Гиперволемия: какво е това, видове, причини, диагноза, лечение

Гиперволемия – състояние, при което се увеличава обема на кръвта циркулира в сосудистом начин. Отделят проста, олигоцитемическую и полицитемическую гиперволемию, които се различават по отношение на хематокрит.

Изолированную гиперволемию малкия кръг на кръвообращението се нарича белодробна хипертония.

Опитът, натрупан през целия период на развитие на медицината, задава определени рамки на различни лабораторни показатели, извън които се разглежда като заболяване. Същите тези рамки се определя и количеството кръв наведнъж, намиращо се вътре в нашите съдове.

Норма за възрастен човек е такова състояние, когато в кръвоносните съдове на целия организъм циркулира общото количество кръв равно по тегло от 6 до 8 на сто от теглото на тялото или 1/13 част. Т.е. човек с тегло 75 кг вътре съдове едновременно съдържа около 5 литра кръв.

Причини и видове гиперволемии

Увеличаване на обема на кръвта, еднократно циркулира в сосудистом начин, се нарича гиперволемией. Това състояние не е самостоятелно заболяване и се разглежда като синдром – комплекс от прояви (симптомите) на всяка болест. Кръвта е представена от две основни компоненти: плазмата (течната част) и форменными елементи (съвкупност от всички кръвни клетки). Отношението на общия обем на клетките на кръвта към общия обем кръв се нарича гематокритом и в норма той е 36% – 48%, т.е. в един литър кръв от 360 до 480 милилитра клетки, а останалата част плазма.

В зависимост от промените в броя на хематокрит гиперволемию се разделя на три вида:

 • Проста гиперволемия;
 • Олигоцитемическая гиперволемия;
 • Полицитемическая гиперволемия.

Всеки от изброените видове гиперволемии има своя отделна причина, отколкото да се дължат на различни подходи в лечението и диагностиката.

Проста гиперволемия

Проста гиперволемия – такова състояние, когато се случва пропорционално увеличение на количеството на циркулиращата кръв, т.е. съотношението на всички клетки и течна част в единица обем кръв остават в рамките на нормалните стойности. Това състояние се наблюдава достатъчно рядко, го причини са:

 1. Трансфузия (преливане) на прекомерно количество кръв;
 2. Интензивно физическо натоварване;
 3. Висока температура на околната среда;
 4. Остър недостиг на кислород (хипоксия).

В първия случай гиперволемия се развива вследствие на постъпване на прекомерно количество нормални по отношение на хематокрит кръв отвън, но и в други същата съответната норма пристига в кръвта на хориоидеята поток от депо (резерви) на собствения си организъм.

Олигоцитемическая гиперволемия

В ситуация олигоцитемической гиперволемии увеличаване на количеството на циркулиращата кръв е свързано с нарастването на броя на течната съставка на кръвта, при този хематокрит става под нормата. Това състояние се нарича гидрэмией, до него водят:

 • Бременност – гидрэмия при вынашивании на детето е в норма и допринася за достатъчно обмена на веществата между организма на майката и на детето;
 • Повишаване на постъпване на течност в руслото на хориоидеята (прекомерната употреба на алкохол, преливане на плазма и нейните заместители, преминаване на течности при отоци на тъканите на кръвоносните съдове);
 • Намаляване на отделянето на течности от организма (остра и хронична бъбречна недостатъчност, повишено образование антидиуретического хормон, задържане на натрий).
READ  Атеросклероза на аортата: причини, симптоми, локализация, диагностика, лечение и диета

Полицитемическая гиперволемия

Полицитемическая гиперволемия – се развива в случаите, когато увеличаване на обема на кръвта в сосудистом начин се постига за сметка на клетъчен компонент, съпроводено с ръст хематокрит. До това състояние водят:

 1. Хронична хипоксия: пороци на сърцето, хронична белодробно заболяване с недостатъчност на функцията на белите дробове, продължителен престой в условия на висока надморска височина и др;
 2. Болести на кръвта – злокачествени и доброкачествени тумори, наследствени аномалии, са придружени от повишено образуването на кръвни клетки.

Клинични прояви, диагностика и лечение на гиперволемии

Признаци гиперволемии и лечебна тактика зависи до голяма степен от вида и причините, които предизвикват това състояние.

В случай на физиологични и функционални причини, които не надхвърлят адаптивни способности на организма ни, прояви на кратковременно, и без никакви специални медицински манипулации организма сам да възстанови нормалното си състояние.

Ако гиперволемия причинена от някаква хронична или остра болест лечебна тактика е насочена основно към самото заболяване, което води до увеличаване на броя на внутрисосудистой кръвта, а също и когато е необходимо на негативно облекчение непосредствените симптоми гиперволемии която се проявява, то е разнообразно и неспецифично:

 • Повишаване на кръвното налягане;
 • Ръст натоварване на сърцето може да доведе до прояви на сърдечна недостатъчност, ангина пекторис;
 • необяснимо увеличаване на телесното тегло;
 • Подуване;
 • Недостиг на въздух;
 • Чувство на сухота на кожата и сухота в устата;
 • Нарушения на уриниране;
 • Увеличаване на честотата на дишането и чувството на тежест в дишането;
 • Обща слабост;
 • Главоболие;
 • Болка в областта на кръста;
 • Повишена умора.

Диагностика гиперволемического състояние в практическата медицина се затруднява, което се дължи на липсата в клиничната практика на обективни, достоверни и най-важното безопасни начини за определяне обема на циркулиращата кръв. С други думи, тези методи, които се използват, добре се доказват в експериментална наука, за да обясни този болестния процес и полага научни основи за лечение на гиперволемии. Достъпни за практическо приложение остава само количеството хематокрит, който е от голямо значение при определяне на вида на гиперволемии и причините за нейното причиняване.

Лечебна тактика се основава върху две области:

Этиотропное (насочени към причината за патология) и лечение:

 1. Борба с болести на бъбреците;
 2. Бърз, колкото се може по-рано, лечение на дефекти на сърцето;
 3. Лечение на ендокринни заболявания;
 4. Борбата с тумори и вродени заболявания на кръвоносната система;
 5. Лечение на остри и хронични заболявания на белите дробове;
 6. Внимателен контрол на обема на интравенозни на ес.

Симптоматично (насочени към борба с прояви на патология) и лечение:

 1. Високо кръвно налягане купируют прилагането на гипотензивных лекарства, с акцент върху диуретици;
 2. Ангина, причинена от гиперволемией, изисква на първо място да се намали натоварването на сърцето и едва след това приложение антиангинальных лекарства;
 3. Един от водещите елементи на помощ при гиперволемии – поставяне на пациента в комфортна среда с нормална температура на околната среда и достатъчно кислород във вдыхаемом въздуха.

Също така и ефективни и щадящими методи на лечение може да се смята за народна медицина:

 • Hirudotherapy (прилагане на пиявици) има пряко въздействие пряко върху обема на кръвта, намаляване на него, както и намалява вискозитета на кръвта и незначително намалява броя на настоящите елементи, отколкото може да се нормализира хематокрит при полицитемической гиперволемии;
 • Билкови диуретици: резене, копър, червена боровинка, мечо грозде, хвощ и други.
READ  pH на кръвта (ph): концепцията за норма в анализа, отклонения

Лечението и особено диагностика гиперволемии изисква внимателно интегриран подход от страна на квалифициран лекар, тъй като зад привидната простота и безобидностью на дадено състояние може да се крие началните прояви на тежки заболявания, ранната и навременна диагностика на който може да запази здравето и дори живота на човек.

Гиперволемия малкия кръг на кръвообращението

Кръвта вътре съдово на речното корито е разпределена неравномерно: повече от 70% от цялата кръв постоянно се намира във вените, около 15% в артериите, 12% се намира в най-фини съдове, които извършват пряка функция на обмяната на веществата – знанието, 3% вътре в сърцето. Цялата кръвоносната система се разделя на голям (включва съдове на всички органи и тъкани, с изключение на съдове на белите дробове) и малък (улавя само съдове на белите дробове) кръгове на кръвообращението.

Около 75-80% от общия обем на циркулиращата кръв едновременно е в големия кръг на кръвообращението, и само 20-25% – в малък мащаб.

Случайна гиперволемия малкия кръг на кръвообращението, или гиперволемия на белите дробове, в медицината се нарича белодробна хипертония, тъй като на преден план в клиника излизат признаци на високо налягане в съдовете на белите дробове.

Причините гиперволемии малкия кръг

Гиперволемия на белите дробове е в техните причините за достатъчно голям брой разнообразни фактори и далеч не всички от тях са добре проучени, а някои все още не са монтирани. Сред известните причини отделят:

 1. Дълго недостатъчно съдържание на кислород (хипоксия) вътре в клас участъци на дихателните пътища – алвеолите. Към него водят хронични бронхити (включително и бронхит пушач), емфизем, бронхиолиты, бронхоэктатическая болест, хронична обструктивна белодробна болест, силикозы, антракозы и други заболявания на белите дробове и дихателните пътища.
 2. Остро рефлексогенное свиване на малките артерии в белите дробове. Развива се при силен емоционален шок, емболия съдове на белите дробове (дори по-малки клони), стенозе митралната клапа.
 3. Повишаване на налягането вътре в дихателните пътища. Се случи при интензивна кашлица, повишаване на външен барометрического налягане, грешки изкуствена вентилация на белите дробове.
 4. Недостатъчност на функцията на лявата камера, която се среща при инфаркт, аритмии, миокардите.
 5. Повишена вискозитета на кръвта.

 6. Увеличаване на количество кръв в дясното желудочком.
 7. Стесняване на кръвоносните съдове, выносящих кръвта от белите дробове. Може да се дължи на тумор, аневризмой, шпайкове, малформации и други.
 8. Хронична интоксикация – психостимулирующие наркотици (кокаин, амфетамини).
 9. Наследствени болести и дефекти ензимни системи.
 10. Порталът хипертония – повишаване на налягането в порталната вена на черния дроб (цироза, болест и синдром на Badd-Chiari).
 11. ХИВ-инфекцията.
 12. Нощно апнея – сравнително кратко спиране на дишането по време на сън, по-често се среща при храпе.

Също така не си струва да се отхвърли и идиопатические – неизвестни причини, които водят до първична белодробна гиперволемии.

Признаци гиперволемии на белите дробове

В началните етапи На своя поток гиперволемия на белите дробове няма никакви явни прояви, в какво се състои опасността – не е поставена диагноза, бавно прогресира и се проявява само в стадии далеч зашедшего и, уви, вече необратимо на патологичния процес:

 • Астенизация – умора, лабильность на настроението, загуба на тегло, нарушения на съня и др;
 • Недостиг на въздух, чак до задушаване, усиливающаяся при физическо натоварване;
 • Чести пристъпи на виене на свят;
 • Необяснима загуба на съзнание, особено при физически натоварвания;
 • Тежък, малопродуктивный кашлица, понякога, в напредналите случаи, примесени с жилки кръв;
 • Болки в областта на сърцето;
 • Цианоза (синюшность) кожата покрива в началото на заболяването едва различими, с напредването на болестта, става все по-изразени;
 • Подуване, в тежки случаи, асцит (течност в коремната кухина);
 • Болка в горния десен квадрант (в района на черния дроб);
 • Нарушения на ритъма на сърцето.

Диагностика гиперволемии малкия кръг

Определяне на диагнозата на белодробната гиперволемии се основава на посочените по-горе клинични прояви и редица лабораторно-инструментални методи:

 1. ЕКГ – да може да се определи на увеличаване на размера на десните отдели на сърцето, за да разкрие инфаркт, аритмию и тромбоэмболию белодробната артерия;
 2. Визуален контрол изследване на органите на гръдния кош диагнози на увеличен размер на сърцето, укрепване на съдово фигурата на белодробни полета (ефективно в по-късните етапи на болестта);

 3. Компютърна томография, макар и да се отнася към рентгенологическим методи за диагностика, стои отделно, тъй като има много по-голяма информативностью особено при прилагане на контрастни вещества;
 4. ЕХОГРАФИЯ-изследване на сърцето ще помогне да се определи увеличен размер на сърцето, вродени аномалии, както и да настроите скоростта и обема на ток на кръвта в съдовете;
 5. Катетеризация белодробен багажника в диагностиката е съчетано с въвеждането на вътрешността на съда, сензори и позволява директно измерване на нивото на налягане в съдовете на белите дробове, и по този начин надеждно се диагностицира или да се изключи патология, дори и без наличието на клинични прояви.

Лечение на белодробна гиперволемии

Медицинска тактика при гиперволемии на белите дробове приоритетно е насочена към лечение на патология я доведе до, тъй като самата белодробна хипертония само проявление на основното заболяване. Най-голямата трудност, а по-точно почти пълната неефективност на медицински дейности, е начална (с умствено причина) белодробна хипертония, тъй като първоизточника на заболяването не е известна.

За лечение на гиперволемии малкия кръг на кръвообращението ефективен всички лекарства и методи, които се прилагат за лечение на обикновена артериална хипертония. Особеност е по-изразена ефективност эуфиллина и кислородотерапии на фона на няколко намалената ефективност гипотензивной терапия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00166 sec