Ортостатическая хипотония/колапс: причини, симптоми и лечение

Под ортостатической гипотензией (ортостатическим колапс) разбира състоянието, когато е налице намаляване на кръвното налягане, вследствие на промяна на положението на тялото от хоризонтално във вертикално. Систолното налягане се намалява повече от 20 mm hg. член, диастолното – с повече от 10 mm hg. супена

Ортостатическая хипотония обикновено кратковременна, трае около три минути, след което състоянието се връща в норма. Все пак, това състояние може да бъде опасно, тъй като припадък, възникващи поради липса на приток на кръв към мозъка, може да бъде последвано от спад и наранявания, а също и спазми.

Ортостатический колапс може да настъпи и при напълно здрав човек, но в редица случаи е с разнообразна патология. При здрави хора на колебанията на налягане е възможно при слаба тонус на кръвоносните съдове, забавя естествената реакция на промяна на положението на тялото в пространството. Склонност към ортостатическому колапс на различни хора, лошо тренированные физически, не закаляющиеся, метеочувствительные.

Ортостатическая хипотония често се случва при деца и юноши поради липсата на развитие на съдово на речното корито и несъвършенствата на регулация от страна на вегетативната нервна система. Възможни са кратки епизоди на падането на налягането при бременни жени, които не трябва да се оставят без внимание, защото сривове създават риск за бъдещото бебе.

В основата на хипотония при промяна на позата на тялото е преразпределение на кръвта, която се втурва в долната част на торса и краката. Сърцето ви реагира на това учащением ритъм, но заедно с плавателни съдове не успява да се приспособи и преразпределение на кръвта. Поради отлив на кръв от горната половина на тялото и главата се случва хипоксия на мозъка, настъпва предобморочное състояние и загуба на съзнание.

Избягване на ортостатического колапс може дори и тогава, когато са се появили първите признаци на недостиг на кръв в мозъка, както и на всички онези, които са склонни към по колебанията на налягане трябва да се спазват някои предпазни мерки.

Спад на налягане при промяна положението на тялото, не се смятат за самостоятелно заболяване. Въпреки това, повтарящи се епизоди на обмороков – причина да отидете на лекар, дори и ако общото състояние на здравето не предизвиква сериозни опасения, защото причината може да бъде започващи, скрити нарушения от страна на съдове, сърцето, ендокринната и нервната системи.

Причини за хипотония ортостатической

Основният патогенетическим звено ортостатической хипотония смятат рязко преразпределение на кръвта, когато в долната част на тялото си става много, а мозъка изпитва недостиг на притока на кръв. Разширени съдове не успяват да намалят своя диаметър и да се намали обемът на периферното кръвно корито, а сърцето, ускорява работата, не може да се справя с правилното разпределение на органи.

Едва ли има човек, нито веднъж не сталкивавшийся с явления ортостатической хипотония. Рязкото ставане от леглото, докато дълго и неподвижно в изправено положение, много може да забележите у себе си леко замайване и дори потъмняване на очите. Това състояние е присъщо и космонавтам, отличаващ се отлично здраве.

Причините за краткосрочната хипотония, могат да бъдат много разнообразни. При здрави хора изрични заболявания, които са били придружени да спад на налягане, не се намират, така че смятат, че хипотония се развива поради несъвършенствата на физиологичните механизми на адаптация към промяната на позата или прекомерно натоварване на съдове (в космоса, например).

Има случаи ортостатических коллапсов и припадат злоупотребяващите диети или изобщо отказваше от храната си. Те са възможни с алпинисти и на тези, чиято професия е свързана с работа на височина, когато стегнат затягане на краката за предотвратяване на падането до намаляване на притока на кръв към мозъка. Използване на корсет допринася за обморокам поради хипотония, за това са знаели още в средновековието.

Патологична ортостатическая хипотония се появява при:

 • Обезвоживании, намаляване на общото количество на циркулиращата кръв – диария, повръщане, силно изпотяване, обширни рани, прием на диуретици, силна кровопотеря, анемия;
 • Продължителната постельном режим;
 • Прием на някои лекарства – на АСЕ-инхибитори и други гипотензивные средства, сосудорасширяющие лекарства, антидепресанти;
 • Остри или хронични кровопотерях;
 • Различни заболявания на вътрешните органи, нервната и ендокринната система.

Редица заболявания, придружени с периодично повтарящи се епизоди намаляване на налягането:

 1. Варикозная заболяване на краката, венозен застой;
 2. Тромбоэмболии белодробната артерия и нейните клонове;
 3. Патология на сърцето – пороци, аритмии, перикардиты, инфаркт, сърдечна недостатъчност;
 4. Инфекциозни заболявания;
 5. Желязодефицитна и други видове анемий;
 6. Анорексия нервоза;
 7. Патология на надбъбречната жлеза (феохромоцитома, болест на Адисон);
 8. Различни невропатии (синдром на Шая-Дрейджера, диабетна или алкохолна невропатия, тумор);
 9. Вегето-съдова дистония.

Прояви на хипотония ортостатической

Ортостатические нарушения се проявяват главно признаци на нарушения на кръвообращението на главния мозък. При рязка промяна на позата на тялото, човек се чувства силна слабост, виене на свят, очите потъмняват, хвърча «мушица», възможно е гадене, шум, пулсации в главата си. Сърцето реагира на намален приток на кръв учащением съкращения, така че може да се усети по-често сърцебиене. Много от точка до усещане за падане в празното пространство, след което в случай на припадък спомени липсват.

За приближаването на хипотония при продължително стоене казват чувство на гадене, вид на лепкава пот, виене на свят, бледост на кожата, желание да легне или, обратното, малко подвигаться.

Ако съдове време, за да реагира сравнително бързо, изброени всички симптоми и завършва, виене на свят бързо изчезва и се връща нормалното състояние на здравето. Тахикардия спомага за нормализиране на кръвоснабдяване и осигуряване на мозъка необходимите кислород. Когато процесът на адаптация съдове се забави, симптомите се задълбочават, и човек губи съзнание – настъпва загуба на съзнание.

При загуба на съзнание ортостатической хипотония по-често са краткотрайни, без нарушения от страна на други органи и системи, преминават себе си в продължение на 1-2 минути. След припадък е възможна някаква съкрушеност, слабост, главоболие. Тъй като съзнанието се губи, то перенесший ортостатический колапс нищо не помни, но знае, че всичко се е случило, след като той рязко стана от леглото, или стои, например, в завои.

При продължително ортостатической недостатъчност, припадък е доста дълбоко. Заради силната хипоксия страдат невроните на мозъка, са възможни гърчове и принудително изпразване на пикочния мехур. В този случай пациентът е твърде малко може да се обясни отсъствието на съзнание.

Симптоми ортостатической хипотония по-често се развиват на сутринта. Това е разбираемо, защото сутрин обикновено хората стават от леглото. Дневен сън или просто дълго лежи последвано от рязко вставанием също може да предизвика припадък.

Предразполага към хипотония и на околната среда. Например, при дълга стоене в задушна стая или транспорт, без възможност поне малко да ходи, е много вероятно, че може да настигнуть припадък. В горещото време на годината хипотония се случва по-често, особено при тези, които не понасят жегата, страда съответната патология на сърцето или кръвоносните съдове.

Ако внезапно на обществено място и при описаните по-горе условия непознат човек бланширани и започна да пада, паника, не си струва. В повечето случаи това се случва по причина ортостатических нарушения. Околните обикновено отстъпва място в обществения транспорт или да причинят екип строители «спешна» при затянувшемся епизод загуба на съзнание.

Бременните жени – особена категория хора. Те колебанията на налягането се случват доста често. Бъдещите майки може да е много чувствителна на силно натоварване и метеоусловиям, им е противопоказан дълго стои. Специално внимание заслужават вследствие на голям риск от падане и нараняване при обмороке, което може да наруши нормалния ход на бременността и да навреди на бебето. След като видя стоящи бременна жена в автобуса, по-добре да отстъпи, за да й място, въпреки че все още има много хора, които обръщат гръб към прозореца или как да не забележите си «интересно положение».

След няколко минути състоянието постепенно се нормализира, тахикардия намалява, мозъка, както се казва, «просветляется». Ако настъпили припадък с падането, тогава човек може да открие в себе си признаци на удара за околните предмети или пол – «сблъскване» на главата, болезнени контузии на крайниците или торса.

В част от случаите удря главата си в момент на загуба на съзнание и падане водят до силно главоболие, дори и при условие пълно нормализиране на кръвното налягане. В такива случаи лекар трябва да изключи кранио-мозъчната травма чрез насочване на пациента за различни изследвания.

Ако ортостатическая хипотония се случва при болни с коронарна болест на сърцето, след това в момент на спад на налягане и дори и след неговото възстановяване може да се усети болка в сърцето (ангина пекторис), в края на краищата, и тя недополучает хранене. Нарушение на притока на кръв може да предизвика недостиг на въздух.

В зависимост от честотата на пристъпите на хипотония и ги выраженности, отделят няколко степени на ортостатического нарушения налягане:

 • Когато началната степен на хипотония не достига състояние на припадък и се случва рядко.
 • Ортостатическая хипотония средна степен протича с периодични неглубокими обмороками на фона на дълги разходки или бързо повдигане от лежачего положение.
 • Тежка хипотония, което води до чести дълбоко загуби съзнание, че може да се случи дори и в полусидячем положение, след кратко разходки.

При хипотония тежко е възможно не само тахикардия, предназначени да компенсира промените в притока на кръв. В редица случаи се намалява и налягане и пулса, който става нитевидным и лошо открива.

Ако се появи хипотония, на фона на дисфункция на вегетативната нервна система, инфекциозни заболявания, отравяния, епизоди постепенно урежаются и се провеждат напълно. При хронична патология на сърцето, нервната система, ендокринните органи ортостатический колапс, също ще носят хроничен характер, периодично повтарящи се. При идиопатична хипотония, когато причината за да разбера, така и не успя, ортостатические нарушения са постоянно прогресиращо течение.

Сама по себе си ортостатическая хипотония може да бъде опасна за живота, особено, ако пристъпи са краткосрочни, а загуба на съзнание плитки. В същото време, има някои рискове, но са възможни и усложнения патология.

Най-голямата опасност е като усложнения са травми, получени в момент на падане – синини, натъртвания, сътресение и др., както и възможните мозъчен инсулт, особено при предразположени лица (възрастни хора, болни от атеросклероза на кръвоносните съдове на главата).

При продължителни и често припадък страда тъкан на главния мозък, така че с течение на времето може да се развие хронична исхемия, а пациентът ще започне да изпитва затруднения с умствената дейност, ще се превърне в утомляемым, раздразнен.

Лечение на хипотония ортостатической

Специфично лечение ортостатической хипотония не съществува. Тя включва неотложни дейности при загуба на съзнание, определяне симптоматична терапия и средство за отстраняване на основното заболяване, провоцирующего епизоди на хипотония.

Тъй като внезапно спадане на налягането обикновено се случва извън стените на лечебно заведение, а след това околните на улицата или на обществено място, роднини у дома, трябва да се опита да окаже първа помощ, не забравяйки при това да предизвика екип строители «спешна».

Първа помощ при ортостатическом обмороке:

 1. Укладывание на равна повърхност с леко вдигнати крака, за да ускори преразпределението на кръвта в посока към мозъка;
 2. Осигуряване на чист въздух и пълноценно дишане (тесни дрехи си струва да откопчавам или да се оттегли, прозорец е нужно да отворите);
 3. Човек в състояние на припадък трябва да се опитаме да я стопля грелкой или одеяло, крайниците търкайте с кърпа в лицето можете да прыснуть студена вода;
 4. Ако под ръка имате нашатырь – да помиришат напоена им салфетка или памук, вълна, но внимателно, тъй като излишъкът на амоняк е много дразнещо за дихателните пътища и може да доведе до спиране на дишането;
 5. Когато налягането се нормализира, съзнание ще се върне към нормалното, пациентът си струва да предложи топъл сладък чай или кафе.

Медицинска помощ, освен описаните дейности, включително въвеждането на някои лекарствени средства – кордиамин, кофеин. Спазмолитици, сосудорасширяющие и гипотензивные лекарства в този момент са противопоказни!

Хоспитализация е необходимо при пациенти с често повтарящи се пристъпи на хипотония и при тежко му край. В болницата се провежда като лекарствена терапия, така и цялостното въздействие.

Към мерките от общ характер, препятствующим хипотония, включват:

 • Нормализиране на режима на деня, с достатъчно почивка и сън;
 • Премахването на лекарства, които провокират пристъпи на колапс;
 • Повишаване на нивото на физическа активност – лечебна физкултура, насочена към укрепване на мускулите на краката и корема;
 • Носенето на компрессионного бельо на показанията (варикозная болест);
 • Хранене с достатъчно (но не и наднормено) количество сол, вода, микроелементи.

Лица, склонни към ортостатическим коллапсам, препоръчват да не забравяме за тази си характеристики и бавно ставане от леглото сутрин, да избягвате дълги разходки и запушен сифон. Лекарят може да препоръча сън с леко повдигната седалище края на леглото.

Преяждането е един от «провокатори» хипотония поради активиране на vagus нерв и отлив на кръв към органите на храносмилането, така че броят на употребляемой храна на едно хранене е по-добре да се държи в разумни граници.

Медикаментозно лечение ортостатической хипотония включва определяне на:

 • Адреномиметиков (эффортил), които водят до стесняване на периферните съдове, като по този начин предотвратява рязък спад в налягането;
 • Минералокортикоидов (хидрокортизон), задерживающих натрий в кръвта, увеличаване на обема на кръвта в съдовете, способстват за спазму на периферното кръвно на речното корито;
 • Аналептиков (кофеин, симпатон);
 • Адаптогенов (жен-шен, адаптол), стимулиране на вегетативната нервна система;
 • Бета-адреноблокаторов, усиливающих действие на хормоните на надбъбречните жлези, активирующих вегетативната нервна система.

До лекарствена терапия адреномиметиками, хормони, аналептиками прибягва в случай на често повтарящи се тежки обмороков. Останалата част от пациентите с лека гипотензией препоръчват адаптогени и общите мерки за предотвратяване на колапс.

Ако ортостатическая хипотония възниква на фона на друго заболяване, а след това се назначава лечение причинно-следствена патология. Например, при аритмия са показани антиаритмические средства, част от пациентите се нуждаят от инсталиране на пейсмейкър, инфекциозно патология лечение с антибиотици, при кровопотерях – да се компенсира количеството на изгубената кръв и т.н.

Повечето хора, страдащи от периодични обмороками на фона на промяна на положението на тялото, по-голямо, отколкото лекарства, от значение е профилактика на пристъпи. Лекарите препоръчват да се избягва ситуации, които провокират колапс, – да ставам от леглото бавно, дълго време няма да стои, не да преяждат, да се отдадете на спортни упражнения, закаляться и се обучават на сърцето и кръвоносните съдове. Всички лекарства трябва да се вземе, само да се консултира с лекар, а ако конкретен медикамент предизвиква намаляване на налягането, трябва да се консултирате със специалист за неговото премахване.

Ортостатическая хипотония – не е болест, но може да служи като признак на сериозен патология, така че всички онези, на които това се случва многократно, трябва да се обърнат към лекар, за да мине подробен преглед. Само специалист може да предпише правилното лечение в съответствие с причини за падането на налягането, самолечение в този случай е по-добре да не се ангажира.

Прогноза при ортостатических гипотензиях зависи от причините, степен выраженности и честотата на пристъпите на колапс. Ако целта на вегетативната нервна система, нетренированности съдове и на сърцето при неподвижни хора, а за лечение на достатъчно общи мерки, както и прогноза ще бъде благоприятен.

— Сериозно положението при пациенти с други заболявания, когато хипотония – един от симптомите. В такива случаи, нормализиране на кръвното налягане може да се постигне, като се занимаваше с всички сили за лечение на основните заболявания.

Видео: ортостатическая хипотония, програма «Живо страхотно!»

READ  Сцинтиграфия на миокарда (на сърцето си): какво е това, с натоварване и в покой

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00129 sec