Миогимнастика в ортодонтия — най-добрите комплекси упражнения

Миогимнастика по ортодонтия

Повечето хора страдат от грешно в една или друга степен захапка. Някой аномалии привеждане в съответствие хапят почти незабележими и не пречат на другите, напротив, те са не само естетически, но и физиологични неудобства. Коригиране на дефекти привеждане в съответствие хапят – не е лесна задача, която обикновено изисква сериозно комплексно лечение под контрол на опитен лекар. Обаче пациентът може да помогне на себе си, редовно извършване на ортодонтическую миогимнастику.

Какво е миогимнастика

Миогимнастика – това е помощен метод, използван в ортодонтия, заедно с носенето на скоби и cap, хирургическа намеса и лазерна терапия. Техниката е получила много широко разпространение, защото на нейната ефективност, както в детска, така и в зряла възраст стоматология. Тя представлява комплекс от УПРАЖНЕНИЯ, специално проектиран за коригиране на зубочелюстных нарушения с помощта на тренировка мускулния апарат, който го заобикаля на зъбните редици.

Преди да започнете гимнастика се нуждае от задълбочено изследване и определяне състоянието на зъбите и челюстите на пациента. Най-често за тази цел се използва специален тест Рубинова. Тя се състои в това, че пациентите дават мене ядрышко орех с тегло 800 мг. Акт дъвчене продължава до тогава, докато не се появява глотательный рефлекс. При възникването му на пациента се иска плюе пережеванную маса в специална чиния, след което я изсушават се и се теглят. Нещо по-лошо функционално състояние на челюстите и зъбите, толкова по-големи пережеванные частици и по-дълго трае актът за дъвчене.

Миогимнастика може определяни на:

 1. До началото на прякото лечение.
 2. Едновременно с други методи на лечение.
 3. Като самостоятелен метод в леки случаи.
 4. След основния курс на терапия за предотвратяване на рецидив и за фиксиране на получените резултати.

Важно! Не си струва да се определи хапят чрез провеждане на упражнения и без предварителна консултация със специалист. Това може не само да не донесе желания резултат, но и влоши положението, тъй като при различни дефекти показани упражнения за различните мускулни групи. Само лекар може да определи, коя мускулна група се нуждае от тренировка.

Ефективност

Миогимнастика при спазване на всички техники и правила се смята за ефективен метод за корекция на привеждане в съответствие хапят и е призната като световен стоматологическим общност. Ефективността на този тип УПРАЖНЕНИЯ зависи от няколко фактора:

 1. Выраженности нарушения на привеждане в съответствие хапят.
 2. Възрастта на пациента.
 3. На редовността и ангажираност.

Миогимнастика дава максимален резултат на пациенти в детска възраст, които млечни зъби още не са сменили местни. Точно в тази възраст мускулите на челюстта най-пластични, а хрущял и костната тъкан все още меки.

Като самостоятелна терапия, ЛФК има достатъчно на действие в случай на нарушения на привеждане в съответствие хапят горната челюст и криви предни зъби.

READ  Корекция за привеждане в съответствие хапят с помощта на апарат Гербста

Правила

При изпълнение на миогимнастики лекарите препоръчват да се спазват редица правила и предпазни мерки. Това ще гарантира сигурността и ще помогне да се постигне възможно най-голям ефект. Обикновено в кабинета на ортодонт болен получава следните препоръки:

 1. При извършване на лечебната на физическото възпитание е необходимо да се следи внимателно за мышечным напрежение. Важно е да вземем оптимално натоварване и да не допуска появата на болезнени усещания, тъй като перетренировка може да навреди и дори да засили дефекти привеждане в съответствие хапят.
 2. Натоварването трябва да се увеличава постепенно. Не си струва да се опитват да изпълняват всички упражнения с максимални усилия. Брой повторения трябва да расте от тренировка до тренировка. Това също така ще позволи да се избегне пренапрежение и ще направи изпълнение на миогимнастики по-удобно.
 3. Въпреки това, намаляване все пак трябва да се прави с малко усилия преди появата на леко чувство на умора. Също така пациентът трябва да се стреми към непрекъснато увеличаване на амплитудата.
 4. Преди всеки подход трябва да се правят малки паузи, за да дадете на напрегнати мускулите се отпуснете малко и да се възстанови.

Понякога при достатъчно изразени челюстните промени при изпълнение на упражнения задейства специални апарати и устройства, които произвежда д-р. Те спомагат за по-бързото постигане на резултати.

Показания за изпълнение на

Освен за лечение на дефекти привеждане в съответствие хапят, има и други показания, при които се препоръчва ортодонтическая гимнастика:

 1. Хипотония на мускулите на устата и езика.
 2. Отместване на зъбни коронки.
 3. Неправилна работа ТМС.
 4. Хипотония на лицевите мускули.

Противопоказания

Важно! В някои случаи миогимнастика не се препоръчва или дори противопоказан при:

 1. Нарушения на привеждане в съответствие хапят в напреднал стадий (3 по-горе).
 2. Атрофия на лицевите или челюстните мускули, причинени от някакви патологиями.
 3. Гипотрофия челюст в резултат на някои соматични заболявания (например, рахит, причинени от недостиг на витамин Д).
 4. Неподвижност на челюстните стави.

Предимства и недостатъци на методика

Както и всеки друг метод, миогимнастика има своите плюсове и минуси. Най-основното предимство се счита за нетравматичность и възможността за лечение без използване на допълнителни приспособления. Този вид терапия не се предизвиква при пациенти никакви значими психологически дискомфорт.

За съжаление, има и минуси:

 1. За постигането на забележим резултат упражнения трябва да се изпълнява в продължение на няколко седмици върви дори месеци.
 2. При алинея тренировки бързо се случва намаление на цените, т.е. всички постигнати резултати се губят.
 3. Метод няма да даде видим резултат при преки и далечни промени.

Комплекси упражнения

Има огромно количество от упражнения за различните видове дефекти, и ние ще се опитаме да разгледа основните от тях. При всеки вид нарушения се назначава от разработен специално за тази аномалия комплекс.

READ  Помага ли Но-Spa от зъбобол или приемат се губи и да вреди?

При мезиальном прикусе

Упражнения препоръчват да изпълнява редовно не по-малко от 3 пъти на ден по 15-20 подходи.

 1. Език кликнете върху основата на ножовете.
 2. Да намалите главата кзади, челюстта, след което се свиват, а след това разжимают; език се опитват да се сдобият с до небного мъжец.
 3. Долната устна да нарани повърхността под предните резцами.

При дълбоко прикусе

 1. Пациентът е в изправено положение. Ръцете се повдигат нагоре и се опитват да ги отхвърли назад колкото е възможно по-силно. Главата също се издига нагоре. Челюстта се измъква напред, а след това се връща в нормално положение. Брой подходи трябва да бъде не по-малко от 10.
 2. В рамките на 30 дни след началото на изпълнение на това упражнение малко се променят. Долната челюст се измъква по такъв начин, че долните резци са над горните резци.
 3. Пациентът смыкает и размыкает челюст в продължение на 2-3 минути.

При открито прикусе

 1. Стиснете зъби и разжимают в продължение на 2-3 минути до появата на умора.
 2. Челюстта се свива и разжимается подобно на предишното упражнения, но пръстите на ръцете са поставени на долните резци и надавливанием пречат на движението.
 3. Пациентът с усилие на прикусывает пръчка, покрит със защитно ластик, не по-малко от 10 пъти подред.

При косо прикусе

При този дефект се препоръчва сдвигать на долната челюст точно в посоката, където е мястото на неправилно смыкание, а след това сомкнуть я с горната. Упражнението се повтаря по 15-20 пъти.

При гипотонусе кръгови мускули

Всички упражнения се изпълняват всекидневно по 3-5 пъти на ден. Желателно брой подходи – 15-20.

 1. Устните правят една тръба, като за въздушна целувка, и се държат в това положение в продължение на колко време, и след това се простират в усмивка.
 2. Устните се свиват и най-надувают бузите, пълнене с въздух през носа. След това въздухът остави без дъх, чрез надавливания на бузите, не разжимая устните.
 3. Редуват надувают пространство под долната и горната устна.
 4. Духат перо или някакъв друг предмет, като че ли задувая свещ.
 5. Пръстите произвеждат разтягане на устата в посока, при това, опитвайки се максимално свиване на устните.
 6. Тампони от памук, вълна, малък размер инвестират под долната и горната устна в района на юздите и се опитва да произнася думите.

За мускулите на езика

При непълни смыкании устни

Такива УПРАЖНЕНИЯ се препоръчва да се направи 3-5 пъти на ден по 15-20 подходи.

 1. Устните се свиват и извършване на въртене на движение на езика по двете устни.
 2. Език, водени по небето, опитвайки се да боли на всеки участък, като четка за боя.
 3. Език се поставя на долната устна и бързо смыкают на челюстта, така че горната устна как да удари за горната част.
READ  Посеребрение млечни зъби: показания, етапи на процедурата, колеги

При слабост средни мускулите на езика

 1. Език цокают не по-малко от 50 пъти по няколко пъти на ден.
 2. Две специални силиконови пръстени пуснато на върха на езика си и го средна част, а след това стисна език към небето са толкова близо, колкото е възможно. Манипулация се извършва не по-малко от 3 пъти на ден.

При слабост на задните мускули на езика

 1. Колкото се може по-често извършват извънредни изплакване на гърлото (не по-малко от 5 пъти на ден).
 2. Прозявка 5-6 пъти подред.

След подрезания езикова сухожилие

Дължината и силата на езикова сухожилие, която се нарича още излизам на юзда на езика, също се отразява на захапката, а по-точно на позицията на долната челюст, така че след хирургическа намеса се препоръчва изпълнението на гимнастика. Тази група упражнения трябва да се извършват не по-малко от 1 месец след процедурата 2-3 пъти на ден. Пациентът трябва да се направи не по-малко от 10 подходи към всяко упражнение.

 1. Език последователно потушаването на всяка от бузите си.
 2. Език последователно се опитват да се сдобият с до ръба на брадичката и носа.
 3. Език докосват до всеки зубу долния и горния зъбни серии.

При инфантильном преглъщане

Такъв вид поглъщане, при което езика се отнася до устните, е нормално за деца на възраст до 18-24 месеца, но в някои случаи навик се запазва и в по-късна възраст и се превръща в патология. Упражнения на переднеязычные мускулите, извършвани поне в рамките на 14 дни 2-3 пъти на ден, ще оправя нещата. Препоръчително е да изпълнява не по-малко от 10 подходи за 1 път.

 1. Език се от устата и пускат на него специално силиконово пръстен, което дава на лекар, а след това, като държите езика в същото положение, да извърши акта на преглъщане.
 2. Със затворена уста език потушаването на издутина под зъбите на горната челюст, в рамките на няколко минути до появата на умора.

Видео — Миогимнастика

Видео — Миогимнастика за устните и бузите

Миогимнастика, приложим ортодонтами, е ефективен и безопасен метод за лечение на аномалии и привеждане в съответствие хапят, с минимален размер на противопоказания. Тя може да се прилага както на деца, така и възрастни, но упражнение трябва да бъде строго индивидуално от лекуващия лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00082 sec