Алкалоз: видове (метаболитен, респираторный/газ, негазовый), лечение

Сред най-важните показатели на обмяната на веществата — рН на кръвта, нивото на което трябва да бъде в границите 7,35-7,45. Тя се определя концентрация на киселинни и основни (алкални) компоненти, а норма се поддържа благодарение на буферным системи, бързо реагирующим на колебанията на показателя.

Алкалоз представлява нарушение на киселинно-алкалния баланс, когато кръвта и другите тъкани се случва повишаване на нивото на рН, чрез подобряване на съдържанието на основание (алкални). Излишък причина може да бъде относително или абсолютно, компенсированным или декомпенсированным, причините за това състояние са много и те са много разнообразни.

Терминът «алкалоз» не е твърде запознат онези, които не са свързани с медицината, той рядко се появява в диагнозах, а защото не е обект на интерес за широк кръг от хора, но това състояние може не само значително да наруши здраве и благополучие, но и да изправи пред гибел, ако не бъде своевременно диагностицирани и премахнато.

Увеличаване на рН се говори за нарастването на концентрацията е причина и липсата на йони на водорода. В този случай се говори за защелачивании на вътрешната среда. При излишък на киселини и, съответно, йони на водорода, рН ще намалее, и има точно обратното алкалозу състояние — ацидоза.

Увеличаване на рН се случва при прекомерно отделянето на киселина от стомаха, при загуба на водород йони с урината или въглероден диоксид с выдыхаемым въздух. Процедурата алкалоза е в състояние да се развие при сравнително малки отклонения на рН от нормата, в тежки случаи пациентите се изисква интензивна терапия в условията на реанимация клон.

Причини и патогенетические механизмите на развитие на алкалоза

Причините алкалоза изключително разнообразни и са свързани с разстройство на дейността на много органи и системи:

 • Възпалителни процеси в мозъка (енцефалит);
 • Новообразувания на централната нервна система;
 • Стимулиране на дихателния център лекарствени средства или токсини;
 • Истерия, неврози с гипервентиляцией;
 • Повишена температура;
 • Остра кровопотеря с изразени гипоксией, предизвикваща съответния недостиг на въздух;
 • Тежко повръщане, фистула на стомаха (при распадающемся рак, като например);
 • Неконтролиран прием на диуретици в продължение на дълъг период от време;
 • Патология на бъбреците, която тече с увеличаване на диуреза или нарушение на екскреция на натрий;
 • Дехидратация, включително — при силно изпотяване;
 • — Тежки инфекции;
 • Лечение глюкокортикоидами;
 • Храна, в която много храни с високо съдържание на основи и малко калий;
 • Лечение на ацидоза сода за хляб;
 • Обилно унищожаване на червените кръвни телца в skylight стая съдове (гемолиз);
 • Обширни хирургически операции;
 • Рахит;
 • Травми на главата.

В зависимост от преобладаващите причини за електролитен дисбаланс има няколко разновидности алкалоза:

 1. Респираторный;
 2. Негазовый;
 3. Разход.

Газ (дихателен, респираторный) алкалоз свързват с дихателни нарушения, выражающимися в средно дишане, в процеса на която се отделя през белите дробове това въглена киселина. Тази хипервентилация с:

 • Поражения на централната нервна система;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Обилно кървене;
 • Остра дихателна недостатъчност;
 • Психични нарушения (истерия), придружени изразен задух при липсата на патология от страна на белия дроб и сърцето;
 • Хипервентилация апарат ИВЛ при интензивна терапия;
 • Отравяне салицилатами.

Негазовый алкалоз възниква по причина на излишък от отделянето на йони на водорода, забавяне на натрий, загуба на киселина стомашни на съдържанието. Отделяне на кисели храни с защелачиванием на вътрешната среда се нарича выделительным алкалозом (силно повръщане, лечението с диуретик, патология на бъбреците и ендокринната система).

Така наречените экзогенный алкалоз може да доведе до излишно въвеждането на разтвор на сода при лечението на ацидоза или гиперпродукции киселина лигавицата на стомаха. Продължително консумиране на храни, богати бази, също допринася за алкалозу, който не излиза извън рамките на компенсированного.

Метаболитен алкалоз е свързано с патология на електролитен обмен, възникнали при разрушаването на еритроцитите, поради высокотравматичных хирургични интервенции, при деца, страдащи от нарушения на обмяната на веществата на витамин D и калций (рахит), след инфузия на компоненти на кръвта, при повръщане или аспирация на кисело съдържание на стомаха, при цироза на черния дроб и други сериозни заболявания.

READ  Кръвен тест за ХИВ, СПИН, ELISA, PCR, дешифриране, срокове на издаване, при бременност

При метаболическом алкалозе се случва загуба на киселини и забавяне основи на вътрешната среда на организма, при това нивото на въглероден диоксид в кръвта остава в нормални граници, а бикарбонат винаги ще се увеличава. Патология може да протичат в остра форма, която най-често се проявява при инфузия на големи количества алкални разтвори.

Хронична метаболитна алкалоз се случва, е случай, когато в процеса на компенсиране на нарушения на киселинно-основния баланс, включително не само на буферната система на кръвта, но и дихателен механизъм, осигуряващ задържането на въглероден диоксид. Такова развитие на събитията може да се наблюдава при хронични заболявания на храносмилателната система, след обстойни операции.

Когато за премахване на алкалоза са насочени не само на буферната система и белите дробове, но и за бъбреците, е възможно постигането на пълна компенсация патология със създаването на нормалното ниво на рН на кръвта (7,4). Това разстройство възниква при хронични заболявания на стомаха и червата, често переливаниях компоненти на кръвта.

Въпреки факта, че на рН се записва на нормално ниво, компенсированный алкалоз придружени с постоянно напрежение на буферни системи, възможностите на които не са неограничени, така че във всеки момент може да настъпи смяна на равновесие в посока на защелачивания.

В някои случаи алкалоз е смесено, което е свързано с наличието на няколко механизми за загуба на киселина и водород — хипервентилация, повръщане, тъканно хипоксия на фона на тежка мозъчна травма.

Степента на изместване на рН определя появата на компенсированного алкалоза, когато самият показател не се променя, но въпреки това се случват колебания от страна на буферни системи и други регулаторни фактори, или некомпенсированного, сопровождающегося увеличаване на рН над 7,45.

При некомпенсированном алкалозе буферни и други системи не се справят с переизбытком причина, показател за киселинност излиза извън нормалните си граници.

Нарушаване на киселинно-алкалния баланс, независимо от основната причина, допринася както за общи, така и локални нарушения на кръвообращението, проявляющимся намалена перфузия на мозъка и на сърцето, понижение на кръвното налягане и количеството кръв, выбрасываемой сърце в съдове за минута.

На фона На защелачивания межклеточного пространство се повишава нервната и мускулна възбудимост, мускулите са в по-високи тонизирана, има гърчове и дори тетания скелетната мускулатура, докато перистальтика на червата се забавя, което води до запек.

Газова алкалоз, освен изброените промени, се отразява и върху умствената дейност — нарушена памет, концентрация на вниманието, се появяват пристъпи на виене на свят и загуба на съзнание.

Прояви алкалоза

Процедурата алкалоза, свързани с нарастваща гипоксией на тъканите и намаляване на въглероден диоксид в тях, което се изразява в увеличаване на мускулния церебрална артерии, намаляване на тонуса на венозна корито с намаляване на сърдечния дебит и на кръвното налягане, извеждането на течности и електролити с урината.

Най-характерните и най-ранните симптоми за алкалоза, причинени от диффузными ишемическими процеси в мозъка. Пациентите се оплакват от:

 1. Виене на свят;
 2. Нарушение на чувствителност на кожата, усещане за проследяването стъпки пълзи мурашек;
 3. Бърза умора и слабост;
 4. Обморочные състояние;
 5. Чувство за недостиг на въздух;
 6. Ускорен пулс, сърцебиене;
 7. Отслабването на паметта, неспособност да се концентрира.

Външни признаци на алкалоза може да бъде психомоторна възбуда, бледност или синюшность на кожата, често болни испуганы, тревожны. При респираторном алкалозе хваща окото значително ускорено дишане — до 40-60 вдишвания-выдохов в минута.

На фона на хипоксия и гипоксемии нараства честотата на съкращенията на сърцето, са възможни аритмии, пулсът става по-чест и леко пълна. Характерно е понижаване на кръвното налягане, дори и в легнало положение на пациента, когато се опитвате да се изправи, тя може драстично да намалее и да предизвика загуба на съзнание.

READ  Емболизация на маточните артерии при матката: показания, противопоказания, провеждане, цената

Съдови и електролитни нарушения водят до засилване на отделянето на урина, което изпълнен дегидратацией, намаляването на нивото на калций в кръвта с появата на спазми. При поражение на главния мозък от друг процес (тумор, аневризма), причинява повишена судорожную готовност, колебания на рН на кръвта може да стане причина за эпилептического припадка.

Метаболитен алкалоз най-често имат характер на компенсированного, временен дисбаланс на киселини и основи, не проявляющегося голяма симптоматикой. Сред признаците на това могат да бъдат оток и дихателна депресия.

Декомпенсированный метаболитен алкалоз носи силна дехидратация, терминальным състояния, продължително повръщане или диария. Защелачивание заедно с электролитными разстройства допринася за засилване на слабост и утомляемости, се появява жажда, болният губи апетит. Сред оплаквания — главоболие, резки лицевите и мускули на крайниците.

Загубата на калций причинява спазми. Кожата става суха, нагъната, което е особено забележимо при обезвоживании, но при интензивна инфузия терапия натрупва отоци. При метаболическом алкалозе, за разлика от респираторно, дишането става по-рядко норма, повърхностно. Пулс учащен. Метаболитен алкалоз допринася за потисничество на съзнанието, покачване на апатия, сънливост, в тежки случаи некомпенсированного разстройство пациентът изпада в кома.

При язвена болест на стомаха с повишена киселинност, хората често злоупотребяват с основи и мляко, които позволяват на известно време облекчаване на болката. Подобно лечение води до така наречения синдром на Бернетта — хронично алкалозу, който се проявява със слабост, липса на апетит, гадене и повръщане, сънливост, сърбеж на кожата. Отлагането на соли на калция в бъбречните каналчета при областта допринася за синдрома на хронична бъбречна недостатъчност.

Респираторный алкалоз е придружено от влошаване на притока на кръв в тъканите, се проявява учащением на пулса и сърдечната честота, мышечным гипертонусом чак до тетании, психични нарушения при надвишаване на рН 7,54. В случай, когато респираторный алкалоз, провокирани от чести дишането при истерия, видимо безпокойство, тревожност потърпевш, емоционална нестабилност или раздразнителност.

Алкалоз при деца

Алкалоз може да бъде диагностицирана при деца, включително и новородени. Патогенезата на възникването му е същата, както при възрастни, но нестабилността на буферни системи и лабильный метаболизъм предразполагат към по-честото му при появата на редица заболявания и нарушения, т.е. децата са по-податливи на промени в киселинно-основно равновесие.

Да доведе до метаболическому ацидозу детето може заболявания със силно повръщане — вродени стенозы стомаха, чревна непроходимост, раждане травма, на инфекция. Понякога смяна на киселинно-алкалния баланс е свързан с въвеждането на прекомерни количества причина при лечение на ацидоза, неправилното приложение на диуретици.

Дефекти на обмяната на веществата могат да се дължат на наследствени причини. По-специално, метаболитен алкалоз при синдрома Барттера манифестирует в първата година от живота на малко дете с повръщане, висока температура, лаг във физическото развитие, наднормено количество на урината и жажда.

Дихателен алкалоз в детска възраст е възможно за сметка на хипервентилация на фона на изразена интоксикация или увреждане на мозъка — когато ТОРС, възпаление на белите дробове, травми на главата, энцефалите и менингите, новообразованиях на мозъка, психични нарушения, при това специфична симптоматика нехарактерна и обикновено се състои от симптомите на основното заболяване.

При малки деца, на фона на намаляване на нивото на калций чрез крампи и спазми на мускулите, тремор на ръцете, силно изпотяване. По време на края възраст възможен шум в ушите, виене на свят, нарушения на чувствителността, за които детето не е в състояние да каже дори и в случай на тяхно разположение. Остър алкалоз изпълнен с силна тревожност на детето, дестилат и комой.

READ  Проба Руфье и пощенски код: същността на теста, провеждане, норма и изчисляване на резултатите

Принципи на диагностиката и лечение на алкалоза

При съмнение за развитие на алкалоза специалист не само внимателно инспектира на пациента, выслушивает сърцето и белите му дробове, но и насочва на лабораторни и инструментални изследвания. На ЕКГ при алкалозе откриват ниско напрежение на бойниците и косвени признаци на понижаване на калия в кръвта. При биохимично анализ на кръвта се определя от намаляване на концентрацията на хлор, калий, калций. В урината на патологични примеси не се появява, но тя се променя на реакция в алкална.

Лечение на алкалоза, независимо от причината трябва да бъде насочена едновременно към премахване на първопричините нарушения на метаболизма и нормализиране на константи кръв. За консервативно лечение се прилагат като газови смеси (карбоген), вдыхаемые болни, така и инфузионная терапия с въвеждането на лекарствени разтвори, които съдържат микроелементи, инсулин, амониев хлорид.

— Леки форми на алкалоза, а също и респираторни смущения на фона на нервните преживявания, истерия, невроза може да бъде отстранена в домашни условия. Едновременно с медикаментозна терапия на пациента може да ви препоръча спазване на диети, ограничаващи алкалния напитки, мляко, млечнокисели продукти. Препоръчват се зеленчуци, приготвени на пара или сварени, а също и плодове, постно месо, зърнени храни.

Респираторный алкалоз лека степен елиминира доста просто. В повечето случаи, за нормализиране на киселинно-алкалния баланс е достатъчно за намаляване на честотата на дихателните движения. При тревожност, пристъп на атака трябва да се успокои и да се опита да забави дишането си. Освен това, специалистите препоръчват дишане в хартиена торбичка, което позволява да се увеличи делът на въглероден диоксид във вдыхаемой въздушната смес. По-малко увеличаване на въглеродния двуокис в кръвта, признаци алкалоза изчезват, и здравето е нормално.

При метаболическом алкалозе и тежки форми на отглеждане показана хоспитализация и лечение в условията в клиниката, където налаживается вдишване карбогена, съдържащ до 8% въглероден диоксид. При гърчове показан натриев хлорид, калций венозно. Силна възбуда, с гипервентиляцией могат да се отстранят с помощта на реланиума, при отеке на белите дробове показва морфин, репресивен дихателен център и намаляване на честотата на дихателните движения в минута.

Нарушения електролитен обмен коригирани назначаването на инфузия терапия:

 • Натриев и калциев хлорид в виена вливане;
 • Панангин, калиев хлорид, До-поляризующая смес интравенозно;
 • Калийсберегающие диуретици (верошпирон).

За отстраняване на причините, които предизвикват алкалоз, использовуются:

 1. Метоклопрамид — срещу гадене и повръщане;
 2. Лоперамид, активен въглен, мотилиум — помагат за премахване на диария и свързана с нея загуба на течности и електролити;
 3. Гемодиализ — при силни интоксикациях;
 4. Успокоителни и нейролептики — отстраняване на истерия и нервни нарушения (диазепам, хлорпромазин).

При някои заболявания премахване на алкалоз помага на хирургично лечение. По-специално, стеноза почивен част на стомаха, на фона на хронични язви, преминаващ с метаболическими разстройства, може успешно да бъде управляван с премахването на явленията хроничен алкалоза.

При деца алкалоз изисква лечение при достигане и превишаване на нивото на рН 7,5. Първото нещо, разработена схема за лечение на основната патология — инфузионная терапия при обезвоживании, въвеждането на липсващи микроелементи и т.н. Недоношенным на децата, назначени от витамин С, аминокиселини (когато въвеждането на натрий и калий е противопоказано).

Алкалоз напълно се поддава на лечение, но прогнозата е значително по-добре в случай на компенсированного течения патология или наличието на първоначалните симптоми. Тежките форми изискват хоспитализация в отделение за интензивни грижи. Независимо от причините и симптоматиката, в продължение на целия период на лечение на пациентите е необходим строг контрол на водно-електролитен и киселинно-алкалния баланс чрез биохимични изследвания на кръвта.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00122 sec