Рожистое възпаление на кожата (чаша): крак, ръка, лицето — лечение, симптоми

Рожистое възпалението се счита за една от най-неприятните и опасни болести, която се причинява от инфекция; възпаление на кожата покрива еризипел може да има различна интензивност и симптоми.

Рожистое възпаление на: основни понятия от

Сред всички заболявания, причинени от инфекция, според степента на разпространението на рожистое възпаление на тъканите се намира веднага след АРИ, инфекции на стомашно-чревния тракт и хепатит.

Особен интерес представлява възрастова парче пациенти. Така, на възраст 20-40 години се разболяват засегнатото основно лица от мъжки пол, което специалистите свързват с трудова дейност (микротравмы, замърсяване на кожата покрива, температурни разлики). В зряла възраст по-голямата част от пациентите са жени, което е свързано с по-голяма физическа активност.

В повечето случаи лицето се развива на ръцете и краката (стъпалата, долната част на крака); много по-рядко възпаление възниква по главата и лицето, най-същите се считат за редки, възпалителни процеси в слабините (на слабините, на половите органи) и на тялото (корем, хълбоците). Лигавиците също могат да претърпят поражение.

Неприятна особеност на рожистого възпаление на става точно психологически дискомфорт, тъй като е достатъчно ярък цвят областта на засегнатата чаша, неизменно привлича към себе си вниманието на околните.

Рожистое заболяване, за разлика от много инфекциозни заболявания, е еднакво разпространена по света, не като единно фокус локализация.

Заразени гемолитическим стрепококом може директно от пациента (чаша, основание за нейната отмяна, стрептокок в гърлото), така и от носител на инфекцията. При най-малкото увреждане на кожата покрива контакт с носители на стрептококковой инфекция е по-добре да се ограничи, тъй като заболяването се предава чрез контакт. Въпреки това, инфекцията може да се случи и през пукнатини, инжекции и на мястото на ухапване от насекоми, подвергающиеся расчесыванию.

Индивидуални характеристики на организма и механизми на адаптация водят до това, че всички хора имат различна чувствителност към болестта; това се отразява и върху протичането на заболяването, и в интензивността на неговите симптоми и клинична картина като цяло. Заслужава да се отбележи, че данните на медицинската статистика показват увеличение на случаите на лица в края на лятото и първата половина на есента.

Лечение на министерския съвет трябва незабавно след откриване на болестта, тъй като някои последствия и съпътстващи заболявания може да доведе до много повече проблеми, отколкото самото рожистое възпаление.

Причините за заболяването са и причинители

Сред факторите, които могат да доведат до развитието на рожистого възпаление, важно място заемат стрес и постоянно претоварване, както емоционално, така и физически. Останалата част от определящите фактори се считат:

 • Резки температурни крайности (понижаване и повишаване на температурата);
 • Увреждане на кожата покрива (драскотини, ухапвания, ваксини, пукнатини, опрелости и други);
 • Прекалено тен;
 • Различни контузии и други наранявания.

Косвената причина за рожистого възпаление на кожата може да стане по следните причини или комбинация от тях:

 1. Намаляване на имунитета;
 2. Соматични хронични заболявания;
 3. Захарен диабет;
 4. Злоупотребата с алкохол, неправилно хранене;
 5. Поражението на стрептококком.
READ  Болки в областта на сърцето, болка в гърдите: причини, лечение

Характеристики на възпаление на различни части на тялото

Тежестта на последиците еризипел и интензивността на симптомите не зависят от мястото на локализация на заболяването, но в някои случаи заболяването може значително да бъде сложно.

Крака

Рожистое възпаление на крака, в повечето случаи се наблюдава при жените, при мъжете това явление е рядко; по-често се диагностицира през пролетта и есента.

Много често лицето на крака не се възприема като опасност, тъй като зачервяване, подуване и неразположение списывают на алергия, ухапване от насекоми и други причини. Между това заболяване изисква консултация със специалист и незабавно започване на лечение. Самостоятелно лечение и прием на антибиотици да започне също не си струва.

Рожистое възпаление на пищяла се среща по-често, а се разпознават го можете по много сърбеж в областта на прасците, появата на изрично отока в първите часове, както и бързото разпространение на еритема, сопровождающемуся болевым синдром.

Именно на лицето на пищяла води до елефантиазис, тъй като предизвиква дисфункция лимфотока. Усложнения при възпаление на телета и пищялите може да действа гнойни рани и абсцеси, поради които дори може да се развие гангрена.

Характерна особеност на лицата, на пищялите се смята именно възможността за рецидив и тежко протичане на болестта като цяло. Заслужава да се помни, че средствата на алтернативната медицина не е в състояние да се бори ефективно с стрептококковой инфекция, и никакви отвари, компреси или настойки няма да доведе до възстановяване.

Лицето и главата

Рожистое възпаление на лицето също се характеризира с нарушение на лимфотока, тъй като инфекцията засяга предимно малки и големи лимфни съдове. Остро възпаление може да бъде сложно наличието на пукнатини и други повреди на кожната покривка. В редица случаи лицето на лицето може да бъде повторно, рецидиви се случват достатъчно често.

Възпалителните процеси могат да повлияят на бузите, носа, външни парцели ушния дупки и устата си, но често зачервяване е само на бузите, а своята форма на еритема прилича на пеперуда. Много по-рядко възпалителни процеси се наблюдават под косата.

Отделно се споменава заслужава особена болезненост рожистого възпаление на лицето, така че не си струва да се докосват засегнатите парцели за пореден път.

Ръце

Рожистое възпаление на ръка се смята за един от най-неприятните случаи, тъй като силно усложнява живота, което пречи да се отдадете дори нормалните битови дела. Освен това, при покраснениях и отоци на ръцете за възможностите за развитие на еризипел мислят на последно място, така че диагнозата обикновено се поставя след, като значително се повишава температурата на тялото.

Усложнения при рожистой болест на ръцете възникват по причина, попадащи в рани болестотворни микроби. Съпътстващи заболявания, значително усложни заболяването, така че да се пази ръцете при началото на възпалителен процес трябва да е особено внимателно.

READ  Мокнущий хемороиди: симптоми, лечение

Характерните симптоми и признаци на лицата,

Симптоми рожистого възпаление са зависими от формата и тежестта на протичането на болестта. Има значение също така и многообразието на развитие, тъй като някои рецидиви и повтарящи се случаи може да се транспортира много по-тежък. Локализация парцели за възпаление е определящ фактор само отчасти, но като цяло разпространението на лицата обикновено води до покачване интензивността на симптомите.

Най-често заболяването започва с усещане на леко охлаждане, което много бързо се засилва, а по-късно се появяват отпадналост, слабост и сънливост. В редица случаи, в първите часове, може да се прояви силна пулсираща главоболие, мускулни спазми, гадене с рвотными позывами. Може значително участиться сърцебиене, а температурата рязко скочи до 39 — 40ºC.

Понякога симптомите на къде по-лоши, и при най-малкото подозрения за тежка форма на протичането си струва веднага да се потърси медицинската помощ. Първите признаци на подобна ситуация се считат за периодични гърчове и нарушения на речта, както и безсмислици. Ако навреме не се вземат мерки, това да страдат от възпаление може и кората на мозъка.

Признаци рожистого възпалението се усилва през деня, и след изтичането на 24 часа за себе си дават знаете симптоми на локално възпаление. Към тях се отнасят болковият синдром, подпухналост, силно парене и сърбеж, а също и усещане за напрежение засегнатия участък на кожата.

В медицинската практика най-често се среща эритематозная и эритематозно-буллезная разновидности на болестта.

При първата форма на развитие на засегнатата чаша област придобива наситен блестящ червен цвят (еритема), всяко докосване до който е достатъчно болезнено. Край на парцела може да изглежда като парченца, а самата област обикновено се подува, което води до леко се издига върху цялата повърхност на кожата. По-късно най-горния слой на епитела може да започне да се отлепите.

Комбинирана эритематозно-буллезная разновидност на лицата се характеризира с гореописаните симптоми, които са допълнени с някои други. Обикновено след няколко дни на мястото, зачервяване ексфолиране на горния слой на кожата, на мястото на която се появяват мехурчета с непрозрачна течност вътре. След като избухна, и на тяхно място е оформена доста твърда коричка мръсно-кафяв цвят. В редки случаи, на кожата се появяват эрозивные процеси.

Геморрагические процеси при рожистом възпаление на са придружени от кръвоизливи и разкъсване на малки кръвоносни съдове.

Сред основните усложнения след еризипел, трябва да се подчертае, nephrite и миокардит в резултат на нарушение на работата на бъбреците и кръвоносната система. Освен това, обичайните последици, се считат за язви поразените участъци, а също и повишава вероятността от развитие на некроза. Слоновость е един от най-неприятните усложнения, и възниква поради нарушаване на изтичане на лимфа.

READ  Нарушение на притока на кръв по време на бременност: 1а, 1б, причини, диагноза, лечение и последици

Видео: лекаря за симптомите на лицата,

Терапевтични методи на лечение на еризипел

Терапевтичен курс при лечение на рожистого възпалението обикновено варира от една седмица до десет дни, а на болните се препоръчва госпитализировать избягване на последствията от различна степен на тежест и значително влошаване на благосъстоянието.

Изолация на пациенти се счита за необходима дори и при лека форма на заболяване. Еризипел изключително не се препоръчват единични и двойни инжекции пеницилин в денонощието, дори и ако става въпрос за относително големи дози.

В основата на лечението лежи рационално антибиотикотерапия, а като допълнителни средства се използват дезинтоксикационные лекарства.

Лечението с антибиотици започва веднага след положителна реакция на организма на пациента на проведена антибиотикотерапию. В такъв случай за денонощието на студени тръпки и треска да изчезне, възпалителни процеси стухают, а интензивността на болезнени усещания намалява.

Преразглеждане на диагнозата или за определяне степен на тежестта на заболяването стои извършва само след липсата на подобрения в течение на 72 часа след приложението на антибиотици.

 • В 80% от случаите бензилпенициллин има положителен ефект, ако не става дума за наличието на сепсис или други инфекции;
 • При алергия към стандартни пенициллиновые лекарства се препоръчва да се използват макролиди;
 • Антимикотики се използват еризипел на крака, сложно от развитието на плесен;
 • Улцерозен увреждания изискват лечение с антибиотици системен характер;
 • Използването на антибиотици при рожистом възпаление не изключва възможността от рецидив.

За разлика от други последствия, вероятността за появата на кръвни съсиреци в еризипел малка, така че антикоагуланти обикновено не се използват. В случай, когато рожистое възпаление усложнява варикозом или с наднормено тегло, се препоръчва профилактика на тромбоза на дълбоките вени с помощта на гепариновых инжекция.

Рецидиви на лицата могат да възникнат, ако не е била отстранена първопричина заболявания (причинители). Интересното е, че повторното развитие на възпалителни процеси могат да бъдат локализирани на друго място, понякога доста отдалечени от първия.

Ако не се провежда редовна профилактика медикаментозными лекарства и не се променя хигиенни условия на труд и бит, рецидив може да се наблюдава в продължение на половин година.

Работа с антисептици дори и малки повреди на кожната покривка е много ефективна превантивна мярка срещу възникването на лицата, за тази цел може да се използват специални гелове, включително.

Заслужава да се помни, че фолк лекарства, мазила, билки и отвари, няма да помогне в борбата срещу болестта и може да се използва само като помощно средство, след консултация с лекуващия лекар.

Видео: програма за рожистом възпаление на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00168 sec