Брахиоцефальные артерии, кръвоносните съдове (БЦА): анатомия, УЗДГ и други начини за диагностика патология

Брахиоцефальные артерия (БЦА), представляват големи съдови куфари, които доставят кръв на един от най-важните органи — мозъка. Тъй като основното количество кръв към мозъка и тъканите на главата точно по тези съдове, а след това ги победи причинява не само неприятен симптомите на това, но много опасно с оглед на тежки усложнения.

Основни патологични процеса, разворачивающимся по стените на брахиоцефальных артерии, смятат атеросклероза, който е толкова широко разпространен сред съвременните хора. Стесняване на артериите бляшкой неизбежно води до затруднению притока на кръв, и да страдам в този случай ще мозъка.

За изследвания брахиоцефальных на артериите се прилагат различни методи на диагностика и да се определи наличието на патология е възможно не само чрез скъпо струващи процедури, но и обикновен ултразвук — евтин, достъпен и безопасен начин.

Анатомия на брахиоцефальных на артериите

Брахиоцефальные съдове, представени:

 • Плечеголовным багажника и клонове;
 • Лявата subclavian артерия;
 • Лявата общата каротидна артерия (ОСА).

Всички тези съдове се вземат корени от дъгата на аортата. Брахиоцефальный багажника е кратък съд до пет сантиметра, който е на мястото на свързване на ключицата с гръдната кост вдясно дава две големи клони — дясната подключичную и надясно ОСА. Лявата ОСА се ръководи от аортата нагоре, към ляво грудинно-ключичному сочленению.

Общи сънливи артериите са с ширина на лумена на около 6-8 мм, но не по-малко от 4 mm. Достига до горния ръб на щитовидного на хрущяла, те разклонения на десни и леви вътрешни и външни сънливи артерия. Бифуркация може да се намери също и на ниво hyoid кост или на ъгъла на долната челюст. До това място ОСА въпрос за един барел, «без изпращане» към тъканите нито една артериална клони.

Външна заспало артерия (НСА) почти веднага след като си задължения при обща дава девет артериалните съдове, кровоснабжающих на меките тъкани и структура на главата.

Вътрешна заспало артерия (ICA) се изпраща в кухината на черепа, а там, в надклиновидной част, участва в образуването на Виллизиева кръг и раздаването на големите мозъчни артерии — предната и среднемозговую.

Първата клон ICA е глазничная, кровоснабжающая очите и анастомозирующая с плавателни съдове — клонове на НСА. По тези пътища съобщения се случва на притока на кръв при поражение на ICA.

Лявата подключичная артерия идва от дъгата на аортата и оставя на гръдния кош на нивото на средната третина на ключицата, след това и двете подключичные артерия вървят успоредно на тази игра на зарове и се изпращат в подмышечную област, където започват съдове, кровоснабжающие горните крайници. Диаметър на подключичных на артериите достига 9 mm.

Важни артериальными клони, започващи от подключичных, са позвоночные, които вървят в кухината на черепа и на свързани, оформяйки основна (базилярную) артерия, отдающую заднемозговые артерия, включени в Виллизиев кръг.

По този начин, отивате нагоре и като влезете в черепную кутия, кръвни потоци от ICA, НСА и подключичных артерии се свързват в голям анастомоз — Виллизиев кръг, перенаправляющий кръв в условията на нарушение на проходимостта на една или друга артериална система.

За разлика от вариантной анатомия важен за храненето на мозъка Виллизиева кръг, БЦА имат доста постоянна структура. Затова аномалии разклонения брахиоцефальных на артериите се диагностицира доста рядко. Сред тях са:

 1. Пълна липса на плечеголовного багажника, когато ОСА и подключичная артериите започват директно от аортата подобно на подобни съдове в ляво;
 2. Началото на левия позвоночной артерия от аортата, дясната — не от subclavian, а от ОСА;
 3. Асиметрия пропуски на гръбначни артерии — често лявата ръка повече, минималният диаметър — 2 мм, максимален — 5,5 мм.

Видео: анатомия на брахиоцефальных на артериите

Атеросклероза брахиоцефальных на артериите (БЦА) — тяхната основна патология

Един от най-честите патологични процеси, които протичат в артериите, кровоснабжающих мозъка и крайниците, смятат атеросклероза. Вазоконстрикция неминуемо се отразява на работата на мозъка, който изпитва недостиг на кръвното кръв и гипоксию.

Атеросклероза брахиоцефальных артерии се развива по същите причини, че и подобно поражение аорта, артерии на сърцето, бъбреците и крайниците. Към него предразполагат зряла и напреднала възраст, наднормено тегло, липса на двигателна активност, неправилното хранене, вредните навици, нарушение на мастния обмен.

READ  Кървене след раждането: колко трае, ярко червена кръв, причини, след 2 месеца, норма

Предпоставки за появата на плаки служат за увреждане на вътрешния слой на артериалните стени, които възникват в резултат на активно притока на кръв, голям вътресъдова налягане, бурна ток на кръвта, в местата на разклоненията на кръвоносните съдове. Отглеждане на плака дълго време може да остане незабелязана, защото лумена на артериите е доста широк, но прогресирането на атеросклероза рано или късно води до нарушаване на доставка на кръв към мозъка.

Атеросклероза БЦА може да бъде:

 • Стенозирующим;
 • Нестенозирующим.

За нестенозирующем атеросклероза брахиоцефальных на артериите се говори тогава, когато плака се увеличава предимно за длиннику артерия, без това да води до нейното значително стесняване. Ясно е, че притока на кръв все още ще бъде разочарован, но пълно запушване обикновено не се случва. С нарастването на такава плоска плаки, система на кръвообращението на мозъка възстановен под нови условия — включени коллатерали, кръвта се пренасочва по компоненти на Виллизиева кръг, а мозъкът получава този обемът на хранене, който му е необходим.

Нестенозирующим също смятат атеросклероза, когато плака не надхвърля половината от лумена на артериите. При прогрессировании заболявания нестенозирующее поражението може да се превърне в стенозирующим — отглеждане на плака ще закрие половината и дори по-голямо от диаметъра на съда.

Много по-сериозна е ситуацията стенозирующего атеросклероза брахиоцефальных на артериите. При този атеросклеротична плака, действа в лумена на съда и води до силна стенозу, а нейното скъсване или повреда на външна покривка заплашват местните тромбообразованием и пълна обструкцией артерия.

На фона На стенозирующего атеросклероза БЦА притока на кръв също е възстановен, и неговата функционалност, зависи от структурата Виллизиева кръг. Като се има предвид, че класическата разклонения на артериите в основата на мозъка се среща много по-рядко всякакви вариации, повечето пациенти с атеросклероза изпитват недостиг на обезпечение на кръвообращението, а защото риска от неблагоприятни последици (инсулт, например) значително се увеличава.

Любими зони образование атеросклеротични плаки смятат онези части на съдове, където се извършва тяхното разделяне или се променя посоката на хода, което води до завихрениям притока на кръв и разрушения интимы, а най-честата локализация на атеросклероза БЦА — това е зона на разделяне на общата каротидна артерия на външната и вътрешната клони.

Вследствие на поражението на брахиоцефальных на артериите страдат притока на кръв в мозъка, последният изпитва ишемию (дисциркуляторная енцефалопатия) или възниква некроза (инфаркт). Механизмът на развитие на тези усложнения е свързана с гемодинамическими причини, когато настъпи частична или пълна окклюзия артерия, както и с эмболиями, когато эмболами стават частици плаки на каротидните артерии, микротромбы от зони атеросклеротического поражение.

Хемодинамичните предпоставки и, всъщност, атеросклероза значително по-често се срещат по внечерепных отдели БЦА, докато запушване на интракраниална сегменти на артериите обикновено е причинено от тромбоэмболиями от по-големите подлежащите на шахтите.

Риск от инсулт на фона на атеросклероза БЦА значително се увеличава при тромбообразовании, наличието на рохкава плаки с кървене в колона или изъязвлением на повърхността, а така също и при стенозе на артериите тежка степен (70-80% и повече).

Освен атеросклероза, в системата брахиоцефальных артериите са възможни и други патологични процеси, водещи до тяхното стесняване и нарушение на притока на кръв. Така, към чести промени съдове са ни, петлеобразование, които обикновено се отстраняват хирургично. Аневризми на тези артерии също се срещат, но сравнително рядко.

Видео: за стенозе на каротидните артерии — програма «Живеят здравословно»

Малко за симптомите и лечението на

Симптоми на поражение на брахиоцефальных артериите са свързани, на първо място, нарушение на проходимостта на артериалните съдове. Мозъкът страда от липса на храна, резултат от което са множество оплаквания на пациенти:

 1. Виене на свят;
 2. Главоболие;
 3. Слабост, бърза умора, намалена умствена работоспособност;
 4. Мелькание «мушек» пред очите, усещане за видимостта;
 5. Предобморочные състояние.

Ако е нарушено кръвоснабдяването на горните крайници, сред оплаквания ще изтръпване, нарушена чувствителност, слабост в ръцете. Често нарушение на притока на кръв по сънливи артерии придружени от емоционални разстройства, неврози, пристъпи на паника, депресия, безсъние.

READ  Лечение thrombosed външни хемороиди

Специалисти при всички диагноза стеноза по причина на атеросклероза или вродени аномалии първото нещо, се предписват на консервативна терапия — диета, правилен режим, достатъчна физическа активност, контрол на кръвното налягане, съдови лекарства, витамини, нейропротекторы.

При неефективност лекарствено лечение е възможна хирургична операция. В случай на локален промяна на стената на съда хирургът може да отстрани този участък на артерията, атеросклеротическую бляшку самата себе си или с фрагмент на съдовата стена, да пластику, задаване на стент.

Дуплексное сканиране, УЛТРАЗВУК брахиоцефальных артерии и други методи на изследване

Атеросклероза на кръвоносните съдове на врата, необичайно разклонения брахиоцефальных на артериите могат дълго време да бъдат асимптоматични, така че изследването не се провеждат, или промяна на запис като случайна находка във връзка с намирането на друга патология. За пациенти, които имат оплаквания, свързани със срам притока на кръв в мозъка, обикновено се назначава и изследване на БЦА, поражението на които може да предизвика исхемични промени в нервната тъкан.

Основните методи за диагностика на съдови лезии служат:

 • Ултразвуково изследване (цветно дуплексное сканиране);
 • МР-ангиография;
 • МСКТ с контрастированием;
 • Рентгеноконтрастная ангиография.

Ултразвуково дуплексное сканиране с използване на допплера (УЗДГ)

Един от най-наличните изследвания може да се счита за УЗДГ — ультразвуковую допплерографию, която не изисква големи материални разходи, сигурна и, в същото време, доста информативна. Чрез ултразвукови изследвания на специалист може да установи не само особеностите на анатомията на структурни промени в стените на брахиоцефальных на артериите, но и определи параметрите на притока на кръв с помощта на къщи за дуплекс цветни карти.

Ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на шията е показано на пациенти, които имат едни или други симптоми на смущение на кръвообращението на мозъка:

 1. Главоболие, виене на свят;
 2. Усещане за шум в ушите или главата;
 3. Нарушение на зрението или слуха;
 4. Намаляване на паметта, на вниманието, на интелектуалната работоспособност;
 5. Безсъние;
 6. Симптомите на нарушения на речта;
 7. Изтръпване на крайниците, слабост в тях;
 8. Пулсация на шийните артерии.

Пациентите от групата на риска от съдови поражения на главния мозък и е препоръчително да се извършват УЗДГ с цел ранна диагностика на климата и предотвратяване на тежки усложнения (инсулт). В групата на риска влизат лица:

 • С диагностированным атеросклероза друга локализация (съдове на краката, аортата, коронарните артерии и други);
 • Страдащи от захарен диабет и други валутни нарушения;
 • Хората на възраст над 40 години;
 • Пациентите с шейным остеохондрозом;
 • Болни, перенесшие инсулт или инфаркт на миокарда.

УЛТРАЗВУК на съдове на главата и шията не изисква някаква особена подготовка, но все пак специалистът ще препоръча на ден изследвания да се откаже от силен чай, кафе и разбира се, алкохол. Поне два часа преди процедура не може да се пуши — това може да доведе до спазъм на кръвоносните съдове и да доведе до неправилно заключение за състоянието на артериите.

При УЗДГ брахиоцефальных на артериите обследуемый лежи на гърба, врата се освобождава от дрехи и накити, главата се завърта в посока, обратна обследуемым съдове. Сензора се обработва със специален гел и се движи по предната повърхност на шията от ръба на долната челюст до., бр. Изследването продължава около 15-20 минути. Основното предимство на УЗДГ — нейната безвредност, а следователно, и липсата на противопоказания, т.е. изследване могат да бъдат подложени деца, бременни жени, възрастни хора с до по-тежки съпътстващи заболявания.

Чрез стандартен УЛТРАЗВУК лекар оценява ширина на лумена на кръвоносните съдове, наличието в тях стеноза, характер разклонения. Допълнение метод цветен допплеровским картированием дава информация за функциите и посоката на потока на кръвта.

При съмнение за патология брахиоцефальных артерии и техните клонове е препоръчително да се започне диагностицира с изследване на периферните участъци — общи на каротидните артерии, зоната им на бифуркация, тъй като именно на това място най-често са атеросклеротични плаки, служители причина за хронична исхемия на мозъка. Ако в основните отдели в УЛТРАЗВУК с допплерографией нищо не е разкрито, а симптомите на нарушен мозъчното кръвоснабдяване, тогава можете да прекарате транскраниальное ултразвуково изследване — определяне на състоянието на кръвоносните съдове, намиращи се в кухината на черепа.

READ  Сегментоядерные неутрофили: процент деца, жени, мъже, причините за повишаване и понижаване на

Видео: KM-анатомията на кръвоносните съдове на шията

МР-ангиография

Магнитно-резонансната ангиография брахиоцефальных на артериите се провежда както с въвеждането на контраста, така и без него. Това е един от най-информативни методи, които позволяват да се определи структурни промени на съдовите стени, тяхната дебелина, ширина пропуски на артериите и характеристиките на техните разклонения. След определяне на локализацията, степента на атеросклероза, выраженности стеноза на артерията на база данни, МР-ангиография хирург се определя с вид и обем на оперативното лечение (стентирование, ендартеректомия и т.н.).

Предимствата на МР-ангиография може да се счита за висока описателния, възможност за многократни изследвания в продължение на целия период на лечение за сигурност. При изследване на специалист оценява и анатомията на кръвоносните съдове, както и естеството на притока на кръв в реално време. Обзавеждане дава възможност за получаване на триизмерно изображение в различни части на притока на кръв, поотделно за опознаването на характера на артериална и венозна корито на кръвообращението в мозъка. Сред недостатъците централен — високата цена, както и това, че необходимото оборудване е налице не във всички клиники.

Показания за МР-ангиография, подобни на тези за УЗДГ (виене на свят, патология на зрението и слуха, съмнение за транзиторные исхемични атаки или микроинсульты, остеохондроза и др). Чрез МР-ангиография, специалист определя наличието на аневризми, плаки, кактуси стените на артериите, парцели стеноза.

МР-ангиография може да се проведе и на възрастните, и на децата. Тя трае около половин час, през който пациентът трябва да лежи неподвижен на гърба си. Ако обследуемый не може да запази спокойствие в сила на възраст от или свързани с тях заболявания, то процедурата се извършва в условията на лекарствено сън под контрол на лекар-анестезиолог.

За разлика от къщи за дуплекс сканиране брахиоцефальных на артериите, МР-ангиография има редица противопоказания, сред които:

 • Имплантирани пейсмейкър;
 • Метални конструкции, протези, водещ на магнитното поле;
 • Екстремни степента на затлъстяване;
 • Страхът от затворени пространства;
 • Психически заболявания.

Мультиспиральная компютърна томография (МСКТ)

Доста разпространеният метод за диагностика на кръвоносните съдове на шията се смята за мультиспиральная компютърна томография — рентгенологический начин за изследване на артериите с контрастированием. За разлика от стандартните ангиография МСКТ ви дава възможност да получите множество секции на плавателни съдове и да се изгради на тяхна база триизмерни изображения на изследваната област.

За въвеждане на контрастни вещества се определя интравенозна катетър. Получената информация се казва за състоянието на стените на кръвоносните съдове, наличието или липсата на малформации, сужений, анормално ход. Характер на притока на кръв при МСКТ невъзможно да се определи.

Противопоказания на процедурата, се считат за тежки алергични реакции към контраста, хронична бъбречна недостатъчност, бронхиална астма и някои други състояния. Сред показания — подозрение за атеросклероза БЦА, извитость, аневризму, вродени малформации на кръвоносните съдове на шията.

Рентгеноконтрастная ангиография

Рентгеноконтрастная ангиография също може да се прилага като диагностичен метод, но към нея се опитват да прибягват все по-рядко. Това е свързано с необходимостта от въвеждане на контрастни вещества, че е изпълнен с алергични реакции и усугублением съдови заболявания, тромбозами и эмболиями, а самият метод изисква дълги натоварвания. При наличието на възможности за провеждане на УЗДГ и МР-ангиография рентгеноконтрастное проучване на няколко губи своята значимост, но все още се провежда при планиране на възможности за хирургично лечение на патология БЦА.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00171 sec