Лейкомаляция (перивентрикулярная на мозъка на децата

Лейкомаляцию се отнасят към ишемически-гипоксическим увреждане на мозъка, диагностируемым при новородени. Тя представлява сериозен проблем неонатологии и неврология, тъй като далечни последици патология много трудно се поддават на лечение, което води до инвалидност.

При лейкомаляции в мозъка се откриват огнища на некроза, възникнали след тежка хипоксия и нарушение на притока на кръв. Те са разположени предимно около страничните камерна, така че перивентрикулярное поражение – най-често срещаният вариант патология, за който и ще говорим по-долу.

Перивентрикулярная лейкомаляция (ПЛ.) се срещат в около 12% от случаите сред новородени, обикновено при преждевременно родени деца, като честотата му зависи от масата, с която бебето се светлина. Най-голям брой деца, страдащи лейкомаляцией, ако теглото при раждане е 1500-2500 г. В този случай патология се открива в почти всеки трети.

Около 60% от новородените, проживших до седмица, имат признаци на ДЕПУТАТ. Цезарово сечение повишава риска от нея (до 35%) в сравнение с естествено раждане, но това се отнася и за случаите с вече наличната пренатална патология. Ако бебето в утробата растат и се развиват нормално, цезарово сечение се провежда на дати, сама по себе си операцията не увеличава риска от такова увреждане на мозъка.

Причините лейкомаляции

Мозъка на недоносени новородени е много чувствителен към недостиг на кислород, тъй като компенсаторные механизми все още не са развити, и микроциркуляторное поток не може своевременно да се гарантира доставката на кръв. При пълен мандат на децата с повече или по-малко зрели нервната система и кръвоснабдяване хипоксия стимулира кръвообращението, така че щетите не са толкова изразени.

Проблемът се усложнява от факта, че на недоносени деца не са добри мидълуер мрежа между артериями на мозъка, и особено страда при този подкорковый споровете около камерна, на разстояние от 1 см от стените, повече в теменных зони. Това се дължи именно перивентрикулярное (около камерна) местоположението на огнища на некроза.

Хипоксия причинява образуването на свободни радикали, кисели метаболитни продукти, които не само имат пряко вредния ефект на невроните, но и допринасят за нарушаване на микроциркулацията под формата на тромбози, застой на кръв в малките артерии и вени. По този начин, хипоксия, сама по себе си предизвиква некроза, провокира метаболитни нарушения и тромбозы, които още повече утежняват ситуацията.

Забелязано е, че перивентрикулярная енцефалопатия по-често се развива при деца, които са на изкуствена вентилация на белите дробове (ИВЛ). На пръв поглед апарат осигурява дишането и доставката на кислород, така че на мозъка да страдат, не трябва. Обаче, излишъкът на кислород, подаваемый чрез апарат, предизвиква спазъм на седмица, който води до исхемия.

Честота на ПЛ сред новородени зависи от времето на годината. Обикновено по-голям брой на такива пациенти представляват в зимно-пролетния период. Възможна причина смятат, че липсата на витамини и въздействието на неблагоприятни метеорологичните условия в организма на бременната в късните срокове на бременността.

READ  Вегето-съдова дистония при деца: юноши, причини, симптоми, диагностика, лечение ВСД

Рискови фактори лейкомаляции смятат:

 • Тежки гестозы;
 • Хронична инфекция при бременни;
 • Внутриутробная хипоксия заради нарушения в плацентата или кръвния поток на плода;
 • Аномалии на раждането е преждевременно раждане, преждевременно излитие води, слабост основни сили;
 • Патология на новороденото – дихателна недостатъчност-синдром, пневмония, изискваща провеждане на ИВЛ.

Какво се случва в мозъка при лейкомаляции?

При лейкомаляции мозъка в подкорковых структури се появяват огнища на некроза, обикновено – коагуляционного, умират нервните клетки, както и дефекти с размножающимися клетки микроглии, като това как се образуват белези в други органи. Невроните не могат да се размножават, и на полета, омертвения мозъка, не е нищо да се запълни, така че резултат от тях стават на кисти (кухини) – кистозна лейкомаляция.

Повече от половината случаи на ДЕПУТАТ, са придружени от вторични кръвоизливи в зоната на исхемия и некроза, възможни са кръвоизливи в желудочки на мозъка. Важно е, че кората на мозъка на тези деца, засегнати много рядко във връзка с добър кръвоснабдяването.

Лейкомаляция започва в първите дни и продължава около седмица след раждането. Може би и по-късно я появата, обикновено свързано с инфекция или нарушение на дишането при новороденото дете. В тези случаи на фона на вече съществуващите некроза могат да се появят нови, а състоянието на детето ще прогресивно се влошава.

Огнища на мультифокальной лейкомаляции диаметър 2-3 мм откриват в теменных и предна части, симетрично около стените на страничните камерна. По-рядко са засегнати височные и затылочные дял на мозъка. Изход некроза става образуването на множество кисти в различни размери, разпръснати по подкорковому слой на мозъка (кистозна дегенерация), броят на които с течение на времето се увеличава. При тежка ПЛ те заемат цялата перивентрикулярную част от полукълба.

На некроза и образуване на кисти отнема около две седмици, а в следващите няколко месеца в мозъка на бебето се случва спадение кухини, подмяна на мъртвите парцели белези от нейроглии и необратима атрофия на нервната тъкан.

Прояви на лейкомаляции

Признаци лейкомаляции са разнообразни и често се че не са специфични, но тежко гипоксическое увреждане на мозъчната тъкан не могат да бъдат асимптоматични. Отделят няколко степени ДЕПУТАТ:

 1. Лека степен – признаци на поражение на нервната система се съхраняват до една седмица от датата на раждането;
 2. Средна тежест – от 7 до 10 дни, възможни са спазми, внутричерепная хипертония, вегетативни нарушения;
 3. Вдигане на ПЛ – дълбоко увреждане с потисничество на мозъка, често – кома.

Сред симптоми на церебрална лейкомаляции са възможни:

 • Наднорменото нервно-рефлекс възбудимост или, напротив, я депресия;
 • В магарешка синдром;
 • Гипотонус на мускулите;
 • Стволовая на процедурата;
 • Парези и парализи;
 • Зрителни нарушения под формата на косоглазия;
 • Забавяне на психомоторното развитие, нарушения на интелекта, хиперактивност, дефицит на вниманието.

Специалисти особено отбелязват, че неврологическая симптоматика на остър период и до 3-5 месеца живот може да бъде неизразени. Около 90% от децата след остър период идва мнимо благополучие, длящееся до 5 и дори 8-9 месеца живот. И само след такова дълго време се появяват признаци на дефицит на нервната дейност на фона на атрофия на мозъчната тъкан.

Около камерна мозъка концентрирани водещ невронни пътища, отговорни за двигательную функцията на крайниците, така че основният признак на мозъчна лейкомаляции при децата става детска церебрална парализа, но степента на выраженности му зависи от масивността на некроза.

READ  Норма на холестерола в кръвта: мъже, жени, видове контрол

Във връзка с вовлечением на ствола на мозъка, черепната нерви, повече от половината деца страда косоглазием, най-често по – сходни, са възможни смущения преглъщане, дихателни нарушения. До полугодовалому възраст се проявява в магарешка синдром. Колкото по-голям е размерът на полета на некроза и, съответно, кисти, толкова по-изразена мозъчна недостатъчност. Характер на симптомите се определя локализация огнища на повреда (двигателни, зрителни нарушения, гърчове, забавено умствено развитие).

Тежко поражение теменных и фронталните лобове води до детска церебрална парализа с едновременно нарушаване на психичното развитие. Ако участват само проводящи пътища, които са отговорни за иннервацию крайници, след това парализа може да не се придружава от нарушаване на интелигентност и развитие на детето.

Често при деца, които са били подложени на перинатальную гипоксию, сред симптомите са включени дефицит на вниманието и хиперактивност при сохранном на отделението за развитие. Това е сравнително благоприятен вариант на патология, която може да се коригира със специални лечебни дейности.

Предвид това непредсказуемост и разнообразие от симптоми, майка ми е трудно да се разбере, какво да очаквате, когато бебето е роден преди време и в условия на хипоксия. Ако загубата е умерен или тежък характер, тогава детето няма да се развива съответно възрастта – не се научи навреме да преобърне, да седи и да ходи. Върбал развитието на химическата рота стават взводове, дете не може да ходи, не, ще се грижи за играчките и да се прояви такъв е характерно за възрастта си любопитство.

Специално внимание привлича гипертонус, който може да бъде болезнено, така че детето ще бъде неспокоен, хленчещо, прекъсване на съня. Кърменето може да се превърне в проблем, поради лошо сосательного рефлекс, излишното нервно-мускулна възбудимост или атония.

Недостатъчно наддаване на тегло, забавяне на растежа, не е подходящ за възрастта и липсата на умения, които трябва да се хване за отглеждане на дете – основните симптоми, с които трябва да се справят родителите на дете с умерена и лека степен на увреждане подкорковых структури.

Около година става забележим неврологична дефицит, се развива церебрална парализа, от забавено психомоторна развитие. След година, когато на възстановителния период е към своя край, в клиниката са доминирани от такива ефекти, като задържане на психоречевого развитие, емоционална лабильность, проблеми със съня и вниманието, които могат да бъдат заедно с по-тежки моторни нарушения (детска церебрална парализа).

READ  Хидроцефалия, мозъчни: при възрастни, новородени, деца, симптоми, диагностика, лечение, прогноза, профилактика

ДЕПУТАТ при възрастни може да бъде причина за церебрална парализа, гипертонуса, нарушения на интелекта, тежка олигофрении. При благоприятно течение на патология на възрастни хора, малко по-различен от останалите.

Лечение на

Лейкомаляция придружени от необратими промени в нервната тъкан и някаква по-ясна схема на лечение на това състояние не е разработен. Обикновено лекарите се използва симптоматический подход, в зависимост от конкретните прояви на патология.

Като основен компонент на лечение се използва ноотропные средства, помагащи за подобряване на притока на кръв и обмяната на веществата в мозъка (пирацетам, ницерголин, стугерон). Допълнителна терапия е насочена към корекция на двигателните нарушения, нарушения в психомоторното развитие.

Като превантивна мярка акушеры-гинеколози предприемат всички възможни опити пролонгирования бременност преди срока, когато раждане ще станат безопасни за бебето. Ако детето все пак се ражда недоношенным, тогава трябва веднага да установят контрол над дишането и показатели на хомеостазата – нива на кислород и въглероден диоксид в кръвта, кръвно налягане, киселинно-алкален равновесие.

При тежка ДЕПУТАТ от децата се нуждаят от лечение в условията на интензивно отделение. При необходимост ИВЛ трябва ясно да се контролира съставът на кръвта, а при респираторном стрес-синдрома, показващи лекарства сурфактанта, което позволява в част от случаите да се откаже от изкуствена вентилация.

След година, когато на преден план излизат последиците са претърпели остър ДЕПУТАТ, лечение на по-голямата част от симптоматично. Повишена нервно-рефлекс възбудимост обикновено изисква наблюдение, както и по показания могат да бъдат причислени ноотропы, пантогам, фенибут, притежаващи някои спирачен ефект. При нарушение на съня се предписват успокоителни билкови лекарства (маточина, валериана), водни процедури.

При повишено внутричерепном налягане и хидроцефалия показан диакарб, е възможно прилагането на фуросемида или глицерин едновременно лекарства калий. При липса на ефект от диуретици и при нарастването на вътречерепна хипертония се провеждат шунтирующие операция, за да се отцеди излишната ликвора от мозъчните функции.

В магарешка синдром се лекува с помощта на карбамазепина, фенобарбитала. При повишаване на кръвното налягане и тахикардия, може би използването на бета-адреноблокаторов (анаприлин, обзидан).

При двигателните разстройства с повишен тонус и подобрена сетивност, показващи баклофен, мидокалм, реланиум, а при понижено тон – масаж и специални упражнения, физиотерапевтическое лечение.

Забавяне на психомоторното развитие и реч изисква корекция от страна на преподаватели и дефектологов. Освен ноотропной терапия, витамини, изисква постоянни занимания с тези деца, насочени към развитие на внимание, памет, реч.

Прогноза при церебрална лейкомаляции зависи от обхвата на поражение на мозъка. В относително леки случаи сред ефектите са преобладаващи минимални промени в неврологичния статус, обратими нарушения на интелект, а при тежките форми на поражения на мозъка е възможно детска церебрална парализа, епилепсия, олигофрения – умствена изостаналост.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec