Шум в сърцето: причини при деца, новородени, възрастни

Шумове в сърцето на детето е причина за безпокойство на много и много възрастни. Преди паника, трябва да се разбере същността на явлението. В медицината е достатъчно специални наименования (от гледна точка), които са ясни на специалистите, но не винаги е точно разбраха, непрофессионалами.

Как се откриват шумове?

Определението за заболяването (диагностика) е да се идентифицират и анализират външни прояви (симптоми) на заболяването, които опознаются лекар в хода на изследване на пациента. При това преди всичко се използват основните инструменти, са винаги достъпни за всеки – сетивни органи.

Необходимостта от осигуряване на енергия за живот на организма, която се предава на кислород от хемоглобина в кръвта, води до съществуването на постоянното движение на кръв – течност, която е източник на енергия за нашето тяло. Поддържа непрекъснатостта на преместване на кръвта, работата на един вид мускулен помпа – съдови заболявания. Външни прояви на работата на тази помпа може да се определи по слух – той почука на сърцето, сърцебиене. Или на допир – с ръка към гръдния кош и усетил своите колебания от съкращения на сърцето. Звук на свиване и отпускане на сърдечния мускул се чува дори с просто ухо, приложен към гръдния кош обследуемого. Така по-рано и да послуша сърцето на пациента.

Само две стотици години д-р Лаэннек въвежда практиката на лекари използването на простите тела за опростяване на процеса на выслушивания звуци във вътрешността на тялото – стетоскоп. Това е малка тръба с две раструбами в краищата. Единият край на прикладывается към тялото на пациента, а другият – до ухото си диагноста. След това инструментът се усъвършенствали, добавяйки в изграждането на гъвкава мембрана, усиливающую звукови вибрации, и да съчетаем звукопринимающую глава гъвкави звукопроводящими тръби с две топчета, вставляющимися в ушите на лекар. Така и се оказа познат на всички стетофонендоскоп, без които образът на лекаря просто не е.

Как възниква звукът при работа на сърцето?

Нормален звук работа на сърцето се нарича тон. По-силен (силен) тон, възникващи при намаляване на сърцето и выбросе кръв, се счита за първи. По-слаб тон, който присъства в използвания от мускулна релаксация стените и пълнеж с кръв кухина, сърцето – на втората.

Звук сърдечен тон се състои от два образуващи компоненти – мускулния и клапанного. Това е от движение (на напрежението и отпускане) на мускулния слой и последните листа на клапани, които съществуват в сърцето. Делът на мускулния компонент повече, при намаляване на сърцето, така че първият тон се чува по-силно. Нормално при здрави възрастни выслушиваются само от два тона, шум няма.

Какво е шум на сърцето?

Звуците, възникнали при работата на сърцето и отличаващи се по своите свойства от тонове, започнаха да наричат сърдечни шумове.

Самата дума «шум» носи значението на ненужното, неудобство, безполезни на звука. Наистина. Сърдечни шумове, не отразяват нужната за организма работата на сърцето, пречат да слушате своята нормална тоновете. А ето за диагностика, дори и те са много полезни.

READ  Върховете на моркови от хемороиди: рецепти, лечение

Звукът се характеризира със сила (сила на звука), височина (тембър), продължителност. Тъй като шумове се сравняват с гид – тонове, а след това се добавя и още една характеристика – време на възникване на сравнително тонове (по-рано, едновременно, след). Проста схема за определяне на характеристиките дава в резултат на подробно и точно описание на симптома, разбира лекар. Така определението «груб систолический шум» означава выслушивание при намаляване на сърцето (систоле) силен ниско чужд на звука. А на записа «мек постсистолический шум» — наличието на по-малко интензивно и по-висок звук, който продължава и след приключване на тон на сърдечния намаление. Познаването на структурата и добре запознати с механизма на работа на сърцето, диагностик със сигурност може да се сравни резултата (шум) с причина.

Съотношение гледна слушане на шум, с анатомичен сградата на сърцето и на познаването на механизма на формиране на звука при работа на този орган позволява на лекаря да се направи предположение за причината за възникване на отклонение.

Значението на такъв аускультативной («стетоскопа» — выслушивание) диагностика на особено голяма, когато няма възможност за използването на други методи. Преди всичко, когато пациентът не влиза в контакт с вашия лекар, не може да се опише своите оплаквания и усещания. Това се отнася не само до случаи на безсъзнание състояние, но и само към децата.

Таблица: патология, аускультативным признак които са сърдечни шумове

Класификация на шум

I.

Основното деление се случва по най-важния признак дали шум на проява на болестта. Взето всички шумове се разделят на органични и функционални:

 •  Органични са външна проява на скрито заболяване, довело до промени в структурата на сърцето.
 • Функционални няма да имат своята причина за болестта и често изчезват с времето.

В последно време се всели деление на шум на същия принцип, но под друго име. Функционалните шумове се нарича невинни, а като тяхната причина на болестта – патологическими. Всъщност това не променя.

Фигура: как изглеждат на фонокардиограмме патологични шумове

II.

По време на възникване на сърдечни шумове разделени на вродени и придобити. Както тези, така и други могат да имат своята причина за заболяване или не. Вродени повечето са проява на патология в структурата на сърцето. Обаче и сред причините за функционални шумове има вродени промени (например, вродена допълнителната хорда в кухината на сърцето или неравности по вътрешната повърхност на стените на кухини). А за броя закупени на шума са както биологични, произтичащи от развитие на малформации клапанного апарат след заболяване, така и функционални, появяващи се и изчезващ в процеса на растеж на организма.

READ  С-реактивен протеин (CRP): норма в кръвта, повишен - причини

III.

По отношение на намаляване (систоле) или релаксация (диастоле) на сърдечния мускул.

Тоест, има ли шум, преди систолой или диастолой, притискаше в целия им време или се появява в края на периода на намаляване или релакс.

IV.

По анатомична локализация.

Определяне на точката на най-доброто слушане на шум, соотносят с анатомичен сградата и разположението на сърцето. Съответно, знаейки, че на това място се намира някакъв клапан, може с голяма степен на вероятност да се предположи, че шумът предизвикана от неговото поражение в резултат на заболяване или вродена деформация в структурата.

Така, например, систолический шум на върха на сърцето, в повечето случаи е свързано с увреждания на двустворчатого (митралната) на автомобила.

V.

Отделно място е разделянето на сърдечни шумове на внутрисердечные и внесердечные.

Внутрисердечные (интракардиальные)възникват в резултат на работата на клапанного апарат и мускулния слой на сърцето. Тъй като от тези две съставки, има и нормални тонове и шумове. Внесердечные (экстракардиальные) – са свързани с поражение на външната обвивка на сърцето (перикарда) или до разположени анатомични структури. Най-често това се случва при възпаление на външната обвивка, в непосредствена близост до сърцето, белите дробове – плевра. Специфичен шум на триене перикарда или плеврата выслушиваются над сърдечната област, но до внутрисердечным не се отнасят.

Видео: пример шумове, които говорят за болест на

Диагноза на пример: митральный стеноза, тежка аортальная и митральная недостатъчност при навършване на човека.

Характеристики на сърдечни шумове у децата

При новородени и малки деца метод выслушивания тонове и шумове на сърцето максимално информативен, и има особено голямо значение.

 • Първо, защото при деца е много по-ясно са подслушвани сърдечни тонове и възможни шумове. В сила възрастови анатомични характеристики между източника на звука и глава стетофонендоскопа разстоянието е много по-малко, отколкото при възрастни (често тучного) на човека.
 • От друга страна, малките деца все още не са в състояние ясно да опише своите усещания и оплаквания. Както и в случая с новороденото и бебета – просто още не умеят да говорят.
 • На трето място, голяма група причини за възникване на сърдечни шумове, свързани с вродени анатомични нарушения в структурата на сърцето. Ако за появата на други видове шум се нуждаят от време, през който се развива процесът, от шума на вроден характер се чува от момента на раждането.
 • На четвърто място, а именно в детската възраст выслушиваются сърдечни шумове, произтичащи от процеса на растеж на организма. Расте човек – растат и неговите органи. Не винаги е процес на растежа на сърцето абсолютно гармоничен и гладък. Възникнали по време на това несъответствие в съотношение мускулна маса и размери клапани водят до появата на звуци, които не са проява на болестта и подложени на по степен на хармонизация при завършване на растежа орган.
 • На пето място, отколкото по-рано разкри шумове, причинени от вродени нарушения в структурата на сърцето, толкова по-ефективно процеса на лечение, премахване на причината за възникването им.
READ  Миро Боро плюс при хемороиди: инструкция за употреба, мнения

Юношеството е период

Тийнейджър обединява в себе си черти и дете, и възрастен. Това се отнася и за юношеските сърдечни шумове. Най-често те се отнасят към функционални, свързани с период на растеж. В такъв случай с течение на времето, те преминават. Но могат да бъдат открити за първи път и вроден шум на сърцето, по някаква причина безопасно не са открити по-рано. Преди това е случай напълно изключителен, но сега вече не е необичайно. Причина за младежки шум може да бъде придобит порок на сърцето. В доминиращ повечето случаи това е свързано с ревматическим поражение, но са възможни и други заболявания, водещи до появата на промени в клапанах на сърцето.

Сърдечни шумове при възрастни

За първи път открит шум на сърцето при възрастни най-често (с изключение на бременни жени), говори за сериозно заболяване, вызвавшем поражението на клапите на сърцето. При смяна на клапани се променя клапанов компонент образование сърдечен тон и се появява шум. Заболявания, катастрофи, на които е появата на порок на сърцето, достатъчно много. Причината може да бъде и ревматизъм, инфекциозни поражения на сърдечния мускул, и хипертонична болест на сърцето.

Видео: пример шум при аортальной регургитация — тежки случаи на аортната клапа

Видео: шумовая картина при митральном стенозе

Сърдечни шумове по време на бременност

При бременност понякога запис на сърдечни шумове. В повечето случаи — те са от функционален характер и свързани с рязко вырастающей натоварване на сърцето и при бременни. Особено това е типично за третия триместър. Появата на шум при бременност е изключително важен и значим момент, който показва необходимостта от внимателен контрол за състоянието на жената, на работата на бъбреците, кръвното налягане, дозиране на товари. При спазване на тези изисквания на бременността и раждането протичат нормално, и не водят до увреждане на сърцето.

Изводи: какво трябва да знаете за сердечном шум

 1. Всеки открит шум на сърцето трябва да бъдат обяснени (трябва да се намери причината за възникването му).
 2. Шумът може да бъде проява на сериозно заболяване, така и не оказва влияние върху здравето.
 3. Шум в областта на сърцето – преди всичко непосредствена причина за задълбочено проучване.
 4. Появата на сърдечни шумове има своите особености в различните възрастови периоди.
 5. Сърдечен шум при бременни е повод за строг медицински контрол за неговото състояние.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec