Укрепване на зъбите фторированием: оценки и нюанси

Развитието на бактерии и селекция в процеса на жизнената дейност на киселини е причина за зъбния кариес. При предразположение на зъбния емайл до унищожаване трябва да си допълнително укрепване.

За да се намали чувствителността на зъбите и предотвратяването на кариес се назначава процедура фторирования.

Какво е флуориране — каква е спецификата на процедурата?

Комплекс от мероприятия за лечение на разрушаване на емайла, който включва насищане на йони на флуор, се нарича фторированием. При недостатъчно поглъщане на такива елементи, като флуор и калций започва деминерализация на зъбите и намаляване на твърдостта на тъканите.

Те стават трошливи и губят крепост, а това е идеалната среда за възникване на кариес.

Флуориране на зъбите – модерна безболезнена техника, която се предписва на деца и възрастни. Прилагат специални разтвори, на повърхността на зъба се формира микроглобулы флуорид, калций, които допълват запасите на флуор.

Основната функция на този вид фторпрофилактики – ежедневна защита от кисела среда, която се произвежда от бактерии.

Показания за процедурата:

 • усъвършенстване на емайла;
 • профилактика при развитието на кариес стадий на бялото петно;
 • гиперстезия (повишена чувствителност);
 • в ущърб на химическо избелване;
 • лечение на пределно пародонтит.

Важно е да знаете: преди и след манипулации трябва да се използват пасти за зъби без флуор– излишък опасно за организма.

Противопоказания за процедурата:

 • индивидуална непоносимост или алергии към съставки на флуор-лак;
 • эпидемический флуороза, причинени от продължителна употреба на вода или храна с голямо съдържание на флуор.

Механизъм на местната фторпрофилактики

В състава на зъбите на всички живи същества влизат три разновидности апатитов:

 • карбоксиапатиты – лесно да са износени и да се изтрият (гризачи);
 • гидроксиапатиты – средна пропускливост (човек);
 • фторапатиты – най-силни (акули).

Провеждане на процедурата осигурява взаимодействие с флуорид гидроксиапатитом и образование фторапатитов. Устойчиво съединение намалява пропускливостта на емайла и повишава резистентността.

За да се подобри acid resistance, достатъчно е частичен превод на хидроксиапатит в гидроксифторапатит.

Флуорът инхибира ензимите, които разграждат въглехидратите и потиска растежа микрофлора в устата. Освен това в детската възраст, при образуването на зъбите флуориди участват в метаболизма на белтъчини, бр. Устойчивост на зъбния кариес при това повишава.

Условия за успешното фторирования

Трябва да се придържате към следните правила:

 • экзогенный (външен) контакт на препарата с повърхността на зъбите;
 • откъс определен период от време;
 • изключение на поглъщане или проникване на лекарството в организма през лигавицата;
 • увеличаване на интензивността на разпространение на лекарствени компоненти в структурата на зъба.
READ  Гуттасилер — материал за пломбирования зъбни канали с прилагането на филлеров

Характеристики на провеждане на процедурата в детска възраст

Детски млечни зъби, често са подложени на унищожение заради страстта към сладкиши. Спазването на хигиена на устата и правилна диета не винаги е достатъчно.

При фторировании на млечните зъби на децата в малък на възраст 1-3 години се нанася гел отделно за всеки зъб. Старши извършва процедура, така както на възрастни по целия устата, това е напълно безвреден за организма.

Тъй като децата не обичат честите посещения на зъболекар – лесно да се направи на дълбоко флуориране. По този начин ще реминерализировать кърпа, за 1 път. Честотата на провеждане на фторпрофилактики за деца и възрастни – 1 път в месеца.

Преди инсталиране на скоби, децата също се препоръчва да се предпази емайла на фторсодержащим материал.

Дълбочината има значение

Прилага се дълбоко и обичайно флуориране на зъбите. При проверка на пациента лекар оценява сложността на състоянието на емайла и определя правилната техника.

Прилагането на обичайните методи

Просто флуориране предполага редовна поддръжка на флуор и попълване на запасите си под формата на микрокристаллов. Индивидуално се подготвя гласове-лъжица, която се попълва материал с високо съдържание на флуор.

Капа с гел се наслагва върху зъбите и отлежало 10-20 мин. Профилактичен курс трае 10-15 процедури. Първите процедури се извършва от стоматолог, по-късно манипулация може да се извърши самостоятелно в домашни условия.

С този метод има възможност да се използва един и същи гласове за повторение експрес-метод след почивката.

Има още един вариант на обикновен фторирования – покриване на повърхността с флуор-лак. Лекарството съдържа пистата терени, кедровият балсам и натриев флуорид. Нанася лак с четка върху всички зъби, след което се сушат на потока на въздуха. Курсът е с продължителност 4 пъти в месеца.

Върху зъбите се образува тънка, не преломляющая светлина филм, че неусетно на другите.

Всичко и веднага

Дълбоко флуориране изобретил немски професор Кнаппвост. Вариант е по-надежден и ефикасен, отколкото просто флуориране.

Метод дава глубинную миграция на йони на флуор в кристалната решетка на зъба. Там, те се превръщат в молекулярно състояние и да се отлагат под прикритието на сложни конгломерати.

Специалисти твърдят, че флуорид, калций, който е включен в твърди тъкани, е потенциален защитен бариера от кариес.

READ  Избелване на зъби в домашни условия, без да навреди - на повече от 8 безопасните методи

Такава импрегнацията увеличава крепост на зъбите над 10 пъти, благодарение на по-високата концентрация на йони. За разлика от обичайното, този начин бързо и еднократно. Стоматолозите препоръчват повтаряне на процедурата веднъж годишно.

Как се извършва дълбоко флуориране

Преди процеса на дълбока фторпрофилактики има нужда от почистване на зъбите от плака и камък, които може да забави проникването на флуор. Межзубные пространства и старателно почистват.

Процедурата включва няколко етапа:

 • просушивание на зъбите;
 • нанасяне на емайл–запечатывающего средства (се оставя да престои 2 мин.);
 • высушивание въздух;
 • туширование хидроксид разтвор на мед и калций;
 • изплакване на устната кухина.

Химична реакция и висока концентрация на йони в разтвор предизвиква загуба на хидроксиапатит в утайката. Започва растеж микрокристаллов флуор, които попълват микротрещинки емайл. В дълбините на още кристали се проведе от 6 месеца. преди 2 години и продължават да отделят йони флуор.

Формира фторапатит, осигуряващ оптимално възстановяване на структурата на емайла. Успоредно с мед оказва перманентное и бактерицидно действие, което увеличава противокариозную защита.

Много плюсове, минус един — цената на

Успешното флуориране дава на човека такива бонуси:

 • огнища на влизането на кариес напълно реминерализуются;
 • случва защита не само в емайла, но и на дентина;
 • клинична ефективност дава пролонгированное действие;
 • флуориране кариозного задълбочаване до пломбирования намалява честотата на появата на вторичен кариес.

Към недостатъците на фторирования могат да бъдат класифицирани само разходите по процедурата. Но разходите за фторпрофилактику много по-ниски от разходите за лечение на зъбите.

За вреда няколко думи

Йони флуорид (fluoride), съдържащи се в земната кора, те могат да попаднат в подземните води. В зависимост от региона на пребиваване човек получава флуориди основно с питейна вода.

Излишъкът на флуор предизвиква интоксикация на организма. Флуороза, може да достави на зъбите сериозни проблеми. Но самата процедура е фторирования абсолютно безвредна и не може да доведе до флуороза.

Химични вещества фторсодержащего материал донесе само полза, връщането на емайла собственост на твърдост. Лекарите съветват да се извършва флуориране от детска възраст, и тогава проблеми с зъбния кариес да се избягва. Укрепване на зъбни тъкани може да се извършва и при бременност.

Насыщаем зъби с флуорид в домашни условия

Пасти за зъби с флуор също може локално да се насити на емайла на йони на флуор, но значително по-малка степен.

Прилагането на тези пасти притежава способността да се бори с натрупвания камък и плака.

READ  Лекува ли зъбите при кърменето

Оптимално количество флуор в ежедневно използваната зъби трябва да бъде 1300-1500 ppm. Това означава, че концентрация на активни йони е 0,13–0,15%. Съдържанието на флуор, се посочва в състава на опаковката.

След нанасяне и размазывания паста трябва да се държи я в устата си 1 минута, след това сплюнуть и малко изплакнете устата. Тогава флуорид се концентрира в слюнката и устната кухина и ензими на слюнката облекчават флуор още в рамките на един час.

След употреба на флуор пасти за предпочитане час не се яде.

Още един метод, който можете да използвате в дома си, е прилагането на капы с фторсодержащим гел. Десятикратная ежедневно процедурата отнема само 15 мин време, а ефектът помага да се елиминира възможността от развитие на кариес като минимум за една година.

Аторирование на зъби в домашни условия с помощта на флуор-лак:

Какво казват хората

Флуориране на зъбите набира популярност, че се потвърждават от многобройните отзиви.

След фторирования много намалява чувствителността на зъбите. Реакция на зимата и студа напълно премина, дори не се появява на ръба на ябълки.

Алина, 33

Направена процедура е една реминерализираща чрез фторирования наистина дава положителни резултати. По-рано детето ми образовывался кариес в межзубном пространство, сега за пломбировании не си спомняме вече в продължение на няколко години.

Карина, 24

Колко ще струва това?

Цената зависи от прилаганата технология и желания ефект:

 1. В приложението флуор-лак в различни клиники трябва да се харчат от 50 до 400 rv/зъб.
 2. Дълбоко флуориране най-скъпото, но еднократна процедура дава дълготраен ефект. Цената на технологията е от 120 до 600 р. Но не трябва да забравяме, че превенцията на заболяването е много по-малко отколкото лечение.

Ефективността варира в зависимост от техники, носител на флуор, го клиренса, концентрация на активни йони, времетраене и на множеството приложения. Грижи за зъбите и превантивни мерки за предотвратяване на кариес – неразделна част от живота на един успешен човек.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00089 sec