Хипоксия: на плода, новороденото, на мозъка — симптоми, лечение

Терминът «хипоксия» означава отклоненное от нормата на състоянието на орган, който се развива, когато спре обогатяването на тъканите и на клетките на организма с кислород, както и при неблагоприятни фактори, при които не се усвоява от тъканите на кислород. Хипоксия на мозъка и цялата верига от обстоятелства и ответни реакции на организма, което настъпва при несъответствие които влизат в обема на доставката на кислород и нужди в него мозъчни клетки, което води до кислороден глад на мозъка. Състояние на хипоксия често при възрастни хора, както и децата, да изпитат недостиг на кислород, може да и все още не е родено дете.

Хипоксия на плода и новороденото бебе

Хипоксия на плода — много е опасно състояние, причините, по които тя се развива, могат да бъдат различни, но винаги тя води до тежки последици, които са в пряка зависимост от времето на неговото възникване. В началния период на бременността, това може да доведе до забавяне в развитието и патология на плода, в по-късните срокове то е в състояние да предизвика значителни нарушения в ЦНС. При отслойке плацентата се развива остра хипоксия, от която детето може да умре. Внутриутробная хипоксия, също води до забавяне в развитието на плода, до трудности при адаптацията на детето в послеродовый период и до различни неврологични заболявания: беспокойному сън, лошото апетит, капризи, гърчове.

Тези усложнения се дължат на факта, че тялото на нероденото дете при хипоксия стартира на действие на механизми, насочени към повишено кръвоснабдяване на жизнено необходимите органи – сърце, на надбъбречните жлези, тъкани на мозъка и в стомашно-чревния тракт, бъбреците, белите дробове и кожата покровах силата на притока на кръв намалява. Така че дете с диагноза «Внутриутробная хипоксия» може да се роди с евентуални нарушения на функциите на тези органи. Това се проявява под формата на нарушения на дишане, забавяне на течности в организма, често регургитация. На следващия етап, който се характеризира с появата на симптоми на кислороден глад и нервно изтощение, идва, ако кислороден глад протича дълго време. При това състояние се забавя сърдечния ритъм, намалява тонуса на кръвоносните съдове, се случва оток на тъканите на организма, при това страда мозъка, умират нервните клетки, на други жизненоважни органи се оказват неспособни да изпълняват своите функции и по-късно възниква опасност за живота на детето. В периода на света плодът получава през плацентата всички необходими за поддържане на жизнената дейност на вещества и микроелементи чрез нея кислород получава от кръвта на майката в тъканите на плода. Ако една бременна жена страда от недостиг на хранителни вещества, плодовете ще изпитате неудобство.

Видео: за хипоксия на плода

Причини и класификация на хипоксия

Хипоксия на плода се различават по своите характеристики, тежестта на проявите, механизъм на развитие и степен на въздействие. Има три основни вида хипоксия:

 1. Остра хипоксия може да възникне и при трудно раждане;
 2. Подострая се развива за 1-2 дни до процеса на раждането;
 3. Хронична хипоксия прогресира в период от света на детето постепенно в продължение на дълго време.

Това състояние може да доведе до някои системни заболявания на бременната жена, до които може да се дължи на следните причини:

 • Желязодефицитна анемия, при нея е нарушен транспорт към тъканите на организма клетки с кислород;
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система, което води до спазми на кръвоносните съдове, особено на мозъка и влошаване на кръвоснабдяването на плода;
 • Патология на вътрешните органи (пиэлонефрит, заболявания на отделителната система);
 • Хронични заболявания на дихателната система като бронхиална астма, астмоидный бронхит;
 • Отклонения в работата на ендокринната система – диабет.

От голямо значение при развитието на хронична хипоксия на детето са вредните навици на бъдещата майка. Бременна жена в никакъв случай не трябва да се консумират алкохолни напитки и тютюнопушенето. Всички токсини, както и полезни вещества, попаднали в кръвта на бебето и да предизвикат негативни последици.

Други и съвсем валидни причини за развитие на хипоксия на детето могат да бъдат възможни аномалии в развитието на плацентата, пъпната връв, перенашивание при бременност или повишен тонус на матката, други отклонения от нормалния естествен алгоритъм в света на детето, най-често и е опасен фактор за остра внутриутробной хипоксия може да бъде преждевременно отлепване на нормално разположена плацента. Гипоксию на плода са в състояние да причинят и вземане на плода в утробата на майката, пороци в развитието си, несъвместимост на кръвта на плода по резус-фактор е с кръвта на майката – това състояние предизвиква гемолитическую болест, това е еднакво опасно за бъдещето на детето и на самата жена. При тежко раждане може да възникнат хипоксия на мозъка на новороденото, причинени от механичен фактор – продължително свиване на главата в родилния канал, обвитие около врата пъпна връв, а също и да попадне в дихателните пътища от секретите и околоплодната течност. Това усложнение на раждането се нарича асфиксией и изисква провеждане на реанимационных дейности. Комбинация от остри и хронични форми на хипоксия е най-неблагоприятна в прогнозите за развитие на усложненията на бебето при раждане.

READ  Захар в кръвта при бременни жени: норма, по-голяма, причини, толерантна тест

Как се определя внутриутробная хипоксия?

Първият симптом на хипоксия на плода служат активните движения на бебето, това дете инстинктивно се опитва да увеличи кръвоснабдяването, за да увеличи притока на кръв. Първоначално жената се отбелязва силни и резки точка, бързото шевеление, то може да я неудобства и дори да причини болка. Ако хипоксия на плода засилва, го вторични трусове постепенно омекват, могат да изчезнат напълно. Този знак трябва да предупреди жената, даде й да разбере, че с малко дете не всичко е в ред. В женската консултация се препоръчва при срок на бременността повече от 28 седмици води отчет на активността на плода.

Нормата се счита, когато за 12 часа детето е в движение, не по-малко от 10 пъти, ако те са по-малко – трябва спешно да се потърси медицинска помощ.

При определяне на внутриутробной хипоксия на плода лекарите-акушеры се прилагат комплексни методи за оценка на състоянието на плода. Към тези методи се отнасят выслушивание тонове на сърцето на плода с помощта на акушерского на уреда – стетоскопа. Лекарят оценява честотата на съкращенията на сърцето, техния тон, ритъм, на фоновия шум. Но този метод не може да бъде достатъчно точен, така че при най-малкото подозрения в гипоксию трябва допълнително да се прилагат кардиотокография, с помощта на специален ултразвуков датчик, при това проучване показатели са фиксирани върху хартия и лекарят получава възможност за преразглеждане на сърдечния ритъм на плода в различни параметри. Още един метод, който позволява да изследват се определи нарушения в кръвния поток между жена и плод, наречен допплерометрия. Тук се оценява на кръвообращението във всички вериги на веригата на кръвоснабдяването на плода, от характера на промените зависи степента на тежест на хипоксия и прогноза за време на бременност. В допълнение към по-горе манипулирана от, ЕКГ плода също така дава информация за състоянието на здравето му, се използват и лабораторни тестове на кръвта на майката на биохимичен състав и нивото на хормоните на бременността.

Освен това, ако има съмнение за внутриутробную гипоксию, се извършва анализ на околоплодната течност наличието в тях мекония –първородния на изпражнения. Липсата на O2 предизвиква релаксация на мускулите на дебелото черво и бебето меконий излиза в околоплодные вода. Този метод на диагностика е особено важно при нарастваща родова дейност, от резултатите ще зависи цялата тактика на провеждане на родилния процес.

Лечение и профилактика на внутриутробной форма

Ако д-р предполага внутриутробную гипоксию на плода, жена изпращат в стационар за провеждане на допълнителни изследвания и подходящо лечение. Когато това позволява на състоянието на плода, възможно лечение у дома под лекарски контрол. Задължително условие за излекуване на хипоксия служи за пълноценна почивка на жената.

Лечение при внутриутробной хипоксия трябва да бъде насочено към осигуряване на нормалното кръвоснабдяване на плода, ще зависи от причини хипоксия и степен разкрити патология. В повечето случаи бъдещата майка се назначава строг режим на легло, се предписват лекарства, намалява вискозитета на кръвта, подобряване на кръвоснабдяването на плацентата и нормализующие обмяната на веществата между майка и плод, начално положение в леглото на лявата си страна. Ако в хода на проведеното лечение не се отбелязва положителни промени, а хипоксия на плода продължава да расте, акушерами може да бъде взето решението за извършване на цезарово сечение, когато срокът на повече от 28 седмици на бременността. За предотвратяване на подобни усложнения бъдещата майка трябва да се откаже от лошите си навици, да прекарват повече време на открито, да не се преуморявам, да водят здравословен начин на живот. От голямо значение трябва да се даде профилактика на желязодефицитна анемия, тъй като една от основните причини хипоксия на плода. Пълноценна балансирана храна, регистриране на бременност в женска консултация в ранните срокове и своевременно лечение на д-играят огромна роля за предотвратяване на хипоксия на плода и нейните усложнения. Ако бременната повдигна диагноза «Хронична внутриутробная хипоксия», при раждане на дете се провежда задължително кардиомоторное наблюдение на състоянието на плода, за да се сведат до минимум отрицателните последици за детето.

READ  Тромбоза на синусите мозъка: причини, симптоми, диагностика и лечение

Как се лекува хипоксия вече родени деца?

Веднага след раждането при оценката на състоянието на здравето на бебето използват скалата на Апгар, по който се оценява състоянието на кожата покрива, рефлекс възбудимост и тонус на мускулите. Нормално показател трябва да бъде осем до десет точки по-долу пет точки означава гипоксию, отколкото по-малък брой точки се дава, толкова по-тежки състояние на детето.

Таблицата с критерии скалата на Апгар:

(увеличение на кликата)

При силно изразена хипоксия дете бледи, мускулния тонус е понижен, са възможни смущения на сърдечния ритъм, в магарешка синдром, нарушения в работата на вътрешните органи, чак до сериозни нарушения на ЦНС с образуването на кръвни съсиреци и кръвоизлив в мозъка. При раждането на дете с подозрения за гипоксию веднага трябва да получите медицинска помощ, насочена към премахването на кислороден глад: дихателните пътища се освобождават от течност и слуз, стопли детето, се извършва при необходимост реанимационные дейности, търсейки подобряване на състоянието, не представляващи заплаха за живота. След стабилизиране на състоянието на бебето се поставя в барокамеру, се прилага на хранителни разтвори, прекарват терапия, насочена към премахването прояви на хипоксия. В първия месец на живота си дете, след като са претърпели хипоксия неспокоен, лесно возбудим, го мускулния тонус е повишен, което се проявява в непроизвольных подергиваниях дръжки, крака, брадичката, са възможни гърчове. В други случаи е възможно летаргия, нежелание да се вземат в гърдите, го безпокоят често регургитация. Колкото по-възрастен става дете, толкова тези прояви стават по-малко видими, но за 5-6 месеца, може би връщането на първоначалните симптоми: отново могат да се появят спазми, увеличава мускулния тонус. Този период може да продължи няколко месеца и няколко години, това ще зависи от степента на увреждане на мозъка на бебето и неговата способност да се възстанови. Ефекти на хипоксия на мозъка на плода и новороденото са много сериозни, чак до смъртта на бебето, затова е много важно навреме да разкрие това състояние и да се вземат мерки за предотвратяване на усложнения в здравето на детето си в бъдеще.

Дейности за възстановяване на здравето на бебето

По-късно перенесший внутриутробную гипоксию хлапето трябва постоянно се състои на помощ при невролог, така че лекарят е имал възможност навреме да забележите патология във физическото и психичното си развитие и да назначи необходимата терапия, тъй като състоянието на продължителен кислороден глад може да доведе до различни отклонения и изоставането в развитието на бебето. За да избегнете това, трябва редовно оценка на здравето му и извършва при необходимост от подходящо лечение. За да помогне на новороденото бебе да се справят с последиците от хипоксия, родителите трябва да се осигури една спокойна атмосфера на дома, комфортна температура, защита от прегряване и переохлаждений. Не си струва да се стегнат възпирам на бебето, трябва да му се даде възможност да се движат повече. Голям плюс е кърменето, топли вани с успокояващи билки, специален масаж и гимнастика, която се прилага детски лекар трябва да научи майка ми. Тя трябва да се прави ежедневно в продължение на 2-3 години.

В сложни случаи течението на болестта по предписание на педиатър, масаж трябва да се провежда от специалист, притежаващ умения за лечение на заболявания на нервната система. Именно с помощта на масаж може да помогне да се възстанови нервната система и преодоляване на забавяне в развитието на детето. Интензивно въздействие върху централната нервна система оказва рефлексотерапия, тя се използва също така и от лекаря, ако хипоксия предизвика значителни нарушения в развитието на детето. Има различни методи на рефлексотерапията: акупунктура, лечение с лазер и др. По показанията препоръчително е да се консултирате с лекар-остеопатом, за да обсъди с него целесъобразността остеопатического лечение. Да помогне в преодоляването на последиците от внутриутробной хипоксия, може и лечебна физкултура, това става значение при забавяне на развитието на двигателни умения. Да я трябва специалист, който владее тези умения. Ако възникнат забавено развитие на речта, трябва да се обърнат към логопеду. Всички тези дейности трябва да се извършва в строга система, с определена последователност и задължително под наблюдението на лекар, който има възможност да се проследи динамиката на психическо и физическо развитие на детето. Самолечение е абсолютно неприемливо! При правилно и отговорно подхода към лечението в повечето случаи успява да преодолее негативни остатъчни ефекти на хипоксия и да се върне на държавата на детето към нормалното.

READ  Ендокардит: причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика, усложнения

Прогноза и последствията са претърпели хипоксия при деца

При правилно лечение през първата година от живота здравето на детето трябва да дойде в норма, но в отделни случаи ефекти на хипоксия може да се прояви и по-късно доста голям период от време. При децата може да бъде забавено развитие на речта, неспособност да се концентрира вниманието, неусидчивость, постоянно главоболие. В най-сложните случаи е възможно развитието напредва лезии на ЦНС, като значително нарушение на слуха, вниманието, както и устойчивите нарушения на централната нервна система, като гърчове, енцефалопатия, други нарушения на мозъчното кръвообращение, включително (в редки случаи), исхемичен инсулт, мозъчен венозен тромбоза.

Хипоксия при възрастни: причини и последици

Не само за новородените, децата могат да страдат от хипоксия, възрастните също изпитват кислороден глад, причините за което могат да бъдат различни. Обикновено, това състояние причиняват хронични заболявания.

 1. Най-честата причина хипоксия при възрастни – желязодефицитна анемия. Тя провокира развитието на гемической хипоксия. При това състояние на клетките на организма не получават достатъчно количество кислород, по причина на ниско съдържание на хемоглобин в кръвта, или при качествени промени, не позволяват на хемоглобина да изпълняват своите функции, защо е прекъсната транспортната функция на кръвта. За лечение на това заболяване се назначават препарати на желязо.

 2. Сърдечно-съдова недостатъчност (ХСН, венозен застой) причинява циркуляторную гипоксию, в този случай възниква от недостатъчно снабдяване с кръв на органи и тъкани, в резултат на недостатък в тях кислород. Лечението трябва да бъде насочено към нормализиране дейността на сърцето и кръвоносните съдове.
 3. Заболявания на дихателната система причиняват дихателен (респираторный) вид хипоксия. В белите дробове по различни причини постъпва недостатъчно количество кислород, което е прекъсната транспортната верига за подаване на клетките и тъканите.
 4. Може да предизвика гипоксию и остри отравяния, към тях се отнасят отравяне с въглероден окис, алкохол интоксикация и други остри състояния. В тежките случаи човек изпада в състояние на кома – това се случва при критично намаляване на нивата на кислород в клетките на мозъка. Това състояние изисква реанимационных дейности, тъй като носи реална опасност за живота.

Хипоксия при възрастни и води до нарушения в работата на централната нервна система, синдром на хронична умора, намаляване на имунитета, нарушения на съня, общо влошаване на здравето. За лечение на хипоксия при възрастни се използват различни методи, на първо място трябва да се лекува основното заболяване, което е причинило си.

Видео: за хронична хипоксия по време на семинар

Кислороден коктейл от хронична умора

Да се справят с последиците от хипоксия и подобряване на качеството на живот може да помогне използването на парадния. Това изобретение дава възможност за възстановяване на силите при умора, насищане на клетките с кислород, да се подобри обмяната на веществата, повишаване на концентрацията, вниманието и реакции, както и има още много положителни качества.

Кислороден коктейл представлява гъста пяна, която изцяло е изпълнен с молекули кислород. Тя се приготвя на сокове, морсах, сиропах и обогатяват с кислород с помощта на специални устройства, набиране на средства, кислород. Дълго време кислородни коктейли са на разположение само в лечебни заведения, но в последно време в продажба се появи компактни кислород флакони, това ви позволява да приготвяте здравословна напитка у дома. Хроничен кислороден глад на мозъка при възрастни и води до негативни последици, разрушаването на нервните окончания и смъртта на мозъчни клетки. Това да се предотврати и да се запази качеството на живот, трябва да бъдат наблюдавани от лекари, да се грижи за своето самочувствием и системно лечение на хронични заболявания. Отдалить офанзива за старост и за запазване на жизненост в продължение на много години, е напълно по силите на всички, които искрено желаят това. За тази цел е необходимо съвсем малко – да водят здравословен начин на живот, прекарват повече време на открито, да се отпуснете и да се грижиш за себе си и здравето си.

Видео: превенция на хипоксия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00102 sec