличието на увеличаване на дясната камера;
 • Вродени аномалии в развитието на сърцето (предсърдно МЖП, тетрада Фалло).

При хронични заболявания на белите дробове се случва поражението на съдово отдел малкия кръг с появата на наднормено количество на съединителната тъкан (склероза), намаляване на площад газовата и големината на микроциркуляторного на речното корито. Тези промени водят до увеличаване на налягането в съдовете на белите дробове, съответно, то миокарда на дясната половина на сърцето е принуден да се свива с по-голяма сила, поради което и гипертрофируется.

При стесняване или непълни смыкании крила трикуспидального клапан промени на притока на кръв са подобни на такава лявата половина на сърцето при промяна на митралната клапа.

Прояви на хипертрофия на сърцето

В случаите на поражение на миокарда на лявата половина на сърцето е възможна появата на следните симптоми:

 • Недостиг на въздух;
 • Виене на свят, загуба на съзнание;
 • Болки в областта на сърцето;
 • Разнообразие от аритмия;
 • Бърза умора и слабост.
READ  Недостатъчност на аортната клапа на сърцето: 1, 2, 3 степен, лечение, причини, симптоми, как се лекува

Освен това, има съмнение гипертрофию е възможно при наличието на причинного фактора като: хипертония, порок на клапани и други.
При възникване на хипертрофия на дясната половина на сърцето на пръв застъпник на клинични признаци на белодробна патология, а също и венозна стагнация:

 1. Недостиг на въздух, кашлица, затруднено дишане;
 2. Цианоза и бледност на кожата;
 3. Подуване;
 4. Нарушения на ритъма на сърцето (мерцательная аритмия, предсърдно, различни екстрасистоли и др).

Начини за диагностика на хипертрофични промени

Най-лесният, достъпен, но заедно с това и най-ефективният начин диагноза хипертрофия на сърдечния мускул е УЛТРАЗВУК или ехокардиография. При това може точно да се определи дебелината на различни стените на сърцето и неговия размер.

Косвени признаци на тези промени могат да се открият с помощта на ЕКГ:

 • Така, при хипертрофия на дясната участъци сърцето на ЕКГ ще бъде промяна на электропроводимости, появата на нарушения ритъм, повишаване на клипса R в проводници на V1 и V2, както и отклонение на електрическата ос на сърцето надясно.
 • При хипертрофия на лявата камера на ЕКГ ще признаци на отклонение на електрическата ос на сърцето наляво или хоризонталното си положение, висок зубец R в проводници V5 и V6 и други. Освен това, се записват и вольтажные признаци (промяна амплитуди на зъбите R или S).

За промяна на конфигурацията на сърцето чрез увеличаване на тези или други го участъци също може да се съди по резултатите от рентгенография на органите на гръдния кош.

Схеми: хипертрофия камерна и мъждене на ЕКГ

Лечение на хипертрофия на сърцето

Лечение на хипертрофия на различни участъци на сърцето се свежда до излагане на причината, да я предизвика.

В случай на развитие на белодробен на сърцето, вследствие на заболявания на дихателната система се опитват да се компенсира функцията на белите дробове, назначаване на противовоспалительную терапия, бронхорасширяющие лекарства и други в зависимост от основната причина.

Лечение на хипертрофия на лявата камера на сърцето при артериална хипертония се свежда до прилагането на гипотензивных лекарства от различни групи, диуретици.

При наличие на явни дефекти на клапите може да се лекува оперативно до протезиране.

Във всички случаи се борят със симптоми на поражение на миокарда – назначава антиаритмическая терапия на показанията, сърдечни гликозиди, лекарства, които подобряват обменните процеси в сърдечния мускул (АТФ, рибоксин и др). Препоръчва спазването на диета с ограничено количество сол и консумирани течности, нормализиране на телесното тегло при затлъстяване.

При вродени дефекти на сърцето, ако е възможно, премахване на дефекти по оперативен път. В случай на тежки нарушения в структурата на сърцето, развитие на хипертрофична кардиомиопатия единственият изход от ситуацията може да стане трансплантация на сърце.

Като цяло, подход към лечението на тези пациенти винаги е различен с оглед на всички налични прояви на нарушения на сърдечната дейност, на общото състояние и наличието на съпътстващи заболявания.

В заключение бих искал да отбележа, че време разкри, придобити от хипертрофия на миокарда напълно се поддава на корекция. При наличие на подозрения за някакви нарушения в работата на сърцето трябва да веднага да отидете на лекар, той установи причината на заболяването и ще назначи лечение, което ще даде шанс на дълги години живот.

Видео: хипертрофия на лявата камера в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00103 sec