Внутрижелудочковая блокада (желудочковая): видове, причини, лечение

Внутрижелудочковые на обсадата — това е нарушение на проводимостта на електрическите импулси по желудочкам на сърцето, причинена от влиянието на различни фактори върху сърцето или без такава, и развиващи се при пациенти на различна възраст.

По-често блокада се развиват в напреднала сзо расте (при 1-2% от хората на възраст над 60-70 години), по-рядко в по-млада — при 0.6% за лица под четиридесет години. Блокада могат да бъдат открити и в детска възраст — около 5 на сто хиляди деца.

За да се разбере как и защо се развива това състояние, човек трябва да знае, че в системата на миокарда, за осигуряване на непрекъснато, последователно, ритмично електрическо възбуда всички сърдечни структури, съществуват изолирани мускулни клетки, носещи името на греда Гиса и влакна на Purkinje. За първи образование — кардиомиоцити, отличава се с повишена электровозбудимостью и да се установят в желудочках. Е дясната и лявата клонове, наречени крака, последната от които с преден и заден издънки. Постепенно уменьшаясь в диаметър, те се разделят на много малки клончета, называющихся на влакна на Purkinje.

По силата на различни функционални или органични промени в сърцето на маршрут електрически сигнали може да се развие препятствие, и след това скорост ще се проведе по-нататък (в този случай — по желудочкам на сърцето). Основните парцели генерира възбуда и падне, не ще бъде в състояние, което се проявява в кардиограмме.

Блок може да възникне във всяка област на камерна, така че всички нарушения на проводимостта на миоцитам камерна разделени на:

 • Блокадата греда Гиса (блок може да бъде дясно, или ляво предно, или лявото задно, или се регистрирате в двата крака едновременно);
 • Неспецифични внутрижелудочковую блокада (крайните клонове).

Всеки подтип има свои критерии за ЕКГ. Освен директно блокада, много от протокола кардиограммы могат да се срещнат заключение за нарушение на проводимостта на някой от краката. Обикновено това се случва рядко се дължи на патология и е функционално обусловленным.

Фигура — видове внутрижелудочковых блокади:

Защо се развива желудочковая запушване?

Внутрижелудочковая блокадата може да се регистрират при абсолютно здрави хора, без да предизвиква у него дискомфорт в благосъстоянието. Но това се отнася само до нарушаване на проводимостта на дясната си клони.

Ако се регистрира ляв гемиблок (особено колела), както и в случай на два, трехпучковой блокада или блокада на крайните разклонения, винаги трябва да се мисли за наличието на някаква сърдечна патология.

Причини патологични блокади, развиващите се вече в детска възраст:

 1. Миокардит,
 2. Главно миокарден дистрофия (кардиомиопатия),
 3. Кардиосклероз след пренесени на възпалителни заболявания на сърдечно-съдови тъкани,
 4. Нарушения на архитектоники на сърцето се дължи на вродени или придобити малформации,
 5. Тумори на сърцето.

Посочените болести могат да предизвикат появата както на лявото, така и дясното гемиблока, както и блокада на крайните разклонения.

Въпреки това, трябва да се помни, че при деца и юноши непълна или дори пълна блокада на десния крака често е нормално състояние и може да се появят при дете на фона на пълно здраве.

Причините внутрижелудочковых блокади, които се проявяват за първи път в зряла и напреднала възраст:

 • 40% от всички блокади се дължи на атеросклеротическим увреждания на артериите, енергийната то миокарда в зона проводящ греда, и причинени от тези ишемией на миокарда при ИБС. Освен хронична исхемия, до появата на внутрижелудочковой блокада може да доведе до остър инфаркт на миокарда (8-13% от случаите ОИМ се диагностицира пълна лявата блокада).
 • 30-40% от всички случаи внутрижелудочковых блокади, причинено от артериална хипертония, особено с формирането на компенсаторной хипертрофия на сърдечния мускул (хипертрофична кардиомиопатия).
 • 20% се дължи на ревматизъм и вродени дефекти на сърцето (CHD). Освен това, често блокада се празнува след хирургична корекция в ОБЩИНАТА (при 40% от лицата, прооперированных за пороци на сърцето).

Независимо от възрастта, блокада могат да се дължат на отравлениями алкохол и го суррогатами, травми на гръдния кош, гиперкалиемией, например при бъбречна недостатъчност или с прекомерната употреба на някои лекарства. Така, внутрижелудочковая блокадата се развива при отравяне калийсберегающими диуретиками (спиронолактоном, верошпироном), калийсодержащими лекарства (панангином, аспаркамом), както и някои психотропни лекарства (амитриптиллином, сертралином и др.).

Може ли да се прояви клинично внутрижелудочковая запушване?

Обикновено нарушения на проводимостта на системата Гиса не са придружени от специфични клинични признаци и запис при изпълнение на кардиограммы.

Въпреки това, определени симптоми все още могат да се празнува, но поради основната патология, което довежда до блокада. Така, например, исхемия на миокарда, придружени загрудинными болки, хипертония, главоболие, по-често в задната част на главата, миокардит — болевым синдром, в гръдния кош и задух.

Така че в случай, ако пациентът е разкрита внутрижелудочковая блокада, придружени от субективни оплаквания, тя трябва да се изследва за предмет на една или друга патология на сърцето.

Специално внимание лекарите трябва да се даде пълна блокада, особено за първи път възникнала и сопровождающейся болевым синдром, в лявата половина на гръдния кош или в областта на гръдната кост. Това се дължи на факта, че при появата на пълна лявата блокада на кардиограмме почти невъзможно да се разпознае промените, наложени от остър инфарктом на миокарда в сила на значителни промени желудочковых комплекси. Ето защо пациентът с за първи път възникнала пълна лявата блокадой, сопровождающейся превръзка на налягането си или парене болки в гърдите, трябва да предизвика съмнение в условията на остър инфаркт на миокарда и възможно най-бързо в болница по кардиология стационар.

Блокиране на крайните клонове (неспецифическая внутрижелудочковая блокада) и не предизвиква дискомфорт у пациента, но може да се придружава от симптоми на причинного заболявания.

Диагностика внутрижелудочковой блокада

Както вече беше посочено по-горе, обикновено диагноза внутрижелудочковой блокада е электрокардиограмме, по която може да се определи пълно или на непълно работно време и на блокада. За блокада на крайните подразделения на подобно звено не се използват.

Признак на дясната блокада е наличието на засилено, променено в «М-образни» желудочкового комплекс QRST по дясното горд отведениям — III, V1 и V2-3. По лявото горд отведениям се открива дълбок, назъбен зубец S. Разлика пълна и непълна блокада в продължителността на комплекса — при пълна блокада комплекс уширен по-0.12 при непълна — малко 0.12 с.

Признаци на лявата блокада — наличието на засилено, деформирани «М-образни» желудочкового комплекс QRST по лявото горд отведениям — I, V4 и V5-6. По дясното горд отведениям се открива дълбок, назъбен зубец S. Разлика пълна и непълна блокада в продължителността на комплекса — при пълна блокада продължителност на комплекса по-0.12 при непълна — малко 0.12 с.

Признаци на локална блокада на крайните си клонове. По друг начин това състояние се нарича местна внутрижелудочковой, арборизационной, неспецифични или очаговой (перифокальной) блокадой. Този тип най-често е причинена от остър инфарктом. Тя може да бъде директно очаговой, интраинфарктной или периинфарктной. Алопеция внутрижелудочковая блокадата се характеризира с наличието на остра «блок увреждане» под формата на некротизированных кардиомиоцитов, независимо дали те възникват при наличието на препятствия по пътя на следване на електрически импулси, и се проявява в липсата на растеж на зъб R на четвъртия били познати да възпрепятства отведению. Интраинфарктная на запушването се формира в зоната на некроза на миокарда и се проявява расщеплением болестно (дълбока, уширенного) клипса Q в проводници, съответните зона на поражение. Периинфарктная на запушването се формира около огнища на некроза кардиомиоцитов и се проявява деформирани, зазубренным зубцом r в проводници, които отговарят на зона на поражение.

Трябва да се запомни (NB)! На кардиограмме при пълно лявата блокада не е клипса Q, появата на този зъб показва наличието на остър инфаркт на миокарда, завуалированного на кардиограмме блокадой.

Обикновено пациент, който диагностицира блокадата в комбинация с оплаквания от страна на сърцето и кръвоносните съдове, изисква дообследования. Лекарят може да предпише следните методи за диагностика:

 1. Ехо-COP (эхокардиоскопия, или УЛТРАЗВУК на сърцето) — се назначава при съмнение за порок на сърцето, миокардит, прекаран инфаркт на миокарда (особено, ако пациентът категорично отрича факта на стационарно лечение по повод на инфаркт в миналото, и инфаркт, бил преместен «на крака»).
 2. Дневното мониторирование ЕКГ по Холтеру — информативно при наличието на летливи, а преходящей (интермиттирующей) блокада. Последното може да се дължи на тахикардией при физическо натоварване и носи името на тахизависимой блокада.
 3. Коронароангиогроафия при ИБС с цел оценка на проходимостта на коронарните артерии и е необходимо стентирования или байпас.

Трябва ли да се лекува внутрижелудочковую блокадата?

Лечение на блокади от този тип обикновено се изисква в случай, ако пациентът е разкрита основната патология на сърдечно-съдовата система. Така, при остър инфаркт на миокарда се извършва незабавна оперативна намеса (въвеждането на стента) или консервативна терапия (аналгезия наркотични аналгетици, аналози на нитроглицерина интравенозно, масивна антикоагулация и антитромбоцитарная терапия), при миокардите — противовоспалительная терапия, при кардиосклерозе с развитието на хронична сърдечна недостатъчност — диуретици и сърдечни гликозиди.

Ако причината за блокиране или нарушения на проводимостта на ножкам греда Гиса са пороци на сърцето, е необходимо да ги хирургична корекция. Артериална хипертония, особено продължително съществуващата, с високи цифри АД, изисква назначаването на адекватна гипотензивных лекарства.

Каква опасност внутрижелудочковой блокада?

Однопучковая блокада, особено ограничен, не представлява опасност в случай, че тя е причинена от основното заболяване, не проявляющимся изразени симптоми, както и не довеждат до развитието на быстропрогрессирующей хронична сърдечна недостатъчност.

А ето двухпучковая блокадата може доста бързо да се превърне в трехпучковую. Последна състояние, от своя страна, често води до пълно блокиране на провеждане между предсердиями и желудочками, и се проявява с гърчове, загуба на съзнание (пристъпи на МЕА — Morgagni-Эдемса-Стоукс). Това се нарича пълно атриовентрикулярной блокадой (AB-блокадой) и е жизнеугрожающим състояние, тъй като може да доведе до спиране на сърцето и внезапна сърдечна смърт.

С други думи, двухпучковая блокада греда Гиса, в съчетание с клинични прояви на основния кардиологического заболяване изисква редовно наблюдение на пациента, тъй като може да доведе летального., изм.

При поява на признаци на AB-блокада II и III степен на ЕКГ лекар трябва да бъде решен въпросът за инсталиране на электрокардиостимулятора, като БИВШ трябва да бъдат имплантирани дори на пациенти, не изпитващи пристъпи на МЕА с AB-блокадой II степен.

Освен пълна AB-блокада, внутрижелудочковые блокада може да доведе до фатална камерна тахикардия и предсърдно камерна. Метод за профилактика на внезапна сърдечна смърт, произтичащи от тези нарушения на ритъма, е да се редовно посещение на лекар с провеждането на ЕКГ, както и своевременно решаване на въпроса за имплантиране на ЕКС.

В заключение следва да се отбележи, че всеки от видовете внутрижелудочковой блокада изисква пълно работно време в разглеждане на лекар, терапевт или кардиолог, тъй като нарушения на проводимостта на сноп Гиса и влакна на Purkinje могат да бъдат като абсолютно безвредно и се наблюдават при здрави лица (десен крак), така и жизнеугрожающими състояния, които стационарен незабавно лечение (пълен ляв блокада, комбинация от пълна дясната с един от клоновете на лявата крачета и други комбинации).

Видео: урок блокадам на сърцето

READ  Сътресение на мозъка: симптоми, лечение, при деца, оказване на първа помощ при сотрясении

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00112 sec