MCV в анализа на кръвта (среден обем на еритроцитите): норма, по-голяма и по-ниско

Эритроцитарный пощенски код MCV (mean corpuscular volume), обозначаващ стойността на средния обем на червените кръвни клетки (еритроцитите), выражаемый в фемтолитрах (fl) или кубически микронах (μm2), призната за една независима променлива, която е напълно в състояние да се характеризират цялото население на червените кръвни клетки.

Съкращение на MCV влезе в лексикона на специалисти лаборатория на услуга и гематологов с появата на автоматични гематологических анализатори, способни, следвайки заложената в тях програма и не привлича за участие в работния процес на служителите на лабораторията, точно изчисляване на стойността на този показател за кратко време.

Стойностите на средния обем на еритроцитите могат да бъдат интересни за специалисти, заети диагностика и лечение на различни видове анемических състояния. От друга страна — ясни въпроси, и се отнасят до пациенти, при общ анализ на кръвта, който този параметър има място и показва някои отклонения от общоприетата норма (което може да означава, че ако нивото на MCV повишена или понижена от това застрашава здравето?).

Едно от основните предимства на хематологични анализатора

Преди появата на автоматични гематологических анализатори показатели, като диаметърът на червени кръвни клетки, техния обем, насищане на хемоглобина в червените кръвни клетки, са определени в по-голямата част визуално при морфологическом изследване на петна от кръв, така че този параметър, като MCV или средния обем на Реанимацията в анализа на кръвта обикновено не е. Съвременни техники, като се позовава на възможности гематологических анализатори, които са в състояние да се характеризират эритроцитам с обем от 30 до 300 fl, предвиждат измерване на обема на единица червените клетки и да се използват получените резултати за изчисляване на средни стойности на обема на червените кръвни клетки, това означава, MCV.

Автоматизирани системи, успешно решаване на подобни задачи, дават възможност на лекарите да получават пълна, но по-рано се движат недостъпна, информация за характеристиките на клетъчните елементи на кръвта. Един от важните показатели за диагностика и диференциация на различните видове анемий е количествен израз на средния обем на еритроцитите или MCV (така тази настройка се обозначава в бланка общ анализ на кръвта).

Изработени от парсера-автомата изчисляване на MCV, съотнесен към по-чувствителни компоненти на гемограммы, отколкото визуален анализ на диаметъра на червени кръвни клетки, по точност той далеч надхвърля резултатите от микроскопични изследвания на четката (увеличение Ø Er 5% отговаря на възходящ обема на клетките на 15%). Средния обем на еритроцитите се използват за диференциална диагноза анемий и на факта, че диаметърът има функция да променят своята стойност под въздействието на физиологични фактори, например, в края на тежък работен ден, на средната стойност на диаметъра на значително се увеличава, а през нощта, обратно, намалява и към 8 часа сутринта, показва техните минимални стойности. Освен това, в размер на червените кръвни клетки своето влияние оказва физическо напрежение. За да се гарантира, че тези фактори не пречат на получаване на обективни резултати от изследвания, кръвна проба, поставен в анализатора, се разведе със специален стабилизирующим разтвор, който осигурява точност на измерване на MCV и други эритроцитарных индекси, изравняване на артефакти визуален преглед.

READ  Хематокрит обновен: какво означава това, възрастен, дете, причини, гематокритное брой, какво да правя

Между другото, за да се изчисли средния обем на Нлп могат да бъдат и по следната формула:

 • MCV = [Ht,% x 10] / [RBC x 10-12/l]

Въпреки това, производството на тези изчисления на ръка става възможно, ако известен процент хематокрит (Ht,%) – стойност на еритроцитите към общия обем на кръвта и съдържанието на червени кръвни клетки (RBC), но и тук можете да не се притеснявате и да не бъде възпрепятствано — тези параметри гемограммы също така може да се определи автоматична гематологическая система. Накратко, «умна машина може да освободи човека от прекомерна рутинни… Така че, защо тогава да прави изчисления по формули, ако анализатор ще предостави на крайния резултат? Лекарят след това по-добре, занимаваща се с анализ на изследвания с оглед на количествените стойности на показателите, издадени апарат? То е така, но има редица състояния, когато вашият лекар ще трябва да се върне към микроскопу за изучаване на морфологията и измерване на диаметъра на червените кръвни телца, за което ще разгледаме по-долу (в раздел «Без нюанси, не става»).

Норма за MCV — относително понятие

Измерена тази стойност е в микронах кубически (μm2) или фемтолитрах (fl), където 1 μm2 = 1 fl.

Норма на MCV се намира в диапазон от стойности 80 х 1015/л – 100 х 1015/л или 80 – 100 фемтолитров. Междувременно, понятието «норма» за този параметър е доста относително, защото, декларира, червената клетка на кръвта като нормоцит, MCV приписва на анемическое състояние на нормоцитарной анемия, но в никакъв случай не изключва патология като цяло.

Стойността на MCV «повече от 100 fl» се тълкува като повишени нива и се характеризира эритроцит, като макроцит, а за ниско значение приемат средния обем, не достигайки до 80 fl – такива показатели MCV са микроцитам.

Средния обем на еритроцитите има склонност да се променя само в първите дни и месеци от живота, след това стойности на индекса са установени почти в тесния диапазон (разбежка между горната и долната граница е много малък), така че може да се каже, че показателите за изпълнение на MCV проявяват изключителна стабилност при здрави хора през целия си живот. Междувременно, в зависимост от пола и възрастта все пак съществуват някои отклонения на стойностите от общоприетите норми: 80 – 100 fl (таблица):

Възраст (дни, седмици, години) MCV – среден обем на еритроцитите, fl
  Жени Мъже
Новородени бебета 0 – 1 ден До 128 До 128
1 седмица живот До 100 До 100
До година живот 77 — 79 77 — 79
1 – 2 години 72 — 89 70 — 90
3 – 6 години 76 — 90 76 — 89
7 – 12 76 — 91 76 — 81
13 – 16 79 — 93 79 — 92
20 – 29 82 — 96 81 — 93
30 – 39 91 — 98 80 — 93
40 – 49 80 — 100 81 — 94
50 – 59 82 — 99 82 — 94
60 – 65 80 — 100 81 — 100
Над 65 години 80 — 99 78 — 103
READ  Миокардит: симптоми, лечение, причини, инфекциозен, остър

Трябва да се отбележи, че между броя на червените кръвни клетки и показател за MCV място, има пряка връзка, защото тялото се опитва да регулира нивото на Er и съдържанието в тях червен пигмент, така че да поддерживалось постоянство, така и за повишаване на съдържанието на червени кръвни клетки, ще последва пропорционално намаляване обема си.

Различни варианти — е повишен, понижен, в рамките на нормалното…

Повишен средният обем на червените кръвни клетки

За повишен обем на еритроцитите (усреднени стойности), а в същото време за мегалобластных и макроцитарных анемиях може да се говори, ако стойността на показателя MCV преодоля бариерата от 100 fl. Подобни стойности (MCV – обновена) са характерни за такива патологични състояния, като:

 • Липсата на витамин В12 (изолирано В12-дефицитная анемия);
 • Липсата на фолиева киселина (изолирано фолиеводефицитная анемия);
 • Комбиниран вариант на дефицит на витамин В12 и фолиева киселина (В12-фолиеводефицитная анемия);
 • Миелодиспластические синдроми;
 • Някои гемолитические анемия;
 • Самостоятелна патология на черния дроб.

Понижен обем на еритроцитите

Понижен обем на еритроцитите (има предвид средната стойност) означава микроцитарную анемия и има място, ако процентът MCV се понижи, т.е. нивото му падна под 80 fl, което се случва, когато:

 1. ЖДА (желязодефицитна анемия);
 2. Таласемия;
 3. Сидеробластной анемия;
 4. Отделните видове гемолитических анемий.

Средният обем е нормален, а болестта се развива…

Стойности на MCV в рамките на 80 – 100 fl свидетелстват за нормоцитарной анемия, която може да се наблюдава в случай на:

 • Апластической анемия;
 • Някои гемолитических анемий;
 • Регенераторной фаза на желязодефицитна анемия;
 • Анемических състояния след кръвно загуба;
 • Миелодиспластического синдром.

Без нюанси, не е

Всичко добро и прекрасно, обаче на практика се празнува на състоянието, когато MCV лъжливо повишена, понижена или е в рамките на нормалните стойности.

До повишен обем на червените кръвни клетки може да доведе:

 1. Холодовая аутоагглютинация (за да премахнете този фактор,трябва да държат тест, при температура 37ºС в условията на термостата);
 2. Диабетический кетоацидоз (гиперосмолярность плазма е причина за по-бързото увеличаване на обема на червените кръвни клетки и, съответно, макросфероцитоза, когато кръвта при отглеждане е изложена на разтвор на анализатора).

Не трябва да забравяме, че намаляват количеството MCV не винаги отразява истинската картина на кръвта, например при коагулопатиях потребление или при механично увреждане на червените кръвни клетки, с разрушаването и последващото гемолизом, MCV ще бъде понижена (такъв ефект се осигуряват намиращи се в кръвта фрагменти от червените кръвни клетки).

Приблизително същото се случва и с норма

Изразено анизоцитоз, като правило, оттук и присъствие на кръвни клетки от различни популации (и микроцитов – понижен обем, и макроцитов – повишен обем), като средният обем на еритроцитите в рамките на нормалното. И в този случай, без да се отчита показателя RDW едва ли е възможно да се стигне до правилна диагноза.

READ  Кардионевроз (невроза на сърцето): симптоми, лечение, причини

Още един пример може да служи микросфероцитарная хемолитична анемия. Пребиваващи в периферната кръв червените кръвни клетки (микросфероциты) са с диаметър значително по-ниски полагаха, но на средния обем на еритроцитите не реагира на тези промени и е в рамките на нормалните стойности. Ето тук и да си спомня за морфологическом изучаването на четката с помощта на оптични уреди и задръжте за измерване на диаметъра на червените кръвни клетки, т.е. машина (каквото и умна, тя не е), докато не са заместител на окото и ръката на лекаря.

Корелация MCV с други эритроцитарными индекси

Стойности на MCV се съпоставят с други эритроцитарными индекси:

 • SIT – той се измерва в пикограммах (пг) и означава средното съдържание на червения пигмент на кръвта (хемоглобин — Hb) в эритроците, този индекс е коррелятивные връзка с МСНС (средна концентрация на Hb в Er) и с MCV – показател, обозначавайки средния обем на червените кръвни клетки;
 • МСНС — неговата стойност изразяват в грамове на децилитър (г/дл), този индекс се характеризира със средна концентрация на Hb в червената клетка на кръвта, той се свързва с SIT (средното съдържание на Hb в Er) и c MCV, т.е. с описываемым в тази работа индекс.

Тези цифри също така изчислява автоматично гематологическая анализирующая система, въпреки че всичко това може да се направи и ръчно, ако е до това да се определи количеството на червените кръвни клетки (RBC), нивото на хемоглобина (HB) и хематокрит (Ht). И всичко това се прави в анализаторе… По този начин:

 • SIT = [Hb, (г/дл) x 10] / [RBC x 10-12/l]
 • МСНС = [Hb, (г/дл) x 100] / [Ht,%]

Очевидно е, че эритроцитарные индекси имат между себе си коррелятивные връзка, но индекси SIT и МСНС не е толкова често се използва за определяне на вида на анемия, като средния обем на еритроцитите, въпреки че, трябва да се отбележи, повишено ниво на SIT се наблюдава при гиперхромных анемиях (мегалобластных и свързаните с тях цироза). Ниска стойност на индекса (SIT) се празнува при гипохромных железодефицитных състояния и злокачественном опухолевом процес.

МСНС, обикновено понижена при гипохромной анемия (сидеробластная, ЖДА), както и таласемия.

Освен това, този эритроцитарный индекс (има предвид MCV) често се използват като добавка към друг показател, характеризующему състоянието на червените кръвни клетки – RDW или степента на анизоцитоза на червените кръвни телца. Заедно те помагат да прекарате дифференциальную диагностика микроцитарных анемий.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec