Средства срещу чувствителност на зъбите: паста, ополаскиватели, физиопроцедуры

Средства срещу чувствителност на зъбите

При свръхчувствителност на зъбния емайл невъзможно да се забавляват от сладолед или ароматен чай. Контраст температури, сладък, солен, кисел вкус на храната причиняват неприятните болки в зъбите. Можете, разбира се, да спазва строга диета и температурен режим, но много по-ефективно е да се консултирате с вашия стоматолог, за да изберете оптималните начини за защита на повредената емайл.

Болезнена реакция на зъба на агресивна за него среда дължи на неговата структура. Сърцевината на зъба – твърди дентина, закрит корпус от здрав емайл. В кухината на дентина е целулоза, представлява сноп от нерви и съдове, соединяющихся на върха на корена с обща нервна система. Когато емайла истончается, нервните окончания стават по-уязвими и силно реагират на външни дразнители, което води до болезнени усещания.

Причини повишена чувствителност на

Гиперестезию (така се наричат лекарите това състояние) предизвикват различни фактори.

 1. Стертая, увреждане на емайла, при липса на цимент в дентине.
 2. Заболявания на зъбите тип кариес или пародонтит, при които шийката или зъбен корен са унищожени и покажат на нервите.

 3. Проблеми с венците.
 4. При редовната употреба на продукти, съдържащи fruity киселина (плодове, цитрусы, вино, лимонада), се появяват ерозия на емайла и слой се разтваря.

 5. Постоянното прилагане на избелващи пасти на базата на химически добавки и абразиви, стирающие емайл при дългосрочна метод се използва.
 6. Механични въздействия: твърда четка, вредни навици (гризане на ноктите, ядки, семена или просто стискивать зъби), за обработка на зъби, под коронки.

 7. Професионално почистване на зъбен ред в условия на клиниката. При отстраняване на зъбни камъни отслабва емайла и оголяет шийката на зъба.
 8. Небалансиран хранителен режим с дефицит на минерален комплекс променя киселинно-алкалния баланс.

 9. Нарушение на обмяната на веществата.
 10. При табакокурении канцерогенни катран разваля емайла и създават условия за кариес, възпаление на венците и други заболявания.

 11. Инфекциозни болести, намаляване на имунитета.
 12. Зряла възраст (над 60 години), менопауза.
 13. Токсикоз при бременност.

 14. Възпалителни процеси на зъбни нерви (пульпит).
 15. Заболявания на нервната и ендокринната системи.
 16. Остри инфекциозни заболявания.
 17. Нарушение на правилата за хигиена на устната кухина, забава посещения при зъболекар.

Методи за справяне с гиперестезией зависят от причините, спровоцировавших чувствителност.

Видове гиперестезии

За да се определи със схемата на лечение, лекарят трябва да се диагностицира вида на свръхчувствителност.

В зависимост от произхода, зъболекари отделят 2 вида:

 • повишена чувствителност, дължаща се на високи темпове на увреждане на емайла;
 • гиперестезия, развиваща се по причини (без да се счупи зъб).

По локализация проблеми се отличават:

 • ограничена свръхчувствителност, проявена в едно-две зъбни единици. Най-често такива щети причиняват кариес или пломби;
 • гиперестезию генерализованную, когато са повредени на всички или на значителна част от зъбната редица.

В зависимост от признаци и досадни фактори класифицират гиперестезию:

 • първа степен, за която се характеризира с дискомфорт при контакт със студена или топла среда;
 • на втората степен, когато чувствителността се проявява не само при капки температури в устата си, но и кисели, пикантни, солени, сладки среда;
 • трета степен, характеризующейся появата на болка при всеки външен раздражителе.

Видео – Механизъм на възникване на зъбобол

Възможности за решаване на проблема

Ако са се появили признаци на повишена чувствителност, по-добре всичко да мине преглед при зъболекар. Ако не е кариес, обикновено в такива случаи се провежда реминерализация, обхващащи оголени нерви и лечебното емайл. На разположение лекар на разположение са професионални препарати за понижаване свръхчувствителност. Облекчаване на симптомите и домашни процедури. Важното е – правилно да вземем средства, в полза на техните днес са в изобилие.

Да помогне в домашни условия

За укрепване на емайла извън здравно заведение се използват специални пасти за зъби, филм средства, мазила и ополаскиватели на основата на калций, флуор, калий. Такива паста като Sensodyne F съдържат калиев хлорид и имат кумулативен ефект: колкото по-дълго въздействие, по-силно емайл.

Пристрастяване към хигиенни пастам не, можете да ги използвате последователно. А от зъби с избелващи увреждания трябва да се откажа: при честа употреба те разрушават зъбния емайл, увеличава неговата свръхчувствителност.

Резултатът се проявява след седмица-две, когато системни процедури, има колеги и с незабавен резултат.

Lacalut Sensitive

Немска паста за зъби намалява свръхчувствителност на зъбния с помощта на нейните една реминерализираща. Резултатът се проявява не при първото заявление, а само след натрупване на определена концентрация за изправяне на компоненти.

Подобрен аналог на Lacalut Extra Sensitive с пролонгированным ефект съдържа аминофторид, който създава върху зъба филм, подпитывающую емайл флуорид още известно време, след почистване. Новият състав включва съставки, блокиране на нервите при непосредствен контакт с емайла. Така че ефективността на една нова паста по-висока, отколкото си предшественик.

Sensodyne

Английската паста за зъби помага при най-силна чувствителност на емайла. Предлага се средство в 2-те вида: «Незабавен ефект» и «Възстановяване и защита». Последната паста има реминерализирующими свойства, подхранва и освежава слой на емайла, закупоривая и блокиране на дентинные канали. Той е ефективен и срещу гниене на зъбите, предотвратява отлагането на камъни.

«Незабавен ефект» напълно отговаря на името си: бързо елиминира дискомфорт и болка. Ако дори мека четка за зъби засилва болезненост, средство се нанася само с пръсти. Паста съдържат калциев фосфат и флуор.

Lacalut Sensitive течност-омекотители

Лесна и удобна при каждодневном използване на течност не просто да премахне свръхчувствителност, но и неутрализира действието на микроорганизми, които провокират кариес и лош дъх, а също и за лекуване на възпалителни процеси на венците. Възстановяват зъбите след импрегниране фторидом натрий и нитридом калий. Формулата съдържа също и антисептично и растителни добавки. След хранене трябва да течност изплакнете устната кухина около 2 минути. Полезно да се прилагат омекотители за зъби в комплекс с едноименната паста.

Медикаментозные методи

«Диплен Дента Ф»

Този филм просто наклеивают на зъбната редица. Материал обработени с лекарства, които като компрес, лекуват и предпазват емайла слой. Средство за безопасно, то е удобно да се прилагат. Вътрешният слой на покритието, подхранва емайл стягане на флуорид, външната страна предпазва активно вещество от контакт със слюнката, усложняющей на възстановителния процес. След нанасяне на филма 2-3-те часа не се препоръчва да се приема храна.

Под тази марка се издават цяла поредица от прозрачни филми. За чувствителни зъби са предназначени възможности, означено с «Ф» (флуор), значението на основната активна съставка. За да коментирали филм, първо трябва да се почистват зъбите. След това отсече необходима част и нанесе на ръба на венците и мокри чисти зъбите. С изключение на защитните функции, материал служи като профилактично средство при заболявания на устната кухина.

«Флюокаль»

На 5 минути път с чисти зъбите се нанася гел, след остатъци се изхвърлят. Това време е достатъчно, за да повърхностния слой на зъба напитался флуорид. Повтарят курс не по-често от един път в месеца. Подходящ гел и за превантивни цели. Продават наркотици в опаковки с капацитет от 125 мл.

GС Зъб Mousse

Крем-различно повишени нива на калций и фосфор. Пломбируя канали с пулпа, той блокира свръхчувствителност на зъбите. Нанася крем апликатор и се разпределя равномерно по целия зубному ред. Издържат на процедурата трябва да е 2-3 минути, след това може да сплевывать и внимателно изплакнете за отстраняване на остатъци от крем. Голяма част от щетите средства се разтваря себе си. Половин час след обработка не могат да пият или да вземат храна.

«Ремодент»

Officinalis лекарство, успешно решаващи проблема с чувствителни зъби, се предлага под формата на прах. Формулата «Ремодента» съдържа важни за здравето елементи: калций и магнезий, цинк и манган. Може да се прилага по различен начин: като компреси за 15 минути да напоен памучен тампон върху проблемният място) или изплакване 3%-ия разтвор. «Ремодент» предупреждава изтриване на емайла, лекува заболявания на зъбите и венците.

«Фторлак»

Механизмът на действие на медикамент с кафява вискозна консистенция и мирис на борови е подобен на предходния лекарства: насищане на емайла флуорид. След обработка на чисти зъбите върху тях се образува филмов слой, пропитывающий емайл съединения флуор и я защитава от външни дразнители. По-късно 2-4 дни процедурата може да се повтори. Един курс на лечение предвижда три такива обработка.

«Тифенфлюорид»

«Тифенфлюорид» – уплътнител за емайла на новото поколение. Мини-кристали флуор с гелевым пълнител дълбоко в порите и пукнатини върху емайла. Защитава повърхността от повреда, те не създават траен ефект фторирования.

Медицински процедури

Физиотерапия

Един от най-популярните начини за терапия на свръхчувствителност – електрофореза с микроелементи, витамини, UV-облъчване. Тези сеанси ви дават възможност фтору и калций добре импрегнира тъкан, нормализира обмяната на веществата, осигуряване на емайла на важни минерали.

Флуориране

Процедурата се извършва в клиника, където зъболекар прави приложението с микроелементи. Метод предвижда 10 сесии. При фторировании често се използва лак «Мультифлюорид», който предпазва емайла дълго време и което наситени мастни киселини я флуорид.

Възможностите на алтернативната медицина

Фитотерапевты и хомеопати предлагат доста варианти на рецепти за укрепване на зъбния емайл, профилактика на кариес и заболявания на венците. Рецепти ополаскивателей на базата на лечебните растения представени в таблицата.

Името на суровини Терапевтичен ефект Начин на приложение

Антибактериално и успокояващо средство 1 супена лъжица. л. счукани цветове се изсипва вряща вода (250 мл). Настояват час, изплакнете 2 rv/ден.

Антисептично и противовъзпалително средство, намалява гиперестезию. Инфузия се приготвя по същия начин, се използва за изплакване и тави устната кухина.

Противовъзпалителен ефект: антисептик, и бактерицидно въздействие. Начин на приготвяне и употреба – стандартен.

Подмладяващи възможности, включително и за венците. Смилане на суровините (5-10 г на 1 стак. вода) и се изсипва вряща вода и оставете да къкри на слаб огън 30 минути

Болкоуспокояващо средство – лекува зъбобол и възпаление на венците, успокоява. Можете да използвате инфузия или етерично масло от риган (2-3 капки на чаша вода).

Успокояват, подсилват имунната система, засищат на витамин с-минерален комплекс. От покълнали зърна се готви овесена каша (на пара и да се влеят). Се консумират ежедневно.

Профилактика на стоматит, гингивит, стоматит. Убива патогенную микрофлору. Дъвчат по всяко време, можете да затворите болен зъб, оставяйки лепкава защита на зъбите през нощта.

Заживляют, насищане с витамини, намалява свръхчувствителност на зъбния. Пригответе сок от краставица (можете да вземете и ряпа или полския хвощ). Използва за тави.

Естествен антисептик: лекува, пречиства, успокоява, намалява възпалението и дезодорират устната кухина. Пригответе разтвор от 3 капки на 1 чаша вода). Може да се добави сода (1 чаена лъжичка). Изплакнете, ако е необходимо.

Почиства, заздравява и избелва зъбите, предпазва от болка. В топла вода (1 стак.) разтваря се ½ чаена лъжичка. сол. Гаргара всеки път след хранене.

Превантивни дейности

Може да се избегне нежеланите промени на прага на чувствителността, ако се спазват прости правила.

 1. Избягвате избелващи процедури.
 2. За почистване на зъби се използва четка с мек косъм (ако зъболекарят не се препоръчва други варианти).
 3. Да спазва хигиена – почистване на зъбите 2 rv/ден.

 4. Не се претоварвайте емайл контрастни температури (изберете храна и напитки на комфортна температура).
 5. След консумация на кисели плодове и напитки, а също и много сладки храни прополаскивать устата си с вода или ополаскивателями.

 6. Контрол на храната: баланс на хранителни вещества, витамини и минерали, ще помогне да се поддържа здравето на зъбите. За емайл полезни са млечните и морските продукти, черен дроб, яйца, зеленчуци (цвекло, броколи, моркови). Приемате витамини С и D.

 7. Поддържа в устата с достатъчно количество слюнка. При пересыхании устата страдат най-много емайл. Възстановяване на баланса трябва да е чиста вода. Идеален негазированная вода с висока концентрация на флуор в бутилки.
 8. Пълномаслено домашно мляко при системно втора ръка също така допринася за укрепване на емайла и насищане на организма с калций.

Здравословна емайл нечувствительна нито до медицински процедури, нито към други дразнители. Гиперемию предизвиква разширяване на микропор дентинового слой. При свободния достъп до целулоза се засилва чувството на дискомфорт и чувствителност.

Като превантивни мерки може да се използва и изброени средства за защита на емайла. За нея това винаги ще бъде полезно, тъй като тя ежедневно изпитва високи натоварвания, истончающие и чупене покритие.

Видео – Чувствителност на зъбите – симптоми и лечение

 

READ  Изваждане на зъби по време на бременност: да или не? Разгледайте тук!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00084 sec