Проводниковая анестезия в стоматологията — видове и характеристики

Същността на анестезия се състои в блокиране на някои нерви, които служат за провеждане на болка импулси. По време на анестезия мозъкът не получава сигнал от източника на болка, така че човек се чувства нищо. Проводниковая анестезия се прилага не винаги. Често я обединявайки при оперировании крайници, половите органи, херния (на слабините, бедрото), на щитовидната жлеза. Също проводниковый анестезия е широко използван в стоматологията. Изборът на анестезия зависи от индивидуалните особености на всеки пациент, тип операция, съпътстващи заболявания.

В хирургия на тази част от операцията предвижда лекар-анестезиолог. Той следи за показателите на пациента, които отразяват работата на органите и при случай могат да определят по-слаб ефект на анестезия. В такъв случай лекарят бързо нормализира организма, чрез добавяне на анестезия.

Характеристики на проводникового анестезия

Този вид анестезия се предполага въвеждането на упойка чрез инжектиране в място, в близост до нервом, който иннервирует (доставя нерви) оперируемый парцел устната кухина. По този начин се блокира чувствителност.

Този вид анестезия се счита за предпочитане в стоматологията, тъй като това е малък списък с възможни нежелани реакции. Силна проводниковая анестезия обезболява в продължение на 6-8 часа, в стоматологията и същи използва по-малко агресивен анестезия.

Проводниковая анестезия, по нищо не отстъпва на други методи на обезболяване в стоматологията. Има отделни видове анестезия за горната и долната челюсти, които да отговорят на разположение на нервите в различните области.

За облекчаване на болката горната челюст най-често се използва инфраорбитальную упойка, което предполага въвеждането на упойка под очната ябълка. Също така използват туберальное аналгезия, която се осъществява чрез въвеждане на разтвор на хълма горната челюст.

Долната челюст се лишава от чувствителност аподактильным и внутриротовым пътища. При аподактильном метод на лекар не се отнася до пациента, се въвежда иглата в област на изключителна местното зъб. Внутриротовой анестезия предполага нащупывание мястото на убождане.

Аподактильные начини представяща анестезия

 1. Начин Верлоцкого. Иглата се вкарва в гънка, която се появява при натягивании крыловидно-нижнечелюстной сухожилие. Въвеждането се извършва по средата между зъбите на мъдростта.
 2. Начин Вейсбрема. Процедура включва инжектиране упойка в нижнечелюстное издигане. Това превъзходство се намира на вътрешната повърхност на клона, точно над костния мъжец.
 3. Начин Кадочникова. Този анестезия препоръчва в случай, когато е затруднено отваряне на устата. Лигавицата на пробива на дълга игла върху големия позадимолярным триъгълник, насърчаване на торусу, задълбочаване на 3-3,5 см и се инжектира упойка.
 4. Начин На Гау-Гейта. Иглата се вкарва в срединную зона междинни връзки през мастната тяж. Разтворът се отделят в шийката на мыщелкового процес. Така обезболиваются всички три клона на нервите на долната челюст.
 5. Начин на Акинози. Игла се инжектира при сомкнутых челюстях в челюстен ръб на венците. Упойка трябва да влязат в тъканите на простора между верхнечелюстным бугром и клон на челюстта. Изисква бавно въвеждане на разтвора. Облекчаване на болката се дължи на дифузия (главните клони на нерва се намират много близо до тази област).

На долната челюст може да се обезболить отвън. Категорично се забранява да прилагат техники за обезболяване на горната челюст към долната, и обратното. При разработването на тези методи спазват особеностите на структурата на всяка челюст и нервни връзки.

Внеротовые методи представяща анестезия

 1. Поднижнечелюстной. Иглата под долния ръб на долната челюст. Обезболиваются нижнечелюстные нервите.
 2. Подскуловой. Можете да въведете иглата преди колезком (под скуловой дъга), на нивото на средата на траго-орбиталните линии или в предната част на ставния една къртичина под скуловой дъга. Така обезболивается целия нижнечелюстной нерв близо до овалния отвор.
 3. Позадичелюстной. Иглата се вкарва на сантиметър по-ниски от сосцевидного процес, близо до задния ръб на долната челюст. Недостатък на метода е необходимостта от пробиване околоушную жлеза. Също така е възможно увреждане на голям плавателен съд.
 4. Впередичелюстная. Лекарят въвежда иглата в медиальную повърхността клони, отвежда към ъгъла на устата и се задълбочава 1,5 виж

Проводниковая анестезия дава възможност за комбиниране с обща или спинална, когато е необходима не само за облекчаване на болката, но и релаксация на мускулите.

Като правят проводниковую упойка

Този вид анестезия на зъбите се препоръчва в случаите, когато пациента е необходима цялостна хирургическа намеса. Най-често това са обстоятелствата, при които лекар е необходимо да се премахне зъб чрез рязане на венците. В този случай проводниковый анестезия осигурява изтръпване на цялата бузите.

READ  Какво е подрезание юздите на горната устна и защо нужда от пластмаса?

Функция подобна на анестезия е в състояние да блокира цялата протяжность нервно багажника. Това осигурява силен и по-силен ефект дори при най-сложни стоматологични манипуляциях.

Етапи представяща анестезия:

 1. Изберете мястото на пробива, което ще съответства на желаната техника. Много важно е бягство големи съдове.
 2. Иглата се вкарва до кост, разтягане на определена по метода на разстояние. Обикновено се инжектира 50-100 мл упойка.
 3. Най-често се изисква постепенно въвеждане на разтвора при вытаскивании игла, въпреки че някои методи може да мине без това.

Някои методи за извършване на анестезия осигуряват попадането на разтвор направо в нервен сноп, други са диффузией при въвеждането на упойка в следващите тъкан.

Усещания при проводниковом наркозе

Първият признак на действие представяща анестезия е леко изтръпване на мускулите и чувство на тежест. В стоматологията се използват такива лекарства и дози, които са в състояние да обезболить област в рамките на минути.

Запушване на периферните нерви чрез проводникового анестезия почти на 100% безопасна. Остава риска от инфекция, но той минимизирован в условията на абсолютна стерилитет. Също така на мястото на инжектиране може да се появи хематом, поради повреда на съда. Подобни най-често се случва, когато пациентът приема препарати, намалява съсирваемостта на кръвта.

След лечение чувство на мравучкане се запазва. Чувствителност ще отсъства за известно време (в зависимост от реакцията на пациента към лекарството). Някои хора лошо възприема анестезия, усещане за болка може да се появи по време на процедурата. Трябва да уведомите вашия лекар, той ще направи допълнително инжектиране.

Продължителност на ефект при всеки пациент е индивидуална. Пълна липса на чувствителност понякога се задържа с часове. Риск от увреди нерв е по-малко от един процент.

Видове представяща анестезия

Опитен стоматолог знае всички техники, които позволяват обезболивать едни или други участъци на устната кухина. При сложни операции с помощта представяща анестезия може да се наложи стимулация на нерв.

Продължителност на анестезията зависи от характеристиките на нерв, който анестезируется, анатомията на тялото на пациента, функциите на препарата и дозировката. В стоматологията се използват периферическую и на централната проводниковую анестезия.

Видове периферни анестезия:

 • подглазной (прокалывается подглазное дупка);
 • туберальный (альвеолярные дупки);
 • небный (небное дупка);
 • резцовый (резцовое дупка);
 • мандибулярная (нижнечелюстное дупка);
 • ментална (подбородочное дупка).

Централна анестезия предполага обкалывание крылонебной и подвисочной дупки (анестезия багажника верхнечелюстного и нижнечелюстного нерв).

Периферна анестезия

Инфраорбитальная анестезия

Целта на анестезия – блокира периферните клони подглазного нерв. Топ зубное сплит се състои от по-горните альвеолярных нерви (на предните и средни), които са свързани със зъбите, венците, надкостницей и кости.

Инфраорбитальный анестезия се инжектира в подглазное дупка. Може би внутриротовое и внеротовое въведение. Внеротовой метод предполага въвеждането на упойка през бузата подглазное отвор и канал. Подобно на аналгезия ви позволява без дискомфорт лечение на резци, кучешки зъби, премоляры.

Внутриротовой метод е въвеждането на иглата през удължат този първи гънка между корените на централната и страничните резци (на горните). По този начин не може да попадне игла в подглазничный канал, защото обезболивается идва при дифузия упойка.

При провеждането на инфраорбитальной упойка има риск да увредят кръвоносните съдове, което ще доведе до появата на хематом. Размер на хематом ще зависи от степента на увреждане, както и структурата на тъканите, в които се е случило кръвоизлив. При патологиях съсирване на кръвта и кръвното налягане, подобно усложнение може да бъдат сериозни.

Ако лекарят боли с игла багажника нерв, е възможно посттравматический неврит. Когато иглата през канал попада в орбита, се развива диплопия (раздвоение на видими обекти). При тежко въздействие може да навреди на очната ябълка. В случай, когато в орбита, попада упойка, възниква оток на долния клепач, обезболиваются мускулите, нервите, очите. Понякога се развива ограничена исхемия на кожата (недостатъчно кръвоснабдяване).

Туберальная анестезия

Други части на горната част на сплит – задните горни альвеолярные нервите – излизат през канали в бугре горната челюст (задната повърхност челюстен кост). Тези нерви предават сигнали от моляров алвеоларен процес, го лигавицата и някои от синусите.

READ  Тиранти Damon: иновативна система за корекция на зъбната редица

Внеротовой туберальный анестезия предполага въвеждането на местна упойка в областта на задната повърхност на бузите-алвеоларен гребен по протежение на горната челюст. По-късно 5-10 минути идва аналгезия горните альвеолярных нерви.

Внутриротовой метод туберальной анестезия предполага въвеждане на игла под гънките на втория моляром, или отзад от бузите-алвеоларен гребен. Иглата се движи до кости, по протежение на горната челюст. За да не навреди на кръвоносните съдове, лекар по време на насърчаване на игла пуска упойка, смещая им. По този начин, чувствителност, лишени от горните моляры и мазен алвеоларен процес.

Усложнение туберальной анестезия може да стане увреждане на съда и образуването на хематом. Особено често подобно се случва при внутриротовом наркозе. При използването на средства с ефект на стесняване на кръвоносните съдове може да бледнеть лицето.

Плексуальная анестезия

Топ зубное сплит представена съединение предни, средни и задни луночновых нерви. То се намира в алвеоларна отростке над корените на зъбите. За да обезболить тази област, иглата се вкарва в подвижното част от лигавицата на гънки, насърчаване на костта над страната нож доставка и клыком, първо и второ премолярами.

При това положение иглата упойка се инжектира много бавно и внимателно. Това се дължи на чувствителността на следващите тъкани, които могат лесно да се нарани и да предизвика болка. Плексуальная анестезия е много подходящ за отстраняване на резци, кучешки зъби, на първия и втория премоляров.

Палатинальная анестезия

Това изисква анестезия за обезболяване на голям небного нерв, който е част от крылонебного възел. Небный нерв излиза в голям небное дупка, ответвляется към лигавицата на твърдото и мекото небце, альвеолярному отростку с небной страна.

Иглата се вкарва в 10 мм напред големия небного дупки, насърчаване на костта, но в костния канал, който не се инжектират, тъй като въвеждането на средства, дори и в близост до дупки се осигурява ефект. При палатинальной анестезия е възможно кървене от повредени съда, последвано от появата на хематом. Понякога възниква частична парализа на мекото небце. Когато упойка сдавливает съдове, лигавицата може да побледнеть. Ако в кухината на погрешно въведете друга течност, възможно некроза.

Резцовая анестезия

Носонебный нерв – клон крылонебного лъч, който излиза през резцовое дупка и осигурява чувствителността на предни зъби. При внеротовом въвеждането на иглата насърчаването носогубное задълбочаване, упойка влизат на 2 см от стената на носа и 1 см надолу от грушевидного дупки.

При внутриротовом въвеждането на иглата се поставя в основата на резцового сосочка за обезболяване на лигавицата на предни зъби или насърчаването канал на сантиметър, за да се постигне загуба на чувствителност на самите зъби. По този начин обезболивают лигавицата на твърдо небето близо до резци и кучешки зъби.

Усложнение резцовой анестезия може да стане кървене, исхемия на лигавицата или кожата, некроза. Също така при въвеждането на игла, тя е в състояние да проникне в кухината на носа, което може да се избегне чрез задълбочаване в резцовый канал на 8-10 мм.

Мандибулярная анестезия

Особеност на този метод на обезболяване е необходимо да се знае точно на структурата на вътрешната повърхност на клона на долната челюст. При различните групи пациенти нижнечелюстное отвор, разположен по-различен начин: при възрастни на ниво дъвченето на повърхността моляров, при децата по-долу, при хората в напреднала възраст сантиметър по-горе алвеоларен край. Мандибулярная анестезия е насочена към облекчаване на болката нижнелуночновых и скатовете на нервите.

Упойка е необходимо да въведете по-горе нижнечелюстного дупки (0,75-1 см). При внутриротовом наркозе игла се инжектира в посока към вътрешната повърхност на клони на долната челюст. Иглата се насърчават в зависимост от разположението на канал при конкретния пациент. След пункция на меките тъкани на иглата насърчаване на 3-4 мм, превеждат противоположна на вътрешната повърхност на клони. Така иглата се плъзга по костите.

Менталният анестезия

Мястото на убождане се намира над и зад подбородочного дупки, което се намира между първия и втория премолярами. При внутриротовом въвеждането на иглата се поставя на сгъвката на над първата моляром така, че в края на игла удари върха на втория премоляра. Допълнително прокалывается гениален пост нерв.

READ  Паста за зъби Сплат: преглед на популярните серии и мнения

Внеротовой метод предполага въвеждане на игла над и зад отвори на брадичката, за насочване на иглата напред и надолу. Част от разтвора впрыскивается около костите, останалите се вкарва в канал подбородочного дупки.

Централно проводниковое аналгезия

Крылонебная анестезия предполага въвеждането на разтвор в крылонебную дупка. Тази яма се намира между горната челюст и крыловидным отростком клиновидна кост. Въвеждане на иглата в крылонебную дупка по-безопасно, отколкото в кръгъл отвор.

Възможни начини на обезболяване

 • небный, когато иглата се вкарва през голямо небное дупка, се движат по крилото-небному калану, обзеболивая челюстен нерв;
 • бугорный, когато разтворът се отделят в близост до верхнечелюстного бум и по протежение на костите;
 • глазничный, когато прокалывается кожата над кост-предната стена на нижнеглазничного край, разтворът се инжектира за него;
 • подскуло-крыловидный, когато иглата се вкарва в средата на траго-орбиталната линия на долната стена скуловой дъга, упойка вспрыскивают в открито чинията крыловидного процес, а също и в крылонебную дупка.

Друг метод на централната проводникового обезболяване – анестезия при овалния отвор. Разположено е в медиално-задната част на подвисочной яма. Самата яма е задълбочаване на страничната стена на черепа.

Методи анестезирования овалния дупки

 • подскуловой, когато пункция правят в средата на траго-орбиталната линия, до задълбочаване на открито плоча крыловидного процес, чрез които попадат в овална форма;
 • надскуловое, когато иглата се вкарва през траго-орбитальную линия се отклонява надолу;
 • нижнечелюстное, когато иглата се извършва по вътрешната повърхност на клона, задържат до края на костната стена;
 • глазничный, когато пробива долния край на очната кухина около нижненаружного на ъгъла на иглата прониква в подвисочную дупка чрез латеральную област нижнеглазной цепка.

Проводниковый анестезия при бременни жени и деца

Чести посетители стоматологични кабинети – бременните жени. Тъй като увеличаването на оргазъм се нуждаят от много калций, често страдат зъбите на бъдещата майка. Проводниковую упойка за бременни правят само при сложни манипуляциях (изваждане на зъби, лечение на силна кариес или множествено поражението на зъбите).

Като упойка за бременни лекари избират Лидокаин. Той ефективно обезболява желаната област и бързо се изхвърля от организма, без да причиняват вреда нито на организма на майката, нито на бъдещото бебе. Кетамин не се препоръчва в ранните срокове, тъй като той може да повиши тонуса на матката, че е изпълнен с самопроизвольным нарушаване на бременността. Когато пациентката заливат силни болки, може да се прилагат Промедол. Той бързо и силно обезболява челюст, с по-малко опасни свойства.

При лечението на зъбите при деца до три години проводниковая анестезия се използват рядко. Изпълнението на процедурата в този случай ще бъде различно от традиционната схема, тъй като при децата структура на челюстите не е като при възрастни пациенти. Прилагането на анестезия при по-възрастните хора също има своите различия.

Усложнения и противопоказания

Всяко, дори и най-слабо аналгезия, е натоварване за организма, тъй като се инжектира силна анальгезирующие средства. Всеки анестезия, дори и стоматолози, изпълнен с костюм.

Възможни последици представяща анестезия:

 • увреждане на нервите, което ще доведе до неврологични проблеми, нарушение на лицеви изражения и прочее;
 • инжектиране;
 • алергия;
 • главоболие;
 • гадене, повръщане;
 • нарушаване на функционалността на сърцето;
 • силни болки, продължително изтръпване.

Подобни симптоми могат да станат в резултат на неправилно прилагане на лекарството. В противен случай те се дължат на индивидуални характеристики на организма. Пациенти с високо кръвно налягане, бъбречна и чернодробна недостатъчност трябва с повишено внимание да използва анестезия.

Противопоказания за окабеляване на анестезия:

 • възпалителни процеси, гнойни заболявания в местата на обезболяване;
 • индивидуална непоносимост разтвор.

Ако след прилагане на лекарството от пациента, записани болка, може да се наложи инфильтрационная проводниковая анестезия. Това е по-сложната техника на анестезия, която е много по-силно влияе на нервните влакна.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00125 sec