Ангиодистония: церебральная съдове на мозъка, ретината — симптоми, лечение

Ангиодистония — съдово разстройство тонус, поради нарушение на адаптация на артериите и вените към променящите се условия на външната и вътрешната среда. В резултат на неадекватност, недостатъчност или съкращения на функцията на кръвоносните съдове е нарушен регионарный или общ притока на кръв.

Ангиодистония — синдром на редица заболявания, характеризиращи се с внезапни времеви промяна на тонуса на кръвоносните съдове. Ангиодистония има различен произход, местонахождението, патогенезата. Заболяването засяга отделни съдове или на целия кръг на кръвообращението. Основна причина за това състояние — негативни промени в структурата на съдовите стени.

Заболяването се класифицират по няколко принципа:

 • Произход — начална или неврогенная ангиодистония и вторична или симптоматична ангиодистония;
 • Местоположението на огнището — ограничена и системна ангиодистония;
 • Нивото на кръвното налягане — ангиодистония по гипертензивному, гипотензивному или смешанному тип.

Диагноза «ангиодистония» обикновено поставят за възрастните хора. През последните години болестта «помолодела» и се превръща в все по-често диагностироваться на учениците. При деца патология има тенденция за по-бързото излекуване. За да се предотврати развитието на тежки заболявания при детето и в бъдеще, е необходимо при първите признаци на ангиодистонии консултирайте се със специалист.

Причини

Ангиодистония — заболяване на вторична природа, развиваща се на фона на основната патология. Причина за венозна ангиодистонии е нарушение на тонуса на вените, а артериална — съответно на артериите.

Ангиодистония се развива на фона на следните заболявания:

 1. Эндокринопатия, хормонален дисбаланс;
 2. Инфекционно-възпалителни процеси;
 3. Нейроциркуляторная дистония;
 4. Соматични заболявания;
 5. Травма на главата;
 6. Заседнал начин на живот, наднормено тегло;
 7. Емоционалното пренапрежение, стрес;
 8. Отравяне;
 9. Туберкулезная, сифилитическая и герпетическая инфекция;
 10. Емоционална нестабилност;
 11. Алкохолизъм, тютюнопушене, злоупотреба с наркотици;
 12. Варикоз;
 13. Климакс;
 14. Преходен възраст;
 15. Остеохондроза, спондилоза;
 16. Атеросклероза.

Причини за ангиодистонии при децата са: раждане травма, токсикозы бременни, заболяване на майката, дългите раждане.

Под контрола на нейрогуморальной регулиране на артериите и вените се разширяват и свиват в една или друга ситуация. Вазодилатация се случва след прекомерно натоварване на мускулите, мозъка и вътрешните органи, благодарение на което към тях се засилва притока на кръв и кислород. Венозна система трябва да реагира на целия процес по съответния начин: по вените отработанная се изпомпва в белите дробове, където се обогатява с кислород. Приети на работа на симпатична и парасимпатического отдел на вегетативната нервна система предоставя правилната реакция съдове на външни и вътрешни фактори.

Ако в организма на неуспех, възниква спазъм на артериите, повишава тонуса на вените, е нарушено кръвоснабдяване на вътрешните органи, развитието на кислородна недостатъчност.

READ  Транспозиция на багажника съдове: при деца, новородени, на плода, причини, симптоми, лечение и прогноза

Ангиодистония най-често се развива при хора, които малко спят и много работят, се задържат през нощта пред компютъра, често са изложени на стрес на работното място и в ежедневието.

Процедурата

Прояви на ангиодистонии доста многообразен. Клинична картина на патология се състои от няколко синдроми: астенического, респираторно, стенокардического, психическо, нейрогастрального, цереброваскулярного.

Основните клинични признаци на ангиодистонии са:

 • Хипертония или хипотония,
 • Виене на свят,
 • Диспепсические явление,
 • Изтръпване на крайниците,
 • Болки в мускулите на шията и гърба, болки в цялото тяло,
 • Кардиалгия, произтичаща приступообразно в покой и при физическо натоварване;
 • Тахикардия или брадикардия,
 • Безсъние,
 • Влошаване на концентрацията на вниманието,
 • Мнестические разстройство,
 • Замъглено зрение, обоняние, допир,
 • Депресивно състояние,
 • Недостиг на въздух.

Главоболие — основният симптом на заболяване, възникващи по всяко време на деня след физическа активност или дори в състояние на покой. Болката се концентрира в храмовете или в задната част на главата и варира от тъпа, давящей до интензивна, стреляющей. На фона На мъчителна, напрегнато физическо упражнение главоболие се развива депресия, снижающая ефективност и выбивающая на пациента от обикновения ритъм на живот.

Ангиодистония мозъка

Церебральная ангиодистония — най-често срещана и доста тежка форма на патология, развиваща се под въздействието на ендогенни или екзогенни фактори и обикновено преминаващ на фона на мигрена, хипертония, вродени или придобити эндокринопатий, заболявания на храносмилателната система, алергични реакции.

Спазъм на церебрална вазодилатация води до нарушаване на трофики на мозъчните центрове и се проявява синдрома на главоболие. При разширени вени и венул се затруднява изтичането на кръв от определени зони на мозъка. Подобни процеси допринасят за развитието на исхемия, хипоксия, увреждане на невроните на главния мозък. След известно време на съдовата стена се връща към нормалното, и общото състояние на пациентите напълно се възстановяват.

Съществуват 3 варианта на течението ангиодистонии:

 1. По гипертоническому тип — спазъм на артериите се проявява внезапни пристъпи на главоболие, пульсацией в храмовете, кардиалгией, аритмия, хипертония;
 2. По гипотоническому тип — разширяване на кръвоносните съдове на главата се проявява постепенно нарастваща, тъпа главоболие, локализирана в тилната, теменните или времеви зони, влошаване на зрението, краткосрочна загуба на паметта, нарушение на способността за работа, обмороками;
 3. По смешанному тип — ангиодистония се проявява последователно симптоми на първите два вида.

Симптоми на церебрална ангиодистонии:

 • Умора,
 • Виене на свят,
 • Шум в главата си,
 • Пулсираща, заяждане или тъпа болка в слепоочията и задната част на главата,
 • Гадене,
 • Повръщане,
 • Безсъние,
 • Сънливост,
 • Предобморочные състояние,
 • Слабост,
 • Смущения в ендокринната система,
 • Краткосрочни пропуски в паметта,
 • Изразени промени емоции — от дълго чувство на депресия, тревожност, страх до еуфория;
 • Липсата на контрол на емоционалното състояние.
READ  Декодиране на анализ на кръвта при децата, дали всичко е в норма

В тежки случаи на депресия и раздразнителност заменя с апатия, безпокойство, паника. При липса на лечение може да се развие на кризите.

При откриване на изброените по-горе симптоми да се потърси медицинска помощ, за да премине цялостна диагностика и веднага да започнете лечение. Ако главоболие и други астенические симптоми не преминават дори след продължителен отдих, може да се развие енцефалопатия. При това, при пациенти с депресия придобива хронично течение, нарушен съзнание, липсва инициатива, да възникнат промени в настроението. Лечение на ангиодистонию съдове на главния мозък сами в домашни условия е изключително неприемливо.

Ангиодистония на ретината на очите

Ангиодистония на ретината на очите се открива офтальмологами по време на провеждане на офтальмоскопии, която разкрива геморрагии, хематом, перерастяжение вени, съдовата ветвистость.

При пациенти увеличават учениците, засилва блясъка в очите, възниква втрисане, чувство на страх. Болните се оплакват от намаляване на зрителната острота, «мелькание мушек» пред очите, болка и парене в очните ябълки, усещане за «пясък» в очите. Нарушение на трофики и хипоксия на тъканите водят до прогрессированию очни заболявания, недохранване, пълна загуба на зрението.

Ангиодистония съдове на ретината обикновено се развива при хора с хипертония или гипотонией с невротични нарушения в различна степен выраженности. Ангиодистония на ретината обикновено се развива едновременно на двете очи.

Диагностика

След выслушивания оплаквания на пациента, събиране в медицинската история на живота и болестта, визуална инспекция на специалист са насочени към инструментални методи на изследване. Най-значими сред тях са:

 1. Реоэнцефалография — не-инвазивна техника, заключающаяся в изследване на кръвоносните съдове на главния мозък с помощта на слабите, високочестотни електрически импулси. Този метод позволява да се определи състоянието на кръвоносните съдове на главния мозък.
 2. ЕХОГРАФИЯ на периферните съдове.
 3. Электрокардиография.
 4. Электроэнцефалография.
 5. Офталмоскопия, по време на която лекарят открива промяна на лумена на кръвоносните съдове, тяхното стесняване, разширяване, извитость, полнокровность.
 6. Консултации психиатър или невролог.

За изключване на органична патология се провежда лабораторни изследвания на кръв и урина, ЕХОГРАФИЯ на органите в гръдната и коремната област, за изследване на стомаха, червата, белите дробове.

READ  ГПС (антифосфолипидный синдром): какво е това, причини, лечение

Ако болестта е била разкрита още в детска възраст, може да се излекува напълно. След установяване на точна клинична картина ангиодистонии лекар назначава подходящо лечение и се препоръчва, когато необходимостта от промяна на начина на живот.

Лечение на

Лечение ангиодистонии е комплексно, включващо отстраняване на основното заболяване и нормализиране на тонуса на кръвоносните съдове. Схема на лечение, взима лекар с оглед на индивидуалните особености на организма на пациента.

За нормализиране на тонуса на кръвоносните съдове ще помогне на лечебна физкултура. За намаляване и облекчаване на симптомите на заболяването болните препоръчват се оптимизира режимът на труд и почивка, да се хранят, да се бори с вредните навици.

Водни процедури тонус на кръвоносните съдове: баня с аромамаслами релаксираща, контрастен душ стимулира. Пациенти с антиодистонией е показано спа процедури, масаж, плуване, физиотерапевтични дейности — електрофореза, гальванизация, магнитна терапия, рефлексотерапия.

Медикаментозно лечение на церебрална ангиодистонии се състои в назначаването на болни следните групи лекарства:

 • Вазоактивные вещества — «Клонидин», «Метилдофа», «Пропранолол»,
 • Болкоуспокояващи — «Пенталгин», «Взели», «Кетонал»,
 • Успокоителни — «Korvalola», «Persen», «Тенотен», «Седуксен», «Ново-Пассит»,
 • Хипнотици — «Мелаксен», «Донормил»,
 • Гипотензивные средства — «Каптоприл», «Бисопролол», «Тенорик»,
 • При хипертония — «Эуфиллин»,
 • Антидепресанти — «Амитриптилин», «Флукосетин»,
 • Антиаритмические средства — «Верапамил», «Дилтиазем»,
 • Лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение — «Пирацетам», «Работата», «Пантогам», «Винпоцетин»,
 • Витамини, антиоксиданти,
 • Очните съдови капки при ангиодистонии на ретината на очите — «Тауфон», Милдронат», «Эмоксипин», витамини за очи под формата на таблетки — «Лутеин Комплекс плюс», «Антоциан Форте»,
 • Фитосредства — билкови такси от мента, маточина, валериана, дяволска при склонност към високо кръвно налягане, от грозде и ехинацея при хипотония.

Профилактика

Превантивни дейности при ангиодистонии включват:

 1. Спазването на правилен режим на почивка и сън,

 2. Правилното хранене,
 3. Нормализиране на теглото
 4. Спорт,
 5. Стабилизиране на нервната система,
 6. Воденето на здравословен начин на живот,
 7. Туризъм,
 8. Редовно преминаването на определени изследвания,
 9. Прилагането на билкови тинктури с умерено успокояващ ефект.

По този начин, ангиодистония не представлява голяма заплаха за здравето на човека, но значително намалява качеството на живот.

Видео: дистония в програмата на «Хапчето»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec