Тахикардия: видове, симптоми/признаци, лечение, причини

Тахикардия или сърцебиене съответства на голям кръг от заболявания и житейски ситуации. Но като симптом или признак. Например, повишаване на телесната температура – тахикардия, отравяне – отново тя, вълнение, нерви и дори радостта – без тахикардия някак си не се получава. Любов, страх, спорт, кафе, добро (или лошо) вино – понятия, напълно различни, но ги свързва и обединява ускорен ритъм на сърдечната честота. Сърцето бие усилено, изглежда, може да скочи, и човек се чувства.

Когато тахикардия не е признак на заболяване, тя все пак с различна честота се посещава от различни хора, тъй като не у всички е един и същ вегетативна нервна система, която всичко това се регулира и на всички отговаря. Има хора запазени (не само външно) и хладнокръвно, има чувствителни и емоционални. Естествено, най-новите учестен пулс ще бъдат увеличени няколко пъти на ден и нищо от това не помогна, защото, както е известно, характер не се лекува. Въпреки това, което се случва често ускореното сърцебиене не минава без следа, така че тахикардия е разделена на физиологични и патологическую, когато последната се посочва неблагополучие в организма.

Тахикардия. Коя е тя се случва?

С физиологична тахикардией, може би на читателя всичко е ясно: на чувства и емоции, най-вече, А ето патологична класифицирани по няколко по друг черта (локализация и причини) и може да бъде представена в следния вид:

 • Синусова с увеличаване на сърдечната честота над определен показател в сравнение с възрастовата норма (за възрастни – >90 удара в минута), при която импулс идва от синусового възел, който е водач на ритъма;
 • Пароксизмальная, с различен произход, така че в него отделят форми: наджелудочковая или суправентрикулярная, която е 2 вида (предсердная и атриовентрикулярная) и желудочковая или вентрикулярная.

Освен това, съществува още и непароксизмальная форма тахикардия, която се нарича ускорен эктопическим ритъм. Тя заема мястото на по педиатрия и почти не се разглежда във «възрастен» класификация, въпреки че друг път диагностицира при доста пораснали, макар и млади, хора. Тя се различава от пароксизмальной факта, че не възниква изведнъж, а се развива постепенно и не дава такава честота на сърдечната честота, която обикновено варира в рамките на 100-150 удара в минута. Се различава от PT и продължителността на атака по време на интензивен эктопический ритъм може да продължи няколко минути, а може да продължи седмици или месеци. При выслушивании дори добър терапевт е много трудно да се различи такава тахикардию от синусова. Само заснет в динамиката на ЕКГ може да се изясни картината и ще помогне за установяване на диагноза.

Процедурата ускорено эктопического ритъм на първо място, това е оскъдна и само, ако в пристъп на бавеше, болните могат да празнуват яви неразположение, непонятную слабост, задух, от време на време – сърдечни болки. Но непароксизмальная тахикардия не толкова безобидните, като може да изглежда на пръв поглед. След един месец (и повече) на своето присъствие, той намалява сократительную способност на сърдечния мускул, което води до развитие на сърдечна недостатъчност.

Защо възниква синусова тахикардия (ЧЛЕН)?

Синусовую тахикардию друг път наричат синусна вълна, от което позицията си в класирането на сърдечния ритъм не се променя, въпреки това по-правилно да я наричат все още синусной, в края на краищата, такава форма ще отиде по-нататъшно разказ.

За синусова тахикардия (ЧЛЕН) се характеризират запазената мелодия на сърцето, на правото на редовен ритъм с повишена честота на сърдечната честота, както и постепенното забавяне на темпото, когато сърцето се установят.

Причините за ускорено синусового ритъм доста разнообразни:

 1. Симпатикотония (повишен тонус на симпатична отдел на вегетативната нервна система), който обяснява появата на чести учестено при емоционално-лабильных хора, когато ВСД (вегето-съдова дистония);
 2. Намаляване на тонуса на vagus нерв (ВСД), която, подобно на симпатикотонии, повишава автоматизм синусового (синоатриального – SA) възел и води до увеличаване на сърдечната честота;
 3. Исхемия или други щети SA-възел;
 4. Инфекциозни и токсични агенти, които засягат синусовый възел;
 5. Повишена температура;
 6. Заболяване на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза);
 7. Сърдечно-съдова недостатъчност;
 8. Миокардит;
 9. Анемия с различен произход;
 10. Кислороден глад;
 11. Артериална хипотония (ниско кръвно налягане), високи АД за синусова тахикардия, общо взето, не е типично;
 12. Гиповолемия (при голяма и масивна кровопотере);
 13. Прием на някои лекарства;
 14. Наследственост и конституцията, което, обаче, се случва доста рядко.

 

Синусовую тахикардию на ЕКГ може да се представи по следния начин:

 • Бойниците ЕКГ при синусовом ускорен ритъм при възрастни не се променят и от нормата на практика не се различава (при деца с ВСД се отбелязва появата на сглаженного или никакъв отрицателен зъб Т).
 • Добре забележими укорочения интервали: RR между сърдечни цикъла Т-Р (дори понякога зубец Р наслаивается на зубец Т предишния комплекс). Интервал QT (продължителност на електрическа систолы камерна) също има тенденция към намаляване;
 • За изразена ЧЛ характерно изместване на сегмента ST — долу общини.

Как за лечение на ускорен синусовый ритъм?

Много често при синусова тахикардия хората не се оплакват, ако няма толкова много неприятни усещания. Кой korvalola милицията, които валериана се използва под формата на таблетки или капки схватит, а някой изобщо тазепам в домашната аптечка държи. Подобни мерки, като цяло, са верни, когато ВСД, тъй като тези препарати с успокоително действие, успокоява нервната система и утихомиривают ритъм.

Междувременно, ЧЛ може да остане и да окаже неблагоприятно въздействие върху сърдечния гемодинамику, тъй като за сметка на укорочения диастолы, сърцето не разполага с възможности за почивка, което води до намаляване на сърдечния дебит и кислороден глад на сърдечния мускул. При това страда и коронарното кръвообращение, така че ако тези пристъпи се повтарят често и не са видими причини, тогава трябва да се консултира лекар. Може би човек има някаква патология, за която и самият все още не разполагат с улики.

След проучване и изясняване на причините за тахикардия лекар решава какво и как да се лекува пациента. Като правило, лечението е насочено към основната болест (анемия, хипотония, тиреотоксикоза и т.н). Ако това е вегетативна дисфункция, а след това ще отговарят на успокоителни лекарства (по-горе), физиопроцедуры (электросон, гребен), с допълнително възлагане на β-блокери (анаприлин, обзидан, индерал) или изоптина. Миокардиты, освен противовъзпалително терапия, реагират добре на панангин, аспаркам (лекарства, калий), кокарбоксилазу. Сърдечно-съдова недостатъчност изисква прилагането на сърдечни гликозиди, които изберат лекар.

Пароксизм – означава, удар

Главната характерна черта на пароксизмальной тахикардия (ПТ) е нейната внезапна поява и също толкова внезапно спиране. Причините и развитието на ПТ приличат на такива при екстрасистоли.

В основата на класификацията на пароксизмальной тахикардия е локализация эктопического огнището, затова в някои източници може да се срещне такива форми на FRI, като предсердная, атриовентрикулярная, желудочковая, а в някои – предсердная и атриовентрикулярная обединени в една група суправентрикулярных (наджелудочковых) тахикардий. Това се дължи на факта, че в повечето случаи просто ги различи невъзможно, твърде тънка линия между тях, така че обмисля пароксизмальную тахикардию (ПТ), може да забележите, че по отношение на класификацията има място за разминаване на мнения на различни автори. Във връзка с това форми на ПТ все още не е ясно определена.

Известно объркване в класирането е следствие от по-големи трудности в диагностични отношение, затова тънкостите и аргументи в този смисъл по-добре да оставите на професионалистите. Но за читателя е ясно, трябва да се отбележи: ако на практика се обособят такива форми, като предсердная и атриовентрикулярная не е възможно, се използва един от двата термини — суправентрикулярная или наджелудочковая.

Човек, който няма съответните медицински знания, още повече, във всички тези тънкости не разберется, така че, ставайки свидетел на пристъп пароксизмальной тахикардия, пациентът трябва да се окаже първа помощ в рамките на своята компетентност. А именно: прибират, да се успокои, да предложи да диша дълбоко, накапать korvalola или валериана се използва и да предизвика екип строители на спешна помощ. Ако пациентът вече получава противоаритмическое лечение, тогава може да се опита да свали пристъп на наличните у него таблетки.

При невыясненном произхода на инфаркт, всяка самодейност може да навреди, така че първата помощ ще бъде ограничено внимание и спокоен престой в близост до пристигането на «бърза». Изключение правят хора, които имат определени умения за оказване на първа помощ при ПТ и обучени вагусным триковете, които обаче, могат да се окажат не толкова ефективни, а понякога дори да има обратен ефект.

Суправентрикулярные (наджелудочковые) тахикардия

Тези тахикардия, макар и да са включени в една група, но по произход, клинични прояви и причините са смесени.

За предсердной ПЕТЪК е характерна сърдечната честота в рамките на 140-240 удара в минута, но най-често могат да се наблюдават тахикардию, когато пулсът е 160-190 уд/мин, при това се отбелязва неговата строга нормално ритмичность.

На ЕКГ за промяна на клипса Р може да се съди за локализацията эктопического огнището в предсердиях (колкото повече се променя, толкова по-далеч от синусового възел се намира огнището). Причината е, че эктопический ритъмът е много висок, желудочки получават само всеки втори импулс, което води до развитието на атриовентрикулярной блокада 2 супени, а в други случаи може да се развие внутрижелудочковая запушване.

Пристъп на ПТ може да бъде придружена от някои симптоми, появата на които зависи от формата на тахикардия, причините и състоянието на сърдечно-съдовата система. По този начин, по време на пароксизма при хора, могат да присъстват или да развиват симптоми и усложнения:

 1. Виене на свят, припадъци (нарушение на мозъчното кръвоснабдяване);
 2. Вегетативна симптоматика (тремор на крайниците, слабост, изпотяване, поташнивание, усилва отделянето на урина);
 3. Недостиг на въздух (настъпва, ако е нарушено кръвообращението в малкия кръг);
 4. Остра левожелудочковая недостатъчност (при наличие на органични промени в сърцето);
 5. Аритмогенный шок, в резултат на рязък спад в АДА – доста сериозно последствие;
 6. Болка, възникнали в резултат на нарушение на коронарното кръвообращение;
 7. Остър инфаркт на миокарда, като резултат на поражение на кръвоносните съдове на сърцето.

Тези симптоми в еднаква степен са характерни и за камерна, и за суправентрикулярной ПТ, вярно, остър инфаркт на миокарда в по-голяма степен се отнася и до последици ЖПТ, въпреки че и при СВПТ не е изключение.

Разнообразието тахикардий наджелудочковой локализация:

Бавно предсердные тахикардия

Тахикардию с HR 110-140 уд/мин наричат бавно и се отнасят към непароксизмальной. Тя, обикновено е умерена, започва без предварителни экстрасистол, не нарушава гемодинамику и възниква обикновено при хора, които не са като на органични поражения на сърцето, макар че друг път може да се срещне при остър инфаркт на миокарда в интерес на началния му период. Много често появата на такава тахикардия допринася за психо-емоционалното напрежение при наличната друга патология (ниско кръвно налягане или обратното, високо, вегетативна дисфункция, тиреотоксикоза и др).

Потискане на подобни пристъпи постига назначаването на:

 • Блокери на калциевите канали (верапамил, изоптин);
 • Анаприлина (под езика), а ако е истина, че тахикардию предизвика стрес, а с него и започват да, но тук не трябва да забравяме, че този препарат е противопоказан в случай на изразена артериална хипотония или бронхоспастических реакции в миналото;

Трябва да се отбележи, че изоптин за интравенозно приложение не се прилага едновременно с анаприлином, тъй като тази комбинация създава опасност от развитие на асистолии или пълна атриовентрикулярной блокада. Освен това, ако се приемат мерки за отстраняване на тахикардия се оказват недейственными в продължение на 3 часа, след което пациентът подлежи на хоспитализация в специализирана клиника.

Бързи предсердные тахикардия

Бързо се нарича тахикардия, започващи предсердными эктрасистолами и различни повишаване на сърдечната честота до 160-190, а в някои случаи и до 240 удара/мин. в Началото и края на инфаркт при такива тахикардий – остри, но въпреки това пароксизм болните се чувстват известно време появата на экстрасистол. Бърз и висок сърдечен ритъм е в състояние значително да повлияят на кръвното налягане и кръвообращението не са в по-добра посока. Причини пристъпи на тахикардия от този тип са:

 • Нейроциркуляторная (вегето-съдова) дистония, особено при хора с по-младата възраст;
 • На Водно-електролитния дисбаланс (недостиг на калий, натрупването в организма на излишната вода и натрий);
 • Пролапс или порок на митралната клапа;
 • Аномалия предсердной преграда;
 • Кардиосклероз (при по-възрастни пациенти)

Медикаментозно въздействие върху ПТ младите хора в този случай е да се въведе новокаинамида (при нормално АД) или этмозина, въпреки че тези дейности могат да се извършват само от лекар. Пациентът сам може само да предприемат определени му по-рано противоаритмический лекарство под формата на таблетки и да доведе до «първа», която, ако пристъп не успее да се оттегли в рамките на 2 часа, ще ви го за лечение в стационар.

Възрастните хора и хората с органични увреждания на сърцето от ПТ такава форма спестява въвеждането на дигоксина, който, обаче, също не е предназначен за самостоятелно приложение. Дигоксин трябва да премахне тахикардию в рамките на час и ако това не се случи, пациентът също тръгва по кардиология стационар.

Предсердная тахикардия с атриовентрикулярной блокадой 2 супени

Това е специален вид предсердной пароксизмальной тахикардия, който преди всичко се свързват с дигиталисной интоксикация (при продължително приемане на сърдечни гликозиди) и други заболявания:

 1. Хронична бронхолегочной патология (неспецифични);
 2. Остър дефицит на калий, който се случва при пункция сайт кухини (коремен, плеврален) и бесконтрольном прием на диуретици;
 3. Эмболией в басейна на белодробната артерия (ТЭЛА);
 4. Тежки кислородным глад;
 5. При вродени дефекти на сърцето.

Сърдечната честота в случаи на такава тахикардия, варира между 160-240 удара в минута и пристъп на много прилича на трептене мъждене, така че лесно състоянието на пациента се нарече по никакъв начин не може да бъде.

Преди да се започне лечение на тази форма на ПТ, лекар отменя сърдечни гликозиди и определя:

 • Въведение унитиола интравенозно;
 • Капково вливане на калиев хлорид (контрол на ЕКГ!).

Лечение на болния се извършва само в стационарни условия!

«Хаотична» многоочаговая предсердная тахикардия – още един вид ПТ, тя е присъща на възрастните хора:

 1. С хронични заболявания на бронхите и белите дробове;
 2. С дигиталисной интоксикация, захарен диабет и ИБС;
 3. Изтощени хора с висока температура, придружаващи различни възпалителни процеси.

«Хаотична» тахикардия доста устойчиви на медикаментозным медикаменти и лечебни дейности като цяло, така че пациентът машина линейка (сирена!) трябва да бъдат доставени в кардиология център.

Атриовентрикулярная тахикардия

Атриовентрикулярные тахикардия се отнасят до най-често срещаните видове наджелудочковой ПТ, въпреки че много години те числились вариант на «класическата» предсердной тахикардия. Освен това, те са представени с няколко форми:

 • Котватае по-типично за напреднала възраст;
 • AB тахикардия, съпътстваща синдром на WPW, като пристъпи да я често започват още в детството или по-млада възраст;
 • Едновременно синдром, LGL;
 • AB тахикардия, което настъпва при хора, които имат скрити допълнителни начини (предимно млади хора).

Независимо от разликата форми, тези AB тахикардия обединяват общи признаци и общи клинични прояви, типични и за други варианти наджелудочковой тахикардия (виж по-горе).

В повечето случаи пароксизм тази тахикардия възниква на фона на органични поражения на сърцето, тоест, хронична патология. Пациентите в подобни ситуации е добре адаптирани към своите болести и знаят как да стреля удар от себе си с помощта вагусных методи, ефект, който, обаче, с течение на времето отслабва. Освен това, ако пристъп се забави, а след това можете да изчакате такива нежелани ефекти, като нарушаване на кръвообращението, което кара човек все пак трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като самият да се отървете от накативших тръпката вече не се получава.

Хоспитализация на болни с АБ ПТ се извършва, ако са настъпили последици и усложнения, в останалите случаи човек подобава да се лекува у дома подбрани антиаритмическими лекарствени препарати във вид на таблетки. Обикновено това верапамил или изоптин (което по принцип е едно и също), които са болни, трябва да се вземат след хранене, препоръчани от вашия лекар доза.

Желудочковая тахикардия. Агенти на фона на причини и последствия

Предвестник на камерна пароксизмальной тахикардия (ЖПТ) в повечето случаи действат желудочковые экстрасистолы, на фона на:

 1. ИБС, органични поражения на сърдечния мускул след като ИМ;
 2. Постинфарктная аневризма;
 3. Миокардиты;
 4. Кардиомиопатиии; (постоянно-возвратная форма ЖПТ)
 5. Вроден порок на сърцето и купен (последиците от ревматизъм);
 6. Артериалната хипертония (високо АД);
 7. Пролапс на митралната клапа (рядко);
 8. Дигиталисная интоксикация (около 1,5-2 %)

Генетично предразположение, напреднала възраст и мъжки пол може да влоши ситуацията. Вярно, по-различен път, макар и много рядко, ЖПТ може да се появи и при млади, напълно здрави млади хора, които нямат сърдечна патология. Към това може да се отнася за хората, професионално занимаващи се с такива видове спорт, които дават прекомерни натоварвания и изисква голяма отдаденост. «Сърце на спортист» по-често не издържа след усилена тренировка, заканчивающейся «аритмической смърт».

В основата на появата на камерна пароксизмальной тахикардия се намират идващи от гредата Гиса импулси. На ЕКГ — симптоми на блокади на краката sp Гиса с сърдечната честота около 140-220 уд/мин, което се отразява на състоянието на пациента:

 • Изразени нарушения на кръвообращението;
 • Спад на кръвното налягане;
 • Развитие на сърдечна недостатъчност;
 • Исхемия на мозъка.

Желудочковая пароксизмальная тахикардия, подобрение на коронарна болест на сърцето (без ТЯХ) може да бъде представена две възможности:

 1. Экстрасистолическая тахикардия (постоянно-возвратная) тахикардия Галавердена (140-240 уд/мин), която soputstvuyut экстрасистолы, които вървят в двойка или сам;
 2. Спорадични къси или дълги пароксизмы (HR – 160-240 уд/мин), възникнали с различна честота (няколко пъти в седмицата или няколко пъти в годината).

Голямо внимание кардиолозите заслужават префибрилляторные форми на ЖТ. Въпреки че в групата на риска е всички болни с ИБС, има още по-опасни форми, които могат да причинят фибрилляцию камерна, от която много лесно може да умре, тъй като тя е терминальным нарушение на сърдечния ритъм.

Симптоми и лечение на камерна тахикардия пароксизмальной

Желудочковую пароксизмальную тахикардию можете да научите на характерному толчку в гърдите, която възниква внезапно. След него сърцето започва да бие по-често и силно. Това са първите признаци на ЖПТ, останалите се присъединяват по-късно за кратко време:

 • Се подуват шийни вени;
 • Повишава кръвното налягане;
 • Става трудно да диша;
 • Появява се болка в гърдите;
 • Натрупва нарушения гемодинамики, последица, която се превръща сърдечна недостатъчност;
 • Може би развитието на припадък и кардиогенного шок.

Пристъп на ЖТ изисква оказване на спешна помощ на пациент, но се прилагат вагусные методи и въвеждане на сърдечни гликозиди при тази форма на тахикардия не се препоръчва, защото може да предизвика фибрилляцию камерна и да създаде заплаха за живота на пациента.

Най-добрият изход ще разговор в «бърза» с толковым обяснение експедитор целта на разговора. Това е много важно. Вероятно много хора са забелязали, че в други случаи на бригада пристига за 3 минути, а в други – в рамките на един час. Всичко е просто: леко повишено кръвно налягане може да почака, инфаркт – не. Разбира се, добре, ако в такъв момент някой с някой ще е наблизо.

Ако пациент с суправентрикулярной, а още повече с синусной, тахикардией понякога е възможно да напусне дома, а след това в ЖПТ това не се отнася. Отнасяйте се към нея трябва да е само в стационарни условия, тъй като бързото разопаковане събития често завършва с фатален, т.е. пациентът може просто да умре.

Лечебна тактика, насочена към негативно облекчение инфаркт ЖПТ е да се прилага лидокаин за интравенозно приложение, същите се прилагат и профилактично. При падането АД към лечението се добавят въведение прессорных амини (мезатон, норадреналин), че друг път ви позволява да възстановите синусовый ритъм. В случаи на неефективност медикаментозно лечение, се извършва электроимпульсную кардиоверсию (опит вендузи инфаркт разряд дефибрилатор) и това е доста често има успех, при условие че своевременно започна реанимационных дейности.

ЖПТ, формирана в резултат на отравяне сърдечни гликозидами, лечение с лекарства, калий (панангин – iv) и хапчета дифенина, които трябва да се вземат по 0,1 грама три пъти на ден след хранене.

Тахикардия при бременни жени

Съвсем естествено е, че в период на бременност нуждата от кислород и хранителни вещества се увеличава, в края на краищата една жена трябва да осигуряват не само собственото си дишане и хранене, но и на детето. Учестено дишане, повишена проходимостта на бронхите и на дихателния обем, както и физиологични промени в кръвоносната система, планираните за раждане, неутрализират повишената нужда от кислород и осигуряват допълнителна легочную вентилация.

Увеличена скорост на притока на кръв и укороченное време за пълно кръвообращението, развитието на нови кръг на кръвообращението (маточно-плацентарного) дават допълнително натоварване на сърцето на бременната жена, тялото на която сам се приспособява към новите условия чрез увеличаване на систолното, диастолното и минутния обем на сърцето, а, съответно, и масата на сърдечния мускул. При здрави жени увеличава сърдечната честота умерено и постепенно, което се изразява с появата на бременността, когато е умерено синусова тахикардия, не изисква лечение. Това е вариант на нормата.

Появата на патологична тахикардия при бременни жени се дължи, на първо място, с анемия, когато нивото на хемоглобина спадне под физиологичен (за бременни – под 110 г/л) и кровопотерей. Останалите причини за появата на тахикардия при бременни са сходни причини извън тази държава, защото бъдещата майка може да има всяка искрена и внесердечную патология (вродена и купена), която състояние на бременност, обикновено се задълбочава.

Освен това изследвания на самата жена на 9-11 седмица се провежда оценка на състоянието на плода (макар че при някои може да се определи и по – рано-от 7-9 седмица), където сърцето е основен показател за неговия живот. Сърдечната честота на плода при нормално протичаща бременност е в диапазона 120-170/мин. Учестен им се случва за сметка на:

 1. Двигателната активност на детето, когато то започва да се разбърква;
 2. Напрежение на пъпната връв;
 3. Лек сдавления долната куха вена се увеличава матката (рязко изразени сдавление, напротив, води до брадикардия).

Освен това, въпреки че показател за хипоксия на плода се счита за развиваща се брадикардия, при изразена кислородном голодании се наблюдава смяна на брадикардия и тахикардия, където брадикардия все пак надделява. Това говори за страдание на плода и за необходимост от допълнително изследване и назначаване на лечение. Трябва да се отбележи, че тахикардию при бременност лекува само от лекар. Нито лекарството лекарство, нито народни средства НЕ помогне да се отървете от тахикардия, но при това може значително да влоши ситуацията.

Да се лекуват у дома?

Вечните въпроси: възможно ли е да се лекува тахикардию и как това да се направи в домашни условия? Еднозначен отговор, разбира се, няма, тъй като формата на тахикардия определя последствия и прогнози. Ако с синусова тахикардией (и тогава не с всяка!) народни средства за защита могат да се справят, а след това за лечение на камерна тахикардия, която често изисква незабавна реанимация, просто реч не може да бъде, така че пациентът трябва да знае, кой вариант той има и какво да правят с нея. Но все пак предварително трябва да се посъветвате с вашия лекар. И изведнъж пациентът все още не уточненного диагноза?

Глог — на основата на народни рецепти

Много тинктура от тахикардия в неговия състав са глог, валериана се използва и motherwort. Те се различават само по това, каква тинктура към тях все още да се добави. Някои добавят korvalola, други – божур, а някои изобщо купуват в аптеката готов събиране, сами настояват за водка или алкохол и приемат.

Бих искал да се отбележи, че едва ли настойки за водка могат да бъдат абсолютно безвредни при продължителна употреба, особено за децата. Все пак това алкохолни разтвори и тинктура от глог се нарича популярно «аптека ракия». Като се три пъти на ден по една супена лъжица, един човек е леко привикване към лекарства, настоянным на алкохол и това трябва да се помни. Това се отнася особено за лица с спъва анамнезом в това отношение. Освен това, има рецепти, които не изискват задължително добавяне дух основа на течности.

Протеинов балсам

Рецепта лекарства, наречени витамин балсам, се състои от плодове от глог и калина, взети по литров буркан, червена боровинка (достатъчно и половин литър) и шипка също е половин литър. Всичко това бавно поставени слоеве в буркан с капацитет 5 л, дъждуване всеки слой чаша захар, а по-добре се налива същото количество мед. До приготовленному по този начин наркотик се добавя литър водка, която след три седмици поглъща в себе си всички лечебни свойства на съставките и да стане пълноправен народно средство за лечение на тахикардия. Взето от получената смес, докато не свърши (по 50 мл сутрин и вечер). Ако някой, че алкохолът е противопоказано, инфузията може да се готви без водка. Останалите от инфузия на плодове умни хора не се изхвърлят, а се добавят към чая, който те придават аромат и правят полезни вещества, тъй като те не са загубени им в процеса на инфузията.

Сокове от зеленчуци и плодове

Казват, че са много полезни зеленчукови сокове, които ако и не вылечат тахикардию, вреда няма да дадат еднозначно. Например, сок от цвекло, моркови и репички (смесени в равни пропорции) трябва да се пият 3 пъти дневно по 100 мл в продължение на 3 месеца. Или сок от черна ряпа, сдобренный мед (съотношението е 1:1) трябва един месец да приемате по супена лъжица сутрин, на обяд и вечер. А може да се направи каша от лук и ябълки и се яде я всеки ден по време на почивките между менюта.

Балсам «Изток»

Този балсам, наречен «Източен», вероятно, защото в състава му има сушени кайсии, лимони, орехи, мед. За получаване на всички изброени съставки са поети от 0,5 кг, се смесват в блендер (лимони – кора от лимон, орехи – само от ядрото) и се приема по една чаена лъжичка на гладен стомах. Ориенталски балсам ще бъде още по-добре, ако към нея добавите и сушени сливи и стафиди.

***

Към темата за лечението на тахикардия в домашни условия е желателно да се добави, че някои успяват купировать удар с помощта на прости дихателни упражнения:

 • поемете дълбоко дъх, след това задръжте дъха си, стягане на гръдния кош.

Хората, които този метод се практикува, твърдят, че в пристъп минава за няколко секунди. Ами вреда от такова лечение, може би, не ще, така че тази рецепта, също може да опитате. Вие виждате, и не трябва размешивание ликьори и употреба не винаги е вкусен и приятен лекарства, още повече, че за приготвянето му е необходимо време и средства.

Няколко думи в заключение

Не всички видове тахикардия може да се излекува, не винаги се получава да се отърве от нея лекарства, макар народни, макар аптечными, в много случаи трябва да се прибегне до по-радикални методи. Например, RFA (радиофреквентна аблация), което, обаче, също има своите показания и противопоказания, освен това, този въпрос е зле не може да реши сам. Очевидно е, че походи към специалист, занимающемуся сърдечно-съдовата патология, е неизбежен, така че, ако стана притеснява често сърцебиене, по-добре посетете да не се отложи.

Видео: тахикардия в програмата «Живеят здравословно»

READ  Миокардит: инфекциозен, неревматический, Абрамова-Фидлера, симптоми, диагностика и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00113 sec