Дилатация на: мъждене и камерна сърцето, аортата — признаци, причини, лечение

Разширяване на кухини на различни органи в тялото на човека се наричат с термина дилатация. Това разширение може да бъде както физиологичен, така и болезнено. Четырехкамерное сърцето на човека, състояща се от 2 мъждене и 2 камерна, също е полостным орган. В резултат на последователно намаляване на миокарда кръвта се движи по малки и големи кръгове на кръвообращението. Поради най-различни патологични процеси може да се разширява една от камерите на сърцето. Въпреки това при някои заболявания се случва дилатация на двата мъждене и двата камерна.

Видове патология

 1. Тоногенная дилатация. Тази разновидност на разширяването се развива вследствие на повишено налягане в камерата на сърцето в резултат на наднорменото кровенаполнения. Мускулната стена остава известно време в норма.
 2. Миогенная дилатация се появява при различни промени на сърдечния мускул. При това се намалява сократительная способност на миокарда.

Разширяване на лявата предсердия (LP)

Характеристика на работа на левия предсердия се състои в изпомпване на наситена с кислород кръв в ляво желудочек. Нататък кръвта се изпраща в аортата и разносится по цялото тяло. Между атриум и желудочком има вид на крилото – клапан. Дилатация на лявото предсердия може да бъде резултат на патологични промени (стесняване) на автомобила. Кръвта трудно проталкивается през тесен отвор. При това, с изключение на остатъци от кръв в лявото предсърдие идва обратен ход на кръвта от лявата камера. Поради претоварване на стените му се разтягат.

Друга причина за дилатация предсердия може да бъде мерцательная аритмия (фибрилляция или трептене мъждене).

Собствената си симптоматиката при дилатация на лявото предсердия не, тъй като това състояние не е самостоятелно заболяване. Пациентът може да почувства симптоми на аритмия, стеноза клапа или го недостатъчност. Сред тези симптоми: недостиг на въздух, силна бледост на кожата, цианоза.

Това се случва, че човек никога не е имал проблеми със сърцето или белите дробове, не е имал заболявания по този повод, а диагноза позна само след ЕХОГРАФИЯ-изследване. Тези случаи изискват допълнително проучване на пациента с цел намиране на причините (алкохолизъм, болести на щитовидната жлеза, захарен диабет). Болен е на помощ на кардиолог, който води наблюдение на изменението на размери кухини на сърцето.

Мерцательная аритмия може да бъде причина за дилатация на лявото предсердия, така и следствие. Присъствието на пациента от двете диагнози определя тактиката на лекарски намеса: няма смисъл да се извърши корекция на сърдечния ритъм, ако камера на сърцето разшири.

Една от причините дилатация на КОНСУЛТАЦИЯ – кардиомиопатия. Това заболяване се проявява дистрофией мускулната стена и нейното разтягане. Задейства механизъм към това може да стане алкохолизъм, инфекция, нейромышечные и автоимунни заболявания. Не винаги успява да намери причини, но дори една лека дилатация може да доведе до неблагоприятни последици: тромбоэмболии, сърдечна недостатъчност, остър нарушаване на ритъма.

READ  Почечуйный планинар от хемороиди: лечение рецепти трева

Важно! Независимо от причините за разширяване на левия предсердия, трябва да мине през пълна диагностика преглед от кардиолог и да започне предписаното лечение.

Разширяване на лявата камера (ПС)

Към основните причини за развитие на дилатация на лявата камера са:

 • Претоварване камера излишък на кръв. От ляво предсердия кръвта се изтласква в лявата желудочек и по-нататък в аортата – най-големият артериальный съд на организма. По този начин, тази камера е своеобразна помпа, перекачивающим кръвта в големия кръг на кръвообращението. При стенозе на аортата или стесняване на аортната клапа желудочек трудно натискане на кръвта и разширява от претоварване.
 • Патология на мускулната стена на най-камера, в резултат на което тя истончается и опъната.
 • Миокардит (възпалително заболяване на сърдечния мускул), артериална хипертония, ИБС (исхемична болест на сърцето). Всички тези несгоди истончают мускулна стена на лявата камера, правят я отпусната и водят до напрежение.

Понякога обаче болестта започва без причина. При това развитие го наричат дилатационной кардиомиопатия. Тази диагноза се поставя след изключване на всички възможни причини, поради дилатация.

Как се лекува?

Както и в случай на лечение дилатация мъждене, разширение на лявата камера лекува отстраняване на причините, го причиняване на: ИБС, недостатък, хипертония. Понякога в сърдечния мускул могат да възникнат необратими склеротические или рубцовые промени, лечение в този случай е насочена към забавяне на развитието на болестта.

В основата на лечение на умерен до дилатация може да лежи метаболическая терапия, воздействующая върху процесите на обмяна в клетките и тъканите, но по-тежки случаи все още се нуждаят от по-сериозен подход.

Опасност от разширяване на ПС могат да дойдат от:

 1. Сърдечна недостатъчност;
 2. Аритмии;
 3. Митральной недостатъчност.

Не всички форми на дилатация на ПС се поддават на окончателното изцеление, но навременното откриване на проблеми и правилното лечение спира развитието на заболявания и удължава живота на пациента.

Разширяване на дясното предсердия (П)

Ако човек страда бронхолегочными заболявания, бронхите му могат да спазмироваться. Повишава се налягането в кръвоносните съдове на малкия кръг на кръвообращението, и компенсаторно се разширява дясното предсърдие. Сред другите причини: инфекциозни лезии на миокарда, белодробна хипертония, нарушения на белодробни кръвоносни съдове, патологични изменения на сърдечния мускул.

Сърдечни заболявания (вродени и придобити) може да стане причина за увеличаване на количеството кръв в предсърдие и, следователно, дилатация.

За да се отърве от болния от патология, трябва да купировать причини, я причинява. Борбата с дилатацией се свежда до борба с основната болест, която до нея води. Ако болестта ще напредва, сърдечен мускул също ще пострада. Развиват дилатационная хипертрофия, а в крайна сметка – сърдечна недостатъчност.

READ  Упражнения при работа на компютъра за предотвратяване на хемороиди

Един от начините за корекция на разширените дясното предсердия е оперативната намеса. Но без лечение на основното заболяване положителен ефект от операцията не трябва да чакаме. При тежка сърдечна недостатъчност, придружаващи дилатацию, се препоръчва операция за трансплантация на сърце.

Причините за разширяване на дясната камера (АВТОБУСИ)

 • Една от причините – клапанная недостатъчност. Това може да бъде следствие на ревматизъм, бактериален эндокардита, белодробна хипертония. В резултат на това право желудочек перегружается.
 • При някои пациенти с раждането липсва перикарда. Този знак също могат да бъдат придружени от разтягане на мускулната стена. Поради дефект септален дефект се разширява белодробна артерия. Повишено налягане в този съд, свидетелства за увеличаване на налягане в камерата. В крайна сметка – разтягане на мускулните стени на АВТОБУС.
 • Такава патология, като легочное сърцето, също води до RV-недостатъчност и дилатация. Първопричината на заболяването са обструктивни бронхолегочные заболявания и увеличаващата в резултат на хипоксия.
 • Разширяване на АВТОБУС е в пряка зависимост от белодробна хипертония.

 • Налягане в белодробната артерия може да се увеличи поради вродени дефекти на сърцето, при това се развива патология на дясната камера различна етиология. Хипертрофия камера в такъв случай може да бъде силна, но тя не води до RV-недостатъчност.
 • Една от причините за изолирана дилатация на дясната камера е аритмогенная дисплазия. Етиологията на заболяването не е точно установена, то е вродено и не е придружен от белодробна хипертония, гипертрофией или недостатъчност АВТОБУСИ. При това заболяване, мускулен слой RV много тънък. По-често се празнува при пациенти от мъжки пол.

Диагностика на сърдечна дилатация

 1. Диагнозата на всяка болест започва с анализ на оплакванията на пациента. Що се отнася до дилатация на миокарда, оплаквания на пациента на слабост, подуване, задух може да посочи отворения форма на болестта, когато се развива сърдечна недостатъчност. Разумни дилатация човек не се усеща.
 2. Един от методите за диагностика е УЛТРАЗВУК на сърцето. При този метод се установяват не само разширени отдели на сърцето, но и някои от причините за тези промени: например, незабелязан от страна на пациента инфаркт. В резултат на проучването се измерва диаметърът на ПС, която нормално не трябва да бъде повече от 56 мм. Макар че има и доста физиологичные отклонения: например, при високо спортист размери камера на няколко увеличен, както и малко жени, а напротив, намалява. Между другото, за такава жена диаметър 56 mm може да се счита за дилатацией. Ехокардиография се счита за най-информативен метод. Эхопризнаки дилатация позволяват да се разкрие размери участъци на сърцето, да се определи сократимость, клапанную недостатъчност, тромбы в камерата на сърцето, гипокинезию на сърдечния мускул, дори и при лека дилатация.
 3. Някои промени в сърцето си позволява да се определи ЕКГ. Въпреки това, за диагностика на дилатация на някоя сърдечна камера на този метод не е достатъчно информативен.
 4. За да предоставим дилатационную кардиомиопатия с ИБС, прекарват сцинтиграфию.
READ  Норма СОЭ в кръвта: имате деца, мъже, жени, по време на бременност, дешифриране и метод за определяне на

Дилатация на аортата

Аорта – най-големият кораб на организма, в който се влива кръв, обогатена с кислород, от ПС. Опасно състояние е разширяване (дилатация) или аневризма на аортата. Обикновено аорта се разширява в «слабото място».

Една от причините за това състояние е артериалната хипертония. И патология може да доведе до атеросклероза и възпаление на аортальной на стената.

Опасност аневризми състои се от:

 • При внезапно скъсване на аортата. При това се образува силно вътрешно кървене, което е животозастрашаващо.
 • В образуването на кръвни съсиреци. Това състояние е изключително опасно за живота.

По-често аортна аневризма се открива при анализа случайно. Но все пак някои признаци понякога са налице:

 1. Произволникът възпалено гърло и кашлица.
 2. Дрезгавост на гласа.
 3. Затруднено преглъщане поради сдавления на хранопровода.
 4. При скъсване на аортата се наблюдава силна болка в гърдите, която се разпростира към врата и ръцете. Прогнозата в този случай е неблагоприятна – човек бързо изпада в шок поради големия кръвно загуба и умира.

Дилатация на аортата не се развива веднага. Това е дълъг процес, в резултат на което стените на съда претърпява постепенна промяна. Навременното откриване на патология може да попречи на ужасни последици на болестта.

Също аневризма, разширяване са изложени и на по-малки съдове. Това се дължи на патологично повишен обем на кръвта, въздействие на хормони или химикали. Дилатация на кръвоносните съдове води до нарушаване на кръвообращението, което се отразява на работата на всички системи на организма.

Основи за превенция

До разширяване на артерии и камерите на сърцето водят като вродена, така и придобито патология. Все пак, има няколко прости правила, след които може да предупреди или стабилизиране на заболяването:

 • Отказ от тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол;
 • Умерено хранене;
 • За избягване на физическа преумора и претоварване на нервните.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec