Симптоми, диагностика и лечение на остър пульпита

Остър пульпит – това е възпаление на вътрешните тъкани на зъба, за който се отнасят нервите, кръвоносните съдове и нервните клетки. В първия етап На появата на заболяването на пациента отбелязва ноющую болка, постепенно усиливающуюся с течение на времето. Заедно с това е възможно промяна на цвета на емайла, кървене и подуване на венците, повишаване на телесната температура, симптоми на интоксикация.

След 6-8 часа след старта на развитие на остър пульпита се наблюдава увеличаване на възпалението, образуването на гной в областта на местоположението на маса. Болки носят приступообразный характер, влошаване настъпва през нощните часове, понякога при прием на твърде студена или топла храна.

Неприятните усещания са записани още през с яйца.пече се 15-10 минути след премахване на досадни фактори, влияят не само на засегнатия зъб, но и цялата челюст, ушите или дори сб. Локализация на болката не е ясна, така че диагностициране на остър пульпита почти винаги е трудно. Липсата на лечение води до хронично веригата, некрозу тъкани.

Причинители

Развитието на остър пульпита може да предизвика налични заболявания на устната кухина, патология на дихателната система, травми и въздействие на химични вещества и препарати. В тази връзка всички възможни причини за възпаление на маса делят на групи:

 1. Инфекциозни заболявания дават тласък за разпространението на микроорганизми и удря в пульповую камера, което стартира процеса на нагноения мека кърпа. Това най-вероятно при хроничен гайморите, тонзиллите, като цяло инфицировании, когато бацили се транспортират до органите с кръв.
 2. Кариозные поражение, остеомиелит, периодонтит – лошо лечение на зъбите, да влизат микроби в възпалена кухина и придесневой джоба води до увреждане на нервно-съдова греда.
 3. Механична травма – увреждане на целостта на зъба, фрактура на корена или основата на оголение или чупи нервно-съдова греда повишават риска от развитие на остра форма на възпаление и омертвения клетки. Негативна роля могат да играят неправилна инсталация пломби, натиск върху болния участък, изтриване на зъбите, изсушаване тъкан, дентина при извършване на стоматологични манипулации.
 4. Химически изгаряния и увреждане на произтичат от прилагането на концентрирана антисептици, алкални тампони, лекарства, предизвикващи алергична реакция.

От гледна точка на съвременната класификация

Остър пульпит може да протече в две форми: очаговый (серозен) и дифузна (гнойный). Всеки от тях има свои характеристики и протича по различен начин.

Алопеция форма на заболяването

Остър очаговый пульпит в повечето случаи се развива бързо, буквално в рамките на два дни. Локализация на болката и появата на гной, наблюдавани в близост до кариес. Към основните симптоми на серозен пульпита включват:

 • реакция на студ, топлина, кисела или сладка храна, неприятни усещания не стихват дълго време;
 • остра болка, която може да преминава през няколко минути, или да стоят около час;
 • волнообразное за заболявания на: периоди на ремисия и обостряне (болката се усилва през нощта и изчезва към 4-5 часа);
 • възможност за указване на засегнатия зъб (пациентът разбира ясно, къде точно ме боли).
READ  Светлина пломбата: бърз, надежден и издръжлив

С нарастването на възпаление и разрушаване на тъканите неприятни усещания се проявяват по-дълго и по-силни.

Дифузната пульпит в остра форма

Разрушителен процес засяга тъканта на маса и корена на зъба изцяло. Остър гнойный пульпит продължава от 3 дни до 2 седмици, ако няма лечение, заболяване приема латентную форма.

Характерна симптоматика:

 • продължителна болка ударен или рвущего характер, с редки и къси интервали на ремисия;

 • постепенно образуването на гной и засилване на фона на тази болка;
 • пациентът не може да посочи точно кой зъб го притеснява;
 • болката се разпространява върху цялата челюст, се отказва в сб или ухото;
 • неприятни усещания не преминават дори през нощта;
 • болезненост се запазва дълго време след излагане на стимули (кисело, солено, топло, на натиск върху коронку), студени храни няколко улесняват състояние, но това е показателно за началото на абсцес.

Съчетава остри форми пульпита наличието на болка регионална синдром, който се появява, след това изчезва. Той може да се появи в отговор на стимула или през нощта.

Се различават едни и същи видове, продължителност, характер на болката и нейната локализация, показател за EDI (электроодонтодиагностика), който е с до 20 мкА за очаговой форма, 30-45 – за неорганизирани.

Как се поставя диагноза?

За точно поставяне на диагноза прибягват до използването на няколко техники:

 • проучване на пациента – лекарят се интересува интензивност на болката, нейното месторазположение, продължителност периоди на обостряне и ремисия;
 • преглед на устната кухина – зъболекар разбере какви щети има и на зъбите, наличието на пломби, оток на меките тъкани, след това чрез ощупывания и простукивания разкриват особености и характер на болката;
 • наблюдение – с помощта на сонда за определяне на етапа на патология, степен на разграждане на дентина, дълбочина на кариеси, състоянието на пульповой камера;
 • реакция на температурата – проверка на отговор на меките и твърди тъкани на студено и горещо;
 • EDI – оценка на възбудимост на чувствителни нерви, когато небето ги токов удар за откриване на целостта на маса и зоните на образуване на гной;
 • радиография – получаване на информация за анатомични структурата на зъба.

Общо диагностика

При откриване на болен зъб често са възможни грешки. Това се дължи на особеностите на търсене на увредената зона. Често пациентът идва в стоматологию с оплакване, че го боли цялата челюст, неприятни усещания също има времето на част или близо до ухото.

Наистина, при гнойном остър пульпите направо се определи болни парцел трудно. Причината за целия троичный нерв и структурата на нервно-съдова греда. При поява на детрит и гной се случва свиване на чувствителни части от нервите. Веднага в мозъка постъпват импулси, което в крайна сметка води до образуването на болка регионална синдром неясна локализация.

READ  Корейски зъбните импланти на зъби: преглед на най-популярните модели

Зъб, засегнатата пулпит, може да се намира на долната челюст, но боли при него ще бъде и горната част, а също и главата. Неопитен зъболекар ще започне да се лекува видими кариозные парцели, поправяне на повредени пломби. Тя завършва с процедурите на напълно здрави зъби, а болката все още тормози пациента.

Цялостно оказване на медицинска помощ

Лечение на остър пульпита е възможно по два начина: биологичен и хирургично. Изборът зависи от формата и степента на развитие на заболяването.

Консервативен метод или биологичен

Е насочена към подбор на методи за лечение със запазване на маса и възстановяването на неговите функции.

Лечението се извършва с помощта на цял комплекс от процедури:

 • специална паста лежеше на дъното на машинно и продезинфицированной кухина, за изтегляне на гной или спира възпалението;
 • протеолитические ензими се използват за облекчаване на подуването, възпалителен процес, намаляване на срока за възстановяване на

  тъкани;

 • лекарства с каси калций, предвидени в кухина на обработени до нервно-съдови греда, помагат за по-бързо регенерироваться твърда зъб, да пречат на разпространението на микроорганизми в увредената област;
 • физиотерапевтични процедури, помагат за премахване на възпаление — използват UHF, лечение с лазер, депофорез;
 • поставят временни или постоянни пломби – първите са необходими за установяване на реакция на зъба, са пуснати на 5 дни; вторите са предназначени за пълно и трайно възстановяване на органа.

Хирургическа намеса

Разпространени следните начини:

 • витальная ампутация – частична екстракция в зона коронки, когато е достатъчно здраво корен (показан на деца и възрастни до 40 години);
 • девитальная ампутация (экстирпация) – пълно извличане на нервно-съдова греда и закриване на устната пломбой (успява да запази зъб, въпреки че той се лишава от храна);
 • комбинирана методология – съчетание на две от тези начини.

При отстраняване на остра очагового пульпита подходящо медицинско лечение със запазването на тъканите на корените, но най-често лекарите избират хирургично отстраняване на канали и пломбирование. Това е много по-практично и намалява риска от повторна поява на възпаление.

Остър гнойный пульпит се нуждае от пълно или частично отстраняване на маса, за да се избегне по-нататъшна инфекция и да се отървете от болката.

Цената на лечението

Цената на лечението зависи от степента на небрежност на заболяването, броя на необходимите посещения при зъболекар, качеството на използваните

материали, избрана от вашия лекар техники, сложността на процедурата, както и престиж ноември » и на региона, където се намира клиниката.

Така, в Москва лечение на остър пульпита однокорневого зъб ще струва 7 000 лева и повече от 2-корен – от 9 000, 3-главната – от 11 000. В периферията На цени за стоматологични услуги на няколко по-скромни, но все пак забележимо за обикновения гражданин.

В цената обикновено е включена работата на лекаря, анестезия, материали за пломби, провеждане на рентгенография. Също така, в допълнение на пълно лечение на пациентите може да бъде поискано отнемане на острата болка чрез закладывания различни лекарства (например, Депульпин), което струва 2 пъти по-ниски от стандартните процедури за лечение.

Това наистина е много опасно

Усещайки болка, пациентът първо се надява, че всичко ще мине от само себе си и не бърза с посещение при вашия лекар. При усилването на симптомите на много от тях ползват с използването на народни средства или аналгетици. Тези И други само камуфлаж на неприятни усещания, но не осигуряват пълноценна лечение. В това време на патогенна микрофлора продължава развитието си, а меките тъкани на гниене.

При липса на лечение може да се развие такива усложнения и последствия:

 • пульпит в хронична форма;
 • остър периодонтит (гниене на тъканите, ресни зъб);
 • смъртта на нерв;
 • гнойный синузит;
 • абсцес на мозъка;
 • менингит.

Превантивни мерки

Значителна роля в превенцията играе спазването на хигиена на устната кухина, оперативно лечение на кариозен зъби и други стоматологични заболявания.

Важно е да не забравяме, че за премахването на остатъци от повърхността на емайла, особено в трудно достъпни места, като фиссуры. Трябва да

редовно се ползват конец за зъби, а при поява на болка или други неприятни симптоми трябва да се консултирате с вашия лекар колкото е възможно по-рано.

Препоръчителният интервал между посещения на зъболекарски кабинет – 6 месеца. В кабинета На лекаря се провежда професионално почистване, премахване на зъбната плака и реминерализация. Приключи процедурата за укрепване на емайла фтористым лак.

Остър пульпит – опасно за здравето на зъбите на състоянието, а в някои случаи дори и за живота на човека. Микроорганизми в огромни количества множащиеся в загнили тъкани, с потока на кръвта са разпръснати и в други органи, което вече е изпълнен одонтогенной инфекция, която може да доведе до летален изход.

За да се предотврати това, трябва да посети зъболекар при първото съмнение за пульпит, се лекува навреме, кариес и други заболявания в устната кухина.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec