Болест (синдром) на Рейно: симптоми, лечение, причини

Вегето-съдови заболявания имат много разновидности. Към тях принадлежи и това не е много широко разпространено, като болестта на Рейно. Под израза «не е много широко разпространено» това означава, че от него страдат около 3-5% от цялото население. Ето защо за тази болест много хора дори не са чували.

По неизвестни досега причини този заболяване често се проявява при жените, отколкото при мъжете. Статистиката показва, че на пет жени с болест на Рейно представлява един мъж със същите проблеми.

При някои хора името на Рейно Арени и болестта на Рейно са свързани със съветския актьор, който е роден в Естония през 1927 г. и участва в много от известните през миналия век филми. Въпреки това, този актьор не е имал отношение към недугу. В действителност е заболяване откри лекар от Франция Морис Рейно още през 1862 г., така че това отклонение и е наречен на неговото име.

Как се проявява болестта на Рейно?

Има много необичайни признаци, които се изразяват приступообразными крампи съдове на пръстите. Най-често хората се оплакват от спазми в ръцете си. Най-интересното е, че първите прояви обикновено са или в юношеска възраст, или след навършване на 20-25 години. При по-възрастните хора заболяването много рядко се открива за първи път. Все пак, има и изключения. По исключениям допринасят за сериозни психически сътресения или тежки нарушения на работата на ендокринната система.

Както и при всяка друга болест, симптомите на болестта на Рейно, зависят от това на какъв етап се намира. И колкото по-висок етап, по-тежки последици от неговите проявления. Общо има три етапа на съответното заболяване.

I етап: ангиоспатическая

Човек непрекъснато се оплаква от това, че ръцете му са много чувствителни към влиянието на студа. След това на пациента се появяват пристъпи, по време на която той преживява спазми в пръстите и загуба на тях чувствителност. При това пръстите бледа, а тяхната температура е по-ниска от температурата на цялото тяло. По време на спазъм, е ясно видима граница между нормално и парцел с пръст и безчувствени. Пръстите на ръцете могат да изглеждат толкова неестествено, като че ли ги окунули в боя или са извършили някаква друга обработка, е толкова голяма разликата в цвета на кожата на двете страни от границата спазъм. Тези пристъпи може да предизвика студена вода, натоварване на пръстите на ръцете или пушене. В началния етап На този спазъм продължава дълго и преминава самостоятелно, след което фаланга отново придобиват чувствителност и своя естествен цвят. Този етап се нарича ангиоспастической.

II етап: ангиопаралитическая

На пациента и периодично се появяват приступообразные спазми, но сега те вече траят значително по-дълго, отколкото на първия етап на пръсти при това стават синюшными, а техният собственик усеща парене и болка, както ако това бяха признаци на измръзване през зимата. Обикновено тези симптоми продължават по няколко часа, но след това те преминават себе си. Също така по време на спазъм при човека могат да се появят малки мехурчета на numbed места. Те с течение на времето се спука и да се лекува, но след тях остават малки белези. Този етап се нарича ангиопаралитической.

III етап: трофопаралитическая

Постоянно учащающиеся пристъпи с дълъг времето спазъм води до това, че се нарушава структурата на кожата покрива на крайниците. На пръстите На краката могат да се образуват трудно заживающие гангрена и некроза на кожата области. Понякога при пациенти дори започва гангрена. Този етап се нарича трофопаралитической и е най-тежко състояние на болест на Рейно.

READ  Брадикардия - симптоми, лечение, причини, синусова

При някои хора се наблюдава странно явление, когато в различни пръстите на един човек за да можете да видите проявите на различни стадии на болестта.

Лечение на заболяването

Трябва да знаете, че освен болестта на Рейно има още и синдром на Рейно, който трябва да се лекува съвсем други начини. Факт е, че при синдрома на подобни признаци се задействат какви ли някой други заболявания. Например, те могат да доведат: на първо място — професионална дейност, свързана с переохлаждением четки, ги травматизацией, вибрации, хормонални нарушения, след това — ревматизъм, склероза и други заболявания. В този случай за начало трябва да се направи лечение на основното заболяване. Кога ще бъде отстранен – ще признаци на синдрома на Рейно.

Начини на пълното и окончателно излекуване от болестта на Рейно в този момент не са разкрити. Има само поддържащи методи, които трябва да се придържат през целия си живот. По тези методи се препоръчва да се вземат:

 • Лекарства, които правят спазми;
 • Болкоуспокояващи средства;
 • Витамини;
 • Лекарства, предназначени за разширяване на кръвоносните съдове;
 • Използване на антимикробни мехлем при поява на рани и раните, а също и да вземе навътре ацетилсалициловую киселина, като противовъзпалително средство.

В днешно време за лечение на болестта на Рейно се провежда не само медикаментозными средства. Има много процедури в физиотерапевтическом кабинета, които ще бъдат много полезни при тази болест. До него може да се дължи електрофореза, дарсонвализацию, галванична вана и други процедури. Препоръчва се дори рентгенотерапия и ултравиолетовите лъчи. Но всичко това трябва да се направи само по предписание на лекаря, за да не причини вреда на други вътрешни органи.

Начин на живот при болестта на Рейно

Лечение с медикаменти – това е този фактор, от която е невъзможно да се «отвертеться». Как да не иска човек да спрете приема на лекарства, той не може да направи това, за да разстройство не е придобил още по-тежка форма. Освен това, той трябва да ги приемат не от случай на случай, а по строга система, като го е назначил вашият лекар. Лечение, проводящееся безразборно, няма да доведе нито до реален резултат.

Както вече споменахме, се нуждаят и физпроцедуры. Без медикаментозно лечение няма да има добър ефект. Въпреки това важна роля играе правилния начин на живот на пациента. Именно тя ще позволи на колкото се може по-рядко изпитват пристъпи на спазми. Какво трябва да прави човек, страдащи от болестта на Рейно, и това, което той направи не трябва?

 1. Задължително трябва да се откажат от пушенето. Никотинът допринася за силен спазъм на кръвоносните съдове, особено при хора, които страдат от проблеми с кръвоносните съдове.
 2. Болният трябва да избягва всякакви вибриращи уреди. Например, не може да държи в ръцете си открие тази мелница, да се докоснат до кухонному комбайну, работи электродрелью и другото оборудване, създаващ атмосфера. Дори прахосмукачка могат да допринесат за появата на следващия пристъп. Не винаги успява да се плашим от такава работа, защото не може човек напълно да се направи без всички домакински уреди. В такива случаи му се препоръчва те да се ползват колкото е възможно по-рядко и при това е задължително да се носят вълнени ръкавици, за намаляване на вибрациите.
 3. Трябва винаги да си на крайниците се затоплят. Дори ако признаците на заболяването се наблюдават само на ръце, не е гаранция, че те няма да се появи и на краката, след постоянните переохлаждений. Така че ръкавиците трябва да бъде топла, а обувки сухо и твърде топло. На пациента не може да измие ръцете си със студена вода. Ако в апартамент не винаги се сервира топла вода, по-добре загрейте я на котлона и се измийте ръцете с топла водичкой, това е сигурно, няма да доведе до поредния спазъм.
 4. Най-важни фактори, влияещи върху появата на пристъпи, нервни разтърсване и преумора. Затова е необходимо да се избегнат тези фактори и да се стреми към спокойствие и състояние на ума равновесие.
READ  Сърцебиене: причини, симптоми, диагностика и лечение

Извършване на изброените правила, човек може да не се страхува постоянно прояви на феномена на Рейно. Така се нарича форма на течението пристъп на заболяването, състояща се от три фази:

 • Побледнения и намаляване на температурата на пръстите с усещане на болка;
 • Появата на синюшности и засилване на болка;
 • Ремисия на болките и връщане на нормалния цвят на кожата или я зачервяване.

Народна медицина

Има много рецепти за лечение на народни средства за защита на даденото разстройство. Обаче всеки човек трябва да знае, че пълното преминаване само в народната медицина не ще го спаси от болестта. Такива методи са добри, като допълнително към основното лечение. Само тогава те носят облекчение и премахва от повтарящи се пристъпи.

Кои начини са най-популярни?

Първо, баня с ела с маслени бои. Във вана с топла вода, достатъчно е да добавите около 5-7 капчици масло за постигане на ефект.

При болестта на Рейно се считат за много полезни лук и мед. Ето защо хората, страдащи от него, пригответе си смес, състояща се от мед и лук, сок, които трябва да се вземат в равни количества. Да ги раздвижи и да вземат навътре, един час преди ядене по една супена лъжица 3 пъти на ден. Курс на лечение трябва да продължи три седмици. След това направете малка пауза и отново да продължи лечението.

Вместо сок от лук, за да можете да вземете счукан на каша чесън. Той също трябва да бъде толкова, колкото и мед. Двете части се смесват и се оставя да се влеят в продължение на една седмица. След това се вземат така, както и рецепта с лук. Да се лекуват нужда от два месеца.

Въпреки това пациентът трябва да знае, че яденето на чесън и лук в големи количества дори и на празен стомах недопустимо е при заболявания на стомашно-чревния тракт. В такъв случай е по-добре или да се прилагат други рецепти за лечение, или да се консумира състав не преди хранене, а по време на хранене.

Кой най-често възниква заболяването: с риск

Учените така окончателно и не разбра причините за болестта на Рейно. Смята се, че важна роля тук играе и наследствеността. Но не всички родители с това заболяване се раждат деца, страдащи впоследствие от такива спазми.

Но има фактори, които могат да допринесат за началото на заболяването. Към тях се отнасят:

 • Нарушаване на работата на ендокринната система;
 • Чести стресови ситуации;
 • Постоянна експозиция на крайниците;
 • Професионални фактори (като например вибрация);
 • Нараняване на пръстите;
 • Всички ревматични заболявания (отнася се за тях ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, узелковый периартрити и някои други нарушения);
 • Автоимунна хемолитична анемия с пълни холодовыми антитела.
READ  Експериментатори в анализа на кръвта: норма, повишаване, понижаване, на причините за отклоненията, диагностика и подготовка за анализ

Тази хворь засяга не само тези хора, които си работят редовно се сблъскват с вибрации, но и тези, които трябва да се напряга и пръстите на ръцете. Например, ако по-рано са изложени на риск, лекувани пианисти и на хората, работещи за пишеща машина, и сега почти всеки втори прекарва работното си време пред компютъра, активно набира на клавиатурата документация. Така че в нашето време на опасност от развитие на болест на Рейно човек е много по-висока, отколкото например преди 20 години.

Поставяне на диагноза

Преди да се определи диагнозата, лекарят трябва да разбере какво нарушение му е на пациента: болест на Рейно или синдром на едноименния. Както се оказа, от всички хора, жалующихся на подобни пристъпи спазми, до 85% са изложени точно за синдром на Рейно. Така се извършва диагностика на синдрома на Рейно, за да се изясни природата на заболяването. За това на първо място се извършва проба на студ и реакцията на крайниците на намаляване на температурата.

Допълнително се правят за визуален контрол изследване на костите на пръстите, капилляроскопию, реовазограмму крайници, се провеждат редица изследвания на кръвта и изясняват, не страда ли човек някакви отклонения, които биха могли да бъдат причина за появата на синдрома на Рейно. Всяка болест, в резултат на което може да бъде този синдром, има своите признаци и показатели. Така че опитен специалист след изследване на пациента по-лесно могат да се разграничат едно отклонение от друг.

И лекарят е длъжен да разбера в какви условия работи на пациента, и не е ли работата му е причина за появата на тези спазми.

Има два основни показателя, с които започва поставяне на диагнозата. При болестта на Рейно пръстите на човека са изложени на спазми по време на стрес и при переохлаждении. Освен това за този сърдечни нарушения може да се говори, ако то продължава 2 години и повече.

Болестта на Рейно и армия

Също да не забравяме и важна проблем за младежи призывного възраст и техните родители е въпрос, очаква ли армията им в следващите години или синдром е достатъчна причина за освобождаване от военна служба?

Призывники със синдром на Рейно са ограничени годными и да се отнасят към категория «В». Това означава, че младежът е напълно освободен от военна служба, но въпреки това той все още получава военен билет и е кредитирана в запас. Такива хора не служат в мирно време, но ще бъде призован на служба в случай на начало на военни действия.

За човек, диагностициран, и освободени от поканата, той трябва да предостави всички резултати от предишни проучвания и да се мине на нови, назначени специалисти с набирането на комисията. Тъй като редовно переосвидетельствование наличните заболявания отдавна отменено, този данъчния закон не е нужно постоянно да премине медицински прегледи и да се окаже в бъдеще наличието на един и същи нарушения. Това изисква да се направи само един път. След като диагнозата младежът е кредитирана в запас.

Видео: един от алтернативните методи на лечение на болестта на Рейно

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec