Антибиотик Зиннат: описание на наркотици, под формата на издаване на свидетелство

Антибиотик Зиннат влиза в състава на най-голяма група антибактериални средства — цефалоспорин.

Те са придобили популярност благодарение на комбинацията от широк спектър от действия и сравнително по-ниска токсичност. Освен това, към днешна дата са представени лекарства от тази група, както за устни, така и за инжектиране на въвеждането на пациенти от всяка възраст.

Основният съставен елемент на антибиотик Зиннат е цефуроксим, антибактериално средство цефалоспориновой група от второ поколение.

Неговият фармакологичен ефект се дължи на подавлением синтез на протеини компонент на клетъчната мембрана на патогенните микроорганизми.

Антибиотик Зиннат показва бактериостатическую (спира развитието) и бактерицидную (унищожава флората) ефективност при излагане на:

 • Грамположительные кокки и пръчки. Това е устойчив на пенициллинам различни видове стрептококка, стафилокок, клостридии, които служат като причина за инфекции на УНГ-органи, бронхите, белите дробове и храносмилателния тракт.
 • Грам-отрицателни кокков и щеки: гонококка, менингококка (често высеваемого слуз в носната кухина при гайморите), салмонела, клебсиеллы, гемофильной coli, shigella.

В чист вид цефуроксим свива под въздействието на околната среда на червата. Въпреки това, в Зиннате този антибиотический компонент се съдържа под формата на съединения аксетила, което го прави устойчив на кисела рН когато се приема перорално. Под влияние на ензимите на храносмилателната система цефуроксим се освобождава и се абсорбира през стените на червата (този процес се случва по-ефективно веднага след ядене). С тока на кръвта лекарство разносится по тялото, като достига максимална концентрация по-късно около три часа.

Много по-бързо действие цефуроксима се проявява при инъекционном въвеждане. Но антибиотик Зиннат не се предлага под формата на прах за парентерално разтвор. За интравенозни медицина пипети или мускулно ваксини лекари, подбрани от един от неговите колеги.

Производител медикамент — английска фармацевтична компания GlaxoSmithKline. На вътрешния пазар антибиотик Зиннат присъства под формата на таблетки по 125 мг и 250 мг и флакона с гранули за приготвяне на суспензия (125 мг цефуроксима в 5 ml на получения след разреждане на сироп).

Според указанията за употреба антибиотик Зиннат се предписват за лечение на заболявания, причинени от чувствителни към цефуроксиму бактерии:

 • възпалителни процеси в гърлото, ушите и носа (отит, ангина, ларингит, тонзилит, синузит);
 • инфекциозни лезии на долните отдели на дихателните пътища (бронхит, пневмония);
 • бактериални заболявания на пикочо-половата система (пиелонефрит, уретрит, цистит, гонорея, цервицит, простатити);
 • инфекции на кожата покрива (фурункулез, пиодермите);
 • начален етап, пренасяни от кърлежи боррелиоза;
 • при менингите е наркотик, тъй като прониква през кръвно-мозъчната бариера по-лошо, отколкото цефалоспорины III и IV поколение.
READ  Антибиотици при настинка и грип при възрастни и деца

Странични ефекти от приема на антибиотик Зиннат (при спазване на препоръките на лекаря относно дозата и продължителността на лечение) се появяват рядко.

В някои случаи пациентите имат оплаквания от:

 • кандидоза или вашата млечница (прекомерно размножаване на гъбички от рода Кандида);
 • алергични реакции под формата на обриви по кожата, сърбеж, лющене;
 • главоболие, виене на свят;
 • гадене, повръщане, стомашно разстройство, болки в областта на корема.

В клинични анализи на кръвта при продължително прилагане на лекарствата чрез намаляване на броя на белите кръвни клетки, еозинофилите, броя на тромбоцитите. Понякога се случва, хемолитична анемия, която изисква незабавна отмяна на медикамент. В биохимичните проби се наблюдават повишаване на концентрацията на ензимите на черния дроб.

Важно

Изброените странични ефекти са временни и изчезват след прекратяване на приема на антибиотика Зиннат.

Противопоказания на предназначение на лекарството, служат за:

 • повишена чувствителност към лекарствени средства цефалоспоринового редица, пенициллинам;
 • тежка форма на бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • възпаление на органите на стомашно-чревния тракт, свързани с кървене;
 • детска възраст до 3 месеца.

Трябва да се отбележи, че силно изразено тератогенного въздействие върху плода антибиотик Зиннат не е. Но да го прилагат за лечение на бременни жени трябва да бъде само при остра нужда. Данни за контакт компоненти на лекарството в майчиното мляко няма, но въпреки това по време на курса на лечение на д-р препоръчват да се преустанови кърменето на бебето.

Зиннат при гайморите и други инфекции: механизъм на действие и на правилното прилагане на

Лечебен ефект на този антибактериален лекарство се основава на въздействието върху синтеза на специфичен биополимера пептидогликана. Той е основен компонент на клетъчната мембрана на бактериите, но не присъства в структурата на елементите на тъканите на човека.

Зиннат при гайморите и други заболявания на по-ефективно пенициллиновых антибиотици, тъй като е устойчив на влиянието на повечето ß-лактамаз — ензими, които продуцируют бактерии.

Тези вещества нарушават структурата на молекулата на антибиотика, което го прави неактивен.

Въпреки това цефуроксим не оказва желания резултат на резистентни щамове на staphylococcus, энтерококки, листерии, серрации, proteus и някои други бактерии. Затова предписват на цефуроксим за лечение на инфекции, причинени от тези представители на инфлуенца микрофлора непрактично.

READ  Кашлица на пушач: как да се отървете от болест

При остри синуситах антибиотично лечение обикновено започват 3-4 дни на болестта. Факт е, че ако причината за нея е вирусна инфекция, а през това време той може да мине от себе си, без медикаментозна терапия. Ако симптомите на възпаление на синусите, продължават да се притеснява пациента, са необходими антибиотици.

Зиннат при гайморите е лекарство «втора линия». Да го предписват или въз основа на резултатите от бакпосева с определението на чувствителност на патогенните микроорганизми към въздействието на антибиотици или при неефективност на наркотици група пенициллинов (Ампициллина, Амоксициллина, Амоксиклава и др).

При тежко протичане на заболяването, сопровождающегося висока температура, главоболие и силна слабост, трябва да парентеральное наркотик. Зиннат при гайморите и други инфекции с тази цел не се прилага. За инжектиране го предписват аналози, съдържащи цефуроксим под формата на натриевой сол (например, Зинацеф).

Обикновено първите 2-3 дни е показано инжектиране на въвеждането на лекарства. След облекчаване на състоянието на пациента може да се прилага лекарство във вид на таблетки форма. Инжекции антибиотик препоръчват да се провежда в болнични условия, за да се предотврати развитието на алергична реакция. Това е особено важно при лечението на Зиннатом и неговите аналози на синузит и други инфекции на ЛОР-органите в ранна детска възраст.

В повечето случаи дозата на лекарството се изчислява според инструкциите, обаче има някои изключения. Така, при инфекции на отделителната система Зиннат предписват в размер от 125 мг два пъти на ден (60-120 грама за дете до 2 години), при тежки бактериални патологиях дневното количество на лекарството може да бъде увеличена до 1 г (до 180-500 мг за деца в зависимост от възрастта). За лечение на гонорея достатъчно еднократна приема на 4 таблетки по 250 мг.

Зиннат ангина при деца и възрастни, характеристики на приложението на препарата по време на бременност

Обикновено Зиннат ангина при деца и пациенти в напреднала възраст се назначава под формата на таблетки или суспензии.

При тежко протичане на възпалението е необходим бърз бактерицидный ефект, за което е назначен цефуроксим под формата на ваксини (лекарство Зинацеф).

READ  Скарлатина при възрастни: функции на дисплея

За приготвяне на инжекционен разтвор, съдържанието на флакона с прах трябва да се разтваря в стерилна вода за инжекции.

Нейният размер е от 1 до 15 мл и зависи от първоначалния брой на препарата и начина на приложение (мускулно или венозно).

За възрастни дозата е 750 mg — 1,5 g на всеки 8 часа, за деца — от 30 до 100 мг/кг на ден. Това количество трябва да се разделят на 3-4 въвеждане. След няколко дни при грип и други инфекции при деца и възрастни се предписва Зиннат. Го дозата зависи от възрастта и състоянието на пациента. Продължителността на терапията е средно 7-10 дни.

Важно

На пациентите до 12 години Зиннат при грип и други инфекции на УНГ — органи и долните дихателни пътища педиатри препоръчват да се приемат под формата на суспензия. Лекарството по-добре се абсорбира от стомашно-чревния тракт при прием по време на хранене.

Множество клинични изследвания показват, че Зиннат не оказва тератогенного (губительного за плода) действие, така че по време на бременност, той се прилага в обичайната доза след проведено бакпосева.

Прилага лекарство трябва да е под строг лекарски контрол. Освен Зинната ангина при деца и възрастни се предписва и неговите аналози. Това са лекарства, като Аксетин, Аксеф, Ауроксетил, Цетил, Цефуроксим Сандоз. Въпреки това, към днешна дата, на вътрешния националния пазар ги няма.

Цената на антибиотици Зиннат и Зинацеф, е дадена в таблицата.

В момента лекарите натрупват широка практика за използване на препарата, както при деца, така и при възрастни. Той се прилага за лечение на ангин, пневмоний и други инфекции на дихателните пътища, отделителната система. Лекарите го празнуват малка токсичност и нисък риск от странични ефекти.

Според мнението на пациентите, подобряване на състоянието настъпва на 2-3 ден от приема на лекарството. Усложнения на фона на терапия лекарство Зиннат ангина при деца и възрастни възникват изключително рядко. Понякога родителите отбелязват появата на акне, която бързо изчезва след прекратяване на прием на медикамент.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00103 sec