Закриването на притока на: норма, се увеличава в кръвта (висок), понижена

Съсирването на кръвта е сложен биохимическим процес, чиято задача се състои в спиране на кървене. Въпреки това, тя би била невъзможна или е възможно закъснение при липсата на един от свертывающих фактори, чийто списък се отваря закриването на притока. Първият фактор, участващ в изпълнението на коагуляционного хемостаза (FI), плазмен протеин закриването на притока на продуцируется единствено в черния дроб и е не само фактор на съсирване, но и строителен материал, спомага за забавяния раневых повърхности (продължение репаративного процес). Освен това, се отнася до закриването на притока на протеини острата фаза, така че се взема предвид при диагностицирането на заболявания с възпалителен характер.

На ден това разтворимо във вода гликопротеина се произвежда от 2 до 5 г/л, периода на неговото «полужизни» (или полупериод на циркулация) е около 4 дни.

Стойността на фибриногена и неговата норма в плазмата

В случай на извънредна ситуация (кървене), ще последва незабавна реакция на системата за съсирване и закриването на притока (закриването на притока А), разтворен в плазмата и свободно циркулиращата в кровеносному поречието на концентрация 2,0 — 4,0 г/л, включване в работата и ще се опита да спре кръвта. За това той е под ферментативным влиянието на тромбина разпадне до междинен продукт, наречен фибрин-мономером или фибриногеном, че на по-късен етап (с участието на FXIII) да се превърне в неразтворимо фибрин-полимер. Фибрин-полимер можем да видим в свернувшейся в епруветка кръв под формата на бели фибриновых нишки. Направления на фибрин, образовани в раната на жив организъм, ще вземат участие във възстановяването на тъканите, като помага да се възстанови. Те остават на място, в размер основата на тромба, който затваря отвора в кровеносном съд.

Освен участие в процеса на коагулацията и тромбоцитната агрегация, закриването на притока носи и други отговорности:

 • Внася своя принос във взаимодействието на съдовата стена с форменными елементи на кръвта;
 • Е фактор за определяне на вискозитета (плътността) на кръв;
 • Се отнася до протеинам острата фаза, така че повишеното ниво се отбелязва в редица остри патологични състояния.

Норма на този важен гликопротеина при здрави хора е не много широк диапазон от стойности, и варира в границите на 2,0 – 4,0 g/l (или 5,8 – 11,6 мкмоль/л).

Сравнително по-ниско ниво се отбелязва у новородени деца, който е от 1,25 до 3,0 g/l.

При жените се повишава при закриването на притока на бременността. По-близо до раждането на неговата концентрация може да достигне до 6,0 г/л и се счита за абсолютно нормално за което бе подготвяно с голям случай на тялото (системата за съсирване трябва да бъде в готовност, защото по време на раждането всичко е възможно). Въпреки това при бременност, нивата на фибриногена се случва и понижена, което се наблюдава в случай на отлепване на плацентата, емболия околоплодными води и други тежки усложнения.

READ  Амилаза: норма в кръвта и урината, причините за повишена

Запрограммированно природата обновен Фактор I при жените и по време на менструация, което означава, че системата на съсирване на «нежния» пол, адаптиране към престъпление по физиологични процеси, протичащи в женския организъм, работи малко по-различно, отколкото система за хемостаза на мъжката половина. В останалите случаи закриването на притока на жените се увеличава и намалява по същата причина, че и при мъжете, т.е. при развитието на определени заболявания.

По отношение на лабораторната диагностика на закриването на притока на интересен, че го повишено ниво се разглежда като фактор на риска от тромбози и формиране на различни сърдечно-съдовата патология.

Фактор I над нормата – какво означава това?

Закриването на притока на над нормата означава, че системата на хомеостазата е активирана и има опасност от прекомерно образуване на кръвни съсиреци или в организма протича остра фаза на възпалителния процес, обикновено са тежки. По този начин, повишени нива на този фактор се отбелязва при тежки патологични състояния, засягащи жизнено важни органи и целия организъм като цяло:

 1. Възпаление, инфекция и злокачествени заболявания, които засягат дихателната система (пневмония различни генезиса, туберкулоза, рак на белия дроб);
 2. Остри и хронични заболявания на бъбреците (пиелонефрит, гломерулонефрит, нефротический и гемолитико-уремический синдроми);
 3. Заболявания, свързани с разпространение на увреждания на съединителната тъкан (коллагенозы – ревматоиден артрит, склеродермия);
 4. Лъчева болест;
 5. Отделни неоплазии (в частност – рак на белия дроб);
 6. Остри възпалителни заболявания на черния дроб и на перитонеума (остър перитонит);

Също така закриването на притока на над нормата често се отбелязва при атеросклероза и захарен диабет. Освен това, стойностите на първи фактор в диапазона 4,5 – 5 — 6 г/л може да се заключва при пациенти, които смятат себе си за здрави, но не расстающихся с цигара, а също и пребиваващи в немолодом възраст и/или в «приличен» тегло.

Закриването на притока на повишен в остър период на всяко инфекциозен, възпалителен и некротического на процеса, така че не е изненадващо високото си ниво при фебрилни състояния, инсульте или остър инфаркт на миокарда, травми и изгаряния, както и в случай на обширни хирургични операции. Междувременно, тъй като те растат, например, при ревматоиден артрит до 5 — 6 или дори 10 гр/л, този лабораторен тест за коллагенозов не е специфичен. Като специфичен индикатор повишено съдържание FI взема предвид, при оценката на състоянието на системата на съсирване, сърдечно-съдовата система и определяне на острата фаза на възпалителния процес (съвместно с други лабораторни изследвания).

Бих искал да обърна внимание на пациентите, че увеличаването на броя на фибриногена в кръвта може да стане следствие от прилагане на някои лекарства, които често се използват в гинекологията-за лечение на негативните прояви на климактериума или за предотвратяване на нежелана бременност (естрогени, орални контрацептиви). Бесконтрольный прием на такива средства може да повиши концентрацията на фибриногена, доведе до тромбозам, за което обикновено е посочено в бележки в полето «Странични ефекти». Само за благоприятства подобряване на съсирването на кръвта и други фактори на риска за развитие на сърдечно-съдовата патология, изостря ситуацията, така че прилагането на подобни лекарства по преценка на отделна категория пациенти не се практикува, което трябва да запомните жени, които страдат от горещи вълни и се опитват да се справят с тях с помощта на хормонални средства, «присоветованных» соседкой.

Ако степента на понижение

Нищо добро не казва и ниско ниво на фибриногена, количеството му в плазмата се пада в случай на много хора, също, предимно за сериозни заболявания:

 • Намаляването и липсата на първия фактор по причина на наследствени аномалии (хипо — и афибриногенемия), както и дефицит, формиран в резултат на други смущения в системата на хомеостазата (хипо-, раз-, афибриногенемии, коагулопатии потребление);
 • ДВГ-синдром (диссеминированное внутрисосудистое съсирването) в различните му варианти;
 • Състояние след кръвно загуба;
 • Акушерская патология (гестозы, бързи и трансфери раждане, цезарово сечение);
 • Чернодробна недостатъчност (остра и хронична), други тежки поражения на клетките чернодробна паренхим (защото само клетките на черния дроб се произвежда даден протеин);
 • Увреждане на гепатоцитов някои вещества, споменатият гепатотропными отрови. Това може да е случайно отравяне бледа гъба или прилагането на отделни лекарства (антибиотици, анаболни стероиди) за медицински цели;
 • Тромболизис (разтваряне на тромба, закупорившего важен кръвоносен съд, и възстановяване на притока на кръв към засегнатата област с помощта на специални тромболитических фармакологични средства);
 • Менингитът, причинен от бактериална инфекция (менингококк);
 • Ракът на простатата е на етап метастазирования;
 • Поражение на костния мозък (метастази в костния мозък);
 • Лечение аспарагиназой (L-аспарагиназа – ензим, ускоряющий разделяне на аспарагина и спомага за намаляване на нивото на лейкемических на туморните клетки, L-аспарагиназа се прилага в комбинация с други лекарства за лечение на остра лимфобластного на левкемия и неходжкинов лимфом);
 • Гемобластозы (миелогенна левкемия, полицитемия);
 • Липсата на витамин В12 и аскорбинова киселина;
 • Прилагането на андрогени, някои антибиотици, анаболи, барбитурати (фенобарбитал), рибено масло.

Както и в случая с високо съдържание на фибриногена не за цялата следната патология анализ на фактора играе някаква особена роля, защото не си сам на този гликопротеин е причина за изброените по-горе заболявания, а «раздрай» в организма, причинени от болести, води до това, че страда система за хемостаза и съотношението на някои протеини се променя. Така че едва ли е при диагностициране на бактериален менингит или рак на простатата този лабораторен тест ще бъде назначен на първо място. Но тези състояния са в състояние да огъва резултати там, където анализ на закриването на притока е определящ. И това трябва да се вземат предвид.

Значението на фибриногена в лабораторната диагностика и извършване на анализ на характеристиките на

На първо място анализ на закриването на притока използва като мярка за система за хемостаза (като свертывающий фактор) и възпаление (като белтък на острата фаза) – това е основната му употреба.

Определяне на фибриногена е включена в е известно биохимическое изследване на кръвта, като коагулограмма (гемостазиограмма), която, освен FI, включва още няколко показатели (АЧТВ, ПТВ, PETIT, INR). В бланка резултати коагулограммы Фактор I се намира под първия номер, т.е. може да се каже, че той заема най-важното място. Без този анализ не струва нито една бременност (без значение нормално преминаващ или с увреждания), почти никога не е без предназначение коагулограммы (а в нея фибриногена) диагностика на сърдечно-съдовата патология, свързана с риск от тромбози, инсулти, инфаркти.

Някакви специални ограничения в храненето и поведението преди анализа не е необходимо, обаче, употреба на някои лекарства, влияещи на съсирването на кръвта, трябва да се прекрати.

Наруши резултати в посока на повишаване на «успява да»:

 •  

  Гепарину;

 • Перорален противозачатъчни средства;
 • Эстрогенам.

Освен това, не трябва да забравяме, че нивото на фибриногена постепенно се увеличава до III триместру на бременността, а също така се увеличава и след различни оперативни интервенции, те кара активира система на съсирване.

Намали стойността на първия фактор са способни и други вещества, използвани за медицински цели:

 1. Висока концентрация на гепарина;
 2. Анаболни стероиди;
 3. Андрогени;
 4. Валпроева киселина;
 5. Рибено масло;
 6. Аспарагиназа.

Наличието или липсата на фибриногена в кръвта, взета в епруветка, се отличава с плазма от суроватка. Серум за този протеин е лишен, той е под формата на фибрин-полимер отиде в съсирек. Във връзка с този материал за изследване на закриването на притока на кръв трябва да отбираться само с консерванти (натриев цитрат), в противен случай първият фактор, преминавайки фаза на кръвосъсирването, образува неразтворими фибриновые конец и след анализ ще е невъзможно.

Видео: какво е закриването на притока?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00145 sec