Склероза на кръвоносните съдове на главния мозък: — лечение, симптоми, етап на

Към днешна дата такова заболяване като склероза на кръвоносните съдове на мозъка — една от водещите причини, които водят до повишаване на нивата на заболеваемост и смъртност на населението в развитите страни на света. Във връзка с това лечение на множествена склероза — един от най-наболелите проблеми, които притесняват пациентите и техните лекари към днешна дата.

Причини за развитието на склероза на кръвоносните съдове

Една от основните причини за развитието на склероза на кръвоносните съдове на всички органи и системи е атеросклеротический процес.

Атеросклероза — това е хронично заболяване на артериите эластического и мускулно-эластического тип с образованието на техните вътрешната стена на холестериновых и мастните натрупвания, което предизвиква сложни клетъчни промени, последващото разрастване на съединителната тъкан и формирането на артериалната стена на специални фиброзни плаки. По тази причина лумена на артериите постепенно се стеснява, за сметка на което е нарушено кръвоснабдяване на всички органи и системи, които се захранват от тази артерия.

Освен това е възможно и пълно запушване на лумена на съда, посочените по-горе табели, което ще доведе до омертвлению тъкани, органи или части на тялото. Както и прекъсване на атеросклеротични плаки от стените на кръвоносните съдове и миграцията си по кровотоку (эмбол), където тя може напълно да се затвори в буркан по-дребен калибър, а това заплашва от некроза (инфарктом), в мозъка — инсулт.

Тези атеросклеротични плаки, понякога може да се открие и при млади хора на възраст 20-30 години, но по-често от това заболяване страдат лице на възраст над 50 години. Освен това, според статистиката, мъжете атеросклероза се среща в 5-7 пъти по-често, отколкото при жените.

Причини за мозъчна атеросклероза

Процесът на формиране на атеросклеротични плаки сложна и многостранна, той се състои от множество моменти и предразполагащи фактори:

 • Генетично предразположение;
 • Високо кръвно налягане;
 • Захарен диабет;
 • Затлъстяването;
 • За пушене;
 • Мъжки пол;
 • Неправилно хранене;
 • Психо-емоционалното напрежение;
 • Заседнал начин на живот;
 • И много други рискови фактори…

Симптоми и признаци на главата

Специално злоба на това заболяване се състои в това, че в началния стадий на симптомите на множествена склероза на кръвоносните съдове на практика че не са специфични и често остава без необходимото внимание както на пациента, така че, понякога и на лекар.
Има основни признаци на склероза на кръвоносните съдове на главния мозък, които трябва да направи човек трябва да бъде предпазлив и да мислиш за консултации със специалист. Е такива моменти, като:

 1. Бърза умора;
 2. Влошаване на паметта;
 3. Свръхвъзбудимост;
 4. Сънливост;
 5. Мелькание «мушек» пред очите, шум в ушите;
 6. Периодични кратки главоболие.

Тъканта на мозъка без навременно лечение на хронично не получава необходимата доза кислород и хранителни вещества, което води до постепенна смърт на нервни клетки. Този процес може да продължи няколко години и човек не веднага обръща внимание на извършващите се промени в тялото си. В своето развитие на това заболяване преминава през серия от фази, които постепенно преминават една в друга и в крайна сметка ще предизвика необратими последици.

READ  Нормата на хемоглобина: при деца, юноши, възрастни, бременни

Началната фаза на заболяването

Следните «звоночки» говорят за начален стадий на склероза на мозъка:

 • Летаргия;
 • Емоционална нестабилност;
 • Отслабване на концентрацията и вниманието;
 • Шум в ушите;
 • Намаляване на паметта;
 • Нарушение на съня;
 • Намаляване на работоспособността;
 • Лек световъртеж и главоболие.

Много важна проява на този етап са изразени главоболие, наличието на които посочват около 90% от пациентите. На ранните етапи дават за себе си знам непостоянно главоболие, превръзка на налягането си, понякога пульсирующими. Освен това, притеснен, чувство на пълнота и натиск в главата. При занимания, които са умствено и физическо натоварване, болката може да се засили, както и при стрес или липса на кислород (възниква поради дълго прекарано в лошо вентилирани помещения, например). Някои пациенти болката се притеснява сутрин, други са подобрени до вечерта, т.е. абсолютно не зависят от времето на деня. Те могат да предизвикат нарушения на съня. Наличието на такива главоболия прави човека сприхав, раздразнителен, провокира намаляване на работоспособността и вниманието, се губи гъвкавост в мисленето. Често заедно с главоболие притеснява придружаващ ги шум, възникващи в едното или двете уши. Въпреки че понякога шум възниква преди появата на главоболие. Хората могат да се оплакват, преходно виене на свят и собствената си нестабилност при ходене.

Вторият етап

В този период започват да се случват промени в психиката на човек. Пациентът става апатичен, малоактивным, интелектуални способности започват постепенно да намаляват. Нарушена памет: човек е забравил за това, което той е правил вчера, а събитията давнишние може да си припомни до най-малките детайли. Страда работоспособността, намалява концентрацията на вниманието,
нарушен разбиране на смисъла на модели, губят професионални умения.

Третата, етап на дълбока

Паметта страда все по-силно и по-силно. Хората започват да забравят основните дати по отношение на живота си и семейството си. Те стават професионално негодни и не могат да работят допълнително. Пик съдова склероза стават инфаркти, инсулти и деменция (слабоумие).

Малко за атеросклероза на аортата

Един от частните случаи на развитие на атеросклероза е атеросклерозата на аортата. Най-често срещаният тип на това заболяване локализуется в брюшном отдел. Особено опасно е атеросклерозата на коронарните артерии. В началните стадии На симптомите може изобщо да отсъства или да бъде изключително слабо изразени.

Препоръчваме да се запознаете по-неуспешно материал за атеросклероза на аортата и сърцето.

Понякога болните могат да чувстват загрудинные болки, които се разпространяват в межлопаточную област. При атрофия на засегнатия слой на съда в някои области на аортата може да се образува мешковидные червата или аневризми. Болка, която може да се появи при аневризме, зависи от неговата локализация (при аневризме на възходящата част на аортата – загрудинные болка, низходяща част – болки в гърба, аневризма на дъгата на аортата – болки в раменете, врата). Освен това, до симптоми могат да включват главоболие, подуване на лицето, понякога — осиплость глас.

Най-опасното усложнение на аневризми — явление си расслаивания и след това разликата с фатални последици. В зависимост от големината на аневризми и наличието на придружаващи артериална хипертония рискът от такова пропастта се увеличава.

READ  За пола на бебето по обновяването на кръвта: изчисления таблица, методи, начини, онлайн

Диагностика на склероза на кръвоносните съдове на главния мозък

Гледам себе си в някоя от гореизброените симптоми и оплаквания, човек трябва да се обърнете към невролог, който ще ви предпише необходимото проучване, да изберат подходящата терапия и ще следи за последващото развитие на заболяването, което ще се отрази на състоянието на пациента.

Поставяне на диагноза склероза на кръвоносните съдове на главния мозък и идентифициране на степента на развитие на заболяването обикновено се извършва чрез използване на ултразвуковите методи на изследване:

 • УЛТРАЗВУК на съдове на главния мозък, шията и врата — при такъв ултразвукова проучване се проверява състоянието на кръвоносните съдове, които се намират отвън на главата и врата, а също и вътре в черепа. Процедурата не е достатъчно безопасно и не доставя никакви неприятни усещания на пациента. Продължителността му е около 40 минути, след завършване на тестовете лекар издава протокол със своите заключения. Понякога УЛТРАЗВУК на съдове на главния мозък могат да се обадя на нейросонографией (това име често се срещат).
 • Дуплексное сканиране – една от съставните части на пълноценна УЛТРАЗВУК на съдове, прекарват го в няколко режима обикновено:
  1. Двухмерное (B-mode) — позволява перфектно помисли съдове и на околните тъкани, с изключение на тези, които са вътре в черепа. Благодарение на този режим лекар може да се информира за състоянието на притока на кръв в съдовете на главата.
  2. Транскраниальное дуплексное сканиране – с него се случва проучване на притока на кръв в кръвоносните съдове във вътрешността на черепа. Също транскраниальное УЛТРАЗВУК може да се прилага за изследване на веществото на главния мозък на предмета на наличието в него на насипни образувания. Но описателния тази методика отстъпва на компютърна и магнитно-резонансната томография на главния мозък.
 • Ангиография на кръвоносните съдове на главния мозък с прилагане на контрастни вещества. Техниката му на изпълнение е както следва: в хориоидеята поток се въвежда съдържала радио-непрозрачна субстанция и в този момент се извършва на няколко рентгенологических снимки.

Един от видовете ангиография съдове е магнитно-резонансната ангиография (МР-ангиография или ЯМР ангиография) — метод за изследване, в основата на който лежи използването на магнитни полета и електромагнитни вълни. МР-ангиография може да се проведе в няколко варианта — с въвеждането или без въвеждане на контрастни вещества. Това, което е особено ценно за пациенти с алергия към контрастни препарати.

Комбинация от горните инструментални методи, заедно с тестове, прекарани в лабораторията, анамнезом и оплаквания на пациента позволяват на доктор да се постави или отхвърли диагнозата множествена склероза на кръвоносните съдове на главния мозък и да изберат подходяща терапия.

Лечение на заболяването

При лечението на тази болест д-р поставя няколко основни задачи:

 1. Не позволите на по-нататъшен процес на склерозирования съдове.
 2. Да се стимулира развитието на окольных пътища на притока на кръв болните органи и тъкани.
READ  Увеит (очи): лечение, причини, симптоми, прогноза

За решаване на първата задача се отнася за няколко основни точки:

Рационално хранене с точното съдържание на растителни и животински мазнини, с добре съдържание на витамини. В храната на тези пациенти трябва да преобладават растителните храни, а също така и риба и морски дарове. Трябва да се изключат или поне да се ограничи храни с високо съдържание на холестерол, като пушени меса, яйца, тлъсти меса. Също така се ограничи употребата на тестени изделия с ниско качество, хлебни изделия. Ако пациентът страда от наднормено тегло, прием на храна трябва да бъде насочена към намаляване на калорични храни.

Видео: коя храна намалява холестерола и предотвратява атеросклероза?

Повече за правилното хранене и начина на живот при склероза на кръвоносните съдове прочетете за връзка.

Трябва да се отделя специално внимание на лечение на съпътстващите заболявания, наличието на които допринася за прогрессированию процес. На първо място това е артериалната хипертония и захарен диабет. Трябва постепенно и систематично се отдадете на лечението на тази патология да се избегнат по-нататъшни усложнения.

Втората задача се постига с помощта на набиране на индивидуална лечебна физическо възпитание. Физическите упражнения трябва да бъдат строго дозированными и редовни и отговарят на възрастта и възможностите на всеки конкретен пациент. Тези натоварвания, ще допринесе за засилване на окольного на притока на кръв.

В комплекс с физическа активност може да се прилага физиотерапевтическое лечение: балнеолечение, масажи и други процедури, предписани от лекуващия лекар.

Освен всички тези препоръки, лечение на склероза на кръвоносните съдове на мозъка трябва да бъдат придружени и определена медикаментозна терапия:

 • Прием на лекарства, улучшающих храненето и кръвоснабдяването на мозъка.
 • Прием на лекарства, нормализующих кръвно налягане и кръвна захар при наличие на придружаващи заболявания.
 • Прием на лекарствени средства, които притежават липидонормализующим (гиполипидемические лекарства) действие.
 • и редица други лекарства, използвани за лечение на тази патология.

Внимание: Всички лекарствени средства трябва да се разглежда индивидуално за всеки пациент. Не се опитвайте да самолечение!

Видео: атеросклероза в програма «Здраве»

Обобщавайки, може да се заключи, че лечението на множествена склероза на кръвоносните съдове на главния мозък – цялостно събитие. Човек трябва да се комбинират умствена работа с физически упражнения, редовно да се ангажира с физическа култура, нормализиране на хранене и тегло. Освен това, той трябва няколко часа на ден разходка на открито, предприемат необходимите фармацевтични продукти по предписание на лекар и под негов контрол. Същите препоръки трябва да се вземат превантивни мерки за предотвратяване на развитието на тази болест.
В края на краищата, при желание на пациента и използването на всички възможности на съвременната медицина може да постигне стабилна ремисия и подобрение на състоянието.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec