РЭГ съдове на главния мозък: дешифриране, където да се направи, цена реоэнцефалографии

Какво е РЭГ съдове на главния мозък

Централната нервна система управлява всички процеси в организма. Тя участва в транспортирането на хранителни вещества, за да играе по-голяма роля в живота на човека. Много важно е, че пътят на притока на кръв винаги е бил свободен и мястото на тръбата не е стеснено или закупорено. За проверка на кръвоносната система се извършва РЭГ съдове на главния мозък (реоэнцефалографиия).

Видове препятствия в съдове

В нормално състояние човек има гладки, еластични съдове, но понякога те могат да «влизат в безполезен», не издържат на натоварвания, възложени на тях, остро реагира на промяна на условията. Диагностициране на този процес ще помогне навреме се проведе реоэнцефалография съдове.

Причини за нарушение на кръвообращението в съдовете на главния мозък:

 • Вазоконстрикция в резултат на появата на холестериновых плаки, за нарушение на еластичност. Основната причина за инсулт и инфаркт на миокарда.
 • Отрывы на кръвни съсиреци, че в резултат става причина за запушване на кръвоносни съдове. Често води до ишемическому инсулт.
 • Нарушение на вътречерепното налягане, получено в резултат на нараняване на главата. Се проявява в резултат на нарушение на кръвообращението.
 • РЭГ помага за откриване факт на съществуването на субдуральной хематом, създадена в резултат на повреда на главата. Вътрешен кръвоизлив създава пречка кровотоку. Също така, реоэнцефалография показва коллатеральное кръвообращението.

Ако прекарате РЭГ съдове на главата в случай, когато симптомите на още неярко изразени, навременна диагностика ще ви помогне да изберете правилната тактика на лечението, което увеличава шансовете на болния в живота.

РЭГ и болест

Понякога хората не вярват много на болестта за болест, в края на краищата, на живо някои от тях. Например, това заболяване е нейроциркуляторная дистония или мигрена, от която не помагат дори специални препарати, ако в състава им не влиза кофеин.

READ  Флебит: причини, форми, симптоми, лечение и профилактика на флебита вени

В този случай болните започват да се счита за себе си симулянтами, които выдумали заболяване. Но проблем съществува и се нуждае от изследването на мозъка. РЭГ с лекота ще ви помогне да сполучлив диагноза и необходимото в тази ситуация е необходимо лечение. Но не всички болести протичат толкова благоприятно.

Анализ на съдове

Много от пациентите напразно се тревожи преди провеждане на реоэнцефалографии, но това не им струва нервите. Метод РЭГ за изследване на кръвоносните съдове на мозъка е безболезнено и не може да донесе вреда на тялото, така че тя се използва дори за малки деца.

Реоэнцефалография се извършва с помощта на 2-6 канален апарат – реографа. От броя на каналите зависи размери областта на проведени изследвания.

Провеждане на РЭГ стъпка по стъпка:

 • Местоположение на пациента в кодекса на труда.
 • Накладывание метални плочи (електроди), специална течност, предотвращающей дразнене на външни кориците.
 • Прикрепяне на плочи, на места, където трябва да се извърши оценяване на кръвоносните съдове.

Място прикладывания електроди

Място на закрепване на плочи се определя от това каква област трябва да се проучат:

 • Басейн на сънната артерия – област на носа и сосцевидный отломък
 • Заспало артерия – челото и около ушите.
 • Позвоночные артерии – на главата му и мастоидальный.

По време на провеждане на РЭГ на пациента следва да покрива очите си, че никакви стимули не се отразяват на крайния резултат.

Получени измерване уред резултатите се отразяват в лист хартия. Тяхното дешифриране може да се извърши само от специалист в тази област, тъй като за това са необходими специални умения.

READ  Стеноза на каротидната артерия: причини, симптоми, диагностика, лечение

Понякога за по-пълна информация за състоянието на човека се прилагат лекарството, които въздействат върху кръвоносните съдове, като например кофеин, нитроцлицерин, эуфилин и други.

Дешифрирането

Основен критерий за прочит РЭГ – възрастта на пациента. Този материал се взема предвид при получаване на надежден резултат. Нормата на тонуса на кръвоносните съдове на дете и на възрастен човек са различни. Същността на реоэнцефалографии се състои в това, да регистрира вълна, улавливающие насищане на кръвта на различни части на мозъка и отговор съдове за пълнене с кръв.

Кратко описание на графично изображение колебание:

 • Възходяща линия на вълната се стреми нагоре и има леко ги излага на зелени заоблени на върха.
 • Низходящата линия на вълната) плавно се спуска надолу.
 • Намиращ се в средата на инцизура, за които отива дикротический зубец, от там надолу се спуска и образува нова вълна.

За декриптиране на резултатите РЭГ съдове на главния мозък специалист обръща внимание на:

 • Редовността на вълни.
 • Върховете и ги заоблени.
 • Това, как изглеждат анакрота и катакрота.
 • Местоположение инцизуры, дикротического клипса и допълнителни вълни.

Често, при запис на медицинска диагностична процедура, пациентите са объркани РЭГ с други диагностическими процедури, които се съдържат в наименованиях конзоли «энцефало», «електро» и други. Това е логично, тъй като човек, далекому от медицина е трудно да се разбере на всички термини.

Видове

След проучване на запис реоэнцефалографии специалист, лекарят определя степента на отклонение от нормата, ако има такива, и прави заключение, което е разбираемо ще пациента.

Видове поведение на кръвоносните съдове, определени с помощта на РЭГ:

 • Дистонический. Се проявява в промяна на дейността на кръвоносните съдове, често преобладава гипертонус със забавено пулс. Понякога придружени от усложнение на венозна на гюм.
 • Ангиодистонический. Малко по-различен от предишния вид. Наблюдава се намаляване на еластичността на кръвоносните съдове и пречки за движението в една или няколко басейна.
READ  Lactic в кръвта при апендицит: имате дете, тийнейджър, бременни, норма, таблица

Видове реоэнцефалографии ще бъде погрешно да се категоризира като самостоятелно заболяване. Те само са съпътстващи различни заболявания.

Най-често цената за преминаване на реоэнцефалографии се намира в района на 1000-3500 рубли. И решава, къде да РЭГ съдове на главния мозък, на самия пациент, но по-добре проход това на изпит в специализиран център.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00107 sec