Протромбин, протромбиновый пощенски код и време (PETIT, ПТВ)

Обикновено, когато правим на стационарно лечение, всеки пациент на следващата сутрин преди закуска отдава задължителни тестове от пръста (общ анализ на кръвта, захарта и протромбин). Тези лабораторни тестове се отнасят към основното груб изследвания, тъй като именно те се «рисуват» цялостната картина на състоянието на болния. Останалите (биохимични, включително, коагуляционные) тестове могат определена в деня на записване, ако проблемът в организма на пациента е ясно определена, или ако в процеса на изследване и лечение, поставил за цел внимателно да се проучи функционална способност на органите и системите на пациента и упражняване на контрол на ефективността на терапията.

Уникална среда, движеща се по кръвоносните съдове, в зависимост от техните характеристики се дължи на съединителната тъкан. Докато е в течно състояние и с процент от оборота, което пречи на склеиванию униформи, елементи на кръвта, заедно с факта, че е в състояние бързо сворачиваться при увреждане на съдовата стена. Тази възможност я има благодарение на системата на кръвосъсирването на кръвта и нейните фактор, един от които е протромбин. Трябва да се отбележи, че всички фактори, без да се нарушава целостта на съдовите стени се намират в неактивно състояние. Активирането на фактори и образуването на кръвни съсиреци вътре в кръвоносната система без причина на всички изправена пред сериозни усложнения за организма.

Какво е протромбин?

Протромбин или фактор II (FII) протромбинового на комплекса – протеин (гликопротеид), плазмен фактор на кръвосъсирването система, който се отнася до альфа2-глобулинам и се синтезира гепатоцитами (клетките на черния дроб). Важно е да се отбележи, че продуктите на протромбин значително затруднится, ако в организма по някаква причина да намалее количеството На витамин к, в която толкова се нуждае от синтеза на този фактор. Ако в организма всичко е нормално, това протромбин не проявява никаква активност, живеейки като предшественик на тромбина — ензим, който предизвиква полимеризацию фибриногена и образуване на съсирек (тромба), ако възникне такава необходимост.

В циркулиращата кръв и плазмените фактори, като под формата на неактивни форми профактора (протромбин → тромбин), винаги са в относително постоянни концентрации, активиране се случва под влияние на XII фактори на съсирването (вътрешна система за хемостаза) и при контакт на кръв с увредена тъкан (външна система за хемостаза).

Норма на протромбин в кръвта на здрави хора е 0,10 – 0,15 г/л (1,4 – 2,1 мкмоль/л).

Значението на протромбинового на комплекса

Недостатък на този фактор може да бъде както вродено, така и образован в процеса на живота. Вроден дефицит на протромбин срещат не толкова често, т.е. се отнася до рядка патология. Ниска протромбин от раждането дължи на мутация на рецесивни гени, разположени в хромозома 11.

При гипопротеинемии от всякакъв произход, като цяло, нивото на този протеин също се понижи. Засегнатата болест на черния дроб (гепатоциты са място за образование са основните фактори протромбинового на комплекса) и На- — бери (витамин С участва в синтеза на FII и други фактори, които наричат К-зависими) дават рязко спадане на концентрацията на този показател.

Ниско съдържание на протромбин води до това, че за съсирването на кръвта се нуждаят от повече време. За да се определи как работи системата на кръвосъсирването, в зависимост от нивото на протромбин, в клиничната лабораторна диагностика се използва коагуляционные тестове, които позволяват да имат представа за състоянието на общо протромбинового комплекса:

 • PETIT (протромбиновый пощенски код, в проценти);
 • (Протромбиновото отношение, обратна на PETIT стойност в проценти);
 • ПТВ (протромбиновото време, в секунди);
 • Протромбин по Квику (по-чувствителен анализ, от PETIT и ПТВ, в проценти);
 • INR (международно нормализованное съотношението в проценти).

Свръхактивност на протромбин без причина на това е необходимо също така, е изпълнен с различни проблеми, а понякога и катастрофа за организма. Подобряване на съсирването, образуването на съсиреци, които могат да затвори жизнено важен кръвоносен съд може да се окаже опасна ситуация, чак до смъртоносен изход.

READ  Мерцательная аритмия на сърцето (Фибрилляция предсердия): причини, симптоми, лечение

Ориентировъчни тестове и пълен анализ на

Проучване на съсирването на кръвта, обикновено започват с индикативните методи, които дават възможност да се открият аномалии кръвосъсирването (протромбин), без да разкрива нейната същност. След това, позовавайки се на получени резултати от анализа коагуляционной способността на кръвта, предписват други (специфични) методи (ПТВ, МЕНЕ, АЧТВ и други показатели гемостазиограммы).

Що се отнася до протромбинового теста, а след това той е много важна част от коагулограммы и може да бъде представен в различни форми. Липсата на фактори протромбинового на комплекса (II, V, VII, X) да се определят, по принцип, при анализа на ПТВ по Квику, който първи сигнализира за нарушение на външния образование тромбопластина. Но е възможно и по изследвания на тези показатели на принципа на заменных на проби.

Междувременно, не могат да бъдат пренебрегнати показатели коагуляционной способността на кръвта при жените в период на планиране или началото на бременността, защото това позволява да се изчисли възможните рискове по време на раждането. Имайки предвид данните показатели по време на бременността, може предварително да предвиди и предотврати кървене (ако ПТВ удължава) или развитие на тромбоза и преждевременно отлепване на плацентата, ако кръвта проявява особено висока склонност към евентуално закриване. В самия период на раждането протромбиновото време в сравнение с нормата няколко укорочено, а протромбиновый пощенски код — модернизирани. При жените по време на бременност и раждане, проучване коагуляционной функции на кръвта е само показатели протромбинового на комплекса не е пълна. С цел да имат пълна картина на функционалната способност на системата на хомеостазата, бъдещи майки предписват максимум показатели коагулограммы.

Протромбиновото време

Протромбиновото време, като лаборатория за изпитване, дава възможност клиницистам бързо да се оцени не само външна система за хемостаза, но и цялата каскада от реакции за съсирването на кръвта.

При спешни случаи за организма ситуации (травми с увреждания на тъканите, обилно кървене, некроза и други патологични състояния) в кръвта постъпва гликопротеин, мембранен протеин — тъканната тромбопластин, който сочи към включване на резерв (външната) система за хемостаза.

Тъкан (клетъчна) тромбопластин, наречен филтър фактор (TF), взаимодействие с циркулирующими в кровеносном основните фактори на съсирването (FVII), последователно се включва в процеса други тромбопластические фактори плазма. Това означава, че се случва активиране на система гемокоагуляции и започва първата фаза на кръвосъсирването – превръщането на неактивните на протромбин в активен тромбин. Тромбин причинява ферментативное превръщането на фибриногена във фибрин, под негово влияние са активирани фактори (V, VIII, IX, XIII), той разрушава тромбоцити, отколкото причинява (съвместно с Ca++) здрав метаморфоза кръвни пластинки, насърчаване на освобождаване тромбоцитарных фактори.

Норма на ПТВ при възрастни варира в рамките на 11-15 секунди (при новородени до 3-4 дни живот – 12-18, при недоносени деца – 15-20). При новородени пълен мандат бебета с 4-5 дни от живота на протромбиновото време отговаря на евентуални възрастен човек.

Този показател обновен (време на съсирване удължава при следните патологични състояния:

 1. Заболявания на черния дроб, защото там синтеза на протромбин;
 2. Липса на витамин С, участва което е необходимо за синтеза на К-зависими фактори (към тях се отнася и протромбин) ;
 3. ДВГ-синдрома;
 4. Увеличаване на нивата на фактора III противосвертывающей система (антитромбин), блокирующего тромбин и други фактори на системата гемокоагуляции;
 5. Повишаване на фибринолитической способността на кръвта (разтварянето на съсиреци);
 6. Рак на панкреаса;
 7. Отделна гематологической патология (миелоидная метаплазия);
 8. ГрБН (хеморагична болест на новороденото);
 9. Високо ниво на червените кръвни клетки в кръвта (над 6,0 х 1012/л);
 10. Хемофилия В.
READ  Тромбоза на външен геморроидального възел: симптоми, лечение

Като биологичен материал за изследвания протромбинового време одностадийным метод за Квику (така се нарича анализ) служи цели кръв, взета с антикоагулянтом (натриев цитрат).

ПТВ, проба Квика или тромбопластиново време — индикатор за външна система за съживяване на фактор II, където протромбиновото време е в зависимост от концентрацията в плазмата на кръвта фибриногена, фактори, V,VII, Х. Норма на ПТВ (проба Квика) се определя активност тромбопластина и е 12-20 секунди.

Протромбин по Квику

Под определението «протромбин по Квику» предполага концентрация на фактора протромбинового на комплекса, в процентно отношение към нормалното. Този метод в днешно време са сред най-значимите начини за изследване на протромбин.

Тест позволява да се разкрие дейността на фактори протромбинового комплекс от кръвта на пациента при съпоставяне с известен ПТВ на «нормалните» плазма. По този начин, без съмнение, по-информативни в сравнение с изчисляването на PETIT. Протромбин по Квику определя FII на пациента, като се позовава на калибровочный график (зависимостта на ПТВ от общата, на общия, активността на всички участници реакция — фактори протромбинового комплекс разтворена «здравословна» плазма).

Нормалните стойности на протромбин в Квику варират в по-широки граници, отколкото на PETIT, и са в норма от 75 до 140%. При жените на горната граница на нормата, обикновено по-долу. Резултатите от анализа могат да зависят от възрастта на пациента, лечение, което е необходимо (антикоагуланти), чувствителност реагира на веществата.

Протромбин по Квику, преди всичко, е намалена при лечение на непрямыми антикоагуланти (INR при това – увеличава се), така че чрез упражняване на контрол над антикоагулант терапия, този факт трябва да се има предвид на първо място и, като се има предвид, анализ на кръвта на болния да прекарва по един начин и в една КДЛ. В противен случай може да се получи неадекватни резултати, негативно влияещи на по-нататъшния ход на антикоагулант терапия, ако тя се извършва в момента на изследване.

Стойността на протромбин в Квику и PETIT (протромбиновый пощенски код) често се дават едни и същи резултати в зона нормални показатели. Що се отнася до зоната на ниските стойности, а след това тук резултатите са значително се различават, например, може да се получи такива отговори анализи: PETIT – около 60%, а протромбин по Квику – 30%)

Протромбиновый пощенски код

Протромбиновый пощенски код (PETIT) представлява съотношението между времето на съсирване на «здравословна» плазма (контрол) и времето на съсирване на кръвта на болен човек. Резултатът се изчислява в % (ПТВ нормалната плазма : ПТВ плазма на пациента х 100%), норма варира от 90 до 105%. Обратно отношението (време на съсирване на кръвта на пациента: време за съсирване на «здравословна» плазма), изразена в процент, се нарича протромбиновым отношението на (ПО).

Ниска протромбиновый пощенски код и удължаване на ПТВ дават много патологични състояния:

 • Вродена липса на някои фактори на кръвосъсирването (II, V, VII, X);
 • Поражението гепатоцитов в рамките на хроничен патологичния процес, локализиран в чернодробна паренхиме;
 • Синдром на диссеминированного вътресъдова съсирването;
 • Хеморагичен синдром, поради ниско съдържание на фибриногена плазма (фибриногенопения);
 • Нарушение на полимеризация на фибриногена (дисфибриногенемия);
 • Дефицит На витамин к;
 • Провеждане на антикоагулант терапия;
 • Употребата на инхибитори на свертывающих фактори, като например, гепарина, който потиска превръщането на протромбин в тромбин.

Висок протромбиновый пощенски код (скъсяване ПТВ) отбелязва, че в случаи на:

 1. Образование свертков на кръвта в кръвоносните съдове, перекрывающих притока на кръв, в резултат на различни патологични състояния на система за хемостаза (тромбоза);
 2. Коагулопатии потребление (ДВГ-синдром);
 3. Прекаленото активиране на противосвертывающей система, наднормено образование плазмина (гиперфибринолиз), което води първо до кървене, а след това (при промяна на плазминоген) – до тромбозам;
 4. Заболявания на черния дроб;
 5. Увеличаване на активността на фактор VII (травматично увреждане на тъканите, некроза);
 6. Включването на защитни механизми при жените в период на раждане.
READ  Елена Ева за хемороиди: лечение, видео

По този начин, удължаване на ПТВ ще намали протромбиновый пощенски код и посочи възможна гипокоагуляцию (ниска съсирваемостта на кръвта, склонност към кървене). И обратното – намаляване на времето на съсирване (ПТВ) увеличава стойността на протромбинового на индекса и свидетелства за наличието на признаци на гиперкоагуляции, т.е. повишено съсирване на кръвта (риск от развитие на тромбоемболични състояния).

Единство и борба на противоположностите

Нарушение в системата на хомеостазата води до развитието на коагулопатий, където патология, проявляющая склонност към тромбозам, обикновено се обозначава с термина «тромбофилия», а болест, които са придружени от повишена кровоточивостью, отиват под името «геморрагические диатезы». Нарушение на коагуляционных способности на кръвта може да има наследствен характер или произтича от държавите, образувани в процеса на живота (заболяване чернодробна паренхим, До-бери, прилагане на антикоагуланти в лечебни цели, активиране на фибринолитической система).

Развитие на синдром на нарушения гемокоагуляции се дължи на загуба (или намаляване) на способността на клетките на черния дроб до biosynthesize фактори на съсирването. Освен това, следва да се отбележи, че факторите на системи за минимизиране, противосвертывания и фибринолиза там по никакъв начин не са изолирани, нарушение на дейността на някой от една връзка води до патологични състояния на други компоненти. Например:

 • Разстройство на биосинтеза на разглеждания от нас протеин – протромбин, със сигурност ще доведе до нарушаване на продукти от други фактори (VII, IX, X) и дефицит на всички компоненти на протромбинового на комплекса, което допълнително ще доведе до намаляване на активността на FV, нарастващата концентрация на фибрин-мономери, намалена активност FXIII и увеличаване на способността на фибрин до лизису.
 • Нарушение на обмяната на веществата фибриногена ще доведе до промяна в структурния строеж на профибринового слой на кръвоносните съдове, отваря пътя на движение на червените кръвни телца през съдовите стени.

Комбинация, на пръв поглед напълно противоположни на свойствата на посочените по-горе системи (при условие, че тяхното нормално функциониране) осигурява течното състояние на кръвта, свободно перемещающейся по всички кръвоносните съдове на тялото, и на нейното съсирване, ако възникне необходимост в латании експлоатира, образувана в резултат на увреждане на тъканите.

Изследването може да се разшири…

Ако описани методи не притежават пълна информативностью, системата за научни изследвания на хомеостазата може да се разшири, например, чрез проучване на индивидуалните характеристики и количествени стойности тромбоцитарных и плазмени фактори. Протромбиновый тест дава основание за търсене на различни нарушения на гемокоагуляции, подсказав посока на по-нататъшни изследвания. С тази цел прибягват до определянето на други параметри гемостазиограммы:

 1. Количеството на прехода на фибриногена във фибрин (тромбиновое време);
 2. INR (международно нормализованное отношения;
 3. АЧТВ (активированное частичното тромбопластиново време);
 4. Определение тромбоцитарных фактори (III);
 5. Анализ на фибриногена, РФМК (инстантно фибрин-мономерный комплекс), D-димер, лупус антикоагулант и др.

Тези и много други лабораторни тестове позволяват да се проучи не само на външния път на хомеостазата конкретен пациент, но и дават възможност да търсят нарушения от страна на вътрешната система за гемокуагуляции. Въпреки това, за него читателят може да получи информация в материалите, посветени на всеки от изброените показатели поотделно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00082 sec