Остеосаркома челюстта — каква е прогнозата за лечение на една от най-опасните тумори?

Медицински термин, с края на «omagh» означава подуване и остеосаркома (остеогенная сарком) челюстта изключение от това правило не е.

Категория на тези тумори е, че при съмнение за тях бледа дори видавшие всякакви видове лекари-специалисти.

Названая така поради сходството в разрез с бяло-розов рибено месо («сара» означава: месо), сарком на всяка локализация, с произход от низкодифференцированной (за разлика от рак) на тъкан, се държи изключително предвидим, т.е. агресивно.

Тя е склонна към сверхбыстрому растеж и по нищо не сдерживаемому разпространение – инфилтрация (проникване в близост до намиращи се на тъкани с бързото им унищожаване). Освен това, структурата и структура на тези тъкани не «впечатления» на саркому не произвеждат и «разкаяние» не предизвикват – тумор е всеяден.

Дори иссеченная най-добросъвестен начин и потискане на изключително благотворно мощен ионизирующим радиация тя възниква отново – рецидивирует мълния метастазируя в най-ранните фази на тяхното развитие.

Като се има предвид изключително злокачествени свойства, остеогенная саркома е опасно за живота състояние и мерки за оздравяване на пациента изисква най-твърди и решителни.

Развитието на тумор на челюстта — ярък пример за саркома, като такива.

По-често – без причина

Етиология остеосаркомы челюст (тумори, отглеждане на костите си) все още доподлинно не е ясно. Най-често тя се появява без никаква видима причина.

Що се отнася до причините за «невидими», а след това се смята, че за взрив на активността на делене слабодифференцированной на съединителната тъкан (строма на челюстната кост) трябва да е едно от условията или тяхната комбинация под формата на:

 • радиоактивно или друг радиация;
 • намаляване както на местно, така и на общото ниво на имунитет;
 • грешка в наследствени структури, което довежда до мутации;
 • сверхсильного влияние върху кост с промяна на нейните свойства (категория фрактура или друго деструктивно въздействие, включително нагноительные състояние и предишни доброкачествени тумори от същите структури: эндохондрому, остеохондрому).

Допринасящи фактори е наличието как общесоматической патология в организма на пациента, така и ниското ниво на живота му (и култура на тялото, в частност).

Зарождаясь в недрата на една от челюстите на остеогенная сарком особено активни в етап на силен растеж на костите (на възраст от 10 до 20 години за децата, и особено пубертатный период), не знае милост нито за мъжете, нито за жените (удря, обаче, на първо място до 2 пъти по-често, поради наличието в тях на по-голям брой рискови фактори). Лицето отличава се с по-висок за възрастта си ръст и се разболяват по-често.

READ  Ketanov от зъбобол: как да приемат, противопоказания, ръководство за употреба

Развитието на остеосаркомы на горната челюст се наблюдава в три пъти по-често, отколкото на дъното.

Характеристики клиника

Тъй като тумор активно инфильтрирует съседните органи, а след това и показва, че тя самата много остро. При изцеждане на кръвоносните съдове се нарича интензивен венозна васкуляризация, поражението на стволовете на нервите води до проводниковым главоболие на тяхното движение, както и при улавяне на процеса на трахеята са инициирани нарушения на дишането.

Според общоприетата класификация симптоми остеосаркомы челюстта зависи от:

 • етап на развитие на процеса (с увеличаването от I до IV);
 • форми на тумор (остеолитической, остеопластической или смесени);
 • степен на злокачествено заболяване (високо, ниско или средно);
 • характер на потока (локализиран или метастатичен).

Има значение и локализацията на тумора (тя или централна или периферна).

Първичен момент на възникване на болката при остеосаркоме може да се отброява колко дни, така и през годините (от тук закъсняло апел за помощ към лекарите и тяхното безсилие да помогне). При нижнечелюстной локализация те се появяват по-рано, придружен иррадиацией в близо разположени зъби. Дебютира сарком обикновено нощни болки ноющего характер.

По-нататък нарастването на зъбни болки, се наблюдава гиперемия венците, често придружени от сърбеж в нея превърне в насипно състояние на зъбите, имат проблеми при смыкании челюстите по време на дъвчене на храната. Изчезва ефектът от прилагането на аналгетици.

Експоненциална е деформация на лицето поради неговата оток, придружен или влошаването на състоянието болка чувствителност и значително печата включени тъканите, или неговата загуба (във вариант с брадичката си говорят за синдрома на Венсана).

Конни надбягвания на температурата в случай остеосаркомы и достатъчно типични. Ако в началните етапи на развитие на неговото изкачване се случва рядко или изобщо да не се наблюдава, а след това по отношение на нарастване на интоксикация и облекчаване на защита на организма, появяват се вибрации от субфебрильных показатели, продължаващите няколко дни, до нормалните. При разпадането на тумора цифри достигат 40⁰ C, продължаващите на това ниво значително време (особено при инфицировании на тъканите вследствие отслабване на имунитета).

READ  Грижи за зъбите и хигиена на устната кухина: съвети и нюанси

От общи симптоми, които показват остеосаркому, отбелязва прогресивна слабост с апатия и изпотяване, намаляване на работоспособността, раздразнителност, признаци на слабост на имунитета и поражението на лимфната система (лимфаденит, причинена).

Локални признаци на централната остеосаркомы служат за знаци за участие в процеса на структури от съседните области: при смяна на синусите на носа е затруднено носното дишане, сукровичные секрет от носа, при разпространението на орбита – экзофтальм.

При алвеоларна локализация на тумора се наблюдава слабост на челюстните структури, лесно повреждающихся по време на хранене, с появата на пукнатини и язви на лигавицата, в резултат на вторична инфекция. В този случай, деформация на лицето може да се случи дори и в началната фаза на заболяването.

По-късно опухолевое образование проявява периоститом челюстта, гиперплазией костната тъкан, загубата на зъби, разстройство на речта функция.

Характеристики остеогенной саркома при децата е супер-бърз до взривни темп на растежа на масата на новообразувания (във връзка с активно формиране и бързото нарастване на съединителната тъкан) и често рецидивирование заболявания.

От диагностика – лечение

Въпреки многото диагностични техники и методи (като се започне с физикального и завършвайки с най-съвременни, произвеждани в научни лаборатории) разпознаване на челюстната остеосаркомы е нещо маловажно, а в началото на деня е почти невъзможно поради неявяване на болния, който пациента да стане не бързам.

При първичния проучване на такъв «края» на пациента се откриват симптоми, които могат да насочат към най-различни заболявания (и не само стоматологични): гипертермию, лимфаденит, причинена и други.

И само онконастороженность зъболекар, гледачите пациент с изразени болки вследствие на бързо развиваща тумор на челюстта, води до решение за незабавно извършване на експресна диагностика, включваща:

 • проучване на онкомаркеры (гистоцитологию и цитохимию на кръв и тъкани);
 • рентгеново изследване, компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс, допплеровскую ангиографию, УЛТРАЗВУК.

Но дори и метод биопсия на тъкани и остеосцинтиграфия (изследване на костната тъкан с прилагането на радиоактивен технеция 99Tc) не е в състояние да даде точно отговорът на въпроса за природата на тумора.

READ  Иригатор за устата: кой е най-добре да избера?

Изчерпателно метод на лечение на остеогенной саркома на челюстта в този момент от време, също не е на разположение. Защото излишно е трудно въздействие на бивш разсадник ионизирующим радиация след радикално хирургично иссечения тумори, също може да започне дегенерация на тъканите, както и хирургична травма (в съответствие с этиологической теория за възникването на тази патология).

С оглед на високата устойчивост на клетките-перерожденцев като изрязване, така и към химиотерапевтическим лекарства, метод на химиотерапия и не трябва да се счита успокояващо.

Метотрексат в комбинация с Лейковорином, Доксирубицином, Ифосфамидом, Эпотозидом, Адриабластином, Цисплатином и Карбоплатином, използвани като химиопрепаратов за потискане на метаболизма останали атипични клетки, нанасят чувствителни щети на състоянието и без това страда тялото, което води до нарушения в храносмилането и менструалния цикъл, оплешивяване, което води до появата на язви и друго.

В процеса на комбинирано лечение и след него специално внимание трябва да се обърне диагностициране на наличието на метастази на тумора, които са най-често откривани в белите дробове.

За последствията и прогнозата

С оглед на началото на началото на метастатичен активност, склонност към рецидивам, устойчивост на повечето от методите на лъчевата и химиообработки и чести усложнения и заболявания като сепсис, смъртта настъпва в голям процент от случаите. IV етап на саркома включва цифра 5-годишната преживяемост на ниво не повече от 20%.

Към факторите, благоприятствующим на прогнозата, са:

 • възраст на не повече от 50 години;
 • ниска злокачественность тумори;
 • малки размери новообразувания;
 • пълна липса на метастази.

Превантивни мерки

Профилактиката включва мерки за защита на организма от радиоактивни лъчения, както във военно, така и в мирно време, култура на тялото, редовното лечение соматични заболявания и методично (не по-рядко от два пъти в годината) преглед на устната кухина специалист-стоматолог.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00109 sec