Ефективни методи за възстановяване на зъбите

Красивата усмивка винаги е признак на успех и здраве. От нея зависи първото впечатление за човека. Защото стоматологични услуги са станали толкова популярни.

Реставрация състои се от комплекс от стоматологични действия, насочени към възстановяване на формата и функционалността повредени зъби.

Възстановяване, заедно с други пластични операции на спомага за подобряване на външния вид и се чувстват по-уверени. Има достатъчно много начини, които ще позволят да се възстанови правилния вид на зъбите и да си възвърне красотата на усмивката.

Когато е необходимо възстановяване

Феята на кост – това е най-здрав тъкан в тялото на човека. Но и те могат да бъдат деформирани по много причини. Най-често срещан е кариес. Ако по време на не да отида на зъболекар, може да започне сериозни заболявания.

Освен това, те могат да се счупят или напълно падат вследствие на травми, лошо хранене, стресови ситуации, лоша екология. Промени на зъбите стават видими – пукнатини, фрактура, потъмняване. При всеки от тези симптоми трябва да се обърнете към стоматолог за навременно лечение. Проточи това дело, не си струва. При по-нататъшно разрушаване на зъбите може да възникнат опасности за здравето.

Повод за възстановяване е тяхната кривина и захапка. Зъбната повърхност с течение на времето се размива и придобива желаната форма обичайното затваряне на челюстта. След изправяне на редица брекетами се изисква реставрирование сточенных на зъбите.

Процедурата за възстановяване на зъбите

На първо място трябва да се обърнете към зъболекар. Той не състоянието на зъбите, ще оценят степента на разграждане и ще даде прогноза за перспективите за развитие на ситуацията. Въз основа на резултатите от проучването на състоянието на зъбната редица и на прогнози за бъдещото състояние, лекарят ще предложи няколко алтернативи за лечение.

Кои от тези методи се решава само от самия пациент, идващи от своите финансови възможности и приоритети. Зъболекарят може да даде само насоки и даде подробности за всеки от начините за възстановяване.

Цялата процедура на възстановяване се състои от няколко етапа:

 • професионално почистване на ултразвук;
 • лечение на всички открити заболявания – кариес, възпаление на венците;
 • съвпадение с пациента начина на възстановяване;
 • подготовка на материали;
 • самата процедура на изграждане;
 • период на възстановяване.

Работа за пресъздаване на естественото състояние усмивка е много досадна. Лекар трябва не само подобряване външния вид на усмивката, но и функционални способности на челюстта.

С помощта на възстановяване могат да бъдат:

 • промяна на формата;
 • изтрий бичен и нередности;
 • възстановяване на емайла;
 • скриване на процепа;
 • подравняване и възстановяване на зъбната редица.

Методи за възстановяване

Разрушаването на зъбите се случва по много причини и за всеки един отделен случай се изисква своя подход на пресъздаване на оригиналния вид, като ги възстановят? Стоматологични клиники предлагат широк избор на методите за лечение и възстановяване на зъбната редица.

Може да се отбележи два вида възстановяване:

 1. Пряко. Когато всички основни действия се провежда в устната кухина и целият процес отнема едно посещение на зъболекар.
 2. Индиректно. Когато основната част от работата се извършва извън устата на пациента, и целият процес отнема известно време.

Пломбирование

Един от най-разпространените и сравнително евтини начини за възстановяване е пломбирование. Основно се използва след лечение на кариес. След реставрация на пломбата почти не се различава по цвят от емайла на съседните. Процедурата се извършва много бързо. Премахване на воссозданную част невъзможно, иначе ще бъде много силно разрушен от коронката.

READ  Симптоми, лечение и последствията от генерализирано пародонтит

Штифтовое възстановяване

Може да се прилага за всички зъби — както страничните, така и на предните. Този метод позволява да ги поправи, при всяка степен на разграждане. Болт е спицу, въведена в канал на корена. За страничните се прилага два закрепване, за предните – един. Част закрепване остава отгоре и служи като основа за пресъздаване на зъбната протеза с помощта на корони.

Този начин също е много бърза и се извършва в едно посещение на лекар. Това е перфектния вариант, ако искате бързо да постави на преден нож за един ден. Предимствата на метода е в сила да пресъздаде, възможност за извличане на закрепване, естетичен външен вид. Недостатъци може да се нарече дълъг период на възстановяване и високата цена на процедурата.

Коронки

Определяне на корони е почти операция микропротезирования. Този метод се прилага в случай на унищожаване, когато над венеца все още остава част на зъб и има възможност за прикачане на коронку.

Зъболекар подготвя за повнрхность, почиства от кариес, след това се прави на гласове.

В продължение на няколко дни е направена коронката, която ще бъде напълно повторно оригиналния си вид, съвпада с цвета само на зъбната редица.

Предимства на метода могат да се разграничат красив външен вид и здравина. Премахнете са високата травматичность, се изисква шлифоване на емайла, е трудно от първия път да постигне правилното свиване.

За изготвяне на коронки могат да бъдат използвани следните материали:

 • метал – злато, сребро, стомана, титан;
 • пластмаса, керамика;
 • металлокерамика, металлопластик.

Постоянни зъбни протези

При пълна липса се използва постоянно протезиране с помощта на мостове. Зъбните мостове представляват няколко корони, които са свързани в една конструкция.

Един от стълбовете в този случай служат на останалите. Екстремни коронки се поставят на здрави резци, а средните заместват загубените.

При този метод има много недостатъци. При инсталиране на протези е необходимо много силно стачивание здрави зъби и при подмяна на протезата им също ще трябва да се възстанови.

Под протеза ще продължи атрофия. С течение на времето венците утаи и ще се появи процеп. Това не само ще развали целия вид на усмивка, но и ще се превърне в място кичури остатъци от храна. В крайна сметка има вероятност да загуби и останалите.

Подвижни протези

Подвижни протези са най-достъпни и най-бързият метод за протезиране. Данни протези представляват пластмасова десну, на която са фиксирани протези. Може да се постави протеза и замените всички зъби ако ги няма.

С тяхна помощ може да се замени цял зъбната редица, тогава протеза носен на десну. Или няколко, тогава протеза закрепени куки на здрави зъбни повърхности. Поради сравнително ниската цена на тези протези не са с високо качество.

Много често се срещат такива трудности, като триене на венците, лош планина и выскальзывание на протезата в устата. Външния вид също оставя много да се желае. Подвижни протези изглежда много неестествено. Им се изисква постоянно да се оттеглят и да се почистват. Атрофия на тъканите под протези продължава и след известно време ще се отрази на линии на лицето.

READ  Слюннокаменная болест (Сиалолитиаз) - диагностика и лечение

Микропротезирование

Този метод е инсталирането на малка протеза, с помощта на които се променя своя външен вид. Такива протези имат вид на много тънки плочи и са изработени основно от керамика или композитен материал.

Сред тези протези могат да се разграничат фасети, люминиры, раздели. Фасети и люминиры се прилагат при естетически недостатъци на цветове и форми, с тяхна помощ може да се направи равни зъби за един ден. Раздели се с частично разрушаване.

Те са изработени индивидуално за всеки от зъбите. Преди протезированием се изисква стачивание емайл, в зависимост от дебелината на протезата и необходимите опции за възстановяване. Методът се е доказал като доста качествено възстановяване на външния вид на усмивка, но отнема време за изработка на протези и доста скъпо струва.

Реставрация

Реставрация с използването на композитни материали е всъщност пломбирование на няколко слоя. Подготовка на никоя не се изисква. Ако по-рано устанавливалась пломбата, а след това е препоръчително да я премахне и замени с нова.

Пломбата се инсталира външна страна. По ръбовете правят две малки вдлъбнатини, които са в чужбина за възстановяване. Емайл при това остава невредим. Нанася обезжиривающий и износване специални дезинфектант състава, след това вече основното пломбирование. Всеки слой внимателно просушивается лампа. Броя на слоевете зависи от големината на дефекта.

Процедурата е безболезнена и безопасна. Реставрация справя се добре с малки дефекти в цвят и форма, но е предназначена само за предните зъби.

Импланти

Имплантирането се практикува в стоматологията вече повече от половин век. Това е доста сложен и болезнен метод. Най-добре е идеална възможност за възстановяване на 1 или 2 на зъбите. Е най-крайната мярка.

Процесът отнема по-дълъг период. Основните етапи на имплантирования:

 • по-пълно изследване, което включва отдаване под наем на анализи, рентгенови снимки на челюстта;
 • изборът на подходяща импланта;
 • подготвителни процедури, ако е необходимо натрупване на костната тъкан на челюстта;
 • инсталиране на импланта се извършва под упойка, доста сложна операция и изисква дълъг възстановителен период.

След процедурата трябва периодично да отидат на лекар, за да провери как оцелява имплант.

Стъклени влакна

Това е доста нов метод за възстановяване. Благодарение на своята надеждност и сигурност стъклени влакна, се превърна в широко се прилагат в стоматологията. По своите характеристики той е подобен на дентином, по-твърда от метал, подходящи по цвят на емайла.

Стъклени влакна, се съчетават с инсталирането на щифтове. След това, като има един болт, зъбни протези пресъздават по форма с помощта на стъклени влакна.

Фотополимеры

Фотополимеры широко се прилагат при пломбировании, реставрация и установяване на корони. Модерни фотополимерные материали са много силни, имат цветова палитра, под всеки цвят на емайла.

Материалът се нанася върху подготвената четка за повърхността, лекар придава желаната форма и просушивает с помощта на специална лампа.

След това фотополимеры са полирани далеч и обтачиваются за придаване на желаната форма. В края се нанася защитен състав, който запазва цвета на смесена за дълго време.

Технология Гласспан

Тази технология също е новост в областта на стоматологията. Методът се състои от инсталация гъвкави връзки от керамика на страничните и предните резци. Използва се както за временно, така и постоянно протезиране. С нейна помощ може да се направи реставрация на повредени и липсващи зъби.

READ  Начални зъби при деца: как да се облекчи болката медикаменти и народни средства за защита

Технология е безболезнена и не изисква възстановителен период. Има възможност за използване на всеки стоматологичен материал за възстановяване.

Функционално възстановяване

Много често след възпалителни процеси в резултат на кариес или повреда на пациентите е необходимо за възстановяване на функционалността. Този процес се състои в пресъздаване на точна анатомична форма.

Това е много сложна и задълбочена работа, при която се отчитат и положение в редица, и съответствие на зъбите на противоположния редица.

Козметично възстановяване

Тази процедура е насочена към промяна на цвета на емайла и попълване на микротрещин.

Се провежда в специализирана клиника с помощта на композитни и запълващи материали.

Трае процедурата не продължи дълго. След сеанса лекар дава препоръки за опазване на белотата на емайла.

Цената зависи от избелване на материалите и сложността на работата.

Възстановяване на емайла

Емайла е покровител на зъбите от външни въздействия. При нея истончении или повреда на емайла е изложена на отрицателно на един и започва да се руши. Ако зъбите се изтриват е важно колкото се може по-бързо да мине през процедура за възстановяване на емайла.

Начини за възобновяване на емайл:

 • пломбирование малки пукнатини;
 • флуориране – нанасяне на разтвор на флуор, който отлично укрепва и възстановява емайла;
 • реминерализация – нанасяне на смес от флуор и калций;
 • прилагането на зъбни фасети;
 • прилагането на накладки.

Технологията на реставрация постоянно се усъвършенстват, появяват се нови техники и материали. Стоматология с всяка година предлагат все по-безопасни и по-малко болезнени начини за пресъздаването на красивата усмивка. Едновременно с това методи стават все по-качествени, и резултатът се запазва за дълги години.

Протези вече почти не се различават от естествените, запазени всички функционални способности, дори в най-трудните случаи.

Как да се възстанови на зъби в домашни условия

В домашни условия е възможно сами безплатно възстановяване на емайла и да я направи по-бели. Основната работа се състои в спазване на правилата на личната хигиена на устната кухина. Става дума не само за почистване, а за използване на специални пасти.

Възстановяване и поддържане на здравето на устната кухина и на емайла допринасят за стоматологични средства с голямо съдържание на флуор. Ополаскиватели, устата охрана и паста възстановяват минералния състав на емайла и повишаване на нейната.

Самостоятелно масаж на венците, балансиран режим на хранене, богат на витамини и минерални вещества, правилно избраната четка и паста, ежедневно почистване – всичко това ще позволи да се запази здравето на зъбите.

Възможности за подмяна на зъб има много. Всеки от тях по своему е ефективен. Кой от начините за възстановяване използвате, зависи от степента на разрушение, финансовите възможности на пациента и неговите приоритети.

Най-ефикасният начин е профилактика на зъбния кариес и в домашни условия с помощта на правилното хранене и хигиена на устната кухина.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00112 sec