Трептене мъждене: форми, лечение, ЕКГ-признаци, за разлика от предсърдно

Трептене мъждене (ТП) – това е една от наджелудочковых тахикардий, когато предсердия са намалени с много голяма скорост – над 200 пъти в минута, но ритъм на съкращения на сърцето си остава вярна.

Трептене мъждене в няколко пъти по-често при мъжете, сред пациенти – обикновено възрастните хора на възраст 60 и повече години. Точната разпространението на този вид аритмия инсталирате трудно поради нейната несигурност. ТП често е кратък, затова го определи за ЕКГ и в диагноза е трудно.

Продължава трептене мъждене от няколко секунди до няколко дни (пароксизмальная форма), по – рядко- повече от седмица. В случай на краткосрочно нарушения ритъм на болния усеща дискомфорт, който бързо преминава или заменени мерцательная аритмия. При част от пациентите трептене с блясък се съчетават, периодично заменяйки един на друг.

Тежестта на симптоматиката зависи от скоростта на намаляване мъждене: колкото повече, толкова по-голяма вероятност гемодинамических нарушения. Особено опасно тази аритмия при пациенти с тежки структурни промени в горния желудочке, при наличието на хронична сърдечна недостатъчност.

В повечето случаи при трепетании мъждене ритъм се възстановява сам, но се случва, че в случай на нарушаване тече, сърцето не може да се справя с функциите си, а пациента е необходима незабавна медицинска помощ. Антиаритмические лекарства далеч не винаги дават желания ефект, така че TP – в случаите, когато е препоръчително да се обърне на въпроса за кардиохирургической помощ.

Трептене мъждене – патология на сериозно, въпреки че не само много от болните, но и лекарите, които не отдават необходимото внимание на нейните епизоди. Резултат – разширяване на камерите на сърцето с прогресиращо го недостатъчност, тромбоэмболии, които могат да струват живота си, така че всеки удар на нарушения ритъм не трябва да остане без внимание, както при появата си струва да се отправят към кардиологу.

Как и защо се появява трептене мъждене?

Трептене мъждене – това е опция суправентрикулярной тахикардия, това е огнище на възбуда се появява в предсердиях, което води до твърде чести контракции.

Ритъмът на сърцето при трепетании мъждене остава редовно, за разлика от предсърдно мъждене (предсърдно мъждене), когато предсердия отрязан учащенно и хаотично. По-редки намаляване на камерна са постигнати частично блокадой провеждането на импулси към миокарду камерна.

Причините трептене мъждене доста разнообразни, но винаги в основата лежи органично увреждане на сърдечната тъкан, това е промяна на самата анатомична структура на тялото. С него може да се обвърже по-висока честота на патология при възрастни хора, а младите аритмии повече носят функционален и дисметаболический характер.

Сред заболявания, придружени от КОНТРОЛ, може да се отбележи:

 • Клапанные пороци на сърцето;
 • Коронарната болест под формата на неорганизирани кардиосклероза, постинфарктного белег или остър инфаркт на миокарда;
 • Кардиомиопатия и миокардиодистрофии;
 • Възпалителни процеси в ендо — и миокардит;
 • Артериалната гипертензию, особено с тежка гипертрофией на стената на лявата камера.

Има случаи трептене мъждене при болни с белодробна патология – хронични обструктивными заболявания (бронхит, астма, емфизем), тромбоэмболиями в системата на белодробната артерия. Предразполага към това явление разширяване на десните отдели на сърцето, вследствие на повишаване на налягането в белодробната артерия, на фона на мс на паренхима и кръвоносните съдове на белите дробове.

След кардиохирургических операции в първата седмица на висок риск от този тип нарушения ритъм. Неговата диагноза след корекция на вродени пороци, аортокоронарного байпас.

Рискови фактори за КОНТРОЛ смятат захарен диабет, нарушения електролитен обмен, излишната хормонална функция на щитовидната жлеза, различни интоксикация (медикаменти, алкохол).

Обикновено причина за трептене мъждене е ясна, но се случва, че аритмия изпреварва почти здрав човек, тогава става въпрос за идиопатична форма на КОНТРОЛ. Не може да се изключи роля и наследствен фактор.

В основата на механизма на появата на трептене мъждене — многократно повтарящо възбуда влакна мъждене от типа макро re-entry (импулс как ще ходи в кръг, подтиквайки в намаляване на тези влакна, които вече сокращались и трябва да бъде в този момент спокойни). «Повторно влизане» на пулса и стимулация кардиомиоцитов присъщо именно структурни повреди (шкембе, некроза, огнището на възпаление), когато се създава пречка за нормалното разпространение на импулса по-гъвкав сърцето.

Възникнал в предсърдие и предизвика повтарящо се намаляване на влакна, импулс все пак достига предсердно-желудочкового (AB) на възел, но тъй като последният не може да е толкова чести импулси, тогава възниква частична блокада – до камерна дума за нещо повече — половината от предсердных импулси.

Ритъм продължава редовно, а съотношението на броя на честота мъждене и камерна пропорционални, в зависимост от броя проведени до желудочковому миокарду импулси (2:1, 3:1 и т.н.). Ако до желудочкам въпрос за половината от импулси, пациентът ще тахикардия до 150 удара в минута.

Много е опасно, когато всички предсердные импулси достигат пак до камерна и съотношението систол всички участъци на сърцето става 1:1. В този случай честотата на честота достига 250-300, драстично нарушен гемодинамика, пациентът губи съзнание и се появяват признаци на остра сърдечна недостатъчност.

ТП може спонтанно да отидете в фибрилляцию мъждене, за която не се характеризира с редовен ритъм и ясно съотношението на броя на желудочковых честота до предсердным.

В кардиология отделят две разновидности на трептене мъждене:

 1. Типична;
 2. Атипичную.

При типичен вариант на синдрома на ТП вълна на възбуда отива на ляво предсердию, честотата на систол достига 340 в минута. В 90% от случаите на намаляване се случва около трехстворчатого автомобила обратно на часовниковата стрелка, при останалите болни – по посока на часовниковата стрелка.

При атипична форма на ТП вълна на възбуда на миокарда се провежда не по типичен кръг, това да повлияе на провлака между устието на кухи вени и трехстворчатым на плещите, а за дясно или ляво предсердию, което води до намаляване на до 340-440 в минута. Тази форма не може да купировать чреспищеводной кардиостимуляцией.

Прояви на трептене мъждене

В клиниката реши да отпусне:

 • За първи път се появи на трептене мъждене;
 • Пароксизмальную форма;
 • Постоянна;
 • Персистирующую.

При пароксизмальной форма продължителността на ТП не повече от седмица, аритмия преминава спонтанно. Персистирующее време се характеризира с трайно нарушение на повече от 7 дни, самостоятелно нормализиране на ритъма е невъзможна. За постоянна форма, се казва, когато има пристъп на трептене не може купировать или лечение не е било проведено.

Клиничното значение е не продължителността на ЗТ, както и честотата, с която са намалени предсердия: колкото тя е по-висока, толкова явнее нарушение на гемодинамики и най-вероятно усложнения. При чести намаляване на предсердия не успяват да предоставят желудочки добре обем на кръвта, постепенно труда. При чести епизоди на трептене мъждене или постоянна форма на патология настъпва дисфункция на лявата камера, разстройство на кръвообращението и в двете среди и хронична сърдечна недостатъчност, е възможно дилатационная кардиомиопатия.

Освен на сърдечната недостатъчно количество, от съществено значение е и липсата на кръв, на идващата в коронарните артерии. При разрешение на ТП недостатък перфузия достига 60% и повече, а това е вероятността от остра сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Клинични признаци на трептене мъждене се проявяват при пароксизме аритмия. Сред оплаквания на болните са възможни слабост, бърза умора, особено при физически упражнения, неприятно чувство в гърдите, учестено дишане.

При недостиг на коронарното кръвообращение се появяват симптоми на стенокардия, при пациенти с коронарна болест на сърцето болката се усилва или носят прогресивна характер. Липсата на системен притока на кръв, допринася за хипотония, тогава до симптоми се добавя виене на свят, потъмняване на очите, гадене. Голяма честота на честота мъждене може да предизвика синкопальные състоянието и тежки припадъци.

Пристъпи на трептене мъждене по-често се появяват по време на горещо време, след физически усилия, силни емоционални преживявания. Прием на алкохол и грешки в диетата, разстройство на червата също могат да провокират пароксизмы трептене мъждене.

Когато на едно свиване на камерна трябва 2-4 съкращения мъждене, пациентите имат сравнително малко оплаквания, това съотношение честота се понася по-лесно, отколкото мерцательная аритмия, тъй като редовен ритъм.

Опасност трептене мъждене е в неговата непредсказуемост: във всеки един момент на двигателя честота на честота може да стане много висока, ще се появи сърцебиене, скачат недостиг на въздух, се развиват симптоми на недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка – виене на свят и загуба на съзнание.

Ако съотношението на предсердных и желудочковых съкращения стабилно, пулс ще ритмичен, но когато този коефициент варира, пулс ще стане нередовен. Характерен симптом също ще пулсация на вените на шията, честотата на която надхвърля два и повече пъти на пулс на периферните съдове.

Обикновено, ХАРМОНИЧЕН и се появява под формата на кратък и не чести пароксизмов, но при силен учащении съкращения на камерите на сърцето са възможни усложнения – тромбоэмболии, оток на белите дробове, остра сърдечна недостатъчност, фибрилляция камерна и смърт.

Диагностика и лечение на трептене мъждене

В диагностиката на трептене мъждене от първостепенно значение изпада электрокардиографии. След разглеждане на пациента и определяне на пулса диагноза може да бъде само предположительным. Когато съотношението между съкращения участъци на сърцето стабилен, пулс или ще са по-чести, или нормално. При колебания на коефициента на провеждане на ритъм ще бъде погрешно, тъй като при предсърдно мъждене, но да се разграничат тези два вида нарушения по пульсу невъзможно. В първична диагностика помага на оценка на пулсации вени на шията, която надхвърля пулса на 2 и повече пъти.

ЕКГ-признаци на трептене мъждене се състои в появата на така наречените предсердных вълни F, но желудочковые комплекси ще бъдат редовни и неизмененными. При дневна мониторировании регистрират честотата и продължителността на пароксизмов КОНТРОЛ, тяхната връзка с товара, преди лягане.

Видео: урок ЕКГ при несинусовых тахикардиях

За усъвършенстване на анатомични изменения в сърцето, диагностика недостатък и определяне на местоположението на органично увреждане се провежда ултразвуково изследване, по време на който лекарят заяви, че размерът на кухини орган, сократимость на сърдечния мускул, особено клапанного апарат.

Като допълнителни методи за диагностиката се използват и лабораторни – определяне нивото на хормоните на щитовидната жлеза за избягването тиреотоксикоза, ревмопробы при ревматизъм или съмнение за него, определяне на електролити в кръвта.

Лечение на трептене мъждене може да бъде медикаментозным и кардиохирургическим. По-голяма сложност представлява устойчивост на ЗТ към ефекти, за разлика от трептене, което почти винаги се поддава на корекция с помощта на лекарства.

Лекарствена терапия и първа помощ

Консервативното лечение включва определяне на:

 • Бета-адреноблокаторов (метопролол);
 • Блокери на канали калций (верапамил, дилтиазем);
 • Антиаритмических средства (амиодарон, флекаинид, ибутилид);
 • Лекарства калий;
 • Сърдечни гликозиди (дигоксин);
 • Антикоагуланти (варфарин, хепарин).

Бета-блокери, сърдечни гликозиди, блокери на калциевите канали, назначени успоредно с антиаритмиками, за да не позволяват подобряване на провеждане на атрио-вентрикулярном възел, тъй като има риск, че всички предсердные импулси ще достигнат до камерна и да провокира желудочковую тахикардию. Най-често за контрол на честотата желудочковых съкращения, използвани верапамил.

Ако пароксизм трептене мъждене стана на фона на WPW синдром, когато е нарушено провеждане по основните пътища на сърцето, е строго противопоказан всички лекарства от по-горе изброените групи, с изключение на антикоагуланти и антиаритмических средства.

Спешна помощ при пароксизме трептене мъждене, сопровождающемся ангина, признаци на исхемия на мозъка, тежки гипотонией, прогресиране недостатъчност на сърцето се състои от спешна електрическа кардиоверсии удар с малък капацитет. Паралелно се въвеждат антиаритмики, които повишават ефективността на електрическа стимулация на миокарда.

Лекарствена терапия при пристъп на трептене се назначава при риск от усложнения или лоша поносимост инфаркт, при това се инжектира амиодарон във виена струйно. Ако амиодарон не се възстановява ритъм в продължение на половин час, показване на сърдечни гликозиди (строфантин, дигоксин). При липса на ефект от лекарства пристъпи към електрическата кардиостимуляции.

Друга схема на лечение е възможно при пристъп, продължителността на който не надвишава два дни. В този случай се прилагат прокаинамид, пропафенон, хинидин с верапамилом, дизопирамид, амиодарон, электроимпульсную терапия.

При целесъобразността за възстановяване на синусового ритъм показва чреспищеводная или внутрипредсердная стимулация на миокарда. Въздействието на ток на ултра-висока честота се провежда пациенти, претърпели операция на сърцето.

Ако трептене мъждене трае повече от два дни, преди да се пристъпи към кардиоверсии, задължително се въвеждат антикоагуланти (хепарин) за профилактика на тромбоемболични усложнения. В продължение на три седмици антикоагулант терапия успоредно се предписват бета-блокери, сърдечни гликозиди, антиаритмические средства.

Оперативно лечение

При постоянно вариант на трептене мъждене или чести рецидивах кардиолог, може да се препоръча провеждане на радиочестотна абляции, ефективна при класическата форма на ТП с кръгово движение по инерция дясно предсердию. Ако трептене мъждене се съчетава със синдром на слабост синусного възел, освен абляции начини за провеждане на предсърдие, действие ток излагат и атрио-вентрикулярный възел, а впоследствие се определят пейсмейкър, осигуряваща правилния ритъм на сърцето.

Устойчивост на трептене мъждене към лечение води до все по-честото прилагане на радиочестотен абляции (RFA), която е особено ефективен при типична форма на патология. Действието на радиовълните, насочени към провлака между устието на кухи вени и трехстворчатым капак, където най-често се случва циркулация на електрически импулс.

RFA може да се проведе и в момент на пароксизма, и планиране при синусовом ритъм. Индикация за процедура не само ще бъде изваден удар или тежко за КОНТРОЛ, но и една ситуация, когато пациентът е на нея съм съгласен, тъй като продължителната употреба на консервативни методи може да доведе до нови видове аритмии и непрактично в икономическо отношение.

Абсолютни показания за RFA – липса на ефект от антиаритмических средства, техните отрицателни лошите преносимост или нежеланието на пациента да приема дълго време, за каквито и да било лекарства.

Отличителна черта на ТП смятат, че устойчивостта на лекарственному лечение и по-голяма вероятността за рецидив на инфаркт трептене. Това за патология много предразполага към внутрисердечному жизнеспособност и разпространение на кръвни съсиреци по-голям кръг, в резултат на мозъчен инсулт, гангрена, черва, инфаркти бъбреците и сърцето.

Прогноза при трепетании мъждене винаги сериозен, но зависи от честотата на пароксизмов аритмия и продължителността, а също и от скоростта на намаляване мъждене. Дори при относително благоприятно на заболяването не можете да го игнорирате или да се откаже от предложеното лечение, защото никой не може да предскаже, каква сила и продължителност на инфаркт, а, означава, че рискът от опасни усложнения и смърт на болния от остра недостатъчност на сърцето при ТП има винаги.

Видео: трептене мъждене, програма «Живо страхотно!»

READ  Как да се изведат на алкохола от кръвта: в домашни условия, бързо, преди анализа, за да седне зад волана

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec