Язва-некротический възпаление на венците: симптоми, диагноза, лечение

Язва-некротический гингивит Венсана (ЯНГВ) — инфекционно-възпалителна болест на венците. Болестта се развива от само себе си или едновременно с други патологиями, влошава се тяхната равностойност. Медицинско име заболявания – възпаление на венците Венсана.

Най-често болестта се предхожда не вылеченный катарална делене възпаление на венците, прехвърлена в по-голяма рецидивирующую форма.

Особеност на тази форма на заболяване е остро възпаление, което е придружено от язви и промени некротической форми на лигавицата на венците.

Човек с течение на времето се развиват болезнени усещания в устата. ЯНГВ бързо може да премине в етап на подострого или хронично развитие.

Най-често язва-некротический възпаление на венците, се развива в областта на предните зъби, в района на страничните зъби заболяването се проявява по-рядко. При липса на лечение на висока вероятност за преобразуване на болестта в улцерозен пародонтит.

Причините за патология

Най-често улцерозен гингивит възниква при хора, които имат намалява местен имунитет. Под влияние на негативните фактори, става болестно разширяване на колонията спирохеты Венсана и фузобактерий (при нормални условия не са опасни). В крайна сметка се развива възпалителен процес.

Патологическому допринасят за развитието на фактори на местно и общо действие. До редица местни причини включват:

 • качеството на извършване на ежедневни процедури за грижа за устната кухина;
 • честото увреждане на лигавицата на устата повредени зъби;
 • помия оборудвани протезите на зъбите;
 • неправилно инсталирани скоби;
 • продължителни заболявания, които водят до отслабване на имунната система;
 • хронична инфекция на устната кухина;
 • начални мъдреците;
 • вродени или придобити аномалии в разположението на зъбите.

Общи причини, които провокират развитието на възпаление на венците Венсана, са:

 • състоянието на хронична умора и липсата на сън;
 • гиповитаминоз;
 • общо преохлаждане на организма;
 • постоянно пребиваване в състояние на стрес;
 • излагане на радиация;
 • патология на хроничната форма (болест на сърцето, кръвоносните съдове, ХИВ и други);
 • преминаване на остри инфекции;
 • интоксикация;
 • неправилен режим на хранене;
 • вредни навици.

Има чести случаи, когато причината за заболяването, което действа веднага комплекс от фактори. Развитието на патология показва слаб съпротива на организма или присъствието на имунодефицитен вирус.

Форма и стадий на развитие

Възпаление на венците Венсана да навлезе в остра или хронична форма, различия, които се състоят в причините, симптомите и прогрессировании болест.

Остър улцерозен гингивит възниква по причина, не леченого заболявания катарального тип и с понижаване на имунитета. За тази форма на ЯНГВ е характерно рязко начало и бързо развитие на болестта. Основен признак се счита за болезнено състояние на пародонта, което затруднява почистване на зъбите и консумация на храна. Останалите симптоми се появят в промеждутък от няколко часа до 3 дни.

READ  Какво причинява чувствителност на зъбите: профилактика гиперестезии

Максималния брой случаи на заболяването се случва през зимата се дължи на отслабената на състоянието на организма по причина на сезонни заболявания.

Остра форма на възпаление на венците Венсана може да служи като първият симптом на Спин.

Хроничен улцерозен гингивит се развива в продължение на няколко години, на фона на лошата грижа за устната кухина и зъбите. През това време периодично се появява кървене и подуване на венците.

В устата присъства неприятна миризма, и се образуват язви. Постепенно се случва нарушение на устойчивостта на някои зъби. Хроничната форма на заболяването е най-често срещана сред тийнейджърите, които не се грижат за хигиената на устата.

Заболяването се характеризира с 3 фаза на протичането на:

 • лека – спокойно рамките на заболяването, при която се засяга предимно межзубные папили;
 • средно – възпаление обхваща както межзубные папили, така и безплатна десну;
 • тежък – възпалителен процес обхваща цялата десну с алвеоларна част.

В зависимост от локализацията некротический възпаление на венците се случва локализирани и генерализирано. При локализованном вид възпалително състояние се отнася за един или няколко липсващи и несвързани обекти на венците. Генерализованному тип е характерно разпространение на възпалението в областта на венците на всички зъби на едната или на двете челюсти.

Клиничните прояви и симптоматика

Началната фаза на възпаление на венците Венсана е силен и активно, симптомите се проявяват силно. Бързо в организма се случва разпространението на токсини. Това е характерно повишаване на телесната температура до 39 градуса, силно главоболие и неприятни усещания в мускулите. Местната токсични реакция на венците се проявява:

 • отеканием тъкани;
 • процесите на проникване на венците лейкоцитами;
 • първоначалните формирането на некротични промени.

Основните симптоми на ЯНГВ са:

 • зачервяване и подуване на венците;
 • болка в мястото на възпаление;
 • желая фиброзный нападение на изъявленной повърхността на лигавицата на венците;
 • некроза на тъкани краища на венците;
 • неприятен вкус и мирис от устата;
 • кратерообразные язви между зъбите и венците;
 • кървене дори при леки натискане;
 • израз на намиращи се в непосредствена близост до зъбите край на венците;
 • неприятно чувство в устната кухина;
 • увеличаване на регионарных лимфни възли и появата на болка при палпация;
 • неразположение.
READ  Какво трябва да знаете за зъбите: причини, симптоми и лечение

При проява на първите симптоми на възпаление на венците трябва да мине преглед при зъболекар.

Начини за диагностициране на

Лечение на язва некротического възпаление на венците Венсана започва след поставяне на точна диагноза. За този зъболекар провеждането на проучване на пациента, выслушивает неговите оплаквания и произвежда проверка на цялото тяло. Допълнително се назначава серия от диагностични изследвания, които включват:

 • провеждане на функционални изследвания (проба)-Писарева);
 • лабораторни изследвания (общ анализ на кръв и урина, определяне на нивото на имуноглобулин А в слюнката, идентифициране на причинителя);
 • инструментални изследвания (реопародонтография, ортопантомография).

При изплащане е важно да вторично възпаление на венците, в резултат на фона на туберкулоза или заболявания на кръвоносната система.

Често са необходими консултации от специалисти друга специализация (иммунолога, гастроентеролог, гематолога и други). Резултатите от всички изследвания лекарят поставя точна диагноза и назначава подходящо лечение.

Схема на лечение

Основната цел на лечението на некротического възпаление на венците се счита за оттегляне на неприятна симптоматика и постепенно възстановяване на пародонта. Терапията се провежда на комплекса. Лечебни дейности включват действия на местна и обща локализация. Задължително се препоръчва диетичен режим на хранене, с пълноценна съдържание на полезни компоненти и обилно пиене.

При местния лечението се провежда отстраняване на възпалителния процес на лигавицата на устната кухина, премахване болезнени усещания, отстраняване на тъкани податливи на некрозу, намаляване на интоксикация, възстановяване и регенериране на венците.

Местното лечение включва следните етапи:

 1. Аналгезия. Процедурата се извършва с помощта на инжекции с обезболяващи лекарства въздействие (инфильтрационная и проводниковая анестезия), което изисква 5% анестезиновой взвеси, 2% разтвор на Лидокаин, 2% разтвор Тримекаина, 20% аппликационной анестезия или бензокаинового гел.

 2. Обрабатывание венците антисептици. Процедурата се извършва с 3% разтвор на водороден прекис, 0,02% разтвор на Frc, 0,06% разтвор на Хлорхексидин или 0,25% разтвор на Хлорофиллипта. Предписва гаргара с антисептични средства по три пъти на ден след хранене.
 3. Дезинфекция на ръба на венците, в очаговом квартал (3% тинктура на йод).
 4. Премахване на плака некротического характер и натрупвания върху зъбите в района на поражение.
 5. Повторно обрабатывание антисептици.
 6. Премахване на венците некротични образувания по химичен начин. За това се използват апликация на разтвор на Трипсин, Химотрипсина, Химопсина, Террилитина на 15 — 20 минути
 7. Работа с медикаменти, антибактериални действия. В продължение На 15-20 минути се налагат апликации с Ируксолом, Дермазином, 1% Диоксидином, 10% Димексидом. След това процедурите се извършват самостоятелно в домашни условия в продължение на 15-20 минути три пъти на ден.
 8. По-късно 3, 5, 7 нощувки, след отхвърляне на некротични образувания се прилагат кератопластический лекарство под формата на приложения. Използват Метилурацил, Актовегин, масло от шипка, масло от морски зърнастец, витамин А под формата на маслен разтвор. Лечението се извършва самостоятелно в домашни условия е 2 — 3 пъти дневно по 15 — 20 минути.
READ  Необходимо ли е да се приемат антибиотици при имплантиране на зъби и след операцията?

За цялостното терапевтично въздействие приемат сулфонамиди, антибиотици, антихистаминови средства, витамини С и Р, стимулатори на имунната система. Допълнително към лечението се предписва физиопроцедуры (лазерно лечение, УФО, ультрафонофорез).

Пациенти с тежки усложнения, назначен допълнителен преглед терапевт, гематологом, эндокринологом, венерологом.

Последици — какво е опасност?

Лесно степен на възпаление на венците Венсана се равнява на катаральному предвид. При навременното провеждане на лечение пациентът има големи шансове за възстановяване. Но обезобразен ръб на венците, остава такъв завинаги.

Заболяване умерена и тежка степен усложнява некротическим эпителиальным разлагане. Последствие може да бъде унищожаването на контура, както венците, така и папили, и оголение вратовете на зъбите. Дори и след проведено лечение на венеца остават белези и не става деформирани тъкан.

Липсата на правилното и навременно лечение често води до преход на заболяване от остра форма на посредническа хроничен стадий, и дори в хроничен пародонтит тип. В такава ситуация на висока вероятност за загуба на зъби.

При кърмещи майки дадено заболяване причинява пародонтит, който предизвиква разрушаване на тъканите на венците и челюстните кости, абсцес, както и загуба на зъба.

Превантивни дейности

За свеждане до минимум на рисковете за образование и развитие ЯНГВ препоръчва:

 • за поддържане на здравословен начин на живот;
 • да се придържаме към балансиран хранителен прием, с пълното съдържание на важни витамини и микроелементи;
 • правилно да се грижат за устната кухина;
 • избягване на стресови ситуации;
 • редовно се провеждат профилактични прегледи при зъболекар;
 • проведе навременно лечение на инфекции, особено в устната кухина;
 • да се откажат от лошите навици.

Оставят първични признаци на язва-некротического възпаление на венците без да се съсредоточи, не може, тъй като липсата на лечение на заболяването може да стане причина за сериозни проблеми в бъдеще.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00177 sec