Виллизиев кръг: анатомия, възможностите за развитие, патология

Виллизиев кръг в мозъчната съдова система е описан по-триста години английски лекар, Т.е. Уилис. Структурата на този кръвното пръстени играе голямо значение в условията на проблеми, когато някои отдели на нервната тъкан имат недостатъчен приток на артериална кръв за причина за запушване или стеноза на артериите. Нормално дори при ненормално развити съдове от този кръг човек не се чувства наличните функции поради друго функциониране на други артерии.

Норма на сгради Виллизиева кръг е определена, но далеч не всеки може да я похвали. Според някои, класически кръвното пръстен развита е само половината от хората, други изследователи наричат цифра само в 25% от хората, а всички останали имат едни или други аномалии на разклоненията на кръвоносните съдове. Това, обаче, не означава, че тези, които артериальный кръг развито странно, ще има някакви негативни симптоми или нарушения, но все пак прояви на нарушен притока на кръв може периодично да се усеща мигренями, съдови энцефалопатией, а след това и изобщо манифестировать остри нарушения на мозъчното кръвообращение.

Възможности за развитие на Виллизиева кръг от масата. Това може да се утроява (трифуркация), аплазия, гипоплазия, пълна липса на артериалните елементи. В зависимост от вида на разклоняване на артериите се определят клинично значение и прогноза.

За определяне на анатомията Виллизиева кръг се прилагат неинвазивни и инвазивни диагностични процедури, те се провеждат по показания при конкретните оплаквания на пациента. В други ситуации аномалии се открива случайно при изследвания по повод на друга патология.

Структурата на Виллизиева кръг

Класически Виллизиев кръг образуват:

 • Началните отдели на предните мозъчни артерии (ПМА);
 • Предната съединителна артерия (PSA);
 • Типът / размерът на задните мозъчни артерии (ЗМА);
 • Задна съединителна артерия (ЗСА);
 • Надклиновидная част от вътрешната каротидна артерия (ICA).

Изброените съдове образуват подобие на семиугольника. ICA носят кръв към мозъка от общите способен и на основата на мозъка дават ПМА, които се отчитат по един с друг чрез PSA. Типът / размерът на задните мозъчни артерии започват от основния, образувани чрез свързване на две гръбначни животни. Между ICA и ЗМА има връзка — задни конектори съдове, в зависимост от диаметъра на получаване на храна или от системата на вътрешната каротидна, или от базилярной артерия.

По този начин се образува пръстен, свързващо два артериалните поток — от басейна на вътрешната каротидна и базилярной артерии, различни части на които може да поеме функцията на осигуряване на захранването на онези части на мозъка, които изпитват недостиг на кръв при запушване или стесняване на други компоненти на мозъчната мрежа.

Виллизиев кръг се намира в подпаутинном пространство на основата на мозъка, заобиколен от своите съставни елементи на визуалната хиазму и образование средно на мозъка, се намира зад Варолиев мост, на повърхността на който е разположена базилярная артерия.

Най-голямо постоянство в структурата на различни предните мозъчни и сънливи артерия, задните мозъчните и нервните клони много вариабельны в своята анатомия и особеностите на територията. Въпреки промяната от страна на предната част на Виллизиева кръг носят по-голямо клинично значение поради по-изразена симптоматика и най-лошите прогнози.

Предната мозъчна артерия, обикновено са добре оформени и нормално си просвет достигне година и половина — два и половина милиметра. КУЧЕ на един и същ размер и дължина около сантиметър. Просвет лявата вътрешна каротидна артерия в норма повече от дясната 0,5-1 мм. на Средната мозъчна артерия също е известна асимметричность в размери: ляво той е по-дебела, отколкото отдясно.

Видео: структурата на Виллизиева кръг

Ролята на Виллизиева кръг

Виллизиев кръг — това е механизъм за защита, компенсация на нарушен кръвообращението, предвиден от природата за осигуряване на кръв в мозъка, когато победи на специфични артерии. Ако се случва на пречката, разликата е, сдавление, има вродено изостаналост клонове на кръвното корито, съдове другата страна ще поемат функцията на кръвообращението, доставка на кръв коллатералям — свързващ пътни артерии.

Като се има предвид функционалното значение на артериалната мрежа в основата на мозъка, става ясно, защо тези артерии са толкова важни. Тук не става въпрос само за сериозни заболявания като инсулт или аневризми. Виллизиев кръг помага за максимално осигуряване на мозъка с кръв при функционални разстройства (спазми), както и някои варианти на структура на артериите, когато хориоидеята пръстен е все още затворен, но диаметърът на отделните съдове, не позволява да се доставят необходимото количество кръв.

READ  Дешифрирането на общ анализ на кръвта

Ролята на Виллизиева кръг се увеличава рязко при пълно запушване на някоя от артериите. Тогава и прогнози, и скорост на нарастване на симптоматиката, и обема на огнището на увреждане на нервната тъкан ще зависи от това, как се формира този пръстен и доколко той е в състояние да пренасочи кръвта в онези части на мозъка, които не получават достатъчно храна. Ясно е, че правилно оформени съдова система да се справи с тази задача по-добре, отколкото тази, където има аномалии в развитието на съдове или дори пълна липса на специфични клонове.

Вариантная анатомия на артериите в основата на мозъка

Видове сгради Виллизиева кръг много. Те зависят от това как е слязъл на процеса на формиране на кръвоносните съдове, още по внутриутробном период, както и да се предвидят на този процес е невъзможно.

Сред най-честите аномалии на артериите на мозъка обозначават: аплазию, гипоплазию на отделните клонове, трифуркацию, сливане на две артерии в един багажник и някои други разновидности. При част от хората има място комбинация от различни съдови аномалии.

Най-разпространеният вариант на развитие на Виллизиева кръг се счита за задната част на трифуркация ICA, на част от която представлява почти една пета от всички аномалии на кръвното пръстени. При този вид постройки от ICA започват веднага три мозъчните артерии — предната, средната и задната част, а ЗМА ще бъде продължение на задната част на съединителната клони.

Подобно по структура е характерно за кръвоносната система на мозъка на плода на период от 16 седмици на бременността, но по-късно размери съдове се променят, задната част на съединителната намалява, а останалите клонове значително се увеличават. Ако тази трансформация съдове не се случва, впоследствие да се роди дете с гърба трифуркацией.

Друг чест вариант сгради Виллизиева кръг се счита за аплазия ЗСА, което настъпва при различни неблагоприятни външни условия и на генетични аномалии по време на эмбриогенеза. При липса на тази артерия Виллизиев кръг не се ограничава с една страна, където я няма, т.е. връзката между системата на вътрешната каротидна артерия и базилярным басейн липсва.

Липсата на PSA също се диагностицира, но значително по-рядко, отколкото на гърба. При този вид структура на кръвното пръстени няма връзка между клоните на каротидните артерии, поради което е невъзможно с необходимостта да се «прехвърлят» на кръв от кръвоносните съдове лявата половина на дясно.

Аплазия на предната съединителна артерия не дава възможност за изпълнение на кръвния поток в засегнатата част на мозъка, чрез доставка на кръв от другата съдовата мрежа, тъй като сънливост артерия членки. Когато не е получено ЗСА няма връзка между предната и задната части на Виллизиева кръг, анастомозы не функционират. Такъв тип на територията на артериална система е неблагоприятна по отношение на възможна декомпенсации нарушения на притока на кръв.

Редки форми на сгради Виллизиева кръг са:

 • Срединную артерия мозолистого на тялото;
 • Асоциация на предните мозъчни артерии в един общ багажника или пристеночный им ход, когато те се допират плътно между себе си;
 • Предната трифуркация на вътрешната каротидна артерия (от една сънната заминават веднага две предните мозъчни);
 • Расщепленная, двойна предната съединителна артерия;
 • Двустранно липсата на ЗСА;
 • Трифуркация на каротидните артерии от двете страни.

Неклассические видове Виллизиева кръг са по-характерни за предната му част, но тъй като по-голямо клинично значение носят пороците на задния отдел предвид най-тежката прогноза, а след това и диагностицирани те по-често. Заключенията на специалистите показват, че абсолютно повечето пациенти с нарушения на притока на кръв в мозъка имат едни или други аномалии Виллизиева кръг и това показва неговото огромно значение за осигуряване на мозъка с кръв при патология.

Аномалии на разклоненията на кръвоносните съдове и разомкнутость Виллизиева кръг го правят неспособен да изпълни ролята на анастомоза в критични ситуации — при гипертоническом кризе, тромбообразовании, спазме, атеросклероза. Освен това, някои видове разклонения предполагат големи участъци на некроза на нервната тъкан при несъстоятелност на кръвообращението. Например, предната трифуркация означава, че повечето участъци гемисферы получава кръв от клоновете на само една артерия, така и в неговото поражение мащаба на некроза или кръвоизлив ще бъде значителна.

Когато артериите в основата на мозъка са развити класически, между тях са налице всички необходими свързващи клони и качествата на всеки съд в рамките на нормалните стойности, казват, че Виллизиев кръг shorted. Това е нормата, говорещ за това, че анастомоз состоятелен, и при патология на притока на кръв ще бъде максимално скомпенсирован.

Незамкнутый Виллизиев кръг смятат сериозна аномалия, предрасполагающей към различни видове нарушения на мозъчното кръвообращение. Отделят разомкнутость предната част на кръвното пръстени, возникающую при аплазии КУЧЕ или предната трифуркации на сънната артерия, и незамкнутость Виллизиева кръга по причина на аномалии в задната част на съдово на речното корито — аплазия на задните съединители, базилярной артерия, задната трифуркация ICA.

READ  Анализ на кръвта за пикочна киселина: увеличен, че е това, как да се явя, норма и декодиране

Ако свързващите клонове кози, говори за пълна разомкнутости Виллизиева кръг, а когато артериите са запазени, но стенозированы, гипоплазированы, разомкнутость смятат непълна.

Симптоми и диагностика на аномалии Виллизиева кръг

Клинични признаци на аномалии на разклоненията на кръвоносните съдове Виллизиева кръг възниква тогава, когато на притока на кръв по коллатералям по различни причини става не е достатъчен. Например, в артериите се образуват мастни плаки, се появи тромб или е мигрирал эмбол от лявата половина на сърцето, се наблюдава разкъсване на аневризми. Здрав човек не се чувства неклассического разклонения на кръвоносните съдове, тъй като мозъкът му не изпитва нужди в заобиколни пътища притока на кръв.

Симптомите на затруднено притока на кръв могат да бъдат най-различни. Ако не става въпрос за инсульте, пациентите се оплакват от виене на свят, главоболие, намаляване на умствени способности, паметта, вниманието. Има и проблеми от психологически план — често аномальному разклоняване съдове soputstvuyut неврози, панически атаки, емоционална лабильность му притежатели.

Характерна проява на неклассического развитие Виллизиевого кръг смятат мигрена. Въпрос на взаимно свързване структура на артериите на мозъка с мигрена се отдава много наблюдения, които показват, че повечето от пациентите с мигрена имат едни или други аномалии. Особено често при мигрена са диагностицирани отклонения в структурата на задния отдел на артериална система. При разомкнутости Виллизиева кръг, гипоплазии или аплазии на задните свързващи артерии, на гърба на трифуркации не получават достатъчно кръв онези части на мозъка, които са отговорни за зрението, така че интензивно главоболие, предшествано от визуална аура под формата на епидемии, зигзаги и др

Намаляване на притока на кръв в съдовете на кръвното пръстени на мозъка може да провокира периодично главоболие и разстройство, подобни дисциркуляторной енцефалопатия — сънливост или раздразнителност, намалена работоспособност, бърза умора и т.н. Обикновено това заключение могат да бъдат намерени в резултатите от компютърната томография-ангиографий и казва то за гипоплазии на едни или други съдове.

При аплазии артериалните дънери, когато някои съдове изобщо, при изследване се определят липсата на притока на кръв. Например, аплазия на задните свързващи артерии ще бъдат придружени от липсата на притока на кръв по тях съответно. Такава аплазия също може да протече безсимптомно, но тогава, когато до основните пътни артерии преминава достатъчно количество кръв. При атеросклероза или спазме на артериите признаци на недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка не се принуждават да чакаме.

Ако на фона на нарушена структура на артериите в основата на мозъка ще се случи на остро разстройство на кръвообращението, а след това в клиниката ще бъдат видими симптоми на инсулт — парези и парализи, нарушения на речта, патологични рефлекси, нарушение на съзнанието до кома.

Отделно си струва да се споменава за аневризмах — разширения на кръвоносните съдове на мозъка. Според статистиката, именно в артериите Виллизиева кръг тях се срещат най-голям брой. Аневризма на артериите тази област, е изпълнен с лаг и масивна субарахноидальным кървене с клиника инсулт, комой и груби неврологични прояви.

Аневризма е самостоятелна патология, а не вариант на отделните разклонения на кръвоносните съдове, но той е значително по-често придружава неклассические видове Виллизиева кръг.

Диагнозата на една или друга аномалия на развитие Виллизиева кръг може да се установи само с привличането на съвременни инструментални методи на изследване. Възможности в диагностиката дава възможност на професионалистите да анализират характера на разпространението на варианти в структурата на кръвоносните съдове на мозъка и техните разновидности, но все още сравнително наскоро констатации може да се направи в основата на резултатите от вскрытий починали пациенти.

Разработване на методики-ултразвукова доплерова ехография и магнитнорезонансной томография позволи да се направи проучване на характера на структурата на Виллизиева кръг публично и безопасно упражнение. Към основните методи на диагностика варианти на съдовата система на мозъка включват:

 • Рентгеноконтрастную ангиографию — един от най-информативни методи, но има противопоказания, свързани с необходимостта от контрастирования (патология на черния дроб, на бъбреците, алергии към контраста и др);
 • Транскраниальную допплерографию — процедурата е безопасна, достъпна цена, изисква наличието на апарати с допплеровским сензор, които има в много здравни заведения;
 • МР-ангиографию — извършва се в магнитно томографе, има противопоказания, недостатък — високата цена.
READ  Отвара от хемороиди от лайка, коприва, листа от моркови - лечение

Селективна ангиография на кръвоносните съдове на мозъка се отнася до инвазивни процедури, когато в бедрена артерия се вкарва катетър, продвигающийся към интересите на зона церебрална артерия. При достигане на необходимата площ се сервира разлика материал. Методът се прилага най-често в хода на оперативно лечение (стентирование, ангиопластика).

Вместо селективни ангиография може да се прилага КТ-ангиография, когато се инжектира интравенозно за разлика материал, а след това се правят снимки на главата в различни равнини и съкращенията. Впоследствие може да пресъздаде триизмерен образ на съдовите структури на мозъка.

Транскраниальная допплерография позволява да се определи характера на притока на кръв в съдовете на мозъка (понижена, липсва), но данни е сравнително анатомични структури тя артериите дава, не е достатъчно. Важно предимство на нейната смятат почти пълната липса на противопоказания и ниска цена.

МР-ангиография — един от най-висока цена, но заедно с това и доста информативен начин за диагностициране на сгради Виллизиева кръг. Тя се провежда в магнитното томографе и противопоказания за нея като за обикновена ядрено-магнитен резонанс (висока степен на затлъстяване, клаустрофобия, наличието в организма на метални имплантите, провеждане на магнитно поле).

МР-картина показва структурата на кръвоносните съдове Виллизиева кръг, наличието или липсата на връзки между тях, аплазию или гипоплазию на артериите. При оценката на резултата специалист може да се определи диаметърът на всяка артерия и характеристики на нейните разклонения.

Видео: пример МР-ангиография на мозъчни

(Виллизиев кръг shorted; определя извитой S-образен ход интракраниального отдел лявата позвоночной артерия; С-образен ход основните артерии; в противен случай, в сегменти на ICA и парни бани на артериите пръстени в основата на мозъка данни за наличието на гемодинамически значими стенозов, патологични извитостей не са получени).

Както се вижда, всеки един от методите има и предимства, и недостатъци, така че за получаване на точни заключения относно артериите в мозъка и ги съчетават. Интегриран подход позволява да се определи и анатомията на кръвоносните съдове, както и естеството и посоката на притока на кръв по него, което е много важно за оценка на степента на риска от съдови бедствия и евентуална прогноза.

Много хора, които са открили някакъв вариант на сгради Виллизиева кръг, веднага се интересуват от начина на лечение. Тъй като отклонения в ветвлении съдове не мислят самостоятелно заболяване, а след това и лечение, тъй като такава не се изисква. Освен това, при липса на клиника недостатъчност на кръвотока то няма и смисъл.

В случаите, когато има конкретни оплаквания (главоболие, намаляване на умствената трудоспособност и т.н.), трябва да се потърси помощта на невролог, който назначава съдови средства (ноотропил, фезам, актовегин), медикаменти за подобряване на метаболизма в мозъка (милдронат, витамини от група В), при необходимост — успокоителни, транквиланти, антидепресанти, в случай, мигрена — аналгетици, противовъзпалителни, специфични противомигренозные средства (кеторол, ибупрофен, парацетамол, аскофен, препарати група триптанов).

Оперативното лечение е показано при тежко нарушение на кръвообращението с прогресия съдова енцефалопатия, поставена диагноза аневризме, понякога — след прекаран инсулт. Тя се състои в стентировании, клипировании или изключване на притока на кръв аневризми, балонна ангиопластике при сужениях на артериите.

Видео: лекция по кровоснабжению на мозъка и Виллизиеву кръг

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00107 sec