Ортодонтски апарати: пълна класификация и подробен преглед на проекти

Ортодонтический апарат – това е специална конструкция, предназначени за борба с неправилна захапка и други патологиями на разположение на зъбите.

Чрез прилагането на тези коректори могат да постигнат коригиране на най-трудните зубочелюстных заболявания.

Цел на използване

Има следните цели ортодонтски конструкции:

 • премахване на деформирани привеждане в съответствие хапят (мезиального, на дисталния, дълбоко, кръстосано);
 • подравняване на зъбната редица;
 • корекция на патологично разположението на зъбите;
 • главният челюсти с правилна форма.

Благодарение на богатството от модели, притежаващи различни принципа на действие, може би и отстраняване на проблеми за всяка степен на трудност.

Класификация на ортодонтски апарати

Всички системи за корекция може да се класифицират по няколко критерия. В зависимост от начина на определяне съществуват следните видове ортодонтски апарати:

 1. Подвижни, предназначени за носене в рамките на определен период от време, обикновено, не по-малко от 12 часа на ден. Основното предимство на използването им – възможност за формиране на правилното привеждане в съответствие хапят, в началото, когато деформация започва само да се прояви.

 2. Несъемные, изискващи носене в продължение на достатъчно дълъг период от време. Процесът трябва да бъде под контрола на ортодонт, за навременна корекция на налягане елементи на устройството на челюстите и стягане на части на изделия. Най-голямото разпространение на фиксирана апарати са получили скоби.
 3. Комбинираната, отличаващи се с цялостно въздействие върху организма. Например, ортодонт може да назначи корекция на зъбната редица с помощта на скоби и подсилване на тяхното действие с помощта на подвижни системи (ортодонтски чалми и пръчки).

Подреждане По области на въздействие се отличават:

 1. Функционални или направляващи устройства. Тяхното действие е насочено към регулиране и преразпределение на силите дъвченето на налягане. Коректор предвижда наличието на специални табели, оказващи влияние в този момент, когато се свиват дъвченето мускулите.
 2. Апарати, притежаващи механично въздействие върху зъбите. Те са необходими за разширяване на зъбните дъги, се коригира захапката, коригиране на неправилно положение на зъбите. Регулиране на силата на механичното действие се извършва с помощта на такива устройства, като ортодонтический винт, много здрава метална дъга, гумена жаден.
 3. Комбинираната коректори. Съчетават функционално и механично въздействие. Притежават голяма ефективност благодарение на съвместна работа на елементи.

В зависимост от мястото на закрепване на устройството са:

 1. Внутриротовыми. Те са за устни. Като правило, изискват носене в продължение на дълъг период (до 2 години).
 2. Внеротовыми. Лепене на външни устройства, например, предната маска, подбородочной прашка, тесни ленти отвън.

Ортодонтски системи по-голямата си част са представени:

 • вестибулярными резени, предназначени за деца;
 • брекетами;
 • капами – подвижни системи, изготавливаемыми индивидуално за всеки отделен случай;
 • элайнерами;
 • блокове, притежаващи комбинирани въздействие върху челюстта.

Всеки от ортодонтски коректори се характеризира с различен ефект, така че е необходимо внимателно да се проучи различни модели и системи, да се запознаете с конструктивни особености, принципа на въздействие и коментари, за да умело и правилно да изберете най-подходящото устройство за конкретната ситуация.

Какво трябва да знаете за подвижни ортодонтски апарати:

Дъга Първата Мед Лури

Помага за коригиране на аномално окклюзию горната част на зъбите.

Обща характеристика

Апарат първата мед лури е представена под формата на универсална сложна конструкция, която е в основата на лабиальную дъга. Принадлежи към приспособлениям несменяеми протези тип. Използва се, когато е необходима мека корекция.

В състава на продукта са включени следните елементи: основна лабиальная дъга, пальцеобразные израстъци, притежаващи пружинящим действие. Дъга, произведени на базата на пълно повторение на него зъбната редица.

Закрепва с помощта на две метални коронки или пръстени, монтирани на молярах. Всяка коронката има една метална втулка върха, необходима за определяне на дъга.

Принцип на действие

Коригиращото въздействие се осъществява чрез постоянен натиск пружинящими отростками. Те имат памет форми, вследствие на което се опитва да се върне към определен статус, насърчаване на тези осигуряване на постоянно налягане на зъбите и причинява промяна на тяхното положение.

Тъй като всеки отломък има малка механична сила, изисква корекция доста продължителен период от време.

Показания и противопоказания

Прилагането на коректор на първата мед лури е оправдано при наличието на протруссионного наклон най-високо зъбната редица. С негова помощ можете да поправите неправилно разположение на зъбите, като ги дисталния на движение.

Също ортодонтическая дъга помага да се предостави правилната позиция изплащат предните зъби.

Подготвителен етап

Процесът на производство включва следните стъпки:

 1. Предварително теглене на най-хвърля с горната и долната челюст.
 2. Подготовка на работната гипсова модели.
 3. Производство на крепежни елементи – метални коронки или на пръстените на моляры. Припаивание втулок.
 4. Изпълнението на монтаж и отстраняване на повтарящи библиотеката.
 5. Производство на дъгата. Като материал действа тел за ортодонтски апарати.
 6. Припаивание лигатурных куки, ако има нужда.

За прилагането на дъга първата мед лури изисква постоянна активиране, като най-малко 1 път в продължение на 7 дни.

Процесът на терапия

Продължителността на лечението зависи от това каква е степента на трудност патология и вида на неправилно привеждане в съответствие хапят. Наличието на малки отклонения в подреждането на зъбите и първоначален период на формиране изисква курс на лечение в рамките на 4-6 месеца. Ако развитието на патология се намира на по-късен етап, след корекция може да продължи повече от 1 година.

READ  Какво е ультраниры и те се различават от люминиров

Плюсове и минуси

Дъга има эстетичностью в носенето, съхраняващи влияние на липсата на болезнени усещания в поправителния период, компактна конструкция, благоприятства бързото привыканию до приспособлению.

Сред недостатъците отделят:

 • продължителност на терапевтичен период;
 • ограничените възможности, която предполага корекция само малки отклонения в положението на зъбите.

Дъга първата мед лури е достатъчно ефективен, когато се налага корекция на необичайно запушване на горните зъби, но в днешно време рядко намира приложение, поради изброените недостатъци.

Цената на устройството

Цената, на която е направена устройство първата мед лури, в средно 5500 .. Но цената на лечението е значително по-висока, тъй като включва обучение на зъбите, корекция и наблюдение на хода на лечебния процес.

Препоръчвам апарат първата мед лури за използване. Бих искал да отбележа, че той не предизвиква дискомфорт и адаптация преминава достатъчно бързо.

Ортодонт

Бутон Нансе

В повечето случаи помага да се изравнят по-горните кучешки зъби при деца.

Обща характеристика

Апарат (бутон) Нанса се отнася за облицовка не е подвижна приспособлениям, включва и метална дъга и пластмасов бутон, в непосредствена близост до небето. Бандажные пръстени, разположени в дъга, обхващат от всички страни се нуждаят от привеждане на зъбите.

Наличието на пластмасовите бутони е необходимо, за да закачите метални елементи в устата.

Принцип на действие

Място за определяне на тела действат нестабилна растящи зъби, разположени на горната челюст. Подравняване с помощта на бутона Нансе постига средна скорост от 1,9 мм на месец. Действие на продукта се основава на способността му да увеличите надавливания и запазването на зъбите в правилното положение.

Когато е необходимо?

Използването на устройството е показано при наличие на:

 • дистопии горните кучешки зъби;
 • за нуждите на определяне на моляров за по-дълъг период от време при прехода на гърба;
 • неправилно отглеждани на зъбите;
 • спина между зъбите на едно зъбния ред, възникнала вследствие на физиологични причини или нараняване.

Процес на изработка и монтаж

Процесът на производство на изделия Нанса включва няколко етапа:

 • подбор на пръстените » на правилния размер на специалист-стоматолог;
 • теглене на слепка с горната челюст;
 • инсталиране на пръстените » на гласове и наливане на изделия от гипс;
 • производство на тел и припаивание си към пръстените;
 • крепежни елементи на готовия апарат, който започва с монтаж на пластмасовите плочи, след което отива етап на полиране на устройството и директна инсталация на зъбите.

Процесът на лечение

След 4-5 седмици от момента на инсталация трябва да се прилагат за проверка на действието на системата, нейното фиксиране.

Апарат изисква постоянно носене по време на лечението. Продължителност на лечебния процес зависи от характера на патология. Средно тя е 3-5 месеца.

Плюсове и минуси

Сред предимствата на използването на бутона Нансе може да се нарече осигуряване на ефективна защита от смещений на зъбите при възникване период в зъбния ред, бърза адаптация.

Освен това, той притежава висока эстетичностью, способността да усилва въздействието, оказываемое други ортодонтическими системи.

Обаче тази система изисква внимателни грижи, също трябва да се откаже от яденето на определени продукти, които могат да навреди на конструктивни елементи.

Устройство Нансе много ефективно, когато се изисква привеждане еднакво разположени неправилно са израснали в по-горните зъби. Но други аномалии се препоръчва лечение чрез инсталиране на други устройства.

Цена

В стойността са заложени цените на материалите, използван за производство на устройства в процеса на монтаж и консултация от специалист. Средната цена на лечението е около 14 хиляди евро.

Устройството Эйнсворта

Ортодонтический апарат механично въздействие.

Обща характеристика

Е облицовка не е подвижна дуговым устройство. В дизайна са включени пръстени или корони, касательная тел, вертикални тръби, които опорна функция, пружинящая дъга.

Принцип на действие

Основна роля в този адаптация получи дъга. Тя согнута по този начин да се повтаря линията на зъбната редица.

Действие на дизайн се основава на стремежа дъга към предишната си форма, поради което за нея се измества всички притурки към съставките на устройството на зъбите. Регулиране на силата се извършва от лекар.

Показания за инсталиране

«Эйнсворт» притежава гъвкавост в прилагането и може да се използва за решаване на повечето проблеми, свързани с захапка.

Процесът на производство и закрепване на

Процедура на вземане основава на няколко етапа:

 • подготовка на гипсового слепка челюстта;
 • изготвяне на гипсова модели, тръби и проводници;
 • прилепнала, декорация и залепване на елементите, тяхното монтиране на гипсовую модел;
 • изготвяне на дъга;
 • инсталиране на готовия дизайн.

Преди да инсталирате устройството, трябва да се отстранят зъбната плака и зъбни камъни.

Процесът на терапия

За ефективността на лечението е необходимо да се следват всички изисквания и препоръките на лекар.

Продължителност на стаж за приспособяване » е от 1 седмица до 1 месец. В този момент е важно да не консумират храна, която е благоприятна за появата на болезнени усещания, внимателно да се грижат за устната кухина, да се насладят на успокояващ и дезинфектанти отвари, болката, определен от вашия лекар.

Освен това, повече от 1 път в седмицата трябва да се подложи на контрол от лекар.

READ  Как да се прилагат Хлорофиллипт при стоматити: подробна инструкция

Плюсове и минуси

Дъга Эйнсворта се характеризира с надеждност, индивидуалност модели за всеки пациент, гарантиран резултат, постоянен контрол на лекар, вариативностью действия.

Недостатъците на използване на крият във факта, че телефонът е доста забележим, изисква дълго привикване, сложни грижи, дълъг процес на обучение, не се изключва възможността за допускане на лекар грешки.

Достатъчно е ефективен при промяна на повечето зубочелюстных заболявания. Има точност на въздействието.

Цена на лечението

Цената на инсталиране, услуги по еженедельному контрол и последващо извеждане средно от 10 до 15 хиляди.

Коректор Гербста

Отнася се за облицовка не е подвижна ортокорректорам.

Обща характеристика

Апарат Гербста се различава сложно устройство. Основната цел е да се определи тежки нарушения, бр.

Ортосистема се състои от отправните корони и две шарнирных греди.

Принцип на действие

Действие на устройства на базата на това, че постепенно назначаване на долната челюст напред се извършва в резултат на нейното принудени постоянно напрежение. Различава бързината на предоставяне на действие.

Показания за инсталиране

Е Предназначен за лечение на дисталния привеждане в съответствие хапят първи клас.

Подготовка и монтиране на

Преди инсталацията е необходима по-подробна подготовка на зъбите. Трябва да се лекува проблемни моляры, подмяна на стари и ненадеждни пломби.

След това следва етап облекчаване на библиотеката челюстите и ги изпращане на майстори за производство на тела.

Процесът на лечение

Ортоустройство има постоянен беспрерывным експозиция, допринасящ за постигането на гарантиран, положителен и доста бърз резултат, възможност за точно прогнозиране на резултатите от прилагането, по-бързо опасността.

Основните недостатъци е наличието на bulkiness и малък эстетичности.

Цена

На крайната цена На тела оказва влияние и вида му. Така че цената може да варира от 4500 до 30 000 евро.

Конструкция Франкел

Регулатор функции Франкел е двухчелюстным подвижна устройство, включващ в себе си сложен метална рамка, щечные щитове и лабиален пелоты.

Принцип на действие

Елементи от конструкцията упражняват въздействие в областта на отделни мускули, издънки и парцели на зъбната редица. Благодарение на това се нормализира апикальный основа, окклюзионное стойност.

Процесът на лечение

Продължителността на лечение зависи от това, колко сложна патология. Също така от значение е и възрастта на пациента: с какво той е по-малко, толкова по-голяма ефективност на лечение. Малки отклонения в средните, които се елиминират в рамките на 4-8 месеца, а за коригиране на по-сложни заболявания нуждае от 1-1,5 години.

Цена

В зависимост от това, какъв тип дизайн е необходим за лечение, стойността на регулатора Франкел може да достигне от 7 до 18 хиляди.

Продуктът Дерихсвейлера или Норда

Апарат Дерихсвайлера се отнася за облицовка не е подвижна винтовым ортодонтическим системи, оказва механично действие. Неговият дизайн включва в себе си плочата, на която са подсилени с корони и пръстени, и винт.

В някои случаи в дизайна и включва различни пружини и лостове.

Подготвителен етап и настройка

Процесът на производство включва следните етапи:

 • получаване на гипсова модели на челюстите;
 • производство на крепежни елементи;
 • проверка и отстраняване на оттиска;
 • повторно изготвяне на гипсова модели на базата на оттиска;
 • моделиране небного основа, за укрепване на метална арматура и винт;
 • инсталиране.

Има голяма ефективност при лечението на отделните заболявания.

Шейпър привеждане в съответствие хапят Башаровой

Шейпър е предназначен за своевременно коригиране на аномалии привеждане в съответствие хапят.

Принцип на действие

Устройство Башаровой се отнася до приспособлениям механичен тип. Дизайнът му предполага наличието на специални пружини и винтове, оказване на натиск на правилните места.

Показания за инсталиране

Прилагането на коректор се дължи на необходимостта от коригиране на сагиттальных аномалии привеждане в съответствие хапят.

Процес на изработка и монтаж

Преди създаването на устройства лекар се извършва изземване на всички необходими мерок. В специална лаборатория за постигнатите резултатите от измерване да се възпроизвеждат челюстта на модели.

След това идва фазата на приготвяне на восъчни прототип на устройството. Само като се уверите в точността и верността на всички елементи, да се променят восък на настоящия материал.

Процесът на лечение

Продължителността на лечението може да остане в рамките на 1-2,5 години. Това се отразява тежестта на патология. Трябва внимателно да следят за конструкция, за да се ускори процесът.

Предимства и недостатъци

Апарат Башаровой се различава сравнително малка стойност, за липсата на необходимост от непрекъснато наблюдение от лекар, получаване на стопроцентного резултат.

Сред минусите заслужава да се отбележи наличието на болезнени усещания, възникващи в периодът за приспособяване,, относителната видимостта на устройството, сложността грижи.

Цена

Средната цена е около 7-10 хиляди евро.

Устройството Гуляевой

Се отнася до приспособлениям оказва комбинираното действие.

Уникална несъемная конструкция се състои от стоящи коронки или пръстени, които са запоени ръкав и дъга, както и наклонена равнина.

Принцип на действие

Основният действащ елемент – дъга, която упражнява механично въздействие, благодарение на което се коригират нередности на зъбната редица.

Показания и противопоказания за инсталиране

Прилагането на тази ортоконструкции е показано в случаите на:

 • неправилно положение на зъбната редица;
 • наличието на несъответстващи размери на челюстите;
 • на дисталния привеждане в съответствие хапят;
 • прогнатического привеждане в съответствие хапят.
READ  Как да се идентифицират и да се лекува стоматит при новородени и кърмачета?

Забранено е използването на устройства, ако пациентът е с хронично заболяване пародонтоза, кариес.

Процес на изработка и монтаж

Процедура на вземане на хитрост е дълга и многоэтапной. Тя включва следните стъпки:

 • диагностично проучване на устната кухина;
 • теглене на библиотеката и определяне на степента на отклонение;
 • изпращане на данни в лабораторията за производство на крепежни коронки или пръстени;
 • определяне на готови фундаменти и повторно теглене на библиотеката;
 • изготвяне на гипсова работна модели на челюстите;
 • формиране на дъгата и всички крепежни елементи;
 • изготвяне на наклонена равнина, която е кръгла и издължена форма;
 • монтаж на конструкция.

Процесът на лечение

Плоча Гуляевой се препоръчва за лечение на аномалии при деца на възраст не повече от 12 години. Продължителността на лечението е средно от половин година до година и половина.

Цена на въпрос

Това устройство е малка цена, за разлика от други подобни устройства. Средната цена е 1200 евро.

Цената на цялото лечение ще достигне 7-10 хиляди евро.

Конструкция Энгля

Несвалящи ортодонтический апарат Энгля представен в ортопедична форма на дъга, предназначението на която е да се определи нарушение на зъбни редове или привеждане в съответствие хапят.

Конструкция тела се състои от еластични телени дъг, куката, бандажных пръстени, серво межчелюстной гума на сцепление.

Принцип на действие

Действие на ортодонтски коректор се основава на използването на различни силови въздействия, предоставени механизъм дизайн.

Защо да се поставя?

С помощта на коректор на Энгля могат да бъдат премахнати почти всички видове заболявания, свързани с неправилна захапка или изкривяване на зъбната редица.

Процесите на производство и инсталационните стъпки

Процесът на производство е, както следва:

 • теглене на оттиска с челюстта;
 • леене восък или гипсового слепка;
 • изготвяне на коронки или пръстени, присъединяване на тръби;
 • почистване, полиране и събиране на цялата конструкция.

Предимства и недостатъци

Сред предимствата на отделят гъвкавост, лекота на използване. Към недостатъците се отнасят: възможност за появата на странични ефекти, проблеми в провеждането на хигиена на устната кухина.

Цената на курса за лечение

Цената на лечението включва: консултации със специалисти, изготвяне на конструктивни елементи, припасовку, поемане на коректор, контрол на процеса на лечение и корекция. Минималната цена е около 2500.

Устройство Мершона

Лингвальная дъга Мершона се отнася за облицовка не е подвижна ортодонтическим устройства. Продуктът включва основната дъга и пръстени, които опорна функция.

Принцип на действие

Действие ортокорректора е оказването на лек натиск върху зъбите, което позволява постепенно да ги върне в правилната позиция.

Когато се прилага

Ортодуга се прилага при наличието на мезиального, на дисталния и дълбоко видове привеждане в съответствие хапят, струпване на зъби, прекомерно развитие на горната челюст.

Производство и монтаж на

Могат да се разграничат следните фази на производство:

 • теглене на най-хвърля на челюстта слепочными лъжици и силикон;
 • изготвяне на работна гипсова модели;
 • производство на основни елементи на конструкцията;
 • връзка на всички части и ги полиране;
 • закрепване и инсталация на апарата.

Процесът на лечение

Продължителността на лечението е в рамките на 6-12 месеца.

Плюсове и минуси

Дъга Мершона притежава висока эстетичностью, незаметностью дизайн, щадящо оказване на коригиращо въздействие.

Сред недостатъците можем да споменем възможността за коригиране са само малки отклонения и може да измине дълъг период на лечение.

Цена

Цената на устройството е демократична в сравнение с други подобни и е около 2100.

Конструкция Персина

Апарат Персина е подвижна функционално устройство, с комбиниран ефект.

Препоръчва прилагането на устройство за лечение на запушване на дисталния тип.

Устата охрана Шварц и Бынина

Устата охрана се отнасят към функционални подвижни устройства. Те осигуряват вестибулярное преместването на горния край на зъбната редица и дистальное изместване на долните зъби. Дизайн включва в себе си пластмасова основа и склонни на равнината.

Източник действия – наличие на съкратителната способност, присъща за дъвчене мускулатура.

Устата охрана Бынина и Шварц се прилагат при обикновенните небном прехода на ножовете.

Накусочная плоча Катца

Ортодонтический коректор представен под формата на подвижна табела, предназначена за прилагане на горната челюст. Конструкцията се състои от пластмасова наклонена равнина и лента перекидных кламмеров.

Действие устройства е следният: става отклонение на долните предни зъби в момент, когато са в контакт с наклон защитник, след това трябва да ги частично потапяне в альвеолу.

Прилагането на плочи Катца е показано при необходимост от премахване на дистальный захапка.

По този начин, ортодонтски апарати са представени много модели, всеки от които се характеризира със своите функции и принцип на действия и има за цел да решават задачи от всякаква степен на трудност.

Преди избора на устройство трябва да се запознаете с всички показания и противопоказания за неговото приемане, за да се предотврати настъпването на тежки усложнения. Широка гама позволява да изберете най-подходящото за функционалност и цена на устройството.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00119 sec