Протеин в кръвта: общ, видове, стандарти, е повишен, понижен

Права е Фа», когато още в 19-ти век, обяви, че «животът е начин на съществуване на протеини тел…», която се поддържа чрез постоянен обмен на вещества и ако той спре, това ще приключи своето съществуване и самият живот. Заслужава да се отбележи, че конструктивната структура протеинови молекули, техните химични свойства и функции на двеста години е все още само започнали да се изучава. Сега ние много неща знаем за белтъци и следователно едва ли ще оспори факта, че им се играе важна роля в осигуряването на нормалното функциониране на организма.

Накратко за основните

Протеини, циркулиращи в кръвта, се разпространяват различни вещества, включително и чужденец (лекарства, например), се урежда тяхното действие, поддържат онкотическое налягане на кръвната плазма.

Основната тежест в решаването на тези проблеми се крие в альбуминах, които участват в пренасянето на липиди, мастни киселини, въглехидрати, билирубин. Между другото, билирубин (продукт на разпадането на червените кръвни клетки) при свързване с альбумином губи цялата си токсичност и от отрова се превръща в неутрален продукт. Поддържането на нормално ниво на водния обмен, да се запази в кръвно съответствие с желаното количество вода и създаване на коллоидно-осмотичното налягане на кръвта също, предимно е в компетентност от албумите.

Някои протеини на кръв (на структурите-контрол на транспорта»), са основен елемент, осигуряващ на имунния отговор, защото молекулата на имуноглобулини (IgG, IgM, IgA и т.н.) представлява нищо друго, освен протеин.

Други фракции общ протеин (α — и β-контрол на транспорта») много активно участва в обмяната на липиди, така че да имат по-голяма диагностична значимост за откриване на развитие на атеросклероза в ранните етапи (натрупване на липиди води до увеличаване на β-фракция). Освен пренасяне на липиди, протеини-контрол на транспорта » се предадат витамини, стероидни хормони, йони такива важни метали, като мед, калций, желязо.

С него започва биохимичен анализ

Общото съдържание на протеин в кръвта – не е постоянна величина. Храна, функционална способност на органите на храносмилането, за детоксикация, отделяне, както и нарушаване на обменните процеси силно влияят на концентрацията на протеини в организма. Освен това, върху промяната на количеството на протеини в плазмата на кръвта значително влияние оказва не само физическо натоварване, но и просто стойка на тялото. Например, в легнало положение се празнува от по-ниско ниво на протеините, но си струва човек да вертикална поза, като концентрацията на протеини в продължение на половин час ще се промени в рамките на 10% в посока на повишаване. На толкова процента се увеличава протеин в кръвта интензивна физическа активност, затягане на кръвоносните съдове жгутом в момент на оградата анализ или искане «да работят камера», за по-бързо попълване на спринцовка.

Освен традиционните биохимични анализ на кръвта (РЕЗЕРВОАР), ниво на протеини, можете да разгледате:

READ  Демиелинизация на мозъка, демиелинизирующее заболяване, процесът на
 • В урината, в която нормално при практически здрави пациенти в протеин не се определя, а появата му е показателно за възникнали проблеми в бъбреците;
 • В мокроте (норма 1,4 – 6,4 г/л);
 • В цереброспиналната течност (150,0 – 450,0 мг/л) при диагностициране на енцефалит, бактериални и вирусни менингити, компрессионного синдром, полирадикулита;
 • В синовиалната течност (течността в ставите), където протеин трябва да бъде не повече от 22 г/л;
 • В околоплодных води (когато бременността е към края на първия триместър съдържание на протеини, е не повече от 7 г/л, в последния, почти в последните няколко седмици, нивото му не се повишава над 11 г/л;
 • В майчиното мляко (норма – от 7 до 20 г/л).

Разбира се, в тези биологични среди общ протеин е представен общ съдържание на всичките му фракции (албумин, имуноглобулини, закриването на притока, лактоферрин и др).

Нормалните стойности и отклонения, причинени от физиологията

Норма на общия белтък в кръвта е в переделах 65-85 г/л. и Ако говорим за плазмата на кръвта, а именно, за съдържанието на там протеин, това ниво ще бъде малко по-високи. Плазма, за разлика от серум, съдържа още и закриването на притока, който в процеса на съсирване се превръща във фибрин и се образува съсирек – в това е разликата между плазма и серум.

При деца-предучилищна възраст (до 6 години) долната граница на нормата е малко по-различно значение – 56 г/л, най – идентичен с този на «възрастни» нормално, а въпреки това, за нормалните настройки за различни възрастови групи се приемат следните стойности на нивата на общия суроватъчен протеин:

 1. Бебетата до 1 месец живот – 46 – 68 г/л;
 2. Деца до дванадесет възраст – 48 – 76 г/л;
 3. Дете от една до 16 години – 60 – 80 г/л;
 4. При хора, перешагнувших 16-годишна възраст и влезе в зряла възраст, процент на общия белтък в кръвта е 65 – 85 г/л.

Трябва да се отбележи, че някои е доста физиологични състояния допринасят за възходящо (голяма физическа активност) или спад в броя на протеин в плазмата на кръвта. Последна наблюдава при жени по време на бременност (в последните месеци) и ще остане такава до края на периода на кърмене.

Маркиран след направения анализ (РЕЗЕРВОАР) намалява количеството на белтъчини («с ниско съдържание на протеин») в организма, се нарича гипопротеинемией, както и повишено («повишен белтък») – гиперпротеинемией, обаче колебанията на тези показатели са относителни и абсолютни, което по-подробно ще бъдат разгледани по-долу.

За да каже на РУСКАТА федерация и на CRP?

Проучване на специфични протеини: С-реактивен протеин и ревмофактора, които не са открити от традиционните методи, представлява отделен биохимични тестове, въпреки че, понякога, пациентите за това не знаят и смятат, че тези понятия са еднакви общото катерицата. За това, за да помогне на хората, които посещават нашия сайт, да разберат различия и да намерят връзката между данните в анализи, ще се опитаме накратко да изясним същността им.

READ  Упражнения на Кегел при хемороиди при жените: видео, мнения

Ревматоиден фактор (RF) обикновено се интересуват от ревматолог, тъй като е много полезно за откриване на ревматоиден артрит и други коллагенозов. Определянето на С-реактивния протеин (CRP) широко се използват в кардиология практика при диагностициране на:

 • Ревматизъм;
 • Системен лупус еритематодес;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Остри възпалителни процеси, които могат да станат причина за сърдечно-съдовата патология.

Повишен С-реактивен протеин често наталкивает лекар в търсенето не само на остър възпалителен процес, но и злокачествени новообразувания. Ако казват, че С-реактивен протеин в кръвта е повишена, това да имат предвид, че това ниво активизира чужбина 5.0 мг/л (при новородени – до 15,0 мг/л), но ако този показател в норма, а след това в бланка анализ обикновено се прави запис: «CRP – отрицателна», тоест, без посочване на съдържанието на протеин в цифрово изражение.

Гиперпротеинемия — много протеини в кръвта

Абсолютно гиперпротеинемия, когато общият белтък в кръвта, повишен независимо от това, че водният баланс е напълно нормално, се отнася до доста редки явления.

Абсолютното увеличение в съдържанието на общия белтък се наблюдава в случай на такива патологични състояния, като:

 1. Миелома (плазмоцитома), при която общият белтък в кръвта е повишена до 120 г/л.
 2. Макроглобулинемия (болест на Вальденстрема).
 3. Група от заболявания, обединена името «болест на тежките вериги».
 4. Лимфом Ходжкина (злокачествена гранулема, лимфогранулематоз).
 5. Заболявания на инфекциозен произход, с остър и хроничен течение.
 6. Процесите са автоимунни характер.
 7. Хроничен полиартрит.
 8. Парапротеинемические гемобластозы (тумор на кръвоносната система).
 9. Саркоидоз.
 10. Цироза на черния дроб.

Относителната гиперпротеинемию до намаляване на концентрацията на вода в кровеносном руслото, което се случва вследствие на обезводняване на организма при някои заболявания:

 • Тежка ожоговая болест.
 • Разлятото перитонит.
 • Чревна непроходимост.
 • Диария, многократна упорити повръщане.
 • Несахарное мочеизнурение.
 • Пиелонефрит с хронично течение.
 • Хиперхидроза (повишено отделяне на пот).

Гипопротеинемия — малко протеин

Състояние на абсолютна гипопротеинемии идва, когато протеин в кръвта се понижи поради различни (обикновени или сериозни) причини:

 1. Гладни диети, насочени към загуба на излишни килограми, независимо с какви средства, когато човек престава да се даде отчет колко е важен протеин за организма.
 2. Постоянно недохранване, причинено от обстоятелства, не зависящими от желанието на пациента.
 3. Патологични изменения, които пречат на усвояването на протеини в човешкото тяло и причинени от промени в дейността на храносмилателните органи, вследствие на някои патологични процеси (стеснение на хранопровода, ентерит, колит).
 4. Интоксикация и хронични възпалителни процеси в черния дроб (хепатит, цироза), които потискат биосинтеза на протеини.
 5. Вродена патология, липса на продукти за индивидуални протеинови компоненти (болест на Коновалова-Уилсън, рядък наследствен дефект на биосинтеза на албумин, наречен анальбуминемией).
 6. Повишено разрушаването на протеините в човешкото тяло, причинени от присъствието на растящите злокачествени тумори, обширни и дълбоки изгаряния, както и вследствие на наднорменото функциониране на щитовидната жлеза, пренесени оперативни интервенции, продължително повишаване на температурата на тялото, продължителна гормонотерапии (лечение с кортикостероиди), постоянна тежка физическа работа в продължение на голям период от време.
 7. Отделянето на белтък с урината в количества, надвишаващи допустимите стойности (нефротический синдром, захарен диабет, гломерулонефрит, хронична диария).
 8. Натрупване на течност в кухините (асцит, умерен размер плеврален излив) и преместване там белтъчини («в трети пространство»).
 9. Кровопотеря (протеин, който се съдържа в кръвта, ще си отиде заедно с нея).
READ  Анализ на кръвта на вируси: бактерии, инфекции при деца, възрастни, дешифриране

Относителната гипопротеинемия, обикновено са свързани с промяна на съдържанието на вода в потока на кръвта. Подобно явление се отбелязва при:

 • Така наречения «водно отравяне», което означава по-голямо натоварване на организма с вода.
 • Анурии (урина, спира да се открояват) или намалена диуреза.
 • Масивна инфузия (интравенозно капково) разтвори на глюкоза болни с намаляване на функционалните способности на бъбреците с нарушение на отделяне на урина.
 • Повишена продукти вазопресин (антидиуретический хормон, ADH), който е по в кръвта, задържа се течност в организма.

Ако протеини се разделят

Израз на «протеин в кръвта» означава съвкупност от различни протеини, всеки от които е надарен с определени свойства и функции. И, ако нивото на концентрация на албумин (синтезира в черния дроб и се отнася до прости протеини) лесно успява да се открие с помощта на биуретовой реакции, за да се изчисли количествено съдържание на други протеини (алфа-, бета-, гама-глобулинов, намиращи се предимно в гепатоцитах и лимфоцитах), трябва да се приложи метод електрофореза и се разделят на общия белтък в фракция.

Този биохимичен анализ се нарича протеинограммой и се назначава в случаите, когато възниква необходимостта от усъвършенстване на:

 1. Диагнозата;
 2. Етап на патологичния процес и неговата продължителност;
 3. Ефективността на приетите терапевтични мерки.

Най-често протеинограмму (протеинови фракции) се използва в случай на съмнение за миелому, при остри и хронични възпалителни състояния на съединителната тъкан, системна червена волчанке, формирането на атеросклеротического процес, различни автоимунни реакции. Това говори за това, че в биохимично анализ на кръвта за определяне на съдържанието на общ белтък в никакъв случай не означава задължително разделянето му на части. Подобен анализ се назначава по силата на конкретните обстоятелства и на щандове за специалист.

Видео: кръвни тестове в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00090 sec