Този атерогенности (пощенски код): нормата, се увеличава в кръвта

В бланка биохимични анализ на кръвта след списък с всички холестеринов е такава цифра като съотношение атерогенности (КА). Ясно е, че неговите стойности са изчислени, и това е направено доста бързо, по специална формула, обаче целият липиден спектър, който е в основата на данни, изчисления, съотнесен към доста по-продължителен анализам.

За това, за да получите адекватни стойности КА е желателно да научите концентрация на всички холестеринов (общ, висока и ниска плътност) и на триглицеридите, въпреки че в най — «ходова» формула за изчисляване влизат само показателите на общия холестерол и липопротеините с висока плътност.

Атерогенность

Атерогенность – това е корелация между вредни и полезни холестеринами в кръвта на човека, която лежи в основата на изчисляване на специален индекс, наречен коефициент или индекс атерогенности.

 • Норма на коефициента на атерогенности варира в границите на 2 – 3 (условни единици или без никакви единици, тъй като това е все пак коефициент);

 • Колебанията КА в рамките на 3 – 4 вече казват, че в организма не всичко е безопасно, но въпреки това вероятността от съдове остава умерена и с помощта на диета все още може да се поправи положението;
 • Показатели по-високи от 4 показват висок риск от развитие на атеросклероза и исхемична болест на сърцето, така че на хората вече е необходима диета, периодичен контрол на параметрите на липидния спектър, а може би и определяне на лекарства, които намаляват нивото на вредните липиди в кръвта.

Този атерогенности при мъжете е малко по-висока, отколкото при жените, но е нормално тя все пак не трябва да надвишава 3 условни единици. Вярно е, че след 50 години, когато една жена остава без хормонална защита, пол все по-малко влияние върху резултатите на индекса атерогенности, а риска от образуване на атеросклеротического процес при определени обстоятелства става високо и в двата случая. Между другото, след 50 години хората от двата пола стойности на липидния спектър и КА следва да се обърне максимално внимание, тъй като процесите на обмен на затормаживаются, и тялото започва постепенно губят способността да се справят с хранително-вкусовата и друга натоварване в предишния режим.

Известно е, че такава мярка, като общия холестерол в биохимично анализ на кръвта дава достатъчно информация, за да се съди за състоянието на липидния метаболизъм. Тук е много важно да се знае съотношението атерогенных (вредни, лоши) холестеринов – липопротеините с ниска и много ниска плътност (LDL, VLDL), и антиатерогенных (полезни, защитни) на липопротеините с висока плътност (HDL).

Прониквайки в кръвния поток, в резултат на мастния обмен, в интиму на кръвоносните съдове се изпращат всички фракции, обаче LDL носи със себе си холестерол, за да може там да го остави, за обмяната на веществата и натрупване, а HDL, напротив, през цялото време се опитва да го изведе от там. Ясно е: какъв холестерол ще бъде повече – той и ще спечели.

Натрупването в организма на лошите (атерогенных) на мазнините, които консумираме с храната, води до това, че те започват да се депозира в стените на кръвоносните съдове, ги удря. Тези натрупвания, известни като атеросклеротични плаки, дава началото на развитието на този на патологичния процес, като атеросклероза. Атеросклерозата, в зависимост от локализацията на поражението, за да образува други заболявания на сърдечно-съдовата система, които в днешно време доста често са причина за смъртта на човека. В крайна сметка, за атеросклероза, бляшках, холестерол всички добре информирани, но последната цифра на липидния спектър (коефициент на атерогенности) за много хора е мистерия.

Междувременно, точно една цифра (КА) може да каже, дали атеросклеротический процес и колко е висока степента на прогресия, струва ли си да водят активна борба с «лошия» холестерол, чак до прием на специални препарати, наречени статин, или може да си позволим по-далеч от любимата си диета, за да игнорирате активен начин на живот и за нищо не се тревожи.

Голям анализ и прости изчисления

За да се изчисли коефициент на атерогенности, трябва да произвеждат няколко биохимични лабораторни тестове, а именно: да се определи концентрацията на общия холестерол и нивата на липопротеините с висока плътност (антиатерогенных). В повечето случаи обаче хората, които имат проблеми или съмнения в тях, е препоръчително да се изследват мастната обмяна в по-широк мащаб, това е, всъщност произвеждат анализ на показатели на липидния спектър:

 • На общия холестерол, в състава на което влизат липопротеини с висока, ниска и много ниска плътност (така че при изчисляване на ЦЕНА на HDL ние се лишат – за да оставите LDL + VLDL);
 • Липопротеините с висока плътност (HDL), които притежават защитни свойства срещу образуването на атеросклеротични плаки;
 • Липопротеините с ниска плътност (LDL), които са холестериновые плаки по стените на кръвоносните съдове;
 • Триацилглицеридов (MZ) – естери на висши мастни киселини, които се образуват в черния дроб и се отделя в кръвта, в състава на липопротеините с много ниска плътност (VLDL). Високата концентрация на Т.Г. в кръвта пречи на провеждането на анализ.

Пощенски код атерогенности се изчислява по формулата:

Този израз може да се замени друго съотношение:

В последния случай за изчисляване на коефициента на атерогенности, с изключение на HDL, възниква необходимостта от отлагане на липопротеините с ниска плътност и изчисляване на липопротеините с много ниска плътност чрез концентрацията на триглицеридите (ХСлпонп = Т.Г. (mmol/l)/2,2). Освен това, в някои лаборатории използват лекарите други храни, когато в изчисленията са включени посочените по-горе липопротеини. Например, изчисляване на коефициента на атерогенности може да се представи и така:

Очевидно е, че колебанията на КА и преминаване отвъд границите на нормата се отразява на концентрацията на параметрите на липидния спектър, основно на общия холестерол, подразумевающего липопротеини с ниска и много ниска плътност, също и антиатерогенные HDL.

Когато обновен пощенски код

Повишен коефициент на атерогенности (над 4), вече показва, че в стените на кръвоносните съдове започват да се депозира атеросклеротични плаки (а къде ходят постоянно присъстващите при високи концентрации на LDL и VLDL?). При това следва да се отбележи, че при значителна прогрессировании атеросклеротического процеса на този индекс може да бъде толкова висока, че на няколко пъти надвишава цифрата 4, която ние взехме за ориентир.

Междувременно, много хора се питат: защо един човек може да има всичко (и при това се запазва ниска атерогенность на кръвната плазма), а от друга – твърди ограничения. Тук също всичко е индивидуално. Високо ниво на общия холестерол за сметка на липопротеините с ниска плътност (заедно с влиянието на храненето), характерен за лицата, които имат друга патология или начин на живот, допринасящи за нейното формиране:

 1. Отягощенную наследственост по отношение на сърдечно-съдовата патология, в основата на развитието на която е атеросклеротический процес;
 2. Постоянно психо-емоционалното напрежение;
 3. Излишната телесна маса;
 4. Вредни навици (тютюнопушене, алкохол, наркотици и други психотропни вещества);
 5. Ендокринни заболявания (захарен диабет – на първо място);
 6. Грешен начин на живот (сидячая работа и липсата на желание да се направи пластика в свободното си време).

Трябва да се отбележи, че в някои случаи този процент е повишен в никакъв случай не е по причина на наличния пациента нарушения на липидния метаболизъм. На заведомое повишаване на нивото на индекса на атерогенности идват лекари, назначаване на отделни хормонални лекарства. Но от две злини, както е известно, избират по-малко… освен това, ако спазвате всички препоръки, ще продължи това е краткотрайно, така и КА не надвишава допустимата в подобни ситуации стойности.

Холестериновый този атерогенности може да бъде повишена, ако се направи анализ на кръвта в момент състояния, значително зависими от хормоните (бременност, месечни).

Колкото и да е странно (за тези, които ще глад), но «бързи» диети с цел отслабване само ще увеличи количеството, защото не получава необходимата храна отвън, тялото активно ще започнат да използват собствени мастни запаси, които, след като в кровеносное посока, със сигурност ще се отразят на резултатите от анализ на кръв, ако го в този момент и да произведат.

Ниска атерогенность

Ето с този феномен никой не се бори, защото по отношение на развитие на атеросклероза опасения няма, а за други заболявания в тези случаи на въпроса. Междувременно, този атерогенности понякога е и по-малко по-горе цифри (2 – 3), въпреки че при здрави млади жени, той и така често варира между 1,7 – 1,9. И това се счита за абсолютна норма. Освен това е много добър резултат, който може да е обект на завист от: чисти еластични съдове, без никакви петна и други признаци на увреждане. Но, както е казано по-горе, при жените след 50 години всичко може да се промени – естроген намалява и престава да защитава женския организъм.

Също така нисък индекс на атерогенности може да се очаква в следните случаи:

 • Дълга диета, предусматривающая целенасочено намаляване на холестерола (храни с ниско съдържание на «лоши» мазнини);
 • Лечението с медикаменти-статин при хиперхолестеролемия;
 • Активен спорт, което, обаче, предизвиква противоречиви мнения на специалисти.

Пощенски код атерогенности са сред основните критерии, които определят ефективността на гиполипидемической терапия. КА помага на лекаря да следи за напредъка на лечение и правилно подбрани лекарства, защото целта на статин – не само за намаляване на общия холестерол и да се успокои. Данни за лекарствени средства, предназначени за подобряване на концентрацията полезна, антиатерогенной фракция – на липопротеините с висока плътност, които и да защитава съдовата стена. Намаление на HDL на фона на лечение статин дава основание да се смята, че лечението не е правилно подбрано, и да продължи не само, че няма никакъв смисъл, но и вредни, защото по този начин може още и да се ускори развитието на атеросклероза. Може би читателят вече е предположил, че намаляване на равнището на атерогенности лекарства-статин по своя инициатива може да донесе непоправими щети, така че експериментирайте по този начин лекарите силно не препоръчвам. Самият пациент за намаляване на концентрацията на лошите холестеринов и намаляване на стойността на КА може, но това са съвсем други мерки.

Как да помогнат на своите съдове?

Първата работа на пациента, взявшему курс към намаляване на холестеринов, които съдържат липопротеини с ниска и много ниска плътност, трябва да са в основата на промените на начина на живот, хранене и да се откажат от вредните навици.

Ако физическите натоварвания са ограничени по причина на друго заболяване, трябва да посетите лекар и да се разработи индивидуален план за посильных физически упражнения. Но да не забравяме: движението е живот!

При липса на противопоказания особено мързелив, не са привикнали да напуснат уютен апартамент, могат да се организират упражнения у дома – за 30 – 40 минути, през ден. Е, а «бързи възход» в почивните дни могат да се изпращат на разходки пеша, карате колело, да играете тенис, да плува в басейна. И полезно, и приятно, и време при желание винаги ще има.

Що се отнася до диета, това съвсем не е задължително да се попълни редиците на вегетарианците. Като е от природата «хищник», човек се нуждае в продуктите от животински произход, които не съдържат синтезируемые човешкото тяло аминокиселини. Просто предпочитание е желателно да се даде нискомаслено различни видове месо и риба, а термичната обработка да произвеждат локално парно метод на готвене или (не се изпържи!). Добре е към храната се добавят различни чайове, намалява нивата на лошия холестерол (зелен чай, настойки и отвари от лечебни билки).

И накрая: ако човек иска да получи адекватен резултат на липидния спектър и ЦЕНА, тогава трябва да дойде на анализ на кръвта, не само на гладно, а поголодать 12-16 часа преди – тогава няма да има напрасных вълнения, както и проучване не трябва да се повтаря.

Видео: КА, холестерол и неговите видове, програма «Живеят здравословно»

READ  Диета при хипертония: 1, 2, 3 степен, гипертоническом кризе, правилното хранене, менюто

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec