Какво е остър гастрит и как се лекува?

За съжаление, болести на храносмилателната система в последно време са получили по-голямо разпространение, при тях по-често започнаха да страдат не само възрастни, но и деца. Така, гастрит (възпаление на лигавицата на стомаха) в различна форма открит днес повече от 65 % от населението, като по този начин заема водеща позиция в списъка на всички стомашно-чревни заболявания. Отново позовавайки се на статистически данни, специалистите са установили, че от тези сто от болните доминираща част е на болни с остър течение на бери-бери.

Разновидности на гастрит

Под този словосочетанием прието да се разбере възпалителни промени, засягащи железистый апарат и повърхностен епител на стомаха или на цялата му лигавицата чак до мускулния слой, който се среща значително по-рядко. Различен тежестта на клиничните симптоми и естеството на увреждане кух орган позволяват да се разделят дадено заболяване на видове:

1. остър катарална делене гастрит (обикновен) – характеризира се с разстройство на двигателната, отделителната и други функции на стомаха, вследствие на прекомерна употреба на алкохол, хранително отравяне, нарушения на режима на хранене; резултати от микроскопични изследвания свидетелстват за некробиозе (необратима дистрофической трансформация на клетки) и слущивании килимче епителната тъкан;

2. коррозивный (эрозивный) – вид възпаление на лигавицата на централния орган на храносмилането, която е придружена от образуването на нея повърхностни дефекти – ерозии; причината за това е патологично състояние, като правило, е да попадне в тялото агресивни химикали;

3. фибринозный остър гастрит – неговата отличителна черта се счита за появата на стените на стомаха фибринозно-гнойного излив (течност под формата на слуз), чийто връх е покрит с особена филм жълтеникаво-кафяв или сив цвят; идващи от дълбочината на поражението този вид заболяване може да бъде по-дълбока (дифтеритическим) и повърхностни (крупозным);

4. флегмонозный (гнойный) – предполага нарушаване на целостта на лигавицата на стомаха и гнойное расплавление на всички слоеве на стените му; в зависимост от разпространението на гнилостно-некротического флегмона отделят такива форми на патология, като неорганизирани и ограничена; диагностика гнойного гастрит затруднительна, тъй като симптомите му са до голяма степен сходни с признаците на перфорация на язва и остър панкреатит, така че диагнозата основно се определя чрез хирургическа намеса, обаче, колкото и самото лечение.

Заболяването при възрастни и деца

Детето развитието на възпаление на лигавицата на стомаха се случва по същите причини, че и възрастен човек. При този най-основен провоцирующим фактор на ендогенен (вътрешен) характер се счита за наличието в организма на инфекции, причинени от зловреден микроорганизми Хеликобактер пилори. По-рядко ролята на агент играят стафилококи, proteus, стрептококи, гъбички Кандида, е. коли. Предпоставка за образуването на гастрит и си остър поток също може да послужи като усложнения и последици на такива болести, като морбили, грип, риккетсиозы (особено сыпной тиф), пневмония, дифтерия, вирусен хепатит.

До редица екзогенни (от външен произход) източници на тази форма на заболяването включват:

 • грешка в храненето (сухомятка, поспешная храна, нетщательное разжевывание, честата консумация на пикантни и силно солени ястия);
 • интоксикация на организма;
 • попадането на механични, химични, термични (излишно е да се горещи или студени) агенти;
 • неконтролиран прием и дразнещо действие на определени групи лекарства (например, бромиди, салицилатов, антибиотици);
 • злоупотреба с алкохол;
 • хранителни алергии.
READ  Като най-почистване на червата от дома — стъпка по стъпка ръководство

Какви са симптомите се проявяват?

Симптоми на остър гастрит може да се различават поради индивидуалните особености на човешкото тяло и на неговата реакция към наличието на обстоятелствата. Но, като цяло, първите клинични признаци се появяват вече по-късно 5-12 часа след излагането на агент-провокатора. Най-голяма тежестта при този придобиват диспепсические явления: дискомфорт, тежест, болка в подложечной (эпигастральной) област, подташнивание, рвотные желание, често заканчивающие пускането на приетата храна заедно с жлъчка и слуз, повишено слюноотделяне, оригване с неутрална или неприятна миризма (в зависимост от характера на болестно състояние).

Ако развитието на остър гастрит са причинени от хранително отравяне, след това процедурата се допълва от присъствието на тези симптоми, като ускорен сърдечен изпразване на червата с течни каловыми масите, излишната газообразование, повишаване на телесната температура. В случай на непоносимост към всички продукти, освен диспепсия се наблюдават симптомите на дерматит – забележимо зачервяване на дермата (еритема), сърбеж, оток, кожни обриви.

При остър эрозивном гастрит обилно повръщане на остатъци от храна, може да се комбинира с кръв, което се смята за главен признак на стомашни кръвоизливи. По същата причина (това е заради кровоточащих ерозии) кала цвят става черен. Болката се описва от пациентите като рязане, схваткообразная, усиливающаяся след прием на храна.

Набор от симптоми фибринозной форми на гастрит до голяма степен съвпада с симптоматикой обикновен (катарального) възпаление на стомаха. Но в някои случаи освен слюнотечения, гадене, оригване и други нарушения на храносмилателната система може да бъде честван усещане за охлаждане, нарушение на координацията, главоболие, на фона на обща слабост.

Признаци флегмонозного тип обикновено се развиват внезапно. Нея болен свилоточене, гади ми се, повръща (често рвотная тегло съдържа гнойный ексудат). Наблюдават най-силните рези в горните отдели на корема и прогресиращо влошаване на състоянието като цяло. Може би значително по-чести или, напротив, урежение пульсовых вълни, както и присъствието на постоянно чувство на жажда, вследствие на дехидратация на организма.

Тъй като клиничните симптоми на остро възникване на заболяването са идентични симптоматике много други заболявания, например, холециститу, панкреатиту, влошаване на апендицит, язва на стомаха, перитонит и дори инфаркт на миокарда, диференциална диагноза няколко затруднительна. Затова, за определяне на гастрит специалисти извършват следните изследвания:

 • ендоскопско;
 • лабораторни (кръвни, урина, изпражнения, кръв, стомашни сокове);
 • ултразвук;
 • на рентген.

Също гастроэнтерологи в хода на проучването мерки не се вземат предвид само неговите проявления, но и officinalis, хранително-вкусовата анамнеза, наличието на придружаващи заболявания.

Традиционните методи на терапия

Лечение на остра форма на заболяването зависи от характера и разпространението на възпалителния процес. В случай катарального гастрит е необходимо да се предизвика повръщане с цел да се премахнат от стомашно-чревния тракт злонамерен представител, но преди това човек трябва да пие не по-малко от 2-те чаши топла чиста вода. Понякога пациентите може назначен промивка на стомаха.

READ  Какво е повърхностен (катарална делене) гастрит

Лечение на гастрит, остър тип въз основа на медицински препарати (отново, идващи от сложността на възпаление) включва прием:

 • антацидных средства против солна киселина в храносмилателния сок (Гастал, Фосфалюгель, Маалокс);
 • инхибитори на протонового помпа (Омепразол);
 • гастропротекторов – лекарства, защищающих лигавицата от различни дразнещи вещества (Викаир, Де-нол);
 • лекарства, притежаващи противосекреторным действие (Фамотидин, Циметидин, Ранитидин);
 • прокинетиков, стимулиране на мотилитет на храносмилателната система (Raglan, Reglan, Церуглан, Мотилиум).

При остри бактериални гастрит, обикновено се използват антибиотици (Цефалексин, Неомицин, Тетрациклин, Левомицетин, Ампицилин) в дози, устанавливающихся лекар. За облекчаване на пристъп на болка се назначават спазмолитици (Папаверин, Платифиллин, Атропин).

При флегмонозной форма на заболяване на лечение може да се извършва единствено оперативен начин: с помощта на гастротомии (операция аутопсия на лумена на стомаха), резекция на (частично) или гастрэктомии (пълно отстраняване на кух орган с наслагване на пищеводно-чревния соустья), пункционного (чрескожного) дрениране на гнойного фокус. Важна роля в терапията на всякакъв вид възпаления играе диета.

Много лекарства имат възрастови ограничения, защото като прекалено токсичен за детския организъм. Във връзка с това терапия на остър гастрит детето е по-различен от лечение на възрастни.

Така, например, обилно повръщане приема се отстранят с еднократно назначаването на Аминазина. Токсикоинфекционные агенти може да се изведе с помощта на Оксациллина, Гентамицина, Цепорина. В случай на голяма загуба на течности в организма, показва физраствор Рингера венозно. Задължително е спазването на спално режим, както и гладната диета в първите 8-10 часа след началото на симптомите на бери-бери.

Прогноза и профилактика

Своевременно започнала и компетентно лечение на възпаление на стомаха води до благоприятна прогноза за пациента. Въпреки това повторно развитие на патология може да доведе до превръщането на остра форма в хронична. При коррозивном и флегмонозном гастрит не изключва възможността летального резултат по причина, перитонит и сепсис коремната кухина.

За да се избегне подобно, е по-мъдро да се помни за комплекс от превантивни дейности, свързани с воденето на здравословен начин на живот и отказ от вредни навици. Профилактика за гастрит и осигурява спазването на хигиена на храните (проверка на доброкачественности и правилното съхранение на продукти, работата им при подготовката, чистота кухненски аксесоари) и му компетентен организация (с изключение на преяждане, полноценность диетата, редовността консумация на храна). Използването на лекарствени средства трябва да се основава на задължителен контрол: брой хранения на ден и прием се осъществява строго по указ на лекаря или според инструкциите.

Спазването на диета

Диета при всяко стомашно-чревния заболяването е интересната част от лечебния процес. Така, в остра фаза на гастрит се допуска консумация на храна в протертом/течна форма, с оптимално съдържание на мазнини и протеини. Използването на въглехидрати, напротив, трябва да бъде ограничен, както и храни, богати на фибри, и не са изключени от диетата. Задължителен отказ от сол, които са пикантни, пържени, кисели ястия, пушено месо, консерви, маринати, подправки, яйца, твърдо сварени, изделия от бисквити или бутер тесто. Избор на риба и месо трябва да падне върху ниско съдържание на мазнини сортове. При проблеми със стомаха не могат да пият алкохолни напитки, газирани, квас, кафе, силен чай.

READ  Ендоскопия на червата с помощта на капсули

Въз основа На тази обща диета меню за деня може да бъде, както следва:

 • 1-ва закуска – парна оризов пудинг, варено яйце, чай с мляко;
 • 2-ра закуска – ниско съдържание на мазнини извара, отвара от шипки;
 • обяд – супа месо бульон с настъргано сирене картофи, кюфтета на пара с макарони, компот от сушени плодове;
 • следобедна закуска – желе от некислых плодове;
 • вечеря – картофено пюре на вода, варена морска риба, подсушенный парче от бял хляб, желе от боровинки или чай;
 • за една нощ – чаша мляко или обезмаслено кисело мляко.

Народни средства за защита

Остра фаза на гастрит при деца и възрастни могат да бъдат третирани различно само с одобрението на рецепта от доктор, и ако степента на тежест на заболяването не предизвиква смъртоносна заплаха.

1. При възпаление на стомаха, сопровождающемся ниска киселинност, ефективно средство от сок от алое и мед, взети в равни части. Трябва да го приемате всеки ден по 1 супена лъжица преди ядене.

2. При гастрит с повишена киселинност добре помага прясно изцеден сок от картофи, употребата на които (по ¾ чаша сутрин) и е подходящ за профилактика на рецидив.

3. Неприятни симптоми на заболяване на стомашно-чревния тракт може да се отървете с помощта на зърнастец: 3 супени лъжици растения наля 300 мл вода и кипятятся в продължение на 5 минути. Течността се пие вместо чай, като се добави малко мед за подобряване на вкусовите усещания и засилване на полезните свойства.

Общи препоръки:

 • при проява на остър течения гастрит важно е първото нещо, да се откаже от ядене (за момента) с цел осигуряване на лигавицата на стомаха покой;
 • хранене трябва да бъдат чести, малки порции; процесът на дъвчене – задълбочено и неспешным; температура на ястия – удобна за здравето на храносмилателната система;
 • струва си да се откаже не само от този вреден навик, като злоупотреба с алкохол, но и от пушенето на цигари;
 • не се препоръчва носенето на стягивающей корема дрехи.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec