Уртикария: при възрастни, деца, бременни, причини, симптоми, лечение

Какво е уртикария

Алергични реакции се проявяват по различни начини. В повечето случаи те се появяват по кожата. Най-често срещаният вид на такава алергична реакция – това е уртикария. Получила тя си име поради приликите с изгаряне на коприва. Но не винаги тази реакция свидетелства за наличието на алергии, също е причина за появата на уртикария може да крыться вътре в тялото на болния. Ако човек, освен на червени петна по кожата, забелязват, че състоянието му се влошава – трябва незабавно да се обърнете за помощ към специалист.

Причини

Развитието на уртикария предизвикват биологични процеси, не дава органи нормално да изпълнява своите функции. Следствие от това е развитието на хистамин – нещо като отрова за организма, намиращ се под горния слой на дермата и увеличивающего пропускателната способност на кръвоносните съдове, вследствие на което кожата е покрита с набъбнали и зудящими высыпаниями.

Също така причини уртикария се крият в алергична реакция на токсични вещества, съдържащи се в храната, а също и към отровата на насекоми, проникващ чрез ухапване. Е точно причината на заболяването се определя по-нататъшното развитие и дава възможност да се предскаже резултатът.

Симптоми

Важно е да знаете симптомите на копривна треска, които се характеризират с:

 • Неравномерными высыпаниями, не доставят болка, но причиняващи неприятен сърбеж. Обикновено това явление минава бързо, само в редки случаи се запазва достатъчно дълго, това зависи от продължителността на действие на алергени.
 • Заедно с сърбеж може да се появи парене, доставляющее особен дискомфорт на пациента.
 • Повишаване на температурата на тялото при уртикария е доказателство за наличието на възпалителен процес в организма.

Разновидности

В зависимост от вида на дразнещи фактори, воздействующего върху кожата на пациента, медицина споделя някои видове уртикария:

 • Слънчева уртикария има сезонен характер. Причина за възникването му са в нарушение на обмяната на веществата и излагането на ултравиолетова радиация. В редки случаи води до крапивную висока температура и ангионевротический подуване;
 • Аквагенная копривна треска възниква в резултат на контакт с кожата на пациента с вода;
 • Холинергични уртикария е последица от засилено изпотяване, в резултат на физически натоварвания или стрес. Често се проявява при посещение на места с високи температури, се проявява с цялата повърхност на кожната покривка е над талията асиметрични высыпаниями. Треска, която стана резултат от инфекциозни заболявания, също може да предизвика крапивницу;
 • Топлинна уртикария – това явление все по-рядко и възниква от въздействието на кожна покривка предмети, температурата на които е по-висока температурата на човешкото тяло;
 • Холодовая уртикария, за разлика от предишната, се среща по-често и е резултат от излагане на студ;
 • За контакт и папулезная уртикария, получил името си поради образуването на папули след излагане на стимули. Са дразнещи ухапване от насекоми, лекарства, храна, някои битови материали, например гумени ръкавици.

При назначаване на лечение се отчитат характеристиките на курса уртикария и физическото състояние на пациента.

READ  Черен кимион от хемороиди: препоръки за лечение на масло, прилагането на

Остра

Различава остра уртикария от други видове факта, че тя започва внезапно и може да се случи на всеки участък от тялото. По-често се проявява като алергична реакция, и минава доста бързо, но има случаи, когато тя става хронична форма.

Сърбеж и парене могат да доведат до крапивной треска и лошо самочувствию на пациента. В някои случаи уртикария могат да бъдат предизвикани от паразити, които живеят в организма на човека и неблагоприятни за микрофлору.

До провоцирующим фактори включват:

 • Лекарства и други лекарства, причиняващи алергии;
 • Продукти, консумирани в храната, често — млечни продукти;
 • Ухапване от насекоми;
 • Всякакви други материали, които са дразнещи, например, кожа, гума.
 • Заболяване и може да протече по друг начин и да се прояви в резултат на въздействието на други фактори:
 • При вирусни инфекции при възрастни, по-рядко;
 • Контрастните вещества, използвани при рентген;
 • Ревматизъм и промени не са в най-добрата страна на хормоналния баланс в организма.

Ангионевротический подуване

Оток на Квинке може да стане следствие от остра уртикария или да възникне самостоятелно, представлява сливающиеся мехури. По-често са изложени на лицето кожни воалите, лигавиците и на половите органи. Ангионевротический оток при уртикария може да стане причина за летального резултат, ако възникне на ларинкса.

Хронична

Заболяване, протекающее повече от 6 седмици, е прието да се счита за хронична. Все още учените не могат да определят точно каква е причината за появата на това заболяване. Неправилно функциониране на вътрешните органи може да доведе до отклонения в работата на имунната система.

Хронична рецидивирующая уртикария се проявява с пристъпи и може да бъде достатъчно дълго време в ремисия. Се увеличава през нощта сърбеж причинява безсъние и невротични разстройства, но най-често основният признак е повишаване на температурата, главоболие, а в случай на увреждане на стомашно-чревния тракт — гадене, повръщане, диария. Хронична уртикария по-често се среща при женския пол.

При бременни

Намаляване на имунитета и производство на голямо количество хормони, често предизвиква гестоз при бременни, които води след себе си крапивницу. Заболяване може да стане следствие от прием на медикаменти, храна, влияние на външни фактори и други заболявания. В повечето случаи уртикария минава заедно с гестозом.

Уртикария при бременни жени, се появява първото нещо, на корема и често е хроничен характер, поради невъзможността да вземете антигистаминный лекарство, не нанасяйки вреда на детето, както и народни методи на лечение се оказват малоэффективными. Самото заболяване, ако го е причина да не стана прием на лекарствата, детето не причинява вреда, но оставя своите следи от нездравословно състояние на майката.

При лечение на уртикария при бременни е важно да се знае точно, че това е точно тя, защото покраснениями може да се окаже заболяване на морбили, краснухи, варицела и други заболявания, нанасящи по-голяма вреда на здравето на майката и нероденото си дете. Допринасят за възстановяване на организма витамини за съдове и успокоителни чайове на основата на билки.

Лекарите препоръчват на бременните да се придържаме към специални принципите на диетата, елиминирайки алергени. Също и диета при уртикария предполага отказ от продукти, съдържащи голямо количество сол.

При деца

Уртикария при деца протича точно така, както и уртикария при възрастни, но риск за живота си тя носи много по-голяма. В детската организма почти мигновено набъбва лигавицата на органите, участващи в процеса дишане. Главоболие, повръщане и нестабилно състояние плаши малки деца, от което те започват да плачат и само го правят по-зле за самите себе си. При откриване на проява на симптомите на заболяването трябва да се обадя на бърза помощ, в противен случай резултатът може да бъде плачевно.

При откриване на уртикария при деца, трябва незабавно да разкриват алерген и да започнете лечение, тъй като заболяването може да стане хронично, а в неизмита места може да влезе странен инфекция.

В случай на заболяване в детската възраст, уртикария продължение на десетилетия, за да може да продължи да се усеща. При момичетата уртикария се появява малко по-често, отколкото при момчетата.

Опасност

Уртикария, също като в медицината уртикария – това е последица от нарушения на дейността на вътрешните органи, а не причина за това. В повечето случаи тя не оставя следи по тялото.

Опасност уртикария възниква само в изключителни случаи, когато е необходимо реанимация на пациента. Прехвърляне на уртикария се извършва само в случай, ако причината е инфекциозно заболяване, за останалите възможности за заразяване може да не се страхуваме.

Диагностика

Чрез извършване на анализ на кръвта се случва диагноза уртикария, това е необходимо за определяне на алерген. Също сданная кръвта преминава лабораторно изследване за наличие в организма паразити. Също така пациентът трябва да се отдава на урината, така че в лабораторията е в състояние да оцени правилното функциониране на отделителната система.

Рецидивирующая уртикария изисква постоянно наблюдение от лекар. Възниква необходимостта от проучване, за да разкрие фактор, причинява заболяване, и да назначи подходящо лечение, изхождайки от особеностите на протичането и благополучие на пациента. На диспансерный отчитане трябва да стане, за да лекарят може да коригира терапията поради промяна характера на заболяването. Всеки случай изисква индивидуален подход.

При изплащане на уртикария е важно да се гарантира, че болестта, изразени подобни симптоми, не е онкологией.

Лечение на

Лечение на уртикария е купировании причинного заболяване и премахването му симптоми, както и на намаляване на остра чувствителност към алергените, които причиняват появата на заболяването.

Лекарства

При ангионевротическом отеке възможно хирургическа намеса, в останалите случаи се предписват антихистаминови препарати и имуномодулатори.

За облекчаване на сърбеж и парене лекар е предписал мехлеми или кремове, които имат противовъзпалително, охлаждащи, спазмолитично ефект. Дозировка за всеки вид заболяване се подбират индивидуално, самолечение, е строго забранено. Деца и възрастни, особено за бременни жени, могат да се вземат вани с билки, и е готов за събиране могат да бъдат закупени в аптека или смесете всички съставки в съотношение 1:1. Курс терапия ще бъде 2-3 седмици.

Диета

Първото нещо при поява на уртикария, трябва да се изключат от хранителния режим на всички алергенни храни: всички червени, цитрусови плодове, ананас, орехи, краве мляко, яйца. Трябва внимателно да следи за кожни покровами, техните реакции към храни и връзката с проява на заболяването. Диета при уртикария означава пълно изключване на алкохол, тъй като той само влошава ситуацията.

Профилактика

За болестта не се появява в бъдеще, е необходимо да го отстрани причината, и самата уртикария минава без следа.

Профилактика на уртикария е, както следва:

 • Да се ограничи приемът на алергени, дори и в случай, ако при прием на добро здраве;
 • Избягване на ситуации, провеждане на стрессовому състояние;
 • Напълно да се премахне алкохолни и спиртосодержащую продукти;
 • Да се използват естествени почистващи препарати, битова химия често се превръща в основна причина за появата на алергии;
 • Влажно почистване на дома е необходима, за да премахнете централен алергени – прах;
 • Да се избягва контакт с домашните любимци, ако е налице риск от развитие на алергия към вълна;
 • При поява на уртикария от ниски температури, да обличат топли дрехи и защита на ръцете и краката;
 • Измиване на ръцете с антибактериален сапун, носят еднократна маска и да вземат антивирусни лекарства при епидемия респираторни заболявания;
 • Използват козметика не предизвиква алергии;
 • Дори и тези инфекции, като кариес, възпаление на сливиците и на ринит може да се превърне в повод за посещение на алерголог и други специалисти;
 • Носенето на дрехи свободно намаляване от естествени материи, за да се изключи триене;
 • Укрепва общото здравословно състояние и съпротивляемостта на организма към болести се препоръчва закаливанием.
 • Храни за понижаване на риска от възникване на тях алергии, препоръчва се да заври, глазура и се реже кората. При откриване на алергени в домашни условия се препоръчва да намерят дневник, в който ще бъде записано, че когато е ял, че от това може да се появи реакция под формата на уртикария.
 • За отделянето на алергени от тялото трябва да се пие не по-малко от 2 литра вода на ден.

За тези, които уртикария носи периодичен характер, се препоръчва постоянно да се държи в домашната аптечка антихистамини. Това ще сведе до минимум проява на заболяването.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00120 sec