Таблица на съдържанието на желязо в храната: за възрастни, по време на бременност, усвояването, дневна норма

Изчисляване на желязо от таблицата в храни

В последно време все по-често започна се наблюдават случаи на срив на нивото на хемоглобина. За да възстановим състоянието на организма в норма, при това, не травя го фармакологична химия, трябва да извършва промени във вашия диетата, и се придържаме към тях. При необходимост можете да се ръководи от масата на съдържанието на желязо в храната.

Дневна норма

Основен елемент от храната, която човек трябва да хемоглобина е в норма, е и желязо. Само трябва не само да изяждат необходимото количество, но и не се прекалява с него.

Дневната норма желязо за всеки възрастен човек е от 12 до 18 мг, при това по-голямата част от тази сума се пада на нивото на хемоглобина. А останалата част е необходима за подкрепа на работата на вътрешните органи.

Дневната норма желязо при бременните е 25 мг в продължение на целия срок на

За да се определи правилно диетата си, трябва да се използва таблица на съдържанието на желязо в храната. Разбира се, там не е включена пълен списък на всички продукти, но най-популярни там са включени.

Продукти от животински произход

Ако не сте привърженик на вегетарианска кухня, тогава ще трябва първо да промените хранителния си режим продукти от животински произход. А ако такова не се яде, тогава трябва да се започне, в края на краищата, техните месни и рибни продукти се усвоява голяма част от желязо в организма.

Според таблицата за съдържание на желязо в храните за кръв, най-голям дял се съдържа в сиренето от обезмаслено мляко – 37%. Следващия необходим продукт за възстановяване на баланса в организма – свински дроб, който се състои от почти 30% от желязо. Швейцарско сирене ще доведе до допълнителни 19% желязо. В на бирена мая малко по-малък – 18%.

READ  Повишен хемоглобин при мъжете: какво да правя, симптоми, лечение и профилактика

По-малко хранителни вещества по отношение на желязо са говеждо месо, черен дроб и бъбреци – от 7 до 9% на съдържанието. До 6% желязо се съдържа в яйчен жълтък и сърцето, и на 1% по-малко в говяжьем език. Месото от заек се състои от желязо с 4,5%, а пуешкото месо само 4%.

В останалите продукти от животински произход желязо се съдържа в малки количества – от 0,1% до 3%.

Продукти от растителен произход

Още от детството си всеки знае, че плодовете и зеленчуците са най-полезна част от храната. Освен това, в списъка на храни от растителен произход, с необходимото съдържание на желязо надвишава броя на продукти от животински произход.

Основен необходимо продукт диетата на човек, на когото трябва да се повиши количеството на желязо в организма, е боб.

Таблица на съдържанието на желязо в храните дава информация, че той се състои от желязо с до 72% и е рекордьор по неговото количество. Освен боб, хранителен на желязо продукт, също така са горски ядки в тях се съдържа 51% от необходимото вещество, което е 1% преднина на съдържанието на желязо в тахинной халва.

В овесени хлопьях съдържанието на желязо няколко по-малки, но също е достатъчно висока – 45%. И е на порядък по-малко – 35% желязо се съдържа в пресни гъби. 33% от желязото се състои подсолнечная халва, и на няколко процента по-малко количество в просо задницата. Ако обичате мак, това също ще бъде от полза за вашия организъм, защото в него се съдържа 24% желязо.

За разлика от боб, в шушулка грах съдържанието на желязо – общо 20%. А ламинария и повечето сушени плодове (ябълки, круши, сини сливи, сушени кайсии) включва в състава си от 12 до 16% желязо.

READ  Как да се повиши нивото на хемоглобина на детето: в домашни условия, лекарства, Комаровский

Сред продуктите, които са популярни форми напитки и отвари, се открояват урюк и шипка, които съдържат в себе си по 11% желязо. Така, както и какао.

На следващо място, количеството на желязото в растителните продукти варира от 0,3% (ананас) до 8% (елда и боровинки). Но този списък с продукти, достатъчно дълъг, така че, избирайки правилните пропорции в своя растително диетата си, вие може да ядете необходимата дневната норма желязо.

Усваивание желязо

Вид на храна Усвоява желязо
Месо 20%
Риба 11%
Боб (с изключение на боб) 7%
Ядки (горски, орехи), дати 6%
Пресни плодове 3%
Царевица, боб 3%
Яйца 3%
Не варени зърнени храни 3%
Варени зърнени храни 1%

И въпреки че, според таблицата за съдържание на желязо в храните значителни списък с продукти на на трета и повече се състои от желязо, това не означава, че от тази гледна точка, принципи на хранене ще бъдат най-полезни за организма. Желязо зърнени храни се усвоява от организма само на 1-3%.

Също така на 3% случва усваивание желязо от яйца, пресни плодове и най-богатата на желязо — боб. Ядки и бобови растения, с изключение на боб се усвояват на 6-7%. Както вече бе споменато, е най-добре укрепва желязо тялото риба – 11% и месо продукти – до 20%. Въз основа на това и се нуждаят от инсталиране на диетата.

Видео — Диета при всички видове анемия:

MAXCACHE: 0.4MB/0.00081 sec