Ангиография съдове: на главния мозък, шията — КТ, МР(Т)

През 1986 г. Рентгенови лъчи е открил нов вид излъчване, и вече в този същата година талантлив учен успя да направи рентгеноконтрастными съдове на различни органи труп. Въпреки това, ограничени технически възможности за известно време възпрепятства развитието на ангиография на кръвоносните съдове.

В момента ангиография съдове – това е сравнително нов, но интензивно развиващ се высокотехнологический метод за диагностика на различни заболявания на кръвоносните съдове и органи.

На стандартните рентгенови снимки невъзможно да се види нито артерии, нито във виена, нито лимфните съдове, нито толкова повече капиляри, тъй като те абсорбират радиация, така, както и заобикалящите ги меките тъкани. Ето защо, за да може да се счита за съдове и оценка на тяхното състояние, се прилагат специални техники за ангиография с въвеждането на специални рентгеноконтрастных лекарства.

Техника на този уникален тест е следният: в хориоидеята поток се въвежда съдържала радио-непрозрачна субстанция и в този момент се извършва на няколко рентгенологических снимки.

Прилагането на ангиография съдове

Ангиография съдове са широко прилагани за определяне на различни заболявания на кръвоносните съдове, като стеноза (стеснение) на плавателния съд, аневризма (разширение) на съда и така нататък, а също и за откриване на патологични състояния на сърцето, диагностика на функциите на бъбреците, за откриване на малформации и увреждане на различни органи, за диагностика на тумори, кисти и много други патологични състояния.

Представени вид изследване може да се визуализира на съдове от всички размери (от аортата до най-малките капиляри) и всички системи и органи на човешкия организъм. Освен това, ангиография съдове често се прилага преди прилагането на хирургични интервенции за предоперативна подготовка и диагностика.

Показания и противопоказания за изследване на

Има доста голям списък от заболявания и патологични състояния, при които лекарите препоръчват изпълнението на такава диагностична манипулация като ангиография на кръвоносните съдове.

По-долу са само няколко и най-значимите от тях:

 • Атеросклероза на кръвоносните съдове на главата и на коронарните артерии;
 • Тромбоза на дълбоките и повърхностни съдове на горните и долните крайници;
 • Тромбоэмболия белодробната артерия;
 • Диагностика на заболяване на ретината на очите;
 • Идентифициране на съдови тумори и кисти;
 • Оценка на състоянието на бъбречната функция;
 • Като предоперативна диагноза, а също така и метод за контрол на извършената хирургическа манипулация на сърцето или мозъка;
 • и още много други…

Обаче, независимо от необходимата сигурност и малка травматичность тази процедура, има редица състояния, при които тази намеса е противопоказана:

 1. Декомпенсированная сърдечна, чернодробна и бъбречна недостатъчност;
 2. На някои психични заболявания;
 3. Алергични реакции към йод и неговите производни, както и към други вещества, използвани за контрастирования съдове;
 4. Заболявания, свързани с нарушаване работата на системата на кръвосъсирването;
 5. Бременност и период на кърмене.

Техника и предварителна подготовка

Ангиография съдове е инвазивна процедура, която изисква лекарски контрол за състоянието на пациента преди и след диагностична манипулация. Поради тези функции, обикновено изисква хоспитализация на пациента в стационар и провеждане на определен клиничен набор от лабораторни изследвания: общ анализ на кръв, урина, биохимични анализ на кръвта, определяне на кръвна група и резус фактор и редица други тестове по показания. Човек се препоръчва да спрете приема на някои лекарства, които влияят на свертывающую система на кръвта (като например аспирин) няколко дни преди прилагане на процедурата.

READ  Как бързо понижаване на кръвната захар: в домашни условия, преди да бъде предаден за анализ, при захарен диабет, народни средства за защита

Преди процедуров ангиография лекар проверява на пациента и получава съгласие за извършване на манипулация.

На пациентите се препоръчва да се въздържат от приема на храна в продължение на 6-8 часа преди началото на диагностична процедура. Ако в предполагаемото място на въвеждането на иглата растат косми, а след това ги сбривают, след което приемат хигиенни душ.

Самата процедура се извършва с прилагането на местни анестетици, и на човек в навечерието на старта на теста обикновено се предписват седативни (успокоителни) лекарства.

Самата техника ангиографического изследвания представлява въведение в хориоидеята руслото на ренгеноконтрастного на лекарството и изпълнение на няколко рентгенови снимки. В зависимост от патологията и цели на процедурата на място за въвеждане на контрастен на лекарството може да варира.

Преди да предприеме ангиографию, на всеки пациент правят тест за алергична реакция към медикаменти, използвани при контрастировании. За това известно количество от веществото се инжектира подкожно и наблюдават реакция на организма. В случай на поява на нежелани реакции (обрив, гадене, сърбеж и други) ангиографическое проучване ще бъде анулирана. Тогава, вместо него се представят МР-ангиографию (магнитно-резонансната ангиография), за която прилагане на контрастни вещества не е задължително.

След предварителна обработка на решения на антисептици за местните обезболиванием изпълняват малък разрез на кожата и намират необходимата артерия. Изпълняват я пункция със специална игла и чрез тази игла се инжектира метален проводник до необходимото ниво. По този диригента до дадена точка се вкарва специален катетър, и разгледайте заедно с иглата се отстранява. Всички манипулации, които се провеждат във вътрешността на плавателния съд, се случват строго под контрола на рентгенотелевидения. Чрез катетър се вкарва в съд съдържала радио-непрозрачна субстанция и в този момент се извършва серия от рентгенови снимки, при необходимост от промяна на положението на пациента.

След края на процедурата на катетъра се отстраняват, а в зоната на убождане се наложат много строга стерилна превръзка. Разрешение за ползване (съд вещество напусне тялото през бъбреците в продължение на дни. А самата процедура продължава около 40 минути.

Видео: анимация на процеса на ангиография

Състоянието на пациента след процедурата и възможни усложнения

Пациента в рамките на един ден е показан легло режим. За самочувствием следи пациента лекуващият лекар, който извършва измерване на температурата на тялото и проверка областта на инвазивна намеса. На другия ден превръзка се отстранява и при задоволително състояние на човека и липсата на кроизлияния в района на пункция го пусна вкъщи.

READ  Korvalola: състав, което помага за, заявление, декларации, инструкции как да се пие

За абсолютното мнозинство от хората ангиографическое проучване не носи никакъв риск. Според доклада на заплаха от усложнения при изпълнението на ангиография не надвишава 5% и може да се състои от следните точки:

 1. Алергични реакции за разлика от вещество, антисептик или анестезия, които се използват при провеждането на процедурите;
 2. Кървене или кървене от мястото на инжектиране на съда;
 3. В редки случаи при наличие на тежки съпътстващи заболявания може да се развие такава сериозна патология като инфаркт на миокарда, остра бъбречна недостатъчност и др

Характеристики ангиография на различни органи

Ангиография на кръвоносните съдове на главния мозък

Към днешна дата ангиография на кръвоносните съдове на главния мозък — най-разпространеният метод за диагностика на нарушения на кръвообращението на главния мозък, особено в диагностически заплетени случаи, както и преди изпълнението на неврохирургични операции.

Външен вид съдово цифра ще помогне за диагностициране на много патологични процеси, включително тумори, микроинсульты, кисти и други. Има редица патологични състояния, при които може да се наложи определяне на церебрална ангиография:

 • Упорит продължително главоболие, не купирующаяся конвенционалните лекарства;
 • Гадене и виене на свят;
 • Редовни краткосрочна загуба на съзнание;
 • Преди подложени на неврохирургични операции на мозъка.

Ангиография на сърцето

Индикация за ангиография на кръвоносните съдове на сърцето (коронарографии) са следните заболявания:

 1. Инфаркт на миокарда в миналото;
 2. Напредва ангина пекторис;
 3. Нарушения в сърдечния ритъм;
 4. Ангина, при която приемането на няколко лекарства не дава желания ефект и други състояния.

Ангиография на долните крайници

Почти всеки трети човек на възраст над 65 години има заболяване на артериите или вените на долните крайници. Също така може да влоши тази патология тютюнопушене и диабет в миналото. Основните признаци на заболявания на артериите на долните крайници — това е възпаление на крака, при продължително ходене, което настъпва в различни места, което зависи от степента на поражение на кръвоносните съдове.

И така, в кои случаи се извършва ангиография съдове на долните крайници:

 • Атеросклерозата и оклузивна болест на кръвоносните съдове на долните крайници;
 • Тромбоза на дълбоките вени;
 • Тромбофлебит на повърхностните вени на долните крайници;
 • редица други патологични състояния.

Ангиография на фундуса

За извършване на ангиография на фундуса не се изисква определяне специална подготовка, както при други видове ангиография. Прилагането на ангиография на маточното дъно ви позволява да разкрие в ранните етапи на такива неприятни заболявания като макулната дегенерация на ретината, диабетна ретинопатия и много други.

Отделните методи и видове изследвания съдове

КТ-ангиография

Компютърна томография (КТ) – метод за диагностика, който с помощта на рентгеново излученение, ви дава възможност да получите секции-снимки на всички органи и системи. Получената информация се обработва от компютър и се преустройва в насипно състояние с триизмерна картина на видимата част на тялото.

READ  Эктопический ритъм предсердный, идиовентрикулярный, AV възлова и др

При CT ангиография съдържала радио-непрозрачна субстанция се поставя в съда по време на извършване на КТ изследвания, като правило, интравенозно в подкожную вена на предмишницата.

По този начин, при този метод на изследването не е необходима хоспитализация на пациента в стационар и предварително аналгезия.

МР-ангиография

Вече са споменати по-горе магнитно-резонансната ангиография (т. н. з. Компютърната томография или ядрено-магнитен резонанс-ангиография) — това е такъв метод на обучение, на базата на който се използват електромагнитни вълни и магнитни полета. Особена стойност на този метод е за диагностика на заболявания на кръвоносните съдове на шията и мозъка.

МР-ангиография може да се извърши в няколко варианта — с въвеждането или без въвеждане на контрастни вещества. Като се има предвид тази особеност, тази процедура може да се извърши амбулаторно и при пациенти с алергия към контрастни препарати.

Въпреки това, тази процедура по време на по-дълъг и също така има редица специфични противопоказания (клаустрофобия, бременност, психични нарушения, наличие на метални протези в организма и т.н.)

Луминесцентна ангиография

Луминесцентна ангиография се прилага за очна диагностика, и се основава на въвеждането в виена на пациента специални вещества (флуоресцин) с последващо правене на ретинопатия. Флуоресцин се инжектира в локтевую виена на човека, и по кровотоку той идва в кръвоносните съдове на очите. След това в обследуемый око се насочва сноп светлина определена дължина на вълната, и след това вещество започва да свети.

Метод дава ценна информация за конфигурацията на ретинопатия, патологическом промяна на притока на кръв, а също така се прилага преди началото на офталмологични операции.

Разходите и ефективността ангиограммы

Разходите за изпълнение на ангиографического изследвания зависи метод за нейното провеждане и се основава на специализирано оборудване, необходимо за нейното извършване. Средната цена на данни услуги в Москва и на различни региони на Русия изглежда по следния начин:

 • Коронарография: 13,5-14 хиляди рубли;
 • Ангиография на кръвоносните съдове на главния мозък: 11-12 хиляди рубли;
 • Ангиография на артерии на горните крайници: 11-12 хиляди рубли;
 • Ангиография на бъбречните артерии: 11-12 хиляди рубли;
 • Ангиография на долните крайници: 11-12 хиляди рубли;

Към днешна дата методи ангиографиии са «златен стандарт» в диагностиката на заболявания на кръвоносната система. В абсолютно повечето случаи научните изследвания чрез ангиография дава добри и точни резултати, както и отзиви от пациенти и лекари, само потвърждават това. Тези методи ни позволяват не само да диагностицира заболяването и да изберете необходимата тактика на лечение, но също така дава възможност да се контролира изпълнените хирургически интервенции на съдове.

Видео: провеждане на компютърна ТОМОГРАФИЯ, ангиография

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec