Сътресение на мозъка: симптоми, признаци, лечение

ОМТ от всички видове наранявания, може би, най-често, особено в детска възраст, когато все още не са взели решение за «възрастни» съотношение, и главата при падането дърпа тялото надолу и страда от първата. Всеки удар по главата се възприема като сериозни наранявания, дори ако на пръв поглед всичко е наред. Намиращите се в непосредствена близост до паднало малко дете, хората веднага започват да търсят признаци за сътресение на мозъка на бебето, за да може при необходимост бързо да доведе до «бърза».

Мозъчно сътресение може да се получи и кацане на хълбоците, така че ОМТ много често съпътстват други щети на тялото (гърдите, долната част на крака, таза) и по-рядко са изолирани. Тук въпросът е само в това, кой орган се изисква да спаси на първо място? Но главата винаги е важна, така че:

Дори леко мозъчно сътресение изисква внимателно проучване в болнични условия с цел да се определи реална вреда на здравето и превенция на вероятните последствия.

Мозъчно — една техните форми ОМТ

Обикновено хората под сътресение на мозъка предполагат всяка травма на главата-мозъчната травма и това, разбира се, не може да се поставя в укор, тъй като всички тези ОМТ – компетентност на лекарите. В медицинските среди сътресение на мозъка се нарича easy степента на мозъчна травма, за която не са типични очаговые неврологични симптоми, липсват признаци на увреждане на кръвоносните съдове, както функционални нарушения, настъпили вследствие на травма, са обратими. Въпреки това, като се има предвид интереса на читателите не само до тази конкретна форма на патология, ние ще се опитаме да спре и да се изясни същността на тези наранявания на главата, които при хората е общоприето мозъчно сътресение, тъй като всеки интерпретира този термин по свой начин и често се обърква с идеята синини мозъка или образование вътречерепна хематом от сдавления.

Както показва опитът, всеки от нас може да се окаже в ситуация, когато да се определи степента на увреждане е много важно, тъй като от това често зависи не само живота на човека, тогава в качеството си на по-късно. Симптоми на сътресение на мозъка са като оскъдни, така и доста различни, всичко зависи от силата на въздействие или на здравината на главата на този човек.

По този начин, сътресение на мозъка е резултат от разклащане на мека вещества и го удря на твърда черепную кутия, вътре в която се намира. В процеса на движение на мозъка на костите на черепа клетки и техните израстъци) се разтягат и изпитват някакъв дискомфорт, което се отразява на техните функционални способности, които в момента се губят.

Лекарите все още не са стигнали до единодушно съгласие за това какво всъщност се случва в главата в момента на удара, така че има няколко версии на възможни събития, выбивающих работа на ЦНС от познатия коловоз:

 • Невроните губят връзка помежду си.
 • Нарушения в нервната тъкан на мозъка се случват на молекулярно ниво.
 • Рязко спазмирование съдове микроциркуляторного на речното корито, което затруднява храненето на мозъка.
 • Нарушава балансът на взаимодействие между мозъчната кора и други структури на мозъка.
 • Промяна в химичния състав цереброспинальной течност.
 • Преходно повишаване на вътречерепното налягане поради физико-химични нарушения и нарушения на коллоидного равновесие.
 • Нарушение на движение на ликвора, който при удар оставя кухина камерна мозъка и се изпраща в межжелудочковые пространство.

Коя от тези хипотези е вярна, вероятно, не ни съди, но важното е, че всички те са единодушни за едно – при СГМ настъпват обратими функционални разстройства, но структура на мозъка не страдат, морфологични промени в тях не се отбелязват. За истинността на подобни твърдения показват и данни от компютърна томография, която обикновено се предписва при контузии на главата.

Опасност може да причакват на всяка крачка

При възрастни сътресение на мозъка често се случва на фона на опиянение: това загубих равновесие, то в сбиване активно се включи, а след това в ПЪТНОТРАНСПОРТНО произшествие е хит. Алкохолът в подобни случаи става фактор, усугубляющим на състоянието на пациента и затрудняющим ранна диагностика, тъй като затушевывает клинични признаци на основната патология. Трудно е да се оправи: забавяне и други прояви са следствие на интоксикация или точка за развитието на симптоми на сътресение на мозъка. Вярно е, че има и други възможности, когато един възрастен, напълно трезвен човек получава ОМТ в обществения транспорт, на път, на работа, по независещи от него обстоятелства.

Контузии на главата често имат деца в игри и юноши поради небрежност (чука на книга или портфейл по главата, други за забавление) или преоценка възможности при провеждане на свободното време, защото така искам покажи на възрастен мъжество, оседлав «железен кон» или скачайки по покриви и огради.

Междувременно, искам да напомня, че сътресение на мозъка може да бъде и без удари. Рязко спиране на превозното средство или се опитва да задържи баланса в зимния заснежени друг път също завършват с известна диагноза.

На всички е известно, че има случаи на получаване на ОМТ и нараняване на други части от тялото сред тези, които «спорт – това е животът». Шах не вытачивают атлетическую фигура и да не се добавя физическа сила, но «човек се стреми към съвършенство», така че се занимава с намирането на нови видове спортни упражнения, за да заеме им от страна на чуждестранни връстници. Това може да се отбие – нататък.

Признаци за сътресение на мозъка на детето, което вече може да се говори и знае своето «Аз», почти не се различават от тези при възрастни. А ето разпознават симптомите на мозъчно сътресение на мозъка грудничков е доста трудно дори медработнику, ако той не е детски невролог, така че при съмнение на тази патология на родителите по-добре да не се опитват да поемат отговорност и самостоятелно поставяне на диагноза. Бебето трябва незабавно да се покаже на лекар, който може да се различи нормално поведение за дете от поведението на болно дете.

Как да разпознаем мозъчно сътресение при малки деца?

Като цяло, сътресение на мозъка при грудничков – явлението е доста рядко, при тях всичко е толкова меко и еластично, че рискът да се получи шокиращ е съвсем малък, и, както гласи една поговорка: «едно Дете пада – Бог пръчки стелет». Но излишно е да се отпуснете все пак не е нужно родителите трябва да бъдат постоянно нащрек и да се запознаят с основните признаци на сътресение на мозъка на бебето:

 1. Честото повръщане, отказ от храна, което, обаче, може да се дължи и на други причини (чревни колики, промяна на времето, ОРИ).
 2. Свръхвъзбудимост, безпокойство или, напротив, летаргия и сънливост също не е за много неща казва.
 3. Едно потрепване на мускулите на крайниците.
 4. Неестествено бледа или зачервяване на лицето.

Особено трябва да се обърне внимание на появата на необичайни признаци, ако детето си е ударил главата предната вечер. Най-често подобно се случва с децата, които са се научили да преобърне, да седне и да пълзи, но чувството за опасност все още не са закупили. За такъв егозой очите очите да е необходим, но симптомите на мозъчно сътресение при него вече повече от съвсем малки, като например:

 • Детето се удари, тихо за момент, а после започна горчиво да плаче (може би, той за няколко секунди изгубил съзнание).
 • В тези «големи» деца по-лесно да се различи повръщане от регургитация и забележите нарушение на съня, тъй като удлинилось време на игрите и събуждането.

Дума, с деца, вышедшими от състоянието на новороденото вече като нещо, което може да «преговаря» и да се разбере причината за безпокойство.

За съжаление, има случаи, когато обръщане към лекар се отлага или дори да отменя, времето минава, и като че ли всичко се нормализира, но вреди на здравето, причинени от, на пръв поглед незначителен удар, може да е от съществено значение, както и последиците от малоутешительными:

 1. Интензивно главоболие след мозъчно сътресение на мозъка, което се е случило много години преди да се измъчва цял живот.
 2. Вегето-съдови нарушения.
 3. Разстройство на процесите на мислене, лошо усвояване на учебната програма.
 4. В магарешка синдром.

Клинична картина лека степен на мозъчна травма

Признаци на ОМТ не винаги присъстват всички заедно и дават ясна клинична картина. Като цяло, симптомите на мозъчно сътресение на мозъка зависи от тежестта на състоянието и се проявяват:

 • Инхибиране, спутанностью съзнание, оглушенностью, липсата на концентрация и внимание.

 • Възможна (но не задължително) загуба на съзнание, с продължителност от няколко секунди до часове и дни. Освен това, според западни експерти, продължителност на коматозного състояние не трябва да надвишава 6 часа, само тогава можете да разчитате на благоприятна прогноза. В противен случай става ясно, че без увреждане на мозъчната тъкан не е направил, а това е вече друга диагноза и други последици.
 • Гадене, която често е с повръщане.
 • Виене на свят, главоболие, шум в ушите, нарушение на координацията на движенията.
 • Бледностью кожата покрива лицето, сменяемой гиперемией («играта вазомоторов»).
 • Бради — или тахикардией.
 • Болка в очите, особено при движение на очните ябълки, неприятни усещания в времето области.
 • Амнезией (загуба на паметта), когато човек не може да си спомни събития, начални удара, от силата на който зависи продължителността на периода, изпаднал от паметта. Този знак не е много често, освен това, понякога се изисква дълъг период на възстановяване.

Като се има предвид, че такава диагноза, като сътресение на мозъка, вече сам по себе си е първата и най-леката степен на сериозна патология, обединени в нарицателно име за «травма на главата», а след това в съвременната класификация не е предвидено деление на тази форма на правомощията на тежестта отделно. Въпреки това може да се съгласи, че не всички подутини и натъртвания протичат еднакво, така че съществуват някои видове, които позволяват да се идентифицират и да се предадат (по-скоро в устна форма) степента на увреждане, отколкото друг път се радват на лекарите и доста често пациентите:

 1. Леко мозъчно сътресение става без загуба на съзнание и амнезия, признаци на проблеми в главата (забавяне, гадене, силно главоболие) обикновено преминават за една четвърт от часа.
 2. При 2 степен загуба на съзнание, обикновено липсва, но оглушенность, загуба на паметта и други симптоми имат място.
 3. За тежка степен на сътресение може да се характеризира и загуба на паметта и загуба на съзнание заедно с целия набор от обективни клинични прояви на патология, защото оплаквания на пациента могат да подават само по върне към реалния живот (възстановяване на съзнанието).

Навреди на здравето, нанесени на ОМТ, могат да бъдат значителни и това зависи от това, каква травма е получил човек: леко сътресение на мозъка на възрастен и своевременно оказанной на първа помощ и адекватни допълнително лечение може да мине и квалификация. Но това е само изглежда. Пристъпи на главоболие след мозъчно сътресение на мозъка – често срещано явление и разбираем за себе си, но пациентът тези събития, рядко се свързва помежду си, като се има предвид, че е минало твърде много време. Що се отнася до синини мозъка, а след това, в зависимост от степента на тежестта, той може да се оставят най-сериозни последици.

Какви последици може да се очаква от ОМТ?

Защо при събирането в медицинската история за установяване на всеки диагнозата, без да имат връзка към вашия централен мозъка, лекарят никога не забравя да попитам наличието в миналото на мозъчно-мозъчни травми? И всичко това, защото TBI във всяка форма и степен на тежест често дава трайни последици:

 • Повишена чувствителност към алкохол напитки или возбудителям инфекциозни заболявания, която, от своя страна, може да доведе до заболявания на психиката, например, развитието на психоза, на фона на грип или пиянство.
 • Изразени вегето-съдови нарушения, проявяващи се скачками на кръвното налягане, виене на свят и главоболие, приливи и отливи, изпотяване и бърза умора.
 • Раздразнителност, психоэмоциональная нестабилност, повишена възбудимост, агресия, но бързо отходчивость (човек разбира, но нищо не може да направи, затова моли за прошка за своите постъпки, а после ги прави отново).
 • В магарешка синдром, външно напомнящ на епилепсия, лишающий право на управление на автомобила и достъп до определени професии (височина, вода, огън и т.н.).
 • Депресивни състояния, неврози, страхове и фобии, нарушения на съня.
 • Най-честите и тежки последици сътресение на мозъка, смятат посткоммоционный синдром, който се развива през някакъв интервал от време (дни, седмици, месеци) след ОМТ и тормози човек цял живот постоянни пристъпи на интензивни главоболие, головокружений, нервност, бессоницы. Често пациентите губят способността да се изпълняват дори и без усложнения работи и да получи група инвалидност. Но най-ужасното нещо е, че обикновените аналгетици, психотерапия, физиотерапевтични процедури и балнеолечение в такъв случай неефективни, а определяне на наркотични лекарствата пред формирането на зависимост.

Последствията от всякакви форми на ОМТ, дори най-леките могат да бъдат много сериозни, така че да знаете какво да правите, когато сотрясении на мозъка, да умее да оказва първа помощ вреди ще на всеки човек.

Прибират, за да наблюдава и да чака

Малко вероятно е, че потърпевш е в състояние потънал може бързо да се ориентират и сами да оцени ситуацията. Трябва да се отбележи, че първите симптоми на ОМТ и в случай на сътресения, и в случай на синини мозъка или кръвоизлив могат да бъдат идентични, така че на първа помощ в ситуацията е да се следи поведението на пациента, на които трябва да се прибират, тъй като прекомерната активност може да доведе до допълнително увреждане на здравето.

Какво да правя при сотрясении на мозъка? За това трябва да има увереност, че това е все едно сътресение, а не на друга, по-тежка форма на ОМТ, така че при най-малкия признак на мозъчна травма (клиника описан по-горе) човек трябва да се показват на вашия лекар. В случай на инцидент имаше място в домашни условия, болният не губи съзнание, състоянието в рамките на половин час за най-лошото не се е променило и се оценява като напълно задоволително, трябва да се консултирате с лекар-невролог по мястото на пребиваване. За съжаление, често пациентите все слезе «спирачки» и никъде не се обръщат, а после се чудят, откъде идват неразумно главоболие? След мозъчно сътресение на мозъка, разбира се, което на времето не са били диагностицирани.
Загуба на съзнание или липсата му, гадене и повръщане, влошаване на състоянието, което първоначално особена загриженост не е предизвиквало – настораживающие симптоми, които изискват незабавна намеса на медицината. Такива пациенти се нуждаят от хоспитализация, но няма нужда да се транспортира пациента самостоятелно, ако това не е остра необходимост (липса на средства за комуникация, далечна област). Междувременно, след като реши на самостоятелна превоз на товари, ако няма друг изход, трябва да се има предвид, че засегнатите лица, освен на главата, могат да бъдат повредени от други органи (на гръбначния стълб, например), затова всички действия трябва да бъдат максимално щадящими, но бързи.

Не трябва да предложи лице лекарства на своя или (още по-лошо) на неговата преценка, ако той е в съзнание. Трябва просто сложете болния, оказване на първа помощ, да предизвика «неотложку» и да изчака пристигането си.

Действия оказа в непосредствена близост до случайни свидетели на инцидента и се опитва да помогне, трябва да изглежда по следния начин:

 1. Внимателно поставете в хоризонтално положение, но ако човек живее в състояние на безсъзнание, а след това при нараняване на главата не може да се изключи повръщане, така че пациента е по-добре да се обърнат към десен бочок, свити на ръка и крак в лявата страна.
 2. Откопчавам яка, разхлаби вратовръзката, в крайна сметка, премахнете излишните аксесоари и да даде жертва диша свободно.
 3. Сложи студа на ушибленное място, обработка на раната, направи превръзка, да се спре кръвта.
 4. Да следи пулса (честота, пълнеж, напрежение) и кръвно налягане, ако има такава възможност.
 5. В случай на спиране на дишането да се пристъпи към изпълнението на кардиопулмонална ресусцитация (изкуствено дишане, косвени масаж на сърцето).

За съжаление, животът е пълен с изненади, понякога, много неприятни, както и ситуации, при които понякога се случват сътресение на мозъка могат да бъдат толкова различни….

Диагноза и лечение – проблемът е в болница

Обикновено, лекар-невролог подозира ОМТ лека степен, което означава, сътресение на мозъка, дори по 2-3 черта.

Въпреки това, правилно да се лекува болния, трябва да се установи точна диагноза, след провеждането на редица изследвания:

 • Краниографию (една R-графию на черепа) за изключване на фрактури на костите на черепа;
 • Изследване на кръвоносните съдове на фундуса (консултации очен лекар);
 • Люмбальную (гръбначно-мозъчната) пункцию за изследване на състава на цереброспинальной течност;
 • Магнитно-резонансната (ЯМР) или компютърна томография (КТ);
 • Электроэнцефалографию (ЕЕГ);
 • Допплерографию съдове на главата (УЗДГ, УЛТРАЗВУК).

В болницата пациентът се намира основно с цел наблюдение на него, където му се провежда профилактика и симптоматично лечение на:

 1. Аналгетици (баралгин, седалгин, кеторол).
 2. Седативни средства (тинктура от валериан и дяволска, транквиланти – реланиум, феназепам и др).

 3. При головокружениях, назначени от белласпон, беллатаминал, циннаризин.
 4. За премахване на общото напрежение добре помага сернокислая магнезия, както и за превенция на мозъчен оток – диуретици.
 5. Препоръчително е прилагането на съдови лекарства (трентал, кавинтон), ноотропов (ноотропил, пирацетам) и витамини от група В.

В болницата е потърпевш, ако всичко ще бъде безопасно и ще струва само сътресение на мозъка, ще се проведе за около седмица, но това не означава, че всички въпроси са затворени, и той може да смята себе си за напълно здрави. Още цяла година той ще се наблюдават при невролог, да посещавате клиниката на всяко тримесечие и получаване на лечение, което се назначава от лекар.

По този начин се лекува мозъчно сътресение себе си, да вземе някакви лекарства не се препоръчва, още повече, че често пациенти, реагира на всички външни въздействия (гласове на хора, светлина и др), още повече се дразнят, губят способността правилно да оцени своето състояние. Те негативно отношение към хоспитализация и смятат, че знаят как най-добре да се справят с неочакван проблем. Това трябва да се вземат предвид роднини или хора по волята на случая бяха наблизо.

Натъртване на мозъка и други ОМТ

В началото на статията е отбелязано, че не всички ОМТ – мозъчно сътресение, но все мозъчно – мозъчна травма. Какво означава това? Хората често се причисляват към понятието «сътресение на мозъка» всички наранявания, включително синини, сдавление мозъка, внутричерепную гематому. Травма на главата – това е събирателен термин. При ОМТ, освен сътресения, може да се повреди структурата на мозъка, травма на главата-мозъчните нерви, начините, по които се движи цереброспинальная течност, както и съдове, носещи кръв хранителни вещества и кислород.

Освен това, трябва да се има предвид, че е опасно за засегнатото лице може да бъде не само самия удар, когато мозъка повреди в мястото на приложение, но и противоудар, който идва от колебанията на ликвора или от въздействието на процесите на твърдата мозъчна обвивка. По този начин, може да пострада не само на големите полукълба, но и на багажника, който се локализират центрове, които отговарят за дейността на много важни органи и системи, както и прекъсване на процесите на обмен. За да помогне на читателя да се оцени правилно ситуацията и да се движите в такива диагнозах ако е необходимо, ще се опитаме накратко върху други ОМТ:

 • Натъртване на мозъка, който за разлика от сътресения, освен общемозговой симптоматика, дава на местни и очаговые симптоми, които зависят от местоположението на синини. Натъртване на мозъка има 3 степени на тежест на пострадалите с лека и средна степен, се изпращат в клон на нейрохирургического профил, а с 3 степен подлежат на хоспитализация в настоящият с отделения за интензивни грижи, реанимация и неврохирургия.
 • Сдавление мозъка, обикновено се появява на фона на тежка степен на синини GM и обикновено е следствие от образуването на вътречерепна на хематом. Проявява психомоторным дестилат, увеличаването на общемозговых симптоми, развитие на судорожного синдром.
 • Внутричерепная хематом изисква спешна хирургическа намеса в отделението за неврохирургия. Тя може да се прояви след известно време, след травма, защо очевидно на пръв поглед благополучие след ОМТ всъщност не дава причини за спокойствие. Именно този симптом, наречен светъл период, се отнасят до важни и коварни черта на хематом, както го подценяване, е изпълнен с развитието на опасни за живота на пострадалия и на последиците от него.

Разбира се, за терапевтичен подход към състояния на подобен вид се различава значително от лечение сътресение на мозъка:

Жертвата не само изисква спешна хоспитализация, но и незабавно започване на всички дейности, включително хирургическа намеса, ако се диагностицира внутричерепная хематом, която е в състояние да «мамят» и на околните, и на лекаря придружаващата екипи на спешна помощ.

Често в подвеждаща светъл период от разразилата се веднага след нараняване (човек е дошъл на себе си и твърди, че се чувства добре при него нормално). Цялата работа е в това, че посттравматическая внутричерепная хематом може в началния етап протече без много страдания на главния мозък, особено, ако източникът на кървене – венозен ( при кървене от кръвното съда светъл период от трае няколко минути). Интензивен растеж на симптоми на нарушения на дихателната и съдовата дейност, развитие на психични разстройства, снижение на честотата на сърдечните съкращения на фона на повишаване на кръвното налягане засилват подозренията в полза на вътречерепна хематом, така че пациента в никакъв случай не трябва да бъдат оставяни без хоспитализация.

Травма на главата – явление в нашия живот често, защото наоколо толкова много опасности. Често тя се ограничава само до лека степен – сътресение на мозъка, което, обаче, не позволява да се отпуснете. Винаги трябва да се има предвид възможността за наличието на скрити повреди и развитие на сериозни усложнения. Непознаване и подценяване на място на измама ОМТ може да се превърне в трагична грешка, прервавшей нечий живот, така че във всички случаи на наранявания на главата на болния не трябва да се оставят без внимание и грижи, дори ако той уверено твърди, че при него всичко е наред.

Видео: мозъчно сътресение — Д-р Комаровский

READ  Анизоцитоз червени кръвни клетки: норма, причините за повишаване, понижаване, при дете, при бременност

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00111 sec